Prebiotikumok és probiotikumok

Baktériumok

Prebiotikumnak az olyan anyagokat nevezzük, melyeket csak a segítő baktériumok tudnak hasznosítani. Ezek legtöbbször oligoszacharidák (néhány cukormolekula alkot egy rövid láncot), amelyeket sem az emlős szervezet nem tud enzimatikusan lebontani, de a kórokozó káros baktériumok sem, viszont a probiotikus törzsek fel tudják használni, így előnyhöz jutnak a tápanyagokért folyó versenyben.

Ez a verseny a születés után a legélesebb. A csecsemő születésekor a szájába került baktériumok (segítők és paotogének vegyesen) egyszerre indulnak, hogy benépesítsék az újszülött tápcsatornáját. A hasznos baktériumok egyebek közt azért kerülnek túlnyomó többségbe, mert az anyatej tartalmaz oligoszacharidokat. Növényekben is megtalálhatók hasonló rövid láncú cukormolekulák a gyümölcsökben (fructo-oligoszacharidák), illetve zöldségekben (hagymafélék, gumós növények). Az egyik legtöbbet kutatott anyag a cikóriában található inulin.

A probiotikus készítmények némelyike tartalmaz prebiotikumot is. Ez útravalóként elősegíti az élő hasznos baktériumok szaporodását. A prebiotikumot is tartalmazó probiotikus készítményt szinbiotikumnak is nevezik.

Önmagában a probiotikum szedése hasznos. A prebiotikum (például az inulin) szedése önmagában szintén jótékony hatású a bélrendszerre, elsősorban a bifidobaktériumok száma nő meg, azonban a szimbiotikumok előnyös élettani hatása kifejezettebb. Bővebben információ erről „A probiotikumok és prebiotikumok együttesen javítják az ulceratív colitisben szenvedő betegek életminőségét” című cikkünkben.

Anyának lenni jó Apának lenni jó Védőnők Proxi Teknős