A barátságos baktériumok

Probiotikumok szerepe az egészség megőrzésében, a betegségek megelőzésében és a gyógyításban

barátságos baktériumokAz elmúlt évtizedben az egész világon, a természetes anyagok közül az emberi szervezetben élő jótékony mikroorganizmusok, probiotikumok szerepének és hatásának vizsgálata foglalkoztatta leginkább az orvostudományt. A klinikai vizsgálatok eredményeként a Lactobacillusok és Bifido baktériumok gyógyászatban történő felhasználása több területen evidencia szintűvé vált.

Mik azok a probiotikumok?

Az emberi szervezet számára hasznos, élő mikroorganizmusok, melyek velünk, mint gazdaszervezettel együtt élnek. Az emberi szervezetben közel 400 féle baktérium törzs él, számuk nagyságrenddel több, mint az emberi szervezet testi sejtjei.

A bél és az ott lévő baktériumok, azaz a bélflóra egészségesen egyensúlyi állapotban vannak, amit külső hatások könnyen felboríthatnak. Ezek közül a leggyakoribb tényezők: az antibiotikumok, hormonok, szteroidok szedése, kemoterápia, radiológiai kezelés, stressz, fertőző kórokozók és a helytelen táplálkozás. Ilyen körülmények között néhány káros baktérium vagy gomba jobban elszaporodhat a jótékony baktériumok rovására. Az egyensúly megbomlása betegségekhez vezethet, melynek jelei a szervezet ellenállóképességének csökkenése, fáradtság, emésztési zavarok, felszívódási problémák, bőrproblémák, (psoriazis, acne, ekcéma) és esetleg allergiás reakciók is kialakulhatnak. Mivel az immunanyagok kb. 70%-át a bélflóra termeli, ennek károsodása súlyosan veszélyezteti immunrendszerünk normális működését.

Triplán jótékony hatás

Amennyiben a bélflóra megsérül, probiotikus tejsavbaktériumokkal állíthatjuk helyre a normál működését:

  • A probiotikus baktériumok jótékony hatása egyrészt akkor jelentkezik, amikor a bélfalon a káros mikroorganizmusokkal szemben a területfoglalás versenyét ők nyerik, így kiszorítják a kórokozókat.
  • A másik hatásuk, hogy képesek úgynevezett ellenanyagokat (baktericideket) termelni, melyek gátolják a káros mikroorganizmusok létezését. Harmadsorban a jótékony baktériumok tápanyaga: a prebiotikumok – fructooligoszacharidok – csak számukra emészthetők, míg a kórokozók nem tudják ezeket lebontani, így szinte kiéheztetik őket.

A belső egészségért

A szakemberek véleménye szerint az egészség a bélben dől el. Ha a bélflóra egészséges, ellátja immunerősítő, vitaminképző (pl. K vitamin, folsav), felszívódást segítő és a lebontást eredményesen végző hatását, jól érezzük magunkat, egészségesek vagyunk.

A Lactobacillusokkal végzett klinikai vizsgálatokra alapozott termékfejlesztések mára azt eredményezték, hogy különböző indikációkra speciális készítményt, gyógyítást kiegészítő terméket tudunk ajánlani. Nagyon fontos az egyik leggyakoribb funkcionális bélbetegség az Irritábilis Bélszindróma, valamint a gyulladásos bél: Crohn és Colitis Ulcerosa betegségek probiotikummal klinikailag igazolt kiegészítő kezelése az életmód bizonyított javítására.

A hüvely falát szintén Lactobacillusok borítják, melyek megvédik a fertőzésektől, megelőzik a gyulladásos megbetegedéseket. A hüvelygyulladás tüneteinek megelőzésére és kiegészítő kezelésére is Lactobacillus Rhamnosus Casei tartalmú hüvelykapszula alkalmazható.

Mire figyeljünk a probiotikumok kapcsán?

Ma már sokféle probiotikus készítmény van a hazai piacon is, a legmegfelelőbb kiválasztásához az alábbi algoritmussal segítünk.

Válasszuk a minőségi probiotikumot!

  • A bélbaktériumok multikultúráját tartalmazó készítmény szükséges.
  • Humán flóra eredetű baktériumot tartalmazzon a készítmény.
  • A probiotikum mellett prebiotikumot – Fructooligoszaccharidot – tartalmazó:szimbiotikus készítményt használjunk, mert a baktériumok csak így tudnak megtelepedni, és tartós hatást biztosítani.
  • Korosztály specifikus baktérium törzseket válasszunk: csecsemőre, kisgyermekre, felnőttekre adaptált, speciális összetételű terméket.

A termék kiválasztásánál vegyük figyelembe a napi terápiás költség ár-érték arányát.

Probiotikumok megelőzéshez

A fentiek alapján az olvasó számára remélhetőleg egyértelművé vált, hogy egészségünk megőrzése céljából fent kell tartanunk bélflóránk egyensúlyát.

Ha bármi tünet mutatja a kóros bélflóra kialakulását, azt jótékony probiotikus készítménnyel kell helyreállítani. Megelőzés jelleggel a gyermekek környezet változásakor (bölcsőde, óvoda, iskolába menetel), utazáskor, új egzotikus tájak más higiénés viszonyaira való felkészüléssel hasznos probiotikumokat a szervezetünkbe bevinni, biztosítva ezáltal immunrendszerünk stabilitását.