Dr. Wacha Judit válaszolOrvos válaszol

Dr. Wacha Judit klinikai főorvos, belgyógyász-gasztroenterológus válaszol kérdéseire.

Figyelem! Kérdése a válasszal együtt mások által is láthatóvá válik!

Kérdésem a következő:



Legfrissebb kérdések

2017-07-21 03:36:20

Tisztelt doktornö Körülbelül 2 honapja 3 hétig tarto hasmenésem volt ! Most jobb oldalon a máj körül szuro csipkedö fájdalmat érzek ami rövid ideig elmullik majd ujra fáj evés után kicsit erösebben voltam ultrahangom de nem mutatott semmi eltérést szeretném önntöl megkérdezni mi okozhatja. Köszönöm szépen a válaszát !!

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Bármilyen emésztési probléma felléphet fertőzések után. Az erjedő étel gázképződés révén bélfal feszülést vált ki. Többnyire ez lehet a fájdalom oka. Próbálja meg a bélflóra rendezését probiotikummal. Ha nem szűnik, forduljon orvoshoz. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-07-20 08:35:59

Tisztelt Főorvos nő ! Gyomrom és a beleim is fájnak , puffadok nagyon. Hétfőn az egész székletem nagyon - nagyon sötét volt. Az óta nem .Enni nem ettem olyat ami megszínezné a székletet. Ön szerint mi lehet vajon az oka . Köszönettel várom a válaszát .

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Az utóbbi 48-72 órában elfogyasztott táplálék összetétele befolyásolhatja a széklet színét. Ugyancsak megfestheti az epefesték, súlyosabb esetben a bélbe kerülő vér, de utóbbinak egyéb nyomai is vannak a keringés megingatása révén. Ha nem szűnik, forduljon orvoshoz. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-07-19 21:16:01

Kedves Doktornő! Rendszeresen emésztetlen ételdarabokat találok a székletemben mostanában. Bélflórasérülés, vagy komolyabb betegség jele is lehet?

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Emésztetlen étel távozhat, ha sokat eszünk, ha nem jól rágjuk össze, ha kevesebb az emésztőenzim, vagy gyorsabb bélműködés miatt nincs ideje megemésztődni. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-07-19 19:37:38

Kedved doktornő! Egy kellemetlen kérdésem lenne. Tegnap este felhelyeztem egy Reparon kúpot. Másnap délután székelési ingert éreztem, de helyette csak bélgáz és valami folyadék távozott a végbelemből. Amikor megtöröltem barnás színű és székletszagú volt. Nagyon megijedtem, korábban még sosem tapasztaltam ilyet. Elképzelhető hogy csak a kúp folyt ki és keveredett a széklettel, ami a végbelemben volt? Köszönöm a válaszát.

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Minden valószínűség szerint a megolvadt kúp távozott. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-07-19 18:57:56

Kedves doktornő! Epehólyagom már nincs. Mostanában a jobb oldalam fáj, feszül, még ha levegőt veszek is. Hasam puffadt, beleim gázosak. Hogyan kezeljem, mit szedjek rá?

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Érdemes felkeresni egy gasztroenterológust, aki kiideríti, mitől vannak a panaszok és célzott kezelést, diétát javasol rá. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-07-18 18:43:49

Tisztelt Doktor nő ! Vastagbél gyulladás miatt , a felírt gyógyszerek mellé / Xalazin , Normix / Flora balance t vettem be. Az első szem után iszonyúan felpuffadtam. Pedig a gyógyszerekből egyet sem vettem még be. Mi az oka vajon és szedjem e ? Köszönöm válaszát .

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Legfeljebb a probiotikumban lévő laktóz okozhatott puffadást, ha Ön esetleg laktózérzékeny, ezt érdemes lenne tisztázni. Egyébként a probiotikumok ritkán okoznak ilyen panaszt. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-07-18 13:50:37

Kedves Doktornő! Nagyon meg vagyok ijedve! Soha életemben nem találkoztam hasonlóval...Ma egész nap görcsölt a hasam (beleim) eddig 4x voltam wc-n, de nem volt hasmenésem, inkább csak hígabb állagú székletem. Viszont most, az 5. alkalommal a székletem színe fűzöld volt! Emésztetlen darabok is voltak benne! nem volt szaga, az állaga krémes volt és ZÖLD!!!! Az egész wc papír zöld színű volt utána...El sem tudom képzelni mi lehet ez, semmi ételszínezőt, illetve zöld ételt nem fogyasztottam. Kérem, nyugtasson meg, hogy nincs nagy baj?! Nagyon várom válaszát! Üdv, Anett

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Anett! Az epefesték is kialakíthatott zöldes színű székletet, ettől nem kell megijednie, ha egyéb panasz nincs. A görcsök miatt érdemes egy hasi UH-t kérni. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-07-18 13:13:37

Kedves Doktornő! Antibiotikus kúra után elkezdtem probiotikumot szedni. Korábban székrekedésem volt évekig (heti kb. 2 székletürítés) de most több mint egy hónapja naponta van székletem. Okozhatta ezt a probiotikum? (Először normafloret szedtem, most protexint)

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Okozhatta, hiszen a probiotikumok segítenek a bélműködés rendezésében is. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-07-18 09:28:39

Már 1 hónapja megy a hasam duétáztam is de nem segít mit tegyek???

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Először is egy széklettenyésztést kellene végeztetni, nem valamilyen kórokozó a felelős-e a hasmenésért. Ennek negativitása esetén keressen fel egy gasztroenterológust, aki segít a kivizsgálásban. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-07-18 06:49:21

Tisztelt főorvosnő! Köszönöm a választ.18 év telt el a májátültetés ota.a cron és az angiodisplazua " új" problémák.rapamune kilökődésgátlot szedek.a fennálló problémák miatt gondoltam a b12, a k vitamin,a probiotikumot.ön szrint szedhetem.!? A vaspotlás miatt maltofer fokt írtak de fekete lessz a széklet,és nem látom ha baj van.ezért nemnagyon szedem.pedig csak 4 vasam.ezért kérdeztem csak látom hibásan írtam,hogy van egy gyógynövényes vas .a neve.airon all.állati májat tartalmaz.ezt szedhetném e ön szerint.köszönöm

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! 4-es vas mellett nyugodtan szedjen gyógyszertári vaskészítményt, ez természetesen megszinezi a székletet, az nem baj.Szerintem nincs akadálya a probiotikum szedésnek sem, de ezt egyeztesse az Önt gondozó hepatológussal, mielőtt elkezdi. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-07-17 17:45:10

Tisztelt Doktornő! Napok óta gyomor-hasfájás gyötör, étvágyam csökkent, állandó teltségérzetem van, és alhasi puffadás is jellemzi, kísérő tünet, a hasamban történő "kurtyogás," amit a mellettem lévő is hall, mert olyan hangos. Kérdésem lenne, hogy ezek a tünetek mire utalhatnak, hova fordulhatnék vele? Köszönettel.

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Keresse fel háziorvosát, aki tovább fogja irányítani a megfelelő kivizsgálásokra. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-07-17 13:53:22

Tisztelt Doktornő! Reflux miatt hívott tükrözésre a gasztroenterológus, a vékonybélnél egy jóindulatúnak látszó több cm-es polipot találtak én mégis félek a szövettan eredményétől. Panaszom a refluxon kívül nincs. A szövettani eredmény után tükrözéssel fogják eltávolítani. Van esélyem, hogy nem rosszindulatú a daganat?

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Van esélye arra, hogy a polyp nem daganatos, de végleges feldolgozás nélkül nem érdemes találgatni, el kell távolitani Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-07-17 11:48:34

Kedves Doktornő! Crohn betegségre keresek probiotikus készítményt. Köszönö tanácsát .Erika

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Éva! Bármelyik kombinált készítmény alkalmazható, a szakirodalomban a VSL#3 készítménnyel van a legtöbb kedvező tapasztalat. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-07-17 10:50:57

Tisztelt Doktornő! Úgy érzem a tüneteim alapján, hogy végbélrepedésem van. Orvoshoz most nem tudok menni. Lehet tőle bajom, ha önkényesen elkezdek reparon kupot használni? Köszönettel.

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Baja nem lesz, de előbb-utóbb mutassa meg szakembernek. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-07-17 10:17:04

Kedves Doktornő! Olvastam, hogy a probiotikumok a bőrre is jótékony hatással vannak. Kérdésem, hogy csak az arcon jelentkező faggyúmiirigy gyulladásos tünetekre (piros, szabálytalan, néha viszkető foltok, amiket szteroid tartalmú krémek halványítanak, de a foltok nem múlnak el teljesen) szedhető-e probiotikum és ha igen, a Doktornő melyik készítményt ajánlja? Üdvözlettel: Judit

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Judit! A probiotikumok a szervezet normál flórájának egyensúlyát igyekeznek biztosítani, így a bőrtünetek egy részére is jó hatással vannak. Hogy az Ön esetében várhatunk-e javulást, nem tudom, de ártani biztosan nem fog. Üvzlettel: dr. Wacha Judit

2017-07-17 09:39:40

Tisztelt Doktorno. A vegbel tukrozest el kell e vegezni ha 2 eve volt de most mas a panaszom. Allandoan puffadok gyenge vagyok.sokszor nincs etvagyam. Mar volt szajon at tukroresem hasi ultrahangom hasi ct. Negativ.

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! A puffadás miatt geyéb vizsgálatok végezhetők, de ha bármilyen riasztó tünet (fogyás,vérzés, fáradékonyság, fájdalom, labor eltérések) is van, mérlegelni kell a vizsgálat elvégzését. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-07-17 09:32:22

Tisztelt doktorno. Az. ISZB. Es az NYHA II. Mennyire veszelyes betegseg es gyogyithato?

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Fogalmazzunk úgy, hogy karbantartható, kezelhető. dvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-07-17 09:19:48

Kedves Doktorno. Milyen klimaxal kapcsolatos altatot ajanl lassan mostanaban ejszaka fovok izzadok forgolodok nem tudok aludni miatta. 58 eves vagyok.

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Hormonhiány okozza ezeket a tüneteket. Érdemes valamelyik növényi hatóanyaggal próbálkozni. pl.Remifemin Plus Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-07-17 09:15:15

Tisztelt Doktorno. A kardiologiai Relex zavar vegleges vagy helyrejon.? A fibrines folyadek veszelyes es ez helyre jon? helyrejon.

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! A kardiológiai állapotokat általában csak szinten lehet tartani, megelőzni, hogy ne rosszabbodjon, de erre a kérdésre is pontosabban kezelőorvosától kaphat választ. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-07-17 02:54:09

Üdvözlöm.tisztelt főorvosnő.májátültetett.angiodisplaziás,és cron beteg vagyok.szedhetnék prtexint,vagy más probiotimumot? Valamint önszerint b 12 ?,és k vitamint.valami t vashiányta maltofert írtál,de az autón all gyógynövényes készítmény ami állati májat tartalmaz korábban hatásos volt.szeretném kérdezni ezekkel kapcsolatban.köszönöm Kovácsné aranka

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Nem tudom, mennyi idővel van a májtranszplantációt követően, kap-e immunszuppresszor gyógyszereket. Ezt a kérdést beszélje meg az Önt gondozó orvossal. Ha ez nem akadály, a többi betegségével kapcsolatosan nincs ellenjavallat. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-07-16 22:44:47

Kedves Doktornő! A panaszom, hogy mostanában a végbelemnél folyamatosan nedvességérzetem van, néha olyan is mintha kifolyna valami, viszont amikor megtörlöm a fenekem nincs semmi nyoma a wc papírom. Néha pár másodperces szúrófájdalmat is érzek. Végbélvérzésem, véres székletem nincs. Mostanában több a székletem, ön szerint lehet hogy a székelés után visszamarad valamennyi széklet az ánuszban is az okozza ezt az érzetet? Vagy mindenképpen menjek el egy proktológushoz? Köszönöm

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Látatlanban ezt nem tudom véleményezni. Menjen el proktológushoz, keressék meg a megoldást. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-07-16 21:13:19

kedves doktornő.crohm-betegség gyanújával kezeltek kórházba,felírtak salofalk 3g granulátumot napi1,cortiment9mg napi1 kéthete szedem azóta a csípőizuleteim begyulladtak,idegbecsípődéseim vannak.az orvosom aztmondta 20 napig szedjem és elment szabadsára.azóta szedek millgammát,mydetont nem használnak meik gyógyszer szedését hagyjam abba mert szószerint összecsuklok a fájdalomtól :köszönöm.

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! A Crohn betegség járhat izületi panaszokkal, az első két gyógyszer a Crohn betegségre, a második kettő a tünetek csökkentésére szükséges, így egyik gyógyszert sem célszerű elhagyni. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-07-16 19:00:03

Kedves Doktornő! Gyakran tapasztalom, hogy hangos és kellemetlen bélmozgásom van. Viszont pár napja elkezdtem gluténmentesen étkezni, és megszűnt ez a panaszom. A gluténérzékenység tüneteinél nem olvastam olyat, hogy bélmozgást okozna. Ettől függetlenül ön szerint lehet, hogy gluténérzékenység okozta a bélkorgást? Köszönöm.

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Lehet, de kivizsgálás nélkül megkezdett diéta mellett ez nem deríthető ki. Diéta elkezdése előtt ezt ki kellett volna deríteni. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-07-15 20:49:46

Kedves Doktornő ,kb 1 hete csomot fedeztem fel a végbélnyilásomnál,nagyon sokszor székelési ingerem van, és puffadok ,ez lehet aranyér és okozhat ilyen tűnetet?Székletem mindennap van,csak a székelési inger szinte egésznapos :( Tisztelettel . Julcsi

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Julcsi! Lehet aranyér, de sjnos lehet polyp, vagy daganat is. El kell menni egy proktológushoz, vagy sebészhez és tisztázni. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-07-15 10:42:18

Tisztelt Doktornő! 2 hete kezdődtek a panaszaim, amikor 2 db Linex-Fortet vettem be, azóta puffadás, flatulencia van, napi 1 alkalommal van székletürítés, ami világosbarnás, laza állagú, kissé zsírosabb, nehezen lehúzható. 1 hétig szünetet tartottam, majd Normaflore-t próbáltam, ami kissé rontott a helyzeten, így azt is elhagytam. Jelenleg csak a laza széklet maradt meg, kisebb a puffadás és a bélkorgás is, bár próbálok tartani FODMAP diétát. Laktóz intoleranciát nem tartok valószínűnek, milyen arra is odafigyeltem. Ha vékonybél kontaminációs szindrómám lenne, milyen probiotikumot ajánlana, mivel olvastam olyat, hogy egyesek ronthatnak a tüneteken. Az antibiotikus kúra miatt tartanék a későbbi visszaeséstől, rezisztenciától. Válaszát előre is köszönöm!

