A testünkben a kor előrehaladtával számos folyamat zajlik. Némely folyamatok egymással párhuzamosan zajlanak, némelyek pedig egymástól teljesen függetlenül. A különböző folyamatok hatással lehetnek bizonyos betegségek kialakulására, esetleg az állapot romlására. Egyre több kutatás helyezi előtérbe a bélflórában történő változások és a krónikus betegségek kapcsolatát.
Születésünktől kezdve folyamatosan változik a bélflóránk összetétele. Életünk első 2-3 évében még intenzíven, majd egyre lassabban változnak a bélbaktériumok mennyisége és változatossága. Miután a baktériumok elérték az egyensúly csúcspontját, amely felnőttkorban viszonylag stabilan meg is marad. Ahogy idősödünk, a bélflóra változatossága csökkenni fog, és nemcsak a diverzitás, hanem a baktériumok mennyisége is csökkenni fog. Ezen változások következtében bizonyos folyamatokon keresztül a bélben, vagy akár testszerte gyulladás alakulhat ki.
Az életkor előrehaladtával nemcsak a baktériumok mennyisége csökken, hanem a szervezet folyadék-, zsír-, és izom aránya is. Ahogy idősödünk, a testünk folyadéktartalma fokozatosan csökken. Ha tudatosan nem fokozzuk a fizikai aktivitásunkat, az izomtömeg is fokozatosan csökkenni fog, míg a zsírtömeg növekedni. A csökkent izomtömeg és emelkedett zsírtömeg következtében a gyulladásos folyamatok rizikója emelkedni fog.
Életmódunkkal sokat tudunk tenni annak érdekében, hogy az öregedéssel járó gyulladásos folyamatok lassabban és kisebb mértékben alakuljanak ki. Fontos, hogy növeljük a fizikai aktivitást, azaz mindennap sportoljunk. (Nem kell megterhelő sportra gondolni, a mindennapos séta is már jótékony hatással bír.) Kerüljük a dohányzást, alkoholt, táplálkozzunk egészségesen és változatosan, és amennyire lehet, igyekezzünk kiiktatni a stresszt az életünkből.
Bizonyították, hogy a tartós stressz krónikus betegségek kialakulásához vezet.
Az egészséget megfogalmazni nem egyszerű, de ha megvan a dinamikus egyensúly, és a test funkciói megtartottak, az a jóllétet jelenti.
Az emberi testben tulajdonképpen minden mindennel összefügg, és egymásra hatással van. Ezen összefüggések miatt az Európai Gyermek Gasztroenterológiai, Hepatológiai és Táplálkozástudományi Társaság (ESPGHAN) és az Amerikai-, és az Európai Mesterséges Táplálási Társaság (ASPEN, ESPEN) is elkezdte megfogalmazni ajánlásait a vízben nem oldódó élelmi rostok és probiotikumok alkalmazhatóságára, pozitív hatásaira vonatkozóan.
A probiotikumok esetében fontos, hogy olyan terméket válasszunk, amely sok baktériumtörzset tartalmaz, hiszen a bélflóra egyénenként változó lehet. A Bio-Kult termékek az élő baktériumflóra 14 féle törzsét tartalmazzák.
Bio-Kult Neura
(60 db kapszula)
Élőflórás készítmény
A Bio-Kult Neura az élő baktériumflóra 14-féle törzsét tartalmazó étrend-kiegészítő készítmény.
Olyan élő baktériumtörzseket tartalmaz, amelyek az előállítási technológiának köszönhetően ellenállnak a gyomorsavnak.
Emellett magnéziumot és B6 vitamint tartalmaz.
Fontos azonban, hogy a probiotikum készítmény önmagában nem elegendő az egészségünk megőrzése érdekében, az életmódunkkal is támogassuk a szervezetünket. Fogyasszunk sok nyers zöldséget és gyümölcsöt, igyekezzünk kerülni a feldolgozott élelmiszereket és éljünk minél aktívabb életet!
Források:
- N. Ottman (2012) The function of our microbiota: who is out there and what do they do? Front Cell Infect Microbiol. 2012 Aug 9; 2: 104.
- G. Biolo, (2014) Muscle contractile and metabolic disfunction is a common feature of sarcopenia of aging and chronic disease: From sarcopenic obesity to cahexia, Clin Nutr. 2014 Oct;33(5):737-48
- A. Forbes, (2017) ESPEN guidelines: Clinical Nutrition in inflammatory bowel disease, 2017 Clin. Nutr. 36 2017 321 - 347
- S. A. McClave (2016) Guidelines for the Provision and Assessment of Nutrition Support Therapy in the Adult Critically Ill Patient: SCCM and ASPEN, JPEN J Parenter Enteral Nutr. 2016 Feb;40(2):159-211
- S. Bengmark, (2004) Acute and Chronic Phase Reaction a Mother of Disease, Clin. Nutr. Volume 23, Issue 6, 2004 Dec., 1256-1266
- G. Clarke, (2014) Minireview: Gut Microbiota: The Neglected Endocrine Organ, Mol Endocrinol. 2014 Aug;28(8):1221-38
- B-J. King (2014) Enviromental changes, Microbiota, and Allergic Disease, Mol Endocrinol. 2014 Aug;28(8):1221-38
Szerző: Barna Dorina dietetikus, okleveles élelmiszermérnök MSc.