Hisztaminintolerancia - Küzdelem a belső egyensúlyért

Hisztaminintolerancia - Küzdelem a belső egyensúlyért

Hisztaminintolerancia
Küzdelem a belső egyensúlyért

Ekcéma, orrfolyás, nehézlégzés, puffadás, hasmenés, hányás – ki gondolná, hogy ezek a szerteágazó tünetek mind egy betegségre utalhatnak? A dao-enzim nem megfelelő működése egyre többeknek okoz gondot.

Szerző: Bobák Szilvia

Az elmúlt években mind gyakrabban találkozhattunk tájékoztató cikkekkel és hisztamin barát receptekkel, hiszen a 21. századi életmód és a feldolgozott élelmiszerek hatására lassan tömegeket érint a hisztaminintolerancia. Sokan kérnek hisztaminintolerancia-tesztet az orvosuktól végső elkeseredettségükben: mivel a betegség tünetei sokfélék és első ránézésre össze nem illőek, sokszor csak igen későn, „véletlenül” születik meg a megváltó diagnózis. Amikor már súlyosabb a probléma…

Az a fránya DAO-enzim

Magas hisztamintartalmú élelmiszerek fogyasztásakor, és például intenzív sport, hormonváltozás, menstruáció vagy stressz hatására a testünk hisztamint termel. Ennek lebontását egy úgynevezett diamino-oxidáz enzim végzi, de vannak, akiknél ez csak csökkent mennyiségben termelődik. A megfelelő mennyiségű DAO-enzim hiányának rengeteg oka lehet, és feltárásuk további kutatásokat igényel, az viszont biztos, hogy vannak az enzimet blokkoló gyógyszerek, bél- és hormonális betegségek, amelyek hisztaminintoleranciát eredményezhetnek. Emellett a lelki pillér is befolyásoló tényező lehet, a kutatások egyetértenek abban, hogy a hisztaminintolerancia létrejöttében a stressz és egyéb pszichológiai tünetek markáns szerepet játszanak.

Sok más, hasonló egészségügyi problémával ellentétben a hisztaminintolerancia nem gyógyszerrel, hanem leginkább hosszan tartó, szigorú regeneráló diétával javítható. Az egészséges szervezet számára a magas hisztamintartalmú, erjesztett ételek nagyon fontosak a bélfl óra egészsége szempontjából, azonban a hisztaminintoleranciásoknál akár 1-2 hétig tartó kellemetlen panaszokat is okozhat egy mezei kovászos uborka is. Ahogyan nem érdemes gluténv agy laktózmentes diétát tartaniuk azoknak, akiknek nincs a glutén vagy a laktóz lebontásával gondjuk, úgy az előbbi kettőnél még szigorúbb, minden gyulladásfokozó összetevőt mellőző hisztamindiétát sem ajánlott divatból csinálni. Ha valakinél felmerül a hisztaminintolerancia gyanúja, mindenképpen forduljon szakorvoshoz, aki részletes kikérdezés után szükséges esetben ételintolerancia tesztet írhat elő, amely terheléses és vérvizsgálatból tevődik össze.

Néhány magas hisztamintartalmú alapanyag

  • fermentált zöldségek
  • érlelt sajtok
  • füstölt húsok
  • fagyasztott halak
  • dió
  • alkoholos italok
  • energiaital
  • ecetek
  • szójaszósz

A bibliák

A hisztaminintoleranciában szenvedők legjobb barátja egy hatalmas élelmiszertáblázat, amely az alapanyagokat nullától háromig osztályozza, és megmutatja, hogy mely alapanyagok fogyaszthatók biztonsággal (0), melyek mértékkel (1), és melyek okozhatnak erős tüneteket kis mennyiségben is (2-3). Általánosan igaz, hogy az erjesztett, füstölt, érlelt élelmiszerek hisztamintartalma nagyon magas, ezért a hisztamindiétában a friss, azonnal elkészített ételek preferálandók. Sőt egy hisztaminintoleranciában szenvedőnek még arra is figyelnie kell, hogy ne vásároljon kicsit sérült zöldséget és gyümölcsöt, közeli lejáratú árut, és hogy a frissen vett termékeket szinte azonnal dolgozza fel és fogyassza el. Fontos hangsúlyozni, hogy a hisztaminintolerancia javítható, hosszas, kitartó terápiát követően, amikor a belek regenerálódtak, szép lassan vissza lehet – és kell – vezetni a magas hisztamintartalmú ételeket is.

Bio-Kult Advanced probiotikum (60 db kapszula)
ÉK Étrend-kiegészítő készítmény

Bio-Kult Advanced
(60 db kapszula)

ÚJ CSOMAGOLÁS

Élőflórás készítmény

Az emberi szervezetben előforduló 14-féle hasznos baktériumtörzset tartalmazó étrend-kiegészítő készítmény.

Hatóanyag: 2 milliárd (2×109 db) élő baktérium csíra 1 kapszulában

  • GLUTÉNMENTES
  • TARTÓSÍTÓSZERMENTES
  • AROMAMENTES
  • SZINEZÉKMENTES
  • NÖVÉNYI EREDETŰ KAPSZULA

De mégis mit lehet enni a terápia kezdeti időszakában? Itthon az hisztaminintoleranciában szenvedők sokáig nehéz helyzetben voltak, mert egyáltalán nem állt a rendelkezésükre hazai hisztaminbarát recepteskönyv, de ezt az űrt nemrégiben Rubin Eszter pótolta. A szerző saját maga is hisztaminintoleranciával küzd, két szakácskönyvében reggeliket, ebédeket, vacsorákat, desszerteket és vega fogásokat is megoszt a közönséggel, csupa terápiás hatású, „0 hisztamin kategóriás” ételt. Eszter ételei – bármilyen hihetetlen – nem tartalmaznak glutént, tejtermékeket, tojásfehérjét, élesztőt, hüvelyeseket, kukoricát, szóját, napraforgóolajat, hozzáadott cukrot és mesterséges édesítőszereket, azaz egyik olyan élelmiszercsoportot sem, amely gyulladást okozhat, éppen ezért a receptjei más intoleranciában szenvedőknek is hasznosak lehetnek. A szerző elhivatottsága és küzdelme a betegség ellen elképesztő, a Hisztaminintolerancia szakácskönyv 2. bevezetőjében megfogalmazott gondolatait azoknak is érdemes elraktározni, akiket nem érint a betegség: „Mindenkinek azt tanácsolom, hogy óvja és építse a bélflóráját, mert a velünk élő baktériumok közössége az egészségünk alapja. Ha ez a homeosztázis sérül, rengeteg erőfeszítést és állhatatosságot igényel a visszaépítése.”


Megjelent: Marie Claire
212.-213. oldal

Partner patikák és üzletek ≫ (Partner patikák és egyéb üzletek, ahol a Protexin termékeket biztosan megtalálja.)

A kereskedelmi partnerek árai nem azonosak a honlapunkon feltüntetett webshop árakkal! Az árakban jelentős eltérések lehetnek.
Kérjük tájékozódjon vásárlás előtt!