Probiotikumok a terhesség és a szoptatás idején

Probiotikumok a terhesség és a szoptatás idején

A kanadai családorvosok lapjában megjelent egy közlemény a probiotikumok biztonságos alkalmazásáról a terhesség és a szoptatás idején. A 2011 márciusában közölt áttekintő munka annak kapcsán született, hogy a családorvosokat gyakran kérdezték meg a kismamák, hogy mennyire biztonságosak a probiotikumok a terhességük alatt, illetve a szoptatás idején. A leggyakoribb kérdés a hüvelyi fertőzések és a hasmenések kapcsán merült föl, amikor a kismamák előszeretettel alkalmaztak probiotikus készítményeket.

A probiotikumok biztonságos alkalmazásának vizsgálata

A szerzők(1) a betegek igényére válaszolva fogtak bele egy olyan vizsgálat elvégzésébe, ahol több, ellenőrzött klinikai vizsgálat eredményét dolgozták fel. Összegyűjtötték annak a nyolc klinikai vizsgálatnak az eredményét, amelyek a tudomány mai színvonalának megfelelő, magas minőségi vizsgálatok voltak. Ezekben a mamák saját döntésük alapján szedtek probiotikumot, jellemzően a terhességük 32-36-ik hetétől kezdve.

Eredmény

A szerzők véleménye szerint – az 1500 terhes mama adatainak értékelése alapján – nem jelentkezett a probiotikumok szedésével összefüggésbe hozható magzati károsodás.

A szerzők ugyancsak vizsgálták, hogy van- e bármilyen előnytelen hatása a szoptatás alatt szedett probiotikumnak a baba egészségére. Azt találták, hogy a baba egészségére nézve a mama probiotikum szedése semmilyen előnytelen következménnyel nem járt.

A terhesség és a szoptatás idején szerencsére igen ritkák az olyan állapotok, ahol a probiotikumok szedése nem javasolt. Ezek elsősorban a kritikus állapotban levő és/vagy immunszuprimált betegek, vagy teljes parenterális táplálás esetén, amikor a bél áteresztővé válik (2). Ilyen esetekben a probiotikum szedése előtt gondos orvosi mérlegelésre van szükség.

A vizsgálat alapján elmondható, hogy a probiotikumok biztonságosak a terhesség és a szoptatás ideje alatt is. Az ismert jótékony hatásaik miatt a szedésük előnyös hatásokkal járhat mind a mamára mind a babára nézve.

A Magyarországon elterjedten használt Protexin>> készítmények több formában is elérhetőek, így kapszula, tabletta, hüvelyi kapszula, sőt gyermekek részére a könnyebb adagolhatóságot biztosító tasakos kiszerelési formában is, az OGYI engedéllyel rendelkező Protexin Restore>> készítmény esetében.

 

Irodalom:

1. Are probiotics safe for use during pregnancy and lactation?
Jackie Elias, RPh, Pina Bozzo, and Adrienne Einarson, RN , Can Fam Physician. 2011 March; 57(3): 299-301.
» http://www.cfp.ca/content/57/3/299.full
2. A probiotikumok helye az evidencián alapuló orvoslásban,
dr. Wacha Judit, Táplálkozástudomány, 2011. március, IX. évfolyam 1. szám