A probiotikumok és prebiotikumok együttesen javítják a kolitiszben szenvedők életminőségét

Stephen Daniells, 2009. február 11.
A probiotikumok és prebiotikumok kombinációja javíthatja a colitis ulcerosában szenvedő betegek életminőségét, állítja egy új japán közlemény.

A probiotikumok és prebiotikumok együttesen javítják a kolitiszben szenvedők életminőségét A probiotikus Bifidobacterium longum és a prebiotikus psyllium négy héten át tartó együttes fogyasztása a 120, colitis ulcerosában (egyfajta gyulladásos bélbetegségben) szenvedő beteg életminőségének javulását eredményezte.

A tokiói Nippon Medical School kutatói arról számoltak be, hogy a táplálék kiegészítése külön probiotikummal vagy külön prebiotikummal nem javította statisztikailag szignifikáns mértékben az életminőséget és kizárólag együttes, szinbiotikus adásuk volt hatásos.

Az eredményeket a Nutrition című folyóiratban történő megjelenés előtt elektronikus formában, online publikálták.

“Ez az első olyan randomizált klinikai vizsgálatról szóló beszámoló, amiben a probiotikumoknak és a prebiotikumoknak a colitis ulcerosában szenvedő betegek remissziójának fenntartására gyakorolt hatását a kombinált szinbiotikus kezelésével hasonlították össze” – írta az első szerző, Shunji Fujimori.

A FAO/WHO definíciója szerint a probiotikumok “élő mikroorganizmusok, amelyeknek megfelelő mennyiségű adása a gazdaszervezet számára az egészség szempontjából előnyökkel jár”. A prebiotikumok “emészthetetlen anyagok, amelyek jótékony élettani hatást gyakorolnak a gazdaszervezetre, mert szelektíven serkentik korlátozott számú, őshonos, kedvező baktériumfaj szaporodását vagy aktivitását”. A szinbiotikum pedig a kettő kombinációja.

Részletek

A kutatók a 120, colitis ulcerosában szenvedő önkéntest három csoportba osztották. Az első csoportban táplálék-kiegészítésként naponta a Bifidobacterium longum napi adagját (2×109 CFU = telepformáló egység) kapták (Bificolon, Nisshin Kyorin Pharmaceutical Co., Tokyo,). A második csoportba tartozóknak a psyllium napi adagját (8 gramm, Isagol, Fibro Pharmacy, Co., Tokyo) adták. A harmadik csoport táplálékkiegészítése a kettő (szinbiotikus) kombinációjából állt.

A negyedik hét végén 94-en teljesítették a vizsgálatot. A résztvevők életminősége javult a gyulladásos bélbetegségek kérdőívének (IBDQ) pontszámai alapján.

A probiotikus csoportban csak az emocionális pontszám emelkedett szignifikánsan, de nem javultak a bélfunkciók. A prebiotikus csoportban a pontszámok nem emelkedtek jelentősen, de javult a bélműködés.

A szinbiotikus csoportba tartozók valamennyi pontszáma jelentősen javult, de a bélműködés változása nem volt szignifikáns. Ezen felül a kutatók a C-reaktív protein (CRP, gyulladásos folyamatokban kimutatható fehérje) szintjének csökkenését észlelték a szinbiotikus csoportban.

Háttér

A hatások hátterében számos mechanizmus állhat, írják a cikk szerzői. Korábbi közlemények utaltak az immunológiai és gyulladásos markerekre gyakorolt kedvező hatásra, mások a psylliumnak a széklet állagát javító hatásáról számoltak be.

Forrás: Nutrition

 

A nyomtatott megjelenést megelőző online közlés: 2009. február 8, doi: 10.1016/j.nut.2008.11.017:
“A randomized controlled trial on the efficacy of synbiotic versus probiotic or prebiotic treatment to improve the quality of life in patients with ulcerative colitis” Authors: S. Fujimori, K. Gudis, K. Mitsui, T. Seo, M. Yonezawa, S. Tanaka, A. Tatsuguchi, C. Sakamoto