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Tisztázni kellene a tünetek okát, mert a rosszul tartott diétát még a legjobb probiotikumok sem tudják megoldani.Ha laktóz, vagy fruktóz intolerancia, esetleg vékonybél dysbakteriozis áll fenn, mindegyikre más a diéta és a kezelés. Érdemes utánajárni. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-07-14 16:00:00

Kedves Doktornő.Három èves kisfiamnál ,diagnosztizáltak az allergiàs nutritionális gastroentritis colitist.Az lenne az èn kèrdèsem megfelelő kezelèssèl gyogyithato e?Egy fèl èv kellett elteljen amig kiderült mi a problèma.Nem fogyott nem is hizott de sokat fájt a gyomra.Válaszát elöre is köszönöm szèpen.Tisztelettel Edit.

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Edit! A diéta megfelelő tartásával rendeződik a probléma Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-07-13 21:56:08

Kedves doktornő! Másfél hónapja ezelőtt 6 szem 250 mg-s anitibitikumot szedtem be, aztán abbahagytam hasmenés miatt. Azóta szedek probotikumot és nemrég egy Normix kúrát ia végigcsináltam gasztroenteorolgus tanácsára. A tüneteim viszont csak nem szűnnek, főleg az erős bélzuborgás, gyakori széklet ,bal oldali hasfájás. A vérképem szerint gyulladásom nincs. Ön szerint ennyi idő után is normális hogy még ilyen állapotban vagyok?

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Önnél is meg kellene nézetni a székletből a Clostridium difficile toxin jelenlétét. Antibiotikum használat urán gyakran észleljük és speciálisan kezelendő. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-07-13 12:10:37

Kedves doktornő, hosszu antibiotikum kezelés következménye az lett,hogy a folyamatos hasmenés miatt felmarodott a végbél ami kegyetlenül fáj, proktologus krémet,kupot irt fel de sajnos nem használ,van valamilyen javaslata hogy kihez vagy mihez folyamodjunk? J Laszló

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves László! Tisztázni kellene, nincs-e Clostridium difficile toxin a székletében, ha még tart a hasmenés. Lehet, hogy az gátolja a gyógyulást. Érdemes valamilyen Saccharomyces boulardii származékot szednie. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-07-13 07:43:25

Tisztelt Doktornő! Köszönöm a választ! Tisztelettel: P.Anita

Dr. Wacha Judit válaszol

Örülök, ha a segítségére lehettünk. Üdvözlettel: dr.Wacha Judit

2017-07-12 23:13:50

Tisztelt Doktorno. IBS..t allapitottak meg ..eddig tobbfajta gyogyszert is szedtem ra eredmenytelenul. A doktornonek mi a javaslata. Gyogyithato?

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Türelmes kivizsgálással az esetek 80%-ban található olyan elváltozás, ami kezelhető és a tünetek csökkenthetők. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-07-12 22:36:02

Kedves Doktornő! Nyolc évvel ezelőtt Lichen Oris-t diagnosztizáltak a nyelvemen, amit eltávolítottak. Kérdésemre, hogy lehet-e összefüggés az emésztési problémáimmal (extrém puffadás, hasmenés, evés után köhögés) mosolyogva megnyugtattak, hogy ez kizárható. Nyugodjak bele, erre nincs gyógymód, és ez csak rosszabb lesz mert időnként majd kifekélyesedik. Sajnos így is lett. Elkeseredésemben gluténmentes diétát kezdtem, amitől a fekélyesedés 3 nap múlva gyógyulni kezdett. A diétát tartva - nyilván az elején sok diétahibával - elértem egy "szinten tartást". Mivel a számban nagy mennyiségű amalgám tömés volt, esetleges mikroáramkörök, kioldódás miatt az orvosom javaslatára eltávolításra kerültek. A tömések cseréje idején már bármit ettem hasfájás, puffadás, hasmenés jelentkezett. Szép lassan az étrendem kezdett beszűkűlni, csak főtt rizs és főtt friss sertéshús, saját sütésű gluténmentes kenyér maradt. Teljes gasztroenterológiai és allergológiai kivizsgálásom volt a debreceni Klinikán (diéta mellett) negatív eredménnyel. Könnyebb elmondani, hogy milyen vizsgálatokat nem csináltak meg: emésztettségi vizsgálat, fruktóz terhelés, hisztamin intolerancia, bélflóra eltolódás, vékonybél diszbakterózis vizsgálat még nem volt. Kaptam Normix kúrát, több féle probiotikumot amitől a székletem egy időre rendeződött. A diétából nem tudok kitörni, mert ha próbálok valamit bevezetni komoly hasi görcsök után pár nappal a Lihen egyből fellángol a számban, a legutolsó próbálkozás után már a buccán is megjelent. Praxisában találkozott már hasonló esettel? Válaszát előre is köszönöm!

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Sajnos vannak diétával nehezen rendeződő kórképek, de konkrétan ilyen esetem nem volt. Sok türelmet és jobbulást kívánok. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-07-12 17:32:28

Doktornő! Másfél éve vannak igen jelentős puffadásos panaszaim, amelyek miatt alig eszem, gyenge és fáradt vagyok. A vizsgálatok alapján fruktóz, laktóz érzékeny vagyok, és a glutén tesztjeim kétesek, a genetikai lett pozitív. Az elmúlt héten született egy pozitív laktulóz tesztem 113-as értékkel. Az orvosom nem hajlandó kezelni mivel vártunk a Calprotectin tesztre, amit ma kaptam kézhez, 0-50 ref érték mellett 63,2. Ön mit javasolna? Egy vastagbél tükrözés szükséges volna? Vagy ez csak egy enyhe bélgyulladás, ami diétával kezelhető? Előre is köszönöm segítségét

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Ha kifejezetten panaszos, én elvégeztetném a tükrözést annak ellenére, hogy a tesztje a felső határ közelében van. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-07-12 16:53:15

Kedves Doktornő! Nemrég én kérdeztem öntől, hogy szabad-e használni a széntablettát a Normix mellé. Időközben már beszedtem az összes Normixot. A betegtájékoztatón az áll hogy aktív szén bevétele esetén 2 órát várni kell a gyógyszer bevételével. Én mindig a gyógyszer után 3 órával szedtem be a széntablettát. Ez esetben is hatástalanította a szén a gyógyszert, vagy csak akkor ha egyszerre szedtem volna be? Köszönöm.

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Ha eltelt több óra a két szer bevétele között, akkor nem veszítette el a hatását. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-07-12 15:13:20

Kedves Doktornő! Kérdésem az lenne, hogy hogyan, miként lehet Önköz a Semmelweis Egyetemi rendelésére bejelentkezni? A honlapon feltüntetett telefonszámot hívtam az 52141-es mellékkel de napok óta senki sem veszi fel. Sürgős lenne! illetve ha mielőbb be tudok jelentkezni lehetséges 2 hét múlva konzultálnom Önnel? Köszönöm előre is! !

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Sürgős esetekben a sürgősségi ambulanciákon tudják ellátni. Halasztható ellátási igény esetén sebészeti problémával a klinikai számunk él, elérhető. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-07-11 16:01:29

Kedves doktornő! A kérdésem az lenne önhöz hogy, pàr hónapja àllandó puffadsàgot érzek a gyomromban ami a hasamon is làtszik szinte bàrmit eszem mindig telítettségérzetem van, viszont fàjdalmam nincs és a székletem is rendben van. Mit tanàcsolna? Válaszàt köszönöm!

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Egyes emésztőenzimek csökkentebb működése, a vékonybélben történő fokozott bakteriális erjedés okozza a gázképződést. Ez megfelelő diétával, enzimpótlással, gyógyszerekkel rendezhető. Forduljon gasztroenterológushoz. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-07-11 15:57:32

Tisztelt Doktornő! Múlt héten diagnosztizáltak nálam közepesen aktív colitis ulcerosa-t. Előtte colonoskópia után a szövettani eredmény megérkezéséig (2 hét) a salazopyrint kellett szednem (3x2), ettől a székletem formált lett (napi 1-2), de nyák és vér még volt benne, most 4 napja (szövettani diagnózis óta) szedem a Salofalk 3g granulátumot (reggelente), a széklet még mindig formált (napi 1-2), de pici nyák és vér is van benne (pontosabban rajta). A kérdésem az lenne, hogy a gyógyszernek kb mikorra várható hatása, hogy legalább a véres széklet megszűnjön? Az orvos egy hónap múlva rendelt vissza (szabadságon van). Kaptam tájékoztató lapot a javasolt, nem javasolt ételekről(amit át is tanulmányoztam), de arról nem tett említést, hogy az elején leírt fellángoláskor javasolt ételek, vagy az enyhe tünetek étrendjét vagy a tünetszegény időszak étrendjét kell jelenleg követnem. Ön szerint közepesen aktív esetben mi a követendő és mikor kell váltani? Köszönettel várom válaszát! P.Anita

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Anita! A folyamat aktivitásakor a szigorúbb diétát kell választani, ha már a gyakori széklet, a vérzés megszünik, normálisan táplálkozhat. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-07-11 09:02:19

Kedves Doktorno. Gazos belek eseten normalis hogy szinte allando jelleggel puffadok es ettol alig kapok levegot? A felhasi reszem puffad.

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Az emésztési zavar következtében keletkező gázok miatt fúvódnak fel a belek. Ha ennek az okát kiderítjük, és kezeljük, a folyamat rendeződhet.Forduljon gasztroenterológushoz Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-07-11 08:58:53

Tisztelt Doktorno. A kronikus obstruktiv tudobetegseg csak karbantarthato vgy javulas is varhato a sprayk hasznalataval?

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! A krónikus obstruktív légúti betegaségek évek alatt fokozatosan romlanak. A gyógyszeres kezelés ezt hivatott megakadályozni. Lényeges javulás a kezeléstől általában sajnos nem várható, de a szintentartást biztosítani lehet. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-07-10 21:49:28

Kedves Doktornő. Az lenne a kérdésem önhöz,hogy mitől lehet alsó bélfàjdalom (végbél azaz szigmabél ),tompa nem szúró fàjdalom,hànyingerrel,nyàlkàs vér a székleten ,köztes vérzés nincs és nem sok . Voltam gasztroenterológusnàl,megcsinàltàk a nagylabor vérvizsgàlatot,vizeletet és allergiàt is néztek.Az eredmény a n labornàl,mondhatom,hogy tökéletes vérkép, vizeletben semmi,kiderült,hogy laktóz érzékeny vagyok,glutént is néztek de szerintem nem jó az eredmény mert gluténmentes diétàn voltam màr évek óta.Elhagytam a tejet is,egyàltalàn nem fogyasztok tejtermket és diétàzom.Elöző évben volt ez miatt székletvizsgàlat is,ami szintén negatív volt.Normixot szoktam szedni mikor érzem,hogy gyulladàsnak indul a belem,ha jön a levertség és faradtsàg érzet akkor màr tudom,hogy màsnap rosszul leszek.Minden eredményem jó,akkor mi lehet a bajom?Vàlsszàt köszönöm.

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Nem írt arról, hogy a vastagbelét megvizsgálták. Az esetleges divertikulumok gyulladása okozhat bal alhasi panaszt. Ha valaki gluténre diétázik, nem dönthető el, hogy van-e lisztérzékenysége. Biztosan azt is tudja, hogy laktózt a tejtermékeken kívül számos élelmiszer tartalmaz. Emellett más ételintolerancia is fennállhat. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-07-08 22:48:04

Kedves Doktornő! Visszatérő problémám a hasmenés, görcsös fájdalommal azt megelőzően. Laktóz teszt pozitív lett, így nem eszek tejterméket, de így is visszatér a hasmenés, teljesen kiszámíthatatlanul. A laktóz és laktuloz vizsgálat 2015-ben történt. Múlt héten voltam gasztroenterologusnal, aki a leletek és a panaszok alapján 12 (!) napra irt fel normix tablettát (2x2) , utána 3 hónapig pedig prpbiotikum szedését kérte. Az a kérdésem, hogy antiobiotikumtól 12 napig nem lesz más bajom, (pl. Candida ) illetve az úgy rendben van, ha közben nem szedek probiotikumot, hanem csak utána? Válaszát köszönöm! Marton Ágnes

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Ágnes! A Normix a "bél antibiotikuma", szedheti 12 napig, nem fog problémát okozni. Probiotikum pedig szedhető akár mellette, akár utána. A jótékony baktériumokat nem bántja. Még egyre figyeljen! a laktóz számos ételben megtalálható, nemcsak a tejtermékekben. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-07-07 19:46:28

Tisytelt Doktorno. Az ultrahang gazos beleket mutatott ki. Mikor mulik ez el.mert allandoan feszit puffad a hasam felso resze....normalis ez?

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Ki kellene deríteni a puffadás okát és kezelni azt, akkor fog megszűnni, ha a célzott kezelést, diétát alkalmazni fogja.Keressen fel egy gasztroenterológust. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-07-07 18:02:14

Kedves Doktornő! Az orvosom Normixot írt fel a hasmenésemre, de a betegtájékoztatón azt látom, hogy a mellékhatása lehet hasmenés. Hogy lehet hasmenést egy hasmenéses mellékhatású gyógyszerrel kezelni? A másik kérdésem az lenne, hogy a Normix + Protexin mellé baj, ha szedek még széntablettát? Nagyon szeretném elkerülni a hasmenést, és eddig csak a széntabletta vált be igazán. Köszönöm válaszát!

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Nyugodtan használja a Normixot és a probiotikumot, nem fognak rosszabbodni a hasmenéses tünetei. A szénről tudni kell, hogy a gyógyszereket is hatástalaníthatja, így együttes szedésük értelmetlen. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-07-06 20:59:59

Tisztelt Doktornő˘! 70 éves nö vagyok, Mütőttek epével, vak béllel, és nagy nögyogyászati mütétem is volt rendszertelen vérzések miatt Negativ eredményem volt A kérdésem az lenne, hogy a jobb felén a hasamnak állandó jelleggel fáj egy pontban a hasam ha én meg nyomom akkor is kimondottan érzékeny. Olyan érzés mintha lenne ott valami. Le hajolok illetve leülök ez a pont érzékeny A Vakbél környék, talán epe ? ? mütét helye? Egész komoly rosszulléteim vannak! A házi orvoshoz már többször el mentem mindig azt mondta diétázak Mihez kellene kezdenem!? Milyen szerv lehet ezen a részen a hasamnak! Hasmenésem nincs, székletem rendben! Szeretném ha tetszene valami irány mutatást adni, hogy hova menjek a problémámmal4 Köszönöm elöre is a válaszát! Tisztelettel Tamás Lászlóné Székesfehérvár

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! A has jobb felén már csak a belei vannak. Ez fájhat szervi bélbetegség miatt, de a fokozott gázosodás , emésztési zavar is okozhat jobb oldali hasi fájdalmat. Forduljon gasztroenterológushoz. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-07-06 10:38:06

Fogászati kezelés miatt 4 hónapja Dalacint szedtem, erős hasmenés követte,sajnos Clostridium Difficile A, B pozitív leletem lett. Most fejeztem be a 3. Klion kúrát, mert visszaestem. Idáig mindig a Klion befejezése után 6. nap tértek vissza a tünetek. Most a 4. napnál tartok. Tapasztalatai szerint hány nap elteltével lehet biztos, hogy megszabadultam fertőzéstől? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel, Andi

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Andi! Erre vonatkozó adatok nincsenek. Szedjen probiotikumot tovább is és reménykedjünk, hogy véglegesen megoldódik a problémája. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-07-05 19:59:40

Sodioral granulátum inulinnal alkalmazható-e akkor, ha altatásos vastagbél vizsgálat előkészítéséhez Picoprep bélmosót alkalmaztam? Köszönöm válaszát.

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Igen használható. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-07-05 17:42:05

Kedves Drnő! Kérdésem az ,hogy foghúzás után szedhető a Protexin Balance?(nem árt???...tejet nem szabad inni....) Köszönettel...

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Szedhet probiotikumot, nem fog ártani.A kapszula csak a vékonybélben fog feloldódni. Üdvözette: dr. Wacha Judit

2017-07-05 11:35:54

Kedves Doktornő! 39 éves nő vagy, refluxtól szenvedek néhány hónapja, közben kiderült ősszel, hogy laktózérzékeny is vagyok és akkor kontaminált vékonybél szindrómát is megállapították kilégzéses teszttel. Ősszel volt teljes vérkép is, ahol minden rendben volt. Kb. 1 hónapja voltam gyomortükrőzésen, aminek az eredménye: "Erosiones fornicis ventriculi. Enyhe Antrum gastritis makroszkópos." A szövettan eredménye: "Ép duodenumnyálkahártya megtartott szerkezettel. Enyhe, reaktív gastritis. Helicobacter-plyori negatív." Kaptam Emozult, 4 hétig 2*40mg, majd 4 hétig 1*40mg, majd 4 hétig 1*20 mg." Próbálom követni a reflux étrendet. Igazából az egyetlen nagyon kellemetlen tünet ami zavar a savanyú szájíz. Ez az emozul szedése előtt is megvolt, igaz nem folyamatosan, étkezéssel tudtam javítani rajta. Az emozul szedésének kezdetekor, az első 1-2 hétben elmúlt, viszont mostanában már nem a savanyú szájízt érzem hanem inkább egy sós szájízt. Fogmosás után is, és zavaróan éjszaka is, amitől alig tudok pihenni. Ez lehet gyógyszer mellékhatás, vagy a reflux okozza. Tudna javasolni valamit ennek megszüntetésére? Köszönöm.

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! A gyomorsav jelentős csökkenése megváltoztathatja a szokásos szájízt, próbáljon a protonpumpagátló helyett valamilyen enyhébb szert választani, pl a Gaviscont, ami mentolos és bevonószerként védi a nyálkahártyáját. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-07-05 08:25:08

Tisztelt. Doktorno. Mennyire veszelyes a kardiologiaban. MI l foku centralis. Relax zavar. AI l foku centralis. NYHA ll. Calcificatio val.aoorta. Insuff valv. Aoorta l. Insuff valv. Tricuspidale l.ll. Insuf valv. Mitrale l. Angina pektoris. Hipertonia. ISZB. Valaszat elore is koszonom.

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! A szív több billentyűjénél találtak kezdetleges eltéréseket. Konzultáljon kardiológusával azzal kapcsolatban, hogyan tudják ezt egyensúlyban tartani. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-07-05 07:53:07

Kedves Doktorno. ATudogondozoi eredmenyem. Kisfoku centralis es elorehaladott foku periferias exspir. Leguti obstrukcio. Mit jelent es mennyire gyogyithato. GOLD ll. Stadium. B csoport. Foster 2szer2 puff. Spiriva reggel 2 puff. Koszonom valaszat. Szep napot kivanok.

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Önnek egy krónikus obstruktív légúti betegséget állapítottak meg, ami kilégzési nehezítettséget okoz. Négy stádiumból a 2.stádiumnál tart. Krónikus kezeléssel karban tartható. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-07-04 16:12:18

Kedves Doktornő! Altatásban vastagbél tükrözésre vagyok előjegyezve. Picoprep készítménnyel lesz a bél tisztítás. Ihatok-e Sodioral-t, hogy jobban bírjam a megterhelést? Vagy milyet ajánlana? Köszönöm a választ: Sarkantyu Jánosné

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Bármilyen folyadék ( szűrt leves, tea, almalé, szőlőlé, víz stb) alkalmas a Picoprep kiegészítésére, lényeg, hogy 3-4 liternyi folyadékot pótoljunk. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-07-04 12:11:56

Kedves Doktornő! Fruktóz-malabszorbciós problémám van. Mely Protexin készítményt szedhetem? Válaszát megköszönve, DSzV

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Bármelyiket, hiszen a benne levő vivőanyag minimális mennyisége nem okoz problémát. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-07-04 07:55:36

Kedves Dr nő. többszöri problémám az hogy ég a hátam a melkasom lángol.szárad a szám néha ájulás keringet.voltam vele hái órvósnál Milgamma inekciót kaptam.halványodot de mindig szinte kettö hentente elöl jön.most dolgozom nem tudok órvoshoz menni.800km re vagyok hazámtol.félek márt néha és mindig magátol jönn. nagyon gyenge és mindig fárat le csukodik a szemem állandoan aludnék .miez dr nö??.kérem segitsen.milyen gyogyszert vagy mit csináljak.

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! A tünetei igen szerteágazóak, egyetlen betegségre sem jellemzőek. Kivizsgálás nélkül sajnos nem tudok tanácsot adni. Talán próbáljon többet pihenni és ne hajtsa túl magát. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-07-03 15:20:09

Kedves Doktornő ! Koleszterines epekövem van sajnos . Olvastam, hogy epesavas sóval lehetne oldani, de nem tudom ilyet hol lehet kapni. Tudna nekem ebben segíteni vagy helyette mást javasolni ami ezeket a köveket oldanák. Előre is köszönöm válaszát Anna

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Anna! Végleges megoldást az epeműtét jelentene, hiszen ilyen esetekben az epehólyag betegsége uralja a képet, a kőképződés csak következmény. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-07-02 15:13:41

Tisztelt Főorvosnő! 70 éves asszony vagyok KB. 8 éve megállapított hogy IBS em van. Akkor élveztem szedni a Protexin Natural Carey kapszulát. Csodát tett velem. Teljesen elmúltak a fájdalmaim. Én azóta szedem ezt a kapszulát, mert ha abba hagyom pár napra újra jelentkezik az IBS. Akkor újra diéta stb. Azt is leírOM hogy pánikkal és depresszióval is kezelnek.. Azt szeretném kérdezni, hogy baj e hogy ilyen régen szedem szedhető e még tovább? Köszönöm a kedves válaszát! Tisztelettel Mária

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Mária! Örülünk a pozitív tapasztalatoknak és annak is, hogy ezt megosztotta olvasóinkkal. A Protexin tartós szedésének nincs ellenjavallata. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-07-01 22:23:31

Kedves Doktornő. Fogászati kezelés után kaptam 5 napos Dalacin 300mg-os antibiotikumot.Gyógyszer szedése közben és befejezése utàn is híg volt a székletem. 3 hete híg a székletem. Napi 2-3 széklet jelentkezik. Meddig tarthat ez az állapot? Házi orvossal konzultàltam,diètát írt elő és a smecta szedését. Széklet vizsgálat folyamatban van.

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Hagyományos székletvizsgálat mellett fontos lenne a Clostridium difficile toxin jelenlétének tisztázása a székletből.Ha ez pozitiv, speciális kezelést igényel, ha nem, probiotikum szedésével gyorsíthatja a gyógyulást. Üdvözlettel: dr.Wacha Judit

2017-07-01 16:19:13

Kedves Doktornő!Azt szeretnèm ,kèrdezni lètezik olyan laktoz,vagy glutènèrzèkenysèg amit ,nem lehet kimutatni,neve rejtett glutèn ès laktoz èrzèkenysèg.?Vagy mind e ketött vèrböl pontosan meg tudják állapitani.?Válaszát elöre is köszönöm.Tisztelettel Edit.

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Edit! A laktózérzékenységet terheléses vizsgálattal kilégzéses teszttel, vagy sorozat vérvétellel lehet kimutatni. A gluténérzékenységet pedig csak akkor, ha nem tart diétát gyomortükrözés során vett vékonybél szövettani vizsgálattal, vagy szerológiai vizsgálattal lehet diagnosztizálni. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-07-01 16:03:50

Férjem, 80 éves és az'utóbbi időben rettenetesen lefogyott.Minden lelete rendben van ,csak a vérlelet vérszegénységet mutat.Étvágya egyáltalán nincs, sokszor szédül.B12 kúrát ajánlott a háziorvosunk,de csak injekcióban.Természetesen ezt Ő nem akarja elfogadni,de most tudtam meg,hogy a kúrát tablettában is lehet elvégezni.Engem nem zavar, ha esetleg tamogatás nélkül meg kell venni a vitamint,de nem tudom, hogy milyen erősségű tabletta a hatásos.Férjem 164cm magas, és 56 kg. Kérem drága doktornő adjon valami tanácsot! Előre is nagyon köszönöm. R. Kata.

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kata! A fogyás, vérszegénység komolyabb betegségre, daganatra is utalhat. Ahelyett, hogy a tablettás, vagy injekciós tüneti kezelésen tanakodnánk, célszerűbb lenne kivizsgáltatni a betegség forrását és azt kezelni.Kérje háziorvosuk segítségét. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-06-30 20:08:40

33 vagyok ejszaka bepisilek es pelenkazni kell

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Kérjen egy urológiai kivizsgálást, ha nem találnak szervi okot, forduljon pszichológushoz! Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-06-30 16:32:04

Kedves Doktornő.!Kisfiam 3 èves kèt honapos ,januárban átestünk egy Adeno ès egy Rotviruson ,26 napos gyomormenèse volt.Azota nagyon kinlodunk a gyomrával nincs egy egèzsèges normális szèklete ,nagyon fájtatja a hasát elèg gyakran.Vèrt vettek ,echot màr nagyon sokszór kèszitettek.Most mèg várjuk a glutèn meg a laktoz eredmènyeket.Ön szerint mi lehet a problèma?A válaszát elöre is köszönöm .Nagyon sokat diètázunk,mèg most is.Tisztelettel. Edit.

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Edit! Egy kétszeres vírusfertőzés egy felnőttet is megvisel, nemhogy egy kicsi gyermeket. A vírusfertőzés után is nehéz a normál bélflóra visszaállítása, erre érdemes a Protexin Restore adását megpróbálni. Remélem egyéb kísérőbetegség nem áll fenn. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-06-30 16:09:41

Kedves Doktornő! Nagyon híg székletem van már 3 napja, és nem nagyon akar javulni. A kórházban diétát írtak elő és hazaengedtek. Van itthon pár darab Protexin Balance, de sajnos képtelen vagyok lenyelni a kapszulát (és semmi mást, ami nagyobb egy c-vitaminnál). A kérdésem az volna, hogy a kapszulát megbontva bevehető lenne-e ez a probiotikum vagy a gyomorsavam károsítaná?

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Ha nem tudja egyben lenyelni, a kapszula bontható. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-06-29 22:14:48

Tisztelt Doktornő! Fogorvos javaslatára elkezdtem dalacin 300mg-kúrát Gyógyszerész probiotikumot javasolta mellé. gasztroenterológusom 1 hónapja előírt rabiprex 2 hónapos kúrát, mely véget próbiotikum szedése javasolt. Sajnos nem sikerült kapcsolatot teremtenem az orvossal, és most nem tudom mit tévő legyek. Abba kell hagynom rabiprexet? Köszönettel Palányi Irina

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Itt kétféle probléma áll fenn és mindkettő megoldást igényel. Ha van gyomorpanasza, szedje a Rabiprexet és természetesen a fogászati problémát is kezelni kell. Probiotikum mindkét esetben társítható. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-06-29 16:46:52

Jó napot!Érdekelne hogy 2-es típusú cukorbetegnél használható-e izomlazító krém mondjuk Sport krém

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Használni használható, de az a kérdés, mit szeretne elérni a használatával. Ha a cukorbetegséghez gyakorta társuló polyneuropathia, vagy érszűkület okozza a fájdalmat, nem elégséges a javulás biztosításához. Kérje kezelőorvosa tanácsát Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-06-29 14:29:42

Kedves Doktornő! Nagyon gyakran görcsöl-puffad a hasam, mely fájdalmakat sokszor erős intenzív hasmenés kísér. Az utóbbi időben fogyasztott sok antibiotikumot okolom a probléma miatt. Gondolkodtam rajta, hogy valamely probiotikummal helyre kellene állítani a bélflórámat. A gyógyszerész a Protexin balance terméket ajánlotta. Ön mit javasol, melyik lenne a leghatásosabb? illetve mennyi ideig kell szedni ezeket a biztos hatás érdekében? Köszönöm előre is Üdv, kétségbeesett Kérdező

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! A probiotikumok - így a Protexin Balance is - ilyen esetben előnyösek a tünetek csökkentésére, de az ok feltárásával még könnyebben rendeződhetnek a panaszok. Érdemes egy gasztroenterológust felkeresnie. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-06-29 12:16:15

kedves Doktornő! kisfiam 3,5 éves, székletürítése fájdalmas, és nagyon ritka 3-5 naponta. Próbálom ezt táplálkozással is javítani, plusz fokozott folyadékbevítellel. Tudna ajánlani a protexin családból olyan terméket mely pre és probiotikumot is tartalmazó és támogatja az emésztését? köszönettel, Edina

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Edina! A Protexin Restore használatát ajánlom Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-06-28 22:47:51

Kedves Doktornő! Javaslatára végig szedtem a hat napos Normix kúrát,napi egy protexin balanceval. Vasárnap hagytam abba. Ma ismét erős hasmenésem volt görcsökkel...mit gondol a kúra nem volt hatásos? Vagy ha még tovább szedem a probiotikumot elmúlhat?(szedése alatt egy nap gyomorrontásom volt vízszerű hasmenéssel) Köszönettel, Szép estét!

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! A kúra biztosan javított a bélflóra összetételén, de a köztes gyomorrontás nem tett jót. Kérdés, hogy a kúra alatt javultak-e a panaszok, illetve, hogy a vékonybél dysbakteriozis mellett nincs-e egyéb oka a tüneteknek.Ha a panaszok perzisztálnak, forduljon orvoshoz. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-06-28 21:30:14

Tisztelt Doktornő! 52 éves változókorban lévő nő vagyok. Sajnos mostanában tapasztalom a sűrű fejfájást, hajam fakó, hullik, és újabban kiütések jönnek ki a könyökömön. (sajttól, tejterméktől) A kiütés csalánkiütéshez hasonló, ill. olyasmi, mint a herpesz. Vízzel teli hólyagok. Erősen viszket. Szeretném megkérdezni, hogy melyik Protexint javasolja nekem bélflóra javításra? Előre is nagyon szépen köszönöm, ha foglalkozik a problémámmal! Judit

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Judit! A legtöbb baktériumtörzs a bélflóra rendezésére a Biokultban található (14 féle) Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-06-28 19:25:17

Kedves Doktorno. Nagyon nehezen kapok levegot. Atudogondozoban milyen vizsgalatokat vegezhetnek? Szeretnem ha mindet felsorolna a DOKTORNO. KOSZONOM VALASZAT.

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Minden intézetben eltérő diagnosztikus lehetőségek vannak. Erre a kérdésére az intézeti orvosok tudnak válaszolni. De a kérdés nem is az, hogy egy intézet mire képes, hanem az, hogy Önnek milyen vizsgálatokra van szüksége. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-06-28 10:51:32

Kedves Doktornő ! 63 éves vagyok, két éve diagnosztizáltak nálam colitist. Az első évem úgy- ahogy panaszmentesen telt el. De ami a jelenlegi problémám . Már egy éve rendszeresen véres a székletem. Van amikor napi öt-hat/ ez elviselhető/ de van amikor 10-15 alkalom. Ez év február óta inflektra kezelést kapok, de úgy érzem nem sok sikerrel. Az első három alkalommal két hétig, a negyedik alkalommal csak 4-5 napig nem volt véres a székletem. Szigorú diétát is tartok, de az sem használ. Jelenleg közel három hete hőemelkedésem , majd egy hete rendszeresem magas lázam van. Az orvosom nagyon sok gyógyszert kipróbált már, köztük a steroidokat is , de nem használt. A vérveszteségre vaskúrát kapok, de a gyengeségem és a rosszulléteim nem szűnnek.Kérem válaszát, hogy milyen gyógymódok jöhetnének még számításba. Köszönettel: Parrag Ida

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Ida! A fekélyes vastagbélgyulladás időnként nehezen kezelhető, súlyos kórkép, kezelése sok türelmet igényel. Fontos lenne ismerni, hogy nincs-e valamilyen bakteriális fertőzés is az alapbetegség mellett. Ha nincs, menjen vissza a gasztroenterológiára, ahol módosítani tudnak a jelenlegi kezelésén. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-06-28 10:15:12

tisztelt doktornö már egy jó ideje enyhe mozgásokat érzek a hasamban lassan de szemmel nem nagyon látható de érzem és feszitis a terhessigitesztemis negativ lett emellett 15 hónapos a kisfiam és azóta miota megszületett nem menstruálok nagyon félek hogy mi lehet ez.

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Nézesse meg magát egy nőgyógyásszal. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-06-28 10:11:06

Tisztelt Doktornő! A Normix, a Medrol és a Salofalk klizma mellé szedhetek-e Pro Gasztro 825-öt? Köszönöm a választ: Sarkantyu Jánosné

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Igen, szedhet. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-06-27 16:50:55

Kedves Főorvosnő! 37 éves férfi vagyok. Kb 10 éve szenvedek savas ,epés hányással.Szinte már nem ehetek semmit amit ki ne hánynék.Töbször voltam már tükrözésen semmit nem találtak.Rengeteg epe van a gyomromban de nem tudják mitől én sem tudom. Nagyon sok savlekötőt szedek de nem használnak semmit.Az utóbbi időben sok antibiotikumot szedtem fel mert a savtól folyamatosan gyulladásban van a torkom ,hörgő stb.De még rosszabb lett semmit nem ehetek meg ,semmi nem áll meg bennem.Kérdésem a következő lenne :Bélfóra károsodás? Kérem segitsen egy tanács ,akármi.Köszönöm szépen

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Tisztázni kell, nincs-e valahol szűkület a felső gyomor-béltraktus területén (rtg). Ha nincs meg kell próbálni valamelyik prokinetikus gyógyszer és bevonószer használatát. Kérje háziorvosa segítségét, vagy forduljon gasztroenterológushoz. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-06-26 12:39:49

tisztelt Doktotnó 3 hete körülbelül hasmenésem volt ami viszonylag rendezödött 2x2 Normixot szedtem készült labor vizsgálat EO- 0,2 TARTOMÁNYBAN 1-4 IG nekem ugye nagyon alacsony :( nem tudom mit jelent a székletembe emésztetlen ételdarabok vannak egy hétvégi ebéd után mintha kö lenne a hasamba pedig nem eszek sokat és szedem a mezym forte gyogyszert de igy is nem kevés emésztetlen étel van a székletembe most a házi orvos széklet emésztetségi vizsgálatra küldött de még nincs kész az eredménye !! a mezym forte mellé még protexin balance szedek kérem szives válaszát mi lenne jo hogy jobban emészek Üdv KATALIN !

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Katalin! Az eosinophyl szám alacsonyabb volta nem utal betegségre. Az emésztési zavar miatt ki kellene deríteni, milyen enzimek működése károsodott és célzottan diétával. enzimpótlással megoldani a kérdést. Forduljon gasztroenterológushoz. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-06-26 09:26:14

Kedves Doktornő! Harmadik hete tart a hasmenésem.Általában a délelőtti órákban gyakoribb. Inkább lágy, laza széteső, ritkán hígabb.,Kb. 2 hete vettem észre,hogy teljesen zöld. 10.-ik napja szedem a Normixot 2x2. Néha görcsöl is, és gyakran van csak székelési inger.Két éve volt kontrol vastagbéltükrözés,de csak részlegesen sikerült fájdalom intolerancia miatt. Előtte 6 éve távolitottak el egy polipot. A szigmabélben számos divertikulum van ,néhe begyullad, arra már párszor kaptam a Normixot.Most is gyulladásra szedem, de általában egy hét után rendbe jövök, Most már harmadik hete tart a hasmenés szerü széklet, van amikor csak 2-3 naponta, de van amikor több, és zöld még nem volt. Epehólyag műtétem régen volt. A normix mellé szedem a protexin balancot, igaz csak 1 kapszulát. Lázam nincs, néha émelygek, hányingerem is volt, jobb olalon a borda alatt szokott szurni is. Köszönöm válaszát. Nyugdijas nő vagyok.

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Ha hasmenése nem szűnik, egy széklettenyésztésre mintát kellene küldeni. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-06-25 12:47:30

Kedves Doktornő! 64 éves vagyok(nő). 10 napja, reggel széklet helyett sok szél jött egy kis nyákkal. Este egy kicsi rázott a hideg.Az orvosom szódabikarbóna bevételét javasolta, ami egy kicsi javított is a helyzeten. Azóta azonban még nem állt helyre a székletem állaga. Nyákot már nem tapasztalok, de az a "klasszikus széklet forma" nem állt vissza, min azelőtt volt. Hasmenés jellegű (nem vizes inkább kenecses) keményebb bogyókkal, elég erjedt szagú, 1× napota. Enterolt szoktam bevenni 1x naponta.Amikor érzem, hogy wc-re kell mennem egy kis hascsikarást érzek. Ami nem árt meg az a halas ételek. Rántott hústól és sültkrumplitól szinte 2 óra múlva "futnom" kellett (nyaraltun).Kérem szíves válaszát mit szedhetek, hogy helyreálljon a székelési sokásom. (Férjemnek volt hasmenése mielőtt ez nálam eljezdődött). Smectára gondoltam, hátha segít. Kószönöm szépen.

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Kombinált probiotikum, esetleg egy Normix kúra (vényköteles!) megoldást jelenthet. Ha nem javul, érdemes kivizsgáltatni. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-06-23 20:43:10

Kedves doktornő! A héten jártam kezelőorvosomnál,aki a gyakori hasfájásomra Normixot adott (napi 2db). A napokban erősen felfáztam..így Nolicin szedésére kémyszerültem. Kérdésem az,hogy ez a két antibiotikum szedhető-e együtt? A betegtájékoztatóban Normix esetén az állt,hogy más fertőzésre szedett antibiotikumnál figyelni kell. Várom mielőbbi válaszát! Hálás köszönettel, Luca

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Luca! A két szer párhuzamos időben történő szedésének nincs akadálya, probiotikumot azonban célszerű a Nolicin mellett alkalmazni. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-06-23 10:53:11

Szép napot Szeretném megkérdezni hogy epevezeték gyulladásra lehet e protexin kultot szedni?

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! A megfelelően kiválasztott antibiotikum mellett természetesen igen. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-06-23 08:02:47

Tisztelt Doktórnő!Legyenszíves nekem valálaszt adni,mit tegyek,nagyon sok a gyomorsavam,mar több savcsökkentő győgyszert is ki próbaltam,de barmit eszem,mindentől jön felfele,járok a k rendszeresen belgyógyászhoz,most marciusban megtűkröztek,mar nem előszőr,ès van egy reflux,és egy rekesz izom sérvem,nagyon rossz az emésztésem,mit tegyek? Válaszát köszönöm.

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Rekeszsérv esetén még inkább törekedni kell a hasi nyomás fokozódásának elkerülésére, mert savgátlókkal ezt nem tudjuk megoldani. Prokinetikus szerekkel lehet még segíteni a gyomorürülést (Domperidon, Motilium, Cerucal) Üdvözlettel: dr.Wacha Judit

2017-06-22 15:12:40

Tisztelt Doktornő! Igaz, hogy a fruktóz feldolgozási zavara esetén nem lehet olajos magvakat és teljes kiőrlésű pékárukat fogyasztani? Miért? Adalékmentes mogyoróvaj fogyasztható? Köszönöm a válaszát!

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Fruktóz felszívódási zavar esetén kevés fruktózt be lehet vinni, de magok helyett ezt érdemesebb magasabb rosttartalmú zöldségélékre tartalékolni. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-06-21 16:28:02

Tisztelt Doktornő! December közepén kezdődő tartós rekedtség, majd a szteroidos kezelés során kialakult 50 %-os légcső elzáródás, fulladás miatt a hangrés alatti duzzanatból - légcsőmetszéssel történő szövetminta-vétel után, /amelynek eredménye negatív lett/, 14 napig naponta 3x kaptam Augmentin injekciót , amihez Normaflore tablettát szedtem. Azóta -május 1 6 - nemhogy hasmenésem nincs, de spontán székletem se, 2-3 naponként Guttalax cseppekkel oldom meg, ami nyilván nem normális. Most itthon várom / kanüllel a légcsövemben / , hogy mikor hívnak be műtétre, jó lenne, ha addigra megoldódna ez a problémám. Várom szíves válaszát, mit tanácsol? Köszönettel: Zsuzsa

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Zsuzsa! napi 2-3 liter folyadék bevitele mellett probálja meg a Lepicol használatát, mely rostot és probiotikumot együtt tartalmaz. Üdvzlettel: dr. Wacha Judit

2017-06-21 13:36:39

Tisztelt Doktornő! Évához hasonló problémám esetén a Normix mellé melyik típusú Protexin probiotikumot célszerű használni? Válaszát előre is köszönöm: Anna

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Anna! Akár a Protexin Balance, akár a Biokult segít a normál flóra erősítésében Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-06-20 14:57:25

Kedves. Doktornó Hasmenéssel küzködtem ami nagyon nehezen normalizálodotta házi orvos elküldött hasi Uh ra ami teljesen negativ lett majd volt laborom aminek eredménye szinte negativ Crp 1, 2. Ezofil alacsony de ehhez nem értek .voltam gasztroenteorologusnál Ö azt mondta diverkulitisz de csak nyomkodásra mondta azt mondta h nem lehet megtükrözni mert gyulladt de a labor eredmény nem mutatt gyulladást !! Evés után fáj a hasam ball oldalon a borda alatt kicsivel lejebb ! A doktornö salazopyrint és Noacidot irt kérem szives válaszát h mit tegyek köszönettel Éva

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Éva! A panaszok rendeződését követően érdemes a vastagbéltükrözést elvégeztetni. Addig szedjen Normixot és probiotikumot. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-06-20 12:15:49

Tisztelt Doktornő! Fruktózmalabszorpció kialakulhat egy középkorú embernél egyéb mögöttes ok nélkül, vagy mindig van valamilyen kiváltó ok? Nálam ilyet állapítottak meg kilégzéses teszt elvégzésével. Ha Normix kúra után, minimális fruktózbevitel mellett is állandóak a bélhangok, ráadásul gyakorta émelygek és sokszor kell büffentenem, mit tanácsol? Köszönöm előre is a válaszát!

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! A fruktózt egy a vékonybélben termelődő enzim bontja. Korábbi enterális fertőzések hatására az enzimtermelés károsodhat és ez a fruktóz felszívódási zavarát okozva vált ki hasi tüneteket. Minden növényi táplálékban van fruktóz, rostokra viszont szükségünk van, így fruktóz nélkül az élet nem elképzelhető. Fontos, hogy a fruktózt bevigyük, de nem mindegy, hogy milyen formában, milyen mennyiségben. Minden táplálkozásunk tartalmazzon olyan rostokat, melyek fruktóztartalma alacsony, mert a beleinknek erre nagy szüksége van. A tápanyagok fruktóztartalmáról a mindenevok.hu odalon hasznos tájékoztatást talál. Szükség esetén a hiányzó enzim pótlása is (xilóz-izomeráz) szükségessé válhat. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-06-18 16:26:15

ÜDVÖZLÖM VAN E VALAMELYIK KÉSZÍTMÉNYÜKBEN PREBIOTIKUM KÖSZÖNÖM

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! A Protexin Balance pl. frukto-oligoszaccharidot tartalmaz prebiotikumként. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-06-18 11:52:40

Kedves Doktornő! Párommal babát tervezünk, aktus utáni napon a nyákom híg sötétsárgás színű lett. Előtte áttetsző, fehéres színű volt és nem volt kellemetlen. Másnap szinte teljesen átázott a fehérneműm. Nem ég,nem viszket,nincs szaga,de nagyon díszkomfortos érzés. Lehetséges,hogy elkaptam valami baktériumot és ilyen rövid időn belül okoz tüneteket, vagy esetleg ph-m borult fel? Várom szíves válaszát! Üdvözlettel: Tamara

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Tamara! Keresse fel nőgyógyászát, ő segít annak eldöntésében, van-e valamilyen fertőzése, vagy csak a nyák ciklikus változásáról van szó. Üdvözlettel: dr.Wacha Judit

2017-06-16 19:03:56

51 éves nő vagyok, a panaszom a következő: 2 hete műtöttek vakbélgyulladással rendes műtét volt, mivel már gennyes volt és nem tudtak laporoszkoppal műteni, két drenem is volt amit 4 nap után vettek ki, a vágás már szépen gyógyúl de kb. 4 napja nagyon fáj a alhasam olyan fura érzés mintha izomlázzam lenne, feszítene, de ha hozzá érek akkor jobban fáj, elkűldtek nőgyógyászhoz, hasi ultrahangra és minden rendben van, annyit mondtak, hogy a hasfalam alsó része enyhén gyulladt meg is vagyok puffadva. Kb 6 éve megállapították, hogy IBS - em van, vastagbéltükrözést csináltak és minden rendben volt. Étvágyam van, székletem sőt jobban van mind ezelőtt. Őn szerint a műtétnél tőrténhetett valami? mert az orvos azt mondta, hogy, onnan nem jöhet a fájás. Előre is köszönöm a válaszát!! Üdv. Éva!

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Éva! Nem tudom milyenek a laborban a gyulladásos paraméterek, van-e valamilyen reziduális gyulladás, ezt meg kellene nézetni. Üdvözlettel:dr. Wacha Judit

2017-06-16 08:16:06

Kedves Doktornő! 2008-ban volt egy epekő műtétem. 2015. őszig semmi gondom nem volt. De egy antibiotikum beszedése óta állandóan ég a gyomrom. Atóta állandóan van valami bajom, sokszor köhögök. Több vizsgálat (gyomortükrözés, röngen,epe szcintográfia) kimutatta hogy az epevezeték nehezen ürül és az epesav okozza gyomorégést. Az ajánlott gyógyszer nem használ, de azt olvastam hogy a savlekötő gyógyszer mellé is probiotikumot kellene szedni, mert a savlekötő is megöli a jó baktériumokat. Milyen probiotikumot szedjek? Köszönöm: L Erzsébet

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Erzsébet! Savlekötő helyett bevonószerekkel lehetne a gyomrot védeni az epesavak maró hatásával szemben pl.Gaviscon, Venter stb. Probiotikumokkal szintén csökkenthetők a kellemetlen hasi tünetek. Használjon valamilyen kombinált készítményt (Protexin Balance, Biokult...) Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-06-15 21:38:31

Kedves Doktornő! Hónapok óta narancssárgás, világossárgás a székletem. Az állaga, gyakorisága teljesen normális. Emellett bal oldali enyhe-közepes erősségű felhas fájdalom (a bordák alatt, elöl és hátul is) és szinte folyamatos puffadás kínoz. Étvágyam nagyon lecsökkent, de fogyás nincs, fizikailag jól bírom magam. Több laboron, hasi UH-on és egy vastagbéltükrözésen is voltam, pár apró eltéréstől eltekintve az eredmények negatívak. Táplálkozással nem vettem észre összefüggést, kicsit meg vagyok ijedve, Ön szerint mi okozhatja ezt?

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Bármilyen emésztési zavar, nyáron a több emészthetetlen rost, gyümölcs fogyasztása okozhat felfúvódást Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-06-15 18:23:48

Tisztelt Doktornő! 63-éves nyugdíjas ápolónő vagyok, és életemben még ilyet nem hallottam. Az utóbbi 1-2 évben különös rendellenességet fedeztem fel. A hüvelyemből bélgáz távozik, korábban minimális, most már egyre fokozottabban. Többször voltam nőgyógyásznál teljes nőgyógyászati vizsgálaton - hüvelyi ultrahang is- de semmit nem mutatott ki. Korábban miomáim voltak amik a változó kor beálltával eltüntek. Rendszeresen járok nőgyógyászati ellenőrzésre. Egy spontán szülésem és egy sectiom volt 1983 januárjában és októberben. Válaszát előre is köszönöm: Katalin

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Katalin! A hüvelyből távozó gáz rectovaginális sipoly lehetőségét veti fel, ezt ki kellene vizsgáltatni. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-06-15 13:59:21

Tisztelt Doktornő! Tegnap írtam magának, abban említette a kalprotektin széklettesztet. Azonban én voltam márciusban teljes kolonoszkópiás vizsgálaton, amivel kizárták a bélgyulladást. Van így értelme a széklet tesztnek? Ha igen, hol tudom ezt megcsináltatni? Ételintolerancia tesztet végeztettem 220 ételre, ott a tehéntej jött ki és a tojásfehérje, de nem érzem hogy panaszaim ezzel lennének összefüggésben. Tejet szinte egyáltalán nem fogyasztok, tojást is ritkán. A gabonákra nem jött ki csak kicsit emelkedett érték. Ezek mellett érdemes ételallergiákra tesztelni még? Minden gasztroenterológus azt mondta nekem eddig, hogy ezeket nem érdemes nézni, mert nem okoznak hányingert. Válaszát előre is köszönöm! Lilla

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Lilla! A kalprotectin teszt alapján nemcsak a vastagbél, hanem a vékonybél gyulladása is kideríthető. pl. Crohn betegségben is emelkedett az érték. Az ajánlott keményítőterhelés, kilégzéses vizsgálatok enzimhiányos állapotokat tisztáznak, ha nem vizsgálták még ezeket. További ételintolerancia vizsgálatoknak pedig valóban nincs értelmük. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-06-15 10:25:32

Tisztelt Doktornő! Nagyon el vagyok kesesedve, mert az elmúlt egy évben már 3 gasztroentorológusnál jártam álladó puffadással, gyomor és bélfájdalommal, időnkénti vízszerű hasmenéssel. Túl vagyok két vastagbél tükrözésen két gyomor tükrözésen, egyetlen megállapítás ( egyébként ez már régóta fennáll és kezelik) a ferlux. Volt egy kontraszt anyagos hasi ct vizsgálatom is. Tejcukor és glutén érzékenység vizsgálaton . Tulajdonképpen a vizsgálatok szinte negatív eredményt adtak. A Ct kimutatott minimális hasnyálmirigy vezeték tágulatot. A kolonoszkópia a rectumban minimális gyulladást mutatott és eltávolítottak 2db 2-3 mm nagyságú polipot aminek a szövettana negatív lett. A gyomor fájdalmam és a puffadás mindennapos a vizsgálatot végző orvos ennek ellenére azt mondta, hogy nem tudja mi lehet a bajom és ezzel elbocsátott. Én folyamatosan pro és prebiotikumot szedek, valamint iszom a Hummel gélt. Az étkezésem napi 5 alkalom és diétás. Kérem , segítsen nekem . Már annyira belefáradtam az állandó vizsgálatokba és abba , hogy ennek ellenére nem tudják, hogy mi lehet a betegségem és így kezelés nélkül vagyok . Reménykedve várom válaszát - Tisztelettel BE

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Ki kellene deríteni, hogy enzimei megfelelően működnek-e (keménytőterhelés, fruktózterhelés, laktózterhelés), nincs-e vékonybél dysbakteriozisa, hisztamin intoleranciája, cukorbetegsége, pajzsmirigy betegsége, nincs-e valamilyen diétahiba, nem használ-e olyan gyógyteákat, gyógyhatású készítményeket, valamilyen gyógyszert, ami hasmenést okoz stb. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-06-15 00:40:29

Tisztelt Doktornő! Két Dalacin kúrán vagyok túl. Végig szedtem Normafloret, a kúra után is 3 napig. Ezt követően lett hasmenésem, ami csak a reggeli órákban jelentkezik, de akkor hasgörcsökkel jár, 1-2 óráig tart. A nap további részében jól vagyok, étvágyam is van. Újrakezdtem a Normaflore szedését, ez egy hete tart. Szedhetem még, mivel a panaszaim nem múltak el? Kis mennyiségű széntabletta (napi 1x3-5 db) szedhető? Diétázás javíthat a helyzeten? Válaszát előre is köszönöm.

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Meg kellene nézetni, van-e Clostridium difficile toxin a székletében. Probiotikum szedhető tartósan, de kombinált készítményt érdemesebb választani a bélflóra rendezésére. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-06-14 11:21:38

Tisztelt Doktornő! A tüneteim 6 hónapja kezdődtek. Eleinte jobb oldalon az alhasam fájt ami a derék felé sugárzott. Majd egyik este hirtelen rosszul létek törtek rám, ájulás szerű érzés, nagyon megijedtem. Ez másnap is folytatódott. Hetek-hónapok alatt egyre jobban fájt a hasam, erős hányingerem volt, fogytam, a székletem sárgás, pépes állagú naponta 1-3*. Volt egy nőgyógyászati műtétem a bal petevezetéknél, de a tüneteim nem enyhülnek. Túl estem teljes vérkép+vizelet, kétszer hasi uh, gyomortükrözés, kolonoszkópián, semmit sem találtak egy kis enyhe refluxon kívül, ami semmilyen savlekötőre nem reagált. H2 kilégzéses teszt pozitív volt még januárban, arra kaptam normix+klion kúrát, utána protexin balance napi kettő, ezt most is szedem. Egész nap erős hányingerem van amit étkezés nélkül is megvan, néha enyhül étkezésre ha nagy nehezen tudok enni, néha nem. Fáj a hasam jobb felső része, a gyomrom is, fáj a hátam jobb oldalt a gerinc mellett és néha a mellkasom is szúr, szintén jobb oldalt. Kardiológusnál is jártam, ő sem talált semmit. A gasztroenterológusom már nem tud mit mondani. Nem bírok enni, nagyon rossz a közérzetem egész nap, hónapok óta. Merre kéne keresgélni tovább, mit érdemes ilyen tünetekkel vizsgálatni? Egy MRI esetleg többet mutathat? nem lehet mégis valamilyen gyulladásos bél betegség a háttérben? Válaszát előre is köszönöm, Lilla

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Lilla! Gyulladásos bélbetegség fennállása esetén a kalprotektin székletteszt szűrésre alkalmas. Ha ez pozitiv, akkor érdemes tovább vizsgálni. Ha a H2 kilégzéssel csak a laktulózterhelés volt meg, érdemes még fruktózt illetve laktózt is vizsgálni. Ha valamilyen emésztési probléma áll fenn, az is okozhat a fokozott gázképződés miatt hasi fájdalmat, hasmenést.Lisztérzékenység és hisztamin intolerancia is kizárandó Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-06-14 11:06:55

Tisztelt Doktornő! 06.12-én írtam Önnek harmadszor visszatért Clostridium difficile miatt. Lejárt az egy hét türelmi idő, ami napi egyszeri 6-10 db széntabletta szedésével és probiotikummal egész jó volt, napi 2-4 hasmenéses széklettel. Sajnos a 7. napon felerősödtek a tünetek, 10-ig számoltam a mellékhelység látogatások számát, ezért elkezdtem a 3. Klion (2x500mg) kúrát és a Normixot (2x400mg). Mennyi idő múlva kell, hogy jelentkezzen az antibiotikumok hatása? Most a 2. napnál tartok és még nem érzem. Most már nagyon el vagyok keseredve, hiszen 3 hónapja küzdök a problémával egy ártatlannak tűnő fogászati kezelés utáni Dalacin szedést követően. Tisztelettel: Lili

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Lili! Az antibiotikum mellé szedjen valamilyen Saccharomyces boullardi készítményt. Ha nem oldódik meg a hasmenés, van még antibiotikus lehetőség, de ehhez már csak infektológus révén tud hozzájutni. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-06-13 15:35:28

Tisztelt Doktornő! Ha a Normix kúra javított a panaszaimon (széklet állaga, hasi diszkomfortérzés), azonban másfél hónap elteltével visszatérőben vannak, javasolt a kúrát megismételni? Ha egy ismételt kúrát követően a panaszok újra jelentkeznének, akkor rendszeressé kell tenni a kúrát, vagy van egyéb megoldás? A válaszát előre is köszönöm szépen!

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Panaszok újbóli jeelntkezése esetén a Normix kúra szabadon ismételhető. Probiotikummal együttt alkalmazva a hatás tartóssága tovább javítható. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-06-13 14:45:52

TIsztelt Doktornő! Honnan tudhatom, ha esetleg cukorbeteg vagyok? Az elmúlt hónapokban jelentős súlyveszteségem volt és szédülni is szoktam. Egy kb. fél évvel ezelőtti vércukorterheléses vizsgálat azonban negatív lett, egyáltalán nem mutatott magas értékeket, illetve azóta egyéb laborvizsgálat keretében nézték a vércukor értéket, ami szintén a normál tartományban volt. Nem tudom továbbá, hogy az normális-e, ha eszek/iszok valamint, a vizeletem szaga egy-két óra múlva az elfogyasztott táplálékére vagy italéra emlékeztet. Köszönöm a válaszát! Gábor

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Gábor! Ha a cukorterhelés is negatív volt, nem cukorbeteg. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-06-13 13:17:01

Kedves Doktornő! Kisfiam 12 éves, 3 napja hasmenése van. Adom neki a sodioralt, hogy visszapótoljuk az ásványi anyagokat. A 2. tasak után csalán kiütései lettek. Ez lehetséges, hogy a Sodioral okozta? Válaszát előre is köszönöm! Melinda

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Melinda! A Sodioral elvileg természetes anyagokat tartalmaz, úgy gondolom ettől nem kellene kiütést kapnia. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-06-12 19:18:08

Tisztelt Doktornő! Dalacin szedést követő erős hasmenés jelentkezett nálam, Clostridium difficile A,B toxin pozitív lett. Két rövidebb Klion kúrán vagyok túl, két hete újra visszatért a hasmenés. Voltam gasztoenterológiai konzultáción, ahol a panaszok további fennállása esetén újabb, erősebb Klion, illetve Normix kúrát javasoltak, egy hétig próbálkozhatok a csak probiotikumos és diétázós gyógyulással. Szeretném megkérdezni, hogy van-e esély arra, mennyire jellemző, hogy az immunrendszer legyőzze a CD-t. Jelenleg Enterolt és Protexint szedek, közben próbálom a folyadékot és ásványi anyagokat pótolni. Megtisztelő válaszát előre is köszönöm. Lili

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Lili! A Clostridium difficile okozta hasmenés egy igen makacs fertőzés. Kevés antibiotikumra reagál és súlyos szövődményekkel járhat. Probiotikumok szedése segít, de nem feltétlenül várhatjuk tőlük önmagukban a helyzet megoldását. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-06-12 18:12:24

Tisztelt Doktorno ! Crohn betegseg miatt eltavolitottak vastagbelem. Ezzel 2 eve elek, d a puffadas nagyon zavar. A kerdes, hogy Protexin balance probiotikumot szedhetek-e?Koszonettel

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Protexin-t szedhet, de jó lenne tudni, nincs-e a vékonybélen szűkület, nincs-e valamilyen enzimhiánya, dysbakteriózisa, mert akkor önmagában a probiotikum javíthat az állapoton, de valószínűleg kevés. Konzultáljon kezelőorvosával. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-06-12 13:33:47

Tisztelt doktornő! Vastagbéltükrözéses vizsgálat eredményezhet szövődményeket? Testsúlycsökkenésem, illetve hastáji panaszaim a vizsgálat elvégzését követően néhány hónappal jelentkeztek feltűnően. Ha van ilyesmire esély, kell ezzel a lehetőséggel foglalkozni? Köszönöm a válaszát! Üdvözlettel, Szabó Róbert

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Róbert! Minden vizsgálatnak, orvosi beavatkozásnak nagyon ritkán, de lehetnek szövődményei. A colonoscopiánál pl. a bél átlyukadása (perforáció) vagy vérzés. Ez a vizsgálatot követően rögtön kiderül. A bél felfújása miatt néhány órán át még lehet hasi puffadás, diszkomfort érzés is, tartósabban már nem. A fogyás ezzel nincs kapcsolatban, ennek okát további vizsgálatokkal kellene tisztázni. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-06-12 13:22:06

Kedves Judit Szeretném megkérdezni hogy a protexin balansot és a protexin bio kultot lehet -e egyszerre szedni,vagy érdemes -e mindkettőt? köszönöm

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Lehet, de nem érdemes. A Protexin Balance 7-féle, a Bio-Kult 14 -féle baktérium tartalmaz, átfedésekkel. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-06-12 13:14:50

Üdvözlöm Ha a készítményeikhez orvosi felügyelet kell miért lehet itt kapni? Nem értem akkor hogy merjek rendelni?

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Az orvosi felügyelet lényege nem az, hogy bármelyik készítmény káros lenne az egészségre, hanem az, hogy kezelőorvosa időben észlelje, hogy nem egy probiotikummal kezelhető betegsége van, hanem rossz esetben egy bélrákja, amit műtéttel meg lehet gyógyítani, tartós probiotikum szedéssel pedig nem. Az orvos vegye észre az ún. alarm tüneteket és küldje tovább vizsgáltokra, ha ez indokolt. Üdvözlettel: dr.Wacha Judit

2017-06-12 12:53:32

Kedves Doktornő! Az lenne a kérdésem, hogy a prebiotikumok mennyire fontosak egy probiotikumban? A Bio-Kult tartalmaz prebiotikumokat is?

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! A prebiotikumok szerepe, hogy a probiotikus baktériumokat táplálja, szaporodásukat, növekedésüket serkentse. Ugyanezt szolgálja a bélben lévő növényi táplálékok jelentős része is. A Bio-Kult kapszula nem tartalmaz prebiotikumokat. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-06-12 12:46:32

Tisztelt Doktornő! Lentebb egyik válaszában említette, hogy a Protexin Balance frukto-oligosaccharidot tartalmaz prebiotikumként. Ez okozhat bármilyen (akár csak enyhe szintű) kellemetlen tüneteket, ha pozitív fruktóz kilégzéses tesztem volt? Amennyiben igen, melyik készítményt ajánlaná helyette? Köszönettel: Tibor

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Tibor! A készítményben levő fruktóz nem okoz panaszokat, hiszen ennél több fruktózt tartalmaznak azok az élelmiszerek, amit naponta elfogyasztunk. A Protexin IBS-ben frukto-oligoszaccharid helyett laktóz a vivőanyag. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-06-11 22:46:58

Ha a frltehetoen ibs szindromaban szenved a beteg / olykor szekrekedes,melyet tobb napos hasmenes kovet/ milyen szekletgogo ajanlott illetve gyogyszer a panaszok enyhitesere? Valaszat elore is koszonom. Tisztelettel: Tolgyesi lilla

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Lilla! Székletfogók helyett Normix és probiotikum szedését javaslom. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-06-11 18:34:07

Jóestét! Pár hete napi szintű hányingerezéssel küzdök, ez az utóbbi pár napban állandósult és gyengének, étvágytalannak is érzem magam, reggelenként hasmenésem is van. Terhes nem vagyok, a vérképem és a vizeletmintám is jó. A háziorvosom refluxra gyanakodott, kaptam is gyógyszert rá de nem érzem jobban magam tőle. A kérdésem az Doktornő, hogy hova, kihez menjek ezzel a problémával és hogy addig is érdemes e vennem egy doboz linex probiotikumot? Válaszát előre is köszönöm!

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Keressen fel egy gasztroenterológust. Probiotikum szedése itt is javíthat az állapoton. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-06-11 11:21:49

tisztelt doktornö ! colonoskopiára megyek és kétféle béltisztitott is kell alkalmazni az egyik citrafleet por amit a vizsgálat elötti napon 10 orakor kell meginni majd meg kell inni másfél liter vizet ! délután 15 orakor Endostar lavage 3 tasak feloldva másfél liter vizben ezt a mennyiséget 18 oáig elfogyasztva 20percencként egy pohárral 19 orátol a másik citrafleet port egy pohár vizben feloldva utánna ujra másfél liter folyadék a vizsgálat napján reggel 6 orakor egy dulcolax kuppot ! szeretném kérdezni nem sok ez egy kicsit alapbol nem tudok sokat inni ezzel minden ásványi anyag távozik nem okoz rosszul létet ??? köszönöm válaszát

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! A hashajtás módja intézetenként változhat. A lényeg, hogy tiszta béllel kerüljön vizsgálatra. Ehhez a legfontosabb a bő folyadékbevitel. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-06-11 10:54:54

Tisztelt doktornő ! már írtam Önnek a súlyos hasmenés miatt és köszönöm segítségét valamelyest javult is a helyzetem már nem hasmenésem székletem van van de még 3-4 alkalommal van sárgás széklet ami bőven emésztetlen ételdarabokat tartalmaz néha mintha világos piros vért látnák benne fogytam 3 kg szedem a pro gasztro 826 öt Normaflór ma-ot de nem akar javulni mindig látom benne az emésztetlen ételt :( nagyon aggódom teljesen elvagyok kenődve fájdalmaim nincs ! kérem szépen segítsen mi lehet ez ! Köszönettel Mária

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Mária! eressen fel egy gasztroenterológiai rendelést, ahol segítenek a kivizsgálásban és a megoldásban Üdvözlettel: dr. wacha Judit

2017-06-10 18:01:10

Szép napot Gyomorégésre valamelyik készítmény jó? Szedtem nexiumot de már nem szeretnék annyi gyógyszert szedni. köszönöm

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Gyomorégésre inkább savgátló szereket alkalmazunk. az enyhébb szerek közé tartozik pl. a Gaviscon, Salvus víz stb Üdvözlettel:dr. Wacha Judit

2017-06-09 21:02:21

Kedves Doktornő, Az elmúlt években rengeteg antibiotikumot kaptam, amitől rengeteg hajam hullott ki és az emésztése felborult. Étkezések után a hasam hatalmasra puffad és bizonyos ételek után napokig látszik ez a dob szerű jelenség. Erre kaptam a peotexint! Segíthet rajta?

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! A normál bélflóra helyreállítása sokszor jó hatású a kellemetlen puffadásos tünetekre, de ha valamelyik enzime alulműködik, megfelelő diétával és enzimpótlással is érdemes segíteni a dolgon. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-06-08 20:03:59

Kedves doktornő! Rokonomat műtötték vastagbél daganattal most jól van ,csak szorulása van mindig azt mondták egy év is lehet mire helyreáll. Szedhet e ezek közül valamelyik készítményt. Köszönöm

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! A Lepicol használatát javaslom, de ne felejtsenek el a bő folyadékbevitelről gondoskodni. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-06-07 21:00:49

Tisztelt Doktornő! Enyhe Crohn betegségem van amire Pentasa 2g granulátumot eszek napi egyet. Begyulladt a fogam és szeretném tudni hogy dalacint szedhetek-e mellé? Köszönöm válaszát!

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Ha orvosa indokoltnak tartja az antibiotikum szedését, ez nem elkerülhető, azonban minden esetben egészítse ki probiotikum szedésével, így kisebb a bélflóra károsodás kockázata. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-06-06 17:33:30

Szép napot kívánok Szeretném megkérdezni vettem protexin balansot az alsó szakasz javításához mert fuffadok kell-e a fenti részre is még valami ? Nagyon sokat fáj a hátam ha rossz a gyomrom. Köszönöm

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! A probiotikumok sokféle emésztési problémát befolyásolnak kedvezően, de ha kiderül aközvetlen ok (pl laktóz vagy fruktóz intolerancia, vékonybél dysbakteriozis ...) célzott diétával, kezeléssel még hatásosabb segítséget kaphat. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-06-05 17:14:08

TISZTELT FŐORVOSNŐ! LASSAN EGY ÉVE SZENVEDEK IBS HASMENÉSSEL ÉS SÓJA -LAKTÓZ ÉRZÉKENYSÉGGEL.17 KG. FOGYTAM. ORVOSOM A BIG-BE DIAGNOSZTIZÁLT.CT ÉS VÉR VIZSGÁLAT ÉS SZÉKLET IS VOLT AMI NEGATÍV.SZIGORÚAN DIÉTÁZOM!. ÉTVÁGYAM NINCS.A FLORABANE PLSZT AJÁNLOTTA, MAJD A DUSPATALIN KAPSZULÁT SZEDEM,ÉS FANTOMALT TÁPSZERT. GYENGE JAVULÁS VAN. A HASMENÉS 2-3 NAPONKÉNT VISSZATÉR.A FOGYÁS NEM ÁLL MEG. MIT TANÁCSOL? KÖSZÖNETTEL. JÁNOSS LÁSZLÓNÉ. BUDAKALÁSZ NAPVIRÁG IDŐSEK OTTHONA.

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Ha a fogyás nem áll meg, tisztázni kell, nincs-e cukorbetegség, pajzsmirigybetegség, lisztérzékenység, esetleg valamilyen daganatos megbetegedés és arra is kell gondolni, hogy a diéta miatti megszorítások miatt nem elégtele-e a kalóriabevitel. Üdvözlete: dr. Wacha Judit

2017-06-03 16:57:40

Tisztelt doktornö Már irtam Önnek h egy nagyon erös hasmenés indult el egy hete mostmár. Cloxtridium toxin negativ letf minden egyébb tenyésztés negativ lett eltolodott bélfolrám van a házi orvos 2X2 Normixot irt szedtem 3 napig mert csak annyi volt benne sajnos nem állt meg a hasmenés elküldött gasztroenterologushoz Ö 2x2 normix irt 3 napig és 3x1 kliont2x1 xalazolt és progasztro 825 a hasmenésem nem h enyhülne hanem egyre jobban megy a hasam. Azt mondták megtükrözni nem lehet a gyulladt vastagbelet mert kijukadhat nagyon nagyon elvagyok keseredve mert a hasmenésem nem áll meg 5 éves unokámat én nevelem szüksége va rám

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! A baktériumokon kívül egyes vírusok is okozhatnak erős hasmenést. Ezt a hagyományos széklettenyésztés sajnos nem mutatja ki. Ez azonban általában 8-10 napon belül spontán lezajlik. Figyeljen rá, hogy ne száradjon ki, a folyadék mellett az ásványi anyagokat is pótolni kell. (Smecta, Sodioral...). A probiotikumok is segíthetnek. Üdvözlettel: dr.Wacha Judit

2017-06-03 14:29:37

Zsír májra mit lehet szedni soha nem ittam refluxos vagyok kérem válaszát. .Köszönöm.

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! A zsírmáj gyakran társul elhízással, cukorbetegséggel, a koleszterin anyagcsere zavarával. Ha ezek bármelyike fennáll, igyekezzék azt rendezni. Kerülje a zsíros ételeket, a fruktózban gazdag üdítőitalok használatát. Egyes májvédő gyógyszerek (pl. Metadoxil), valamint a probiotikus készítmények csökkenthetik a folyamat előrehaladását. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-06-02 16:23:38

Kedves Doktornő! Érdeklődnék, hogy a hasi, de főleg a gyomortáji puffadás mitől lehet? Evés után olyan morgó hangot ad a gyomrom, és elég kemény ,ha ülök elég kellemetlen, feszít nagyon. Hiába csinálok felüléseket, nem lesz jobb. Vettem Cotifibra bélradírt egy dobozzal, 7 tasak elfogyott, de még rosszabb lett tőle a puffadás. Mitől lehet Ön szerint ez? Köszönöm előre is a válaszát! Ildi

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Ildi! Ahogy előző levelemben is írtam egyes ételféleségek, ételösszetevők emésztési zavara, a vékonybél dysbakteriózisa állhat a háttérben.Érdemes kivizsgáltatni. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-06-02 15:11:11

Üdv.Règóta küzdök a problèmàval ..de nem tendszeres inkàbb vannak időszakok.Most pl enyhe èletmódvàltàs edzès.Èszrevettem,hogy egyes főtt ètelek utàn ahogy megeszem az ètelt àtfut rajtam..kb fèl óra ès toalett.A szèklet sőtèt barna de hig es van mikor a papir sárgàs.Zsiros ételeket nem fogyasztok mert az katasztrofàlis.Nem tudom mitől van ez ...?Ez a hig szèklet ès hogy főt ètel utàn ilyen hamar ürül a szèklet..?

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Egyes ételféleségek ételösszetevők emésztési zavara állhat a háttérben. Ha ez kellemetlen, forduljon gasztroenterológushoz. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-06-02 12:50:36

Tisztelt Doktornő! Mennyire veszélyes a 3mm-es fibrines Pf-folyadék a szívben? A relax zavar -mit jelent és mennyire veszélyes ,javul-e? Válaszát köszönöm.

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! A szív működése közben összehúzódik és elernyed. Utóbbit nevezzük relaxációnak. A relaxációs zavar mindenképpen a szívizom károsodására utal és normális helyzetben folyadék sincs a pericardiumban. Az Ön által írt mennyiség minimális, valószínűleg nincs sok jelentősége, de mivel az eredetét nem ismerjük, állapotával kapcsolatosan konzultáljon kardiológusával. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-06-02 08:03:16

Üdvözlöm hasonlo probléblémával küzdök mint az elötem szolo csak nekek. 1 hete hasmenésem van de a székletbem nincs semmi és bélflora eltolodássom van mi állithatná meg a hasmenésem ??várom válaszát

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Ha biztosan nincs más betegsége, valamelyik kombinált készítmény szedését ajánlom. Pl a Biokultban 14 féle probiotikus baktérium található. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-06-01 16:32:17

Kedves Doktornő.A kérdésem a kővetkező,tegnap óta fáj a hasam(de nem nőgyógyászati fájdalom) hanem inkább a beleim,úgy "zuborognak" és hasmenésem is volt,puhább széklet nem vízszerű. Elsőre gyomorrontásra gondoltam(mivel melegen ettem palacsintát,és olyan teltnek érzem a gyomromat"mint aki jól lakott").Javasolták nekem a diétát,meg hogy ilyenkor Coca-Colát igyak,az jó is volt.Patikába kértem NORMAFLORT,de javasolták helyette a PROTEXIN-BALANC-ot,mert ebbe többféle baktériumtörzs van.Ezt elég pár napig szednem és helyre áll minden?Ha nem akkor körzeti orvost keressem fel? Válaszát és további tanácsait előre is köszönöm.

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! lyenkor valóban érdemesebb kombinált probiotikus készítményt választani. Ha szedésével rendeződik az állapota, nincs további teendő, ha nem forduljon orvoshoz. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-06-01 14:43:03

T. Doktornő.Igazolt szalmonella fertözésem volt, Epe mütétem kor az epeholyagot kivették,a mütét utáni diagnozis, colitiszt álapitottak meg. Mütét,ideje 1973,évben volt. Általában ha nem vigyázok az étkezéssel mindig hasmenéses idöszakom van, 2015,ben Balatonszivkórházban.voltam 3 ,hetes kezelésen, egy hét után lettem rosszul az étkezés után többet nem mentem,le a déli ebédre, Ithon elmentem a körzeti orvoshoz elküldött vizsgálatokra. a vv,süljedésem 40.volt nem kaptam semmi kezelést csak bélflorát és epémre cseppeket.Rendbe jöttem,kb.Hat honapra újra kezdödött. a hasmenés, a sülyedésem nem változott,2016,novemberben, ismételt hasmenés, A széklet vizsgálat szalmonelle fertözést igazolt. amikor is a vérvételnél 70,volt a vérsülyedésem.diétaztam és székletfogot szedtem. jelenleg probiotikumot szedek, jelenleg jól vagyok, Igaz 85 éves vagyok de még szeretnék élni.Kérem Doktornőt irja meg,milyen probiotikumot-vegyek amiben ,prebiotikum is van, Tisztelettel,özv Láng Jenöné

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Lángné! Fertőzéses eredetű hasmenésekben nem tanácsos a székletfogók használata, mert csak elódázza a gyógyulást. A fertőző, toxikus anyagok nem tudnak kiürülni, évekig hordozóvá válhat. Probiotikumként pl a Protexin Balance javasolható, ebben prebiotikumként frukto-oligosaccharid található. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-06-01 09:31:07

Kedves Doktornő! A CA19,9 tavaly áprilisban volt, most csökkent 43-ra. Gyakran puffadok, feszül a hasam. A vasam mindig kevés volt( 2), most Hála Istennek 6,4. Egy éve szedek vaskészítményt. Kb. 18 éve diagnosztizáltak Endometriózist Ultrahanggal és tavaly MR-rel is. Mindemellett természetes úton fogant és született egy gyönyörű kicsi lányunk már 6 éve. Mintavétel nem történt. Soha panaszt nem okozott. 2 évvel ezelőtt nyáron igen, mert kifakadt egy cyszta és a hasüregben felszívódott. A mai nőgyógyászati leleteim ( ultrahang, rákszűrés:P2) a 18 évvel ezelőtti állapotot mutatják. Ami engem izgat, a vérképem. A C125-ös érték ugyan szintén csökkent a tavalyihoz képest(121,9-92,5), de nem tudom, hogy természetes-e mindez? Nagyon köszönöm a türelmét és a segítőkészségét! Tisztelettel:

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! A vasa javult, de még mindig kevés. A CA19-9 emelkedés miatt meg kellee még a gyomrát és a hasyálmirigyet is nézetni, ha nem volt, azon szervek betegségei is okohatnak emelkedést. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-06-01 06:55:32

Nagyon szépen köszönöm a gyors válaszát hossza társul az eltolodott bélfolra ehhez a gombásodáshoz a candida albicans van rá valamilyen gyogyszer vagy keresek egy gasztroenteorologust köszönöm a válaszát !!

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Elég a probiotikum használata. Üdvözlettel:dr. Wacha Judit

2017-06-01 05:32:01

Kedves Doktornő! Az elmúlt 2 hónapban 2 alkalommal is vér volt a székletemben ( első alkalommal megvizsgáltak ,de nem találtak semmi komolyabbat, bélgyulladást állapítottak meg). Mitől lehetséges,hogy továbbra is sokszor van laza,nyákos székletem? (évek óta refluxos vagyok) Köszönöm

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Laza, nyákos széklettel jár a bélgyulladás is, de diétahiba (bőséges édes étel, ital fogyasztás), emésztési zavar egyaránt okozhat ilyent.Érdemes kivizsgáltatni. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-05-31 19:07:57

Kedves Doktornő! Mit jelent a tagolt cysta? Válaszát elöre is köszönöm!

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! A cysta egy folyadékkal telt hólyag. A tagolt cysta pedig arra utal, hogy a belseje több rekeszes, nem összefüggő. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-05-31 19:06:00

Tisztelt Doktornő! 2015-ben volt végbélkolonoszkópiám mivel véres volt a székletem az eredmény negatív lett. 2016-ban más panaszom volt azt mondták a kolonoszkópiát nem csinál mert a tavalyi negatív....meddig érvényes az eredmény ? mert azt nem értettem más panasz esetén miért nem végezték el? Válaszát köszönöm.

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Rákszűrés szempontjából nem kell a tükrözést minden évben megismételni, de gyulladásos tünetek, vérzés, egyéb ok jelentkezése esetén a vizsgálat természetesen megismételhető. Üdvözlettel: dr.Wacha Judit

2017-05-31 18:41:09

Az elözö levelembe irtam Önnek hogy erös hasmenésem van most jött meg az utolsó eredményem amin azt irja a candida gomba albicans Csiraszám A kolonizálo flóra. része. Sajnos nem tudom mit jelent nagyon elvagyok keseredve

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Az én olvasatomban ez azt jelenti, hogy a candida csíraszáma nem haladja meg a normális értéket. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-05-31 16:07:57

Tisztelt Wacha Doktornő! Az alvásunk mennyiségének és minőségének van hatása az emésztésünk minőségére? Elképzelhető például, hogy ha keveset alszunk, vagy rosszul, gyengébben működik az emésztésünk? Esetleg mindez fordítva igaz, azaz ha rossz az emésztésünk, nem tudunk jól aludni? Köszönöm előre is, ha válaszol! Üdvözlettel: Csányi Gyula

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Az emésztési problémák vezethetnek nyugtalan alváshoz, kimerültséghez. Fordítva ez nem jellemző. Üdvözlettel:dr. Wacha Judit

2017-05-31 15:16:15

Tisztelt doktornő !vasárnap egy nagyon erös hasnenés indult el nálam kb 20 voltam a wc-n vizszerü hasmenés egészségügyi dolgozo vagyok és már elkaptam a clostridiumot volt itthon 5 darad vancomicym 3x bevettem reggel délben és este !hétfön küldtünk széklet tenyésztést de minden negativ lett voltam házi orvosnál. 2x2 normixot irt igaz második napja szedem iszom a normaflort de ugyan ugy hasmenéses székletem van várom válaszát mit tegyek aggodom!!

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! A Clostridium igazolására nem tenyésztés, hanem toxinmeghatározás szükséges a székletből. Emellett sajnos még vírusokkal is találkozhatunk az egészségügyben, amire az antibiotikum nem hat, de virológiai vizsgálat is kérhető.Amíg ezek eredményére fény derül, javaslom valamelyik Saccharomyces Boullardii-t tartalmazó probiotikum mellett egy kombinált probiotikus készítmény szedését és bő folyadék és sópótlást a kiszáradás megelőzésére. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-05-30 13:15:16

Kedves doktornő! Emésztési jellegű problémáim jelenléte mellett arra lettem figyelmes, hogy a körmeim halványabb színűek, a mutató- és hüvelykujjon pedig a körmök középső részein egy-egy sárgás sáv jelent meg. Emellett úgy látom, hogy a vizeletem is sárga színű, különösen este. Ha jól tudom, ezek a tünetek utalhatnak a máj betegségére. Májra irányulóan voltam laborvizsgálatokon, illetve hónapokkal ezelőtt hasi ultrahangon is, ám ezek negatívak lettek. Mit tanácsol? Köszönöm!

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! A köröm barázdáltsága vas vagy vitaminhiányra utalhat. A vizelet minden esetben sárga színű, ha koncentrált sötétebb, ha elég folyadékot iszunk, világosabb színű, ez nem utal betegségre. Ha a labor és UH lelet is negativ, nem kell májbetegségre gondolni. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-05-30 13:11:20

Tisztelt Doktornő! Panaszaimra hasi Ct után az orvos a Questran port javasolta, amit az Európa patika meg is hozatott Németországból. Sajnos csak német nyelvű leírás van mellette, egyetlen sor sem magyarul. Kérdésem: mikor, mennyi folyadékkal kell bevenni, mire kell figyelnem. Az orvosomat nem tudom elérni, de az eredményről 2 hét múlva be kellene számolnom. Segítségét ezúton is nagyon köszönöm. Tisztelettel: Takácsné Erzsike

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Erzsike! A Questran port 2-3 dl folyadékkal kell alkalmazni, de fontos ismereteket át kell nézni az alkalmazás előtt. Sajnos én is csak egy angol nyelvű hozzáférést találtan a neten a https://healthylifemeds.com/buy-questran-hu.html oldalon. A jobb egérgomb, fordítás segítségével magyarul is meg tudja tekinteni az alkalmazási javaslatot és, hogy mi mindenre kell odafigyelni. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-05-30 13:10:06

Tisztelt Doktornö ! Kérdésem : Lehet e Normafloret ésProtexin Balancet egyidőben szedni és van e értelme . Elhuzódó hasmenésem vaqn 1 hónapja (az első héten diétával probálkoztam , nem javult 4 napig NORMIXET vettem de a 4 ik nap kiadós hasmenesem lett Máskor ha ilyen problémám volt ez az antibiotikum használt Mivel a Tájékoztaton az van feltüntetve h . nem kizárt a KLostridium dificil elszaporodása a gyogyszertöl - abbahagytam Azota Normafloret szedek eddig30 drb DE nem javul 1 nap formált széklet másnap hasmenés komoly dieta melett Közben Széklet tenyésztést kértem (fizetős labor-10 nappalezelött) negativ aShigella ,Salmonella és a klosztr toxin , Campilobacter Tüneteim fenállnak de a széklet vizsgálat vajon nem a probiotikumok miatt lett csak negativ fedve a patogén törzseket amik mégis jelen vannak? 2 napja protexin Balancet szedek csak . és diéta ( sárgarépa, riz.s , piritos , sajt ,ritkán keményfött tojás )mit tanácsol mint gastroenterologus ?és szedjem mindkét probiotikumot ?

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! A probiotikum szedése nem fedi el a székletvizsgálat eredményét. A Clostridium difficilére toxinmeghatározást kell érni a székletből, az egy külön vizsgálat. Elég egy kombinált, több törzset tartalmazó probiotikumot használni, esetleg valamelyik Saccharomyces boulardii-t tartalmazó készítménnyel érdemes kombinálni. A Normix nyugodtan folytatható, ez nem vált ki további hasmenést. Ha nem szünnek a panaszok, keressen fel egy gasztroenterológust azt tisztázandóan, nincs-e egyéb betegség a hasmenés hátterében. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-05-30 13:08:25

Kedves Doktornő! Hasi MR vizsgálat lelete szerint "a terminalis ileumkacs egyik mérésen sem tágult fel teljesen, egyebekben a vékonybélkacsok egyenletes tágassáúak". Kezelőorvosom nem tulajdonított jelentőséget ennek, azonban gyakorlatilag egész nap különféle bélhangok kísérik a folyadék- és ételbeviteleimet jó ideje. Néha enyhébb hasi fájdalmakat is tapasztalok, különösen a hasam/testem bal oldalán, már hónapok óta. Székrekedést nem tapasztalok, inkább sokszor igen lágy a székletem, hányingerem nincs. Érdemes ezzel foglalkoznom, vagy nem lát rá okot? A választ nagyon szépen köszönöm! Zalán

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Zalán! A terminális ileum tágulási képtelensége utalhat gyulladásos bélbetegségre. Kérdés, hogy laborjában vannak-e gyulladásos jelek. Esetleg szűrés jelleggel egy széklet kalprotektin tesztet érdemes elvégeztetni. Ennek eredménye eldöntheti, kell-e tovább foglalkozni a kérdéssel. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-05-30 08:37:36

Kedves Doktornő, Proctitisben / Colitis ulcerosa / érdemes szedni? Köszönöm.

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Gyógyszereinek kiegészítéseként a probiotikumok valamennyi bélbetegségben javíthatnak a tüneteken. dvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-05-30 01:27:14

Kedves doktornő! Főbb panaszaim: 5 hónapja napi rendszerességgel fennálló görcsös haspuffadás, flatulencia, melyet probiotikum nem befolyásolt. Székletürítés után átmeneti enyhülés. Széklet túlnyomóan pépes és bűzös. Kevés nyák és élénkpiros vér a székleten, több alkalommal. (Fissura és aranyér betegség korábban már igazolódott!) Társult tünetek: évek óta testszerte rendszeresen visszatérő, csak szteroidra szűnő bőrgyulladások (atópiás dermatitisz), izületi gyulladások, szemgyulladás, prosztatagyulladás (spermában enterococcus), vesekövek. Labor (enyhén emelkedett bilirubin, húgysav és koleszterin szint), hasi UH negatív. Családi anamnézis I.B.D. és colorectalis neoplasia irányában negatív. Székletvizsgálat negatív. Immunszerológia: ASCA IgA, pANCA, cANCA, Coeliakia és Hp antitestre negatív. ASCA IgG: 12,3 ! U/ml, Ref.tart. <10,0 Laktóz intolerancia: nagy valószínűséggel nem áll fenn (genetikai vizsgálati eredmény: 1.allél:T, 2.allél:C)! Tej IgG: pozitív (ételintolerancia teszt alapján) IBD gyanúja miatt kolonoscópia: IBD specifikus jeleket nem találtak, kis sessilis polypus eltávolítva a sigmabélből, mikroszkópikus colitis kizárásra biopsziás mintavétel a vékonybélből és a colonból (összesen 5 helyről)! Szövettani lelet: I. terminalis ileum=negatív, V. sigma polyp=negatív, II.-III.-IV. Coecum-colon biopsia-rectum biopsia=strómában szerény mértékű lymphocitás-plasmasejtes lobos beszűrődés (diagnózis: szerény mértékű krónikusan lobos vastagbélnyálkahártya részletek)! Felírt vények: Normix 200mg tabl./12x, Adagolás: 2x2 Normix szedését követően a puffadásos tünetek szinte teljesen megszűntek! Megjegyzés: A görcsös, puffadásos tüneteim, kisebb mértékben ugyan, de visszatérő jelleggel jelentkeznek, már sok-sok éve! Tejterméket kb. 2 hónapja nem fogyasztok! Végtelenül hálás lennék, ha a fenti panaszaim és vizsgálati eredményeim alapján, megosztaná velem, Ön mit gondol, mi lehet a bajom? Esetleg szükségesnek látja-e további vizsgálatok elvégzését? Érdeklődöm továbbá, hogy milyen probiotikumot javasolna számomra? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Nem tudom, történt-e fruktóz és laktózterhelése. Bár jelezte, hogy tejterméket nem fogyaszt, számos élelmiszerünk tartalmaz laktózt, ha intolerancia áll fenn, ezeket is ki kell hagyni az étrendből. Ha a Normix-szal jó tapasztalatai voltak, ez kúraszerűen megismételhető, ha a panaszok visszatérnek. Leírása alapján valószínűleg irritábilis bélszindrómája van. Érdemes lenne a FODMAP diétával egy kicsit megismerkedni, emellett a probiotikumok is csökkenthetik a panaszokat.(pl.a Biokult 14 féle hasznos törzset tartalmaz.) Üdvözlettel:dr. Wacha Judit

2017-05-29 20:23:42

Tisztelt Doktornő! Januárban,az ünnepek után kezdődtek a problémáim.Nem tudom másképpen megfogalmazni,úgy éreztem ,hogy megállt az emésztésem.Nem távozott belőlem semmi,gáz sem,sehol.A szódabikarbóna sem indított el semmit.Ez napokoig tartott.Ezt követően azt tapasztaltam,hogy sokkal nagyobb az étvágyam,a főétkezéseken kívül rengeteg gyümölcsöt,és édességet ettem.A székletemnek pedig nagy lett a mennyisége,és megváltozott az állaga.Nem hasmenéses de jóval hígabb a normálisnál.Márciusban negatív ultrahang és endoszkópia történt.Illetve az endoszkópia kimutatott egy kis elváltozást,picit nyitott a gyomorszájam.Protonpumpa gátlót írtak,nem javultak a tüneteim.A napokban laborvizsgálat történt.Magas a szérum trigliceridem:4.03 a többi érték határértéken belül.Az étvágyam magától mérséklődött,a székletem is kezdi visszanyerni normális állagát és mennyiségét .Ön szerint mi lehetett,lehet a probléma.Előre is köszönöm megtisztelő válaszát.

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Ha a hasban bármilyen gyulladásos folyamat zajlik létrejöhet egy átmeneti paralytikus állapot, amikor minden "megáll". Ez később oldódik. A sok gyümölcsfogyasztása a fokozott cukor és rosttartalom miatt természetesen okoz nagyobb mennyiségű és lazább székletet. Magas triglicerid szintjét érdemes lenne kezelni, ezzel forduljon háziorvosához, a többi úgy tűnik, spontán megoldódott. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-05-29 14:35:33

Kedves Doktornő! Köszönöm gyors válaszát, én vagyok a clostrisiumos visszaeső. Ma felkerestem a háziorvost, aki igazából tanácstalan volt, újabb székletvizsgálatra küldött, mely ha CD-re pozitív lesz akkor fertőző ambulanciára irányít, ha negatív gasztroenterológushoz. Tényleg nincs más lehetőség? Az erősebb Klion kúra esetemben nem lenne alternatíva? Csütörtökön lesz laboreredmény, javasolja-e addig is az Enterolt plusz Protexint? (Most semmilyen antibiotikumot nem szedek) Megtisztelő válaszát előre is köszönöm.

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! A háziorvosával egyetértek, addig pedig érdemes probiotikumot használni. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-05-28 23:18:54

Tisztelt Doktornő! Kb ,1 hónapja diagnosztizálták nálam a colitis ulcerosat. Kiegészítő kezelésként szeretem valamelyik protexin terméket? Köszönöm válaszát!

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Igen szedheti. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-05-28 15:18:20

Kedves Doktornő! Vizsgálatok során kiderült,hogy colitis non specifica van /minimális/,azon kívül gyümölcscukor érzékeny vagyok. A kontaminált vékonybél syndroma vizsgálat is pozitív lett. Többször szedtem normixot, a napokban hagytam abba. Ultrahang kimutatta a meteorizmust is, Mindkét oldalon fáj a vastagbél, 3 éve tart a kálváriám,de egyre több és rosszabb tüneteim vannak, Kérdésem,hogy mostanában jelentkező tünetek torokszorító érzés és csípő vizelet. Összefügghet a megállapított betegséggel. Köszönöm válaszát Magdi.

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Magdi! A bélben felgyülemlő levegő fokozza a refluxos epizódokat, a torokszorítás ezzel összefügghet, a bél dysbakteriozisa során kialakuló alacsony szintű gyulladás pedig kihathat az urogenitális szervekre is. Próbálkozzon a Normix ismételt használata mellett kombinált probiotikus készítményekkel is a normál flóra helyreállítása érdekében. Üdvözlettel: dr Wacha Judit

2017-05-28 15:07:13

Tisztelt Doktornő! Fogászati kezelés miatt 5 napig Dalacint szedtem, a kúra után másfél héttel kínzó hasmenés jelentkezett, a székletvizsgálat klosztridium difficilét igazolt. 5 nap 3x250 mg Klion gyorsan enyhítette a tüneteket, (a teszt is negatív lett) ám egy hét múlva visszaestem, a labor újból CD-t igazolt. Újabb Klion kúra következett, 20 napi 3x250 mg, ami ismét gyors javulást hozott ám most 1 héttel a kúra után visszatértek a tünetek. Közben szedtem, szedek probiotikumot is (Protexin). Az újabb recidivával még nem fordultam orvoshoz. Az elmúlt két hónapban sokat fogytam, vagy nem merek enni, vagy a panaszmentes időszakban almát, főtt burgonyát, sárgarépát fogyasztottam, valamint élőflórás natúr joghurtot pirítóssal. Mit tehetek most? Van-e esély a spontán gyógyulásra? Az első panaszok jelentkezésekor 10 napig próbálkoztam az öngyógyítással, ami koplalás, folyadék és a feladataim ellátása érdelében széntabletta volt, ez után fordultam háziorvoshoz. Megtisztelő válaszát előre is köszönöm

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! A Clostridium difficile fertőzés nehezen kezelhető. Sokszor a Klion nagyobb adagjára (3x500mg) esetleg a Vancomycin alkalmazására van szükség a tünetmentessé elérésére. Érdemes valamelyik Saccharomycest boulardiit tartalmazó probiotikumot alkalmazni kiegészítő kezelésként az antibiotikum szedése mellett, ezt ugyanis az antibiotikum nem károsítja. Táplálkozásként pedig törekedni arra, hogy kellő ásványi anyag s folyadék is bekerüljön, ne száradjon ki. A kombinált probiotikumokat az antibiotikumszedést követően érdemes bevezetni a normál bélflóra visszaállítására. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-05-28 10:00:57

mit tegyek?Tisztelt Dr urak leirok minden részletet. 2008 ban kezdődött káliumhiánnyal ill.valószinű már akkor is tesztoszteronhiányom is lehetett az agyalapi mirigyben elváltozás hogy mi mit okozott azt P.L professzor vette észre.a káliumhiány után sokkal magasabb lett a pulzusom az erdőre visszamenni nem tudtam nehéz fizikai munka esetén éreztem előszőr mellkasi fájdalmat gyengébb fáradékonyabb lettem .leépülés kezdődött 2012 ben melegintolarencia alakult ki a kávé alkohol nem esett jól az izmaim kezdtek gyengülni futni uszni biciklizni fát vágni a 180 pulzussal nem tudtam .a házasélet melegben nem működött.2013 elkezdtem hasra hizni kb 8 kg ot 1-2 ételtől kezdtem elfáradni.még gyengébb lettem 2014 május előszőr indult be a szivem éjjel erős mellkasi fájdalmat ill.fülzúgást éreztem leizzadtam.utána mindig beindult.1 hónappal késöbb 500 méter után a pulzusom elérte a 180-190 et le kellett ülnöm út közben 1 órát vártam mig lement 100 alá aztán megint visszament.az 1 emeletre nem tudtam felmenni le kellett ülnöm a lépcsőre.tudtam hogy valami nem jó.1 héttel késöbb itt nagyon nagy hibát követtem el nem hivtam mentőt de azt hittem elnúlik.fáradtan értem haza ettem majd lefeküdtem kb 170 pulzusra ébredtem szoritott a mellkasom fulladtam izzadtam szédültem alig láttam zsibbadtak a karjaim azt hittem elnúlik de nem 200 nál a földön feküdtem beszélni alig tudtam ősszeestem halálfélelmem is volt bementünk az ügyeletre az orvos fogta a fejét a pulzus tul gyors és aritmiás menjünk a kórházba de se ekg se vérnyomásmérés mire beértünk az egész lezajlott kb 2 órán át ment 200 fölött kb 240 nél valamilyen szakadást éreztem teljesen elment az erőm és soha nem jött vissza a kórházban annyit láttak hogy 80-160 között ingadozott vezetési késésem lett. Mást nem láttak.nem tudom mi történt de azóta teljes korlátozásban élek csak ülök és fekszek a szivemet lehetetlen megterhelni azóta tünetek a 240 óta terhelés nélkül is folyamatosan rosszul gyenge fáradt vagyok gyengébb végtagok erötlenség.terhelés nélkül mellkasi fájdalom fulladás szédülés .sétánál erősödö mellkasi fájdalom fulladás emelni nem tudok egyből szorit olyan ritmuszavarok ezek sajnos nincsenek regisztrálva amik az erőltetéstől mellkasi fájdalomból indulnak és hányingerrel mellkasi fájdalommal fulladással karzsibbadással szédüléssel ájulással vagy anélkül járnak kb 55 perc vagy visszaáll vagy nem ebből van 2 fajta a másik hányinger karzsubbadás nélküli ezek veszélyesek lehetnek?vlot vesek ill.extrák ezek megvannak.pár perc alatt elfáradok.következő probléma az evés a 240 óta evés után a puzus 150 falmozgászavarz érzek.ha eszek 20 méter is gond egyébként se tudok 100 méternél többet elnenni mert szorit a melljasom.egyszer túlettem magam eljezdtem szédülni zúgott a fülem szapora pulzust éreztem majd eszméletem vesztettem az autóba ültem majdnem az életemmbe került az evés tehát enni többször keveset az ekg m eltünt összekeverték de vannak még érdekes dolgok következő intim eggyütlét esetén erős mellkasi fájdalom fulladás teljes erővesztés hányinger ez se működik .aludni ülve jobb oldalt alszok de nagyon rosszul vagyok főleg a hajnali órákban szorit a mellkasom fulladok zsibbadnak a karjaim izzadok.az időjárásváltozást is megérzem.a 240 óta csináltak katétert ami állitólag jó ill sziv uh az is jó de viszont elektrofiziologiát ami után még rosszabbul lettem tünetek teljes kimerültség a 5 métert nem tudtam megtenni annyira kimerültem hogy 2 napig egyáltalán nem tudtam felkellni extrém erős mellkasi fájdalmam lett mégjobban fulladtam még a beszéd is kimeritett 4 óra mulva a pulzus mindig 100-150 között ingadozott ha fel akartam kellni egyből 190 lett a vizsgálat miatt 6x7x beindult a szivem a mellkasi fájdalomvól egyszer csak hányingerrel mellkasi fájdalommal karzsibbadással szédüléssel ájulással vagy ájulásérzettel járo ritmuszavar lett az erőltetés miatt ez szerintem nem normális kb 1 hét alatt állt helyre a pulzus 3 napig a kezem lábam remegett a gyengeségtől .voltam terheléses vizsgálaton a 2. Fokozatban már 180 pulzusom volt a széket alám kellett tenni.bal kamra hipertrophia alacsony terhelhetőség a szivem ugyanazt csinálta mint elektrofiziologia után úgy kimerült 5 métert nem tudtam elmenni 4 óra mulva 100-150 között ingadozott felkelni nem engedett kisebb mozdulatokra tulzott pulzusemelkedés extrém erős mellkasi fájdalom mégjobban fulladtam beszélni alig tudtam még többször beindult a szivem késöbb megint hányingetes ritmuszavar lett 2 napig nem tudtam felkellni a kezem lábam remegett 3 napig a gyengeségtöl tehát nem terhelhető valami nem stimmel ami eddig kiderült a 240 előtt normal sinus ritmus utána aritmias pulzus bal kamra hipertrophia av blokk vezetési késés,szárblokk a máj nagyobb vesefunkció rosszabb lett.mivel járni nem tudok felvitettem magam P.L.professzorhoz akinek elmeséltem mindent .a diagnózisa túl gyors púlzus a sziv nagyobb mint kellene a sziv pumpafunkcioja gyenge holosiistoles zörejeket súlyos frekvenciaingadózásokat irt le öszinte volt átlátta a káliumhiány ill a 240 tönkretette a szivem a ezért ájulok el evés után házaséletkoelát ill. Nem emelhetek ezért vagyok rosszabbul a vizsgálatoktol is gyenge szivre gyógyszer nem ajánlott árt ezt én is igy tapasztaltam a gyogyszerektől mégjobban fulladok szédülök hányingetem van és az erőm se jön vissza.a diagnózis dcmp ill.adp nem operálható szivtranszplantáció szükséges furont  q10 et panagin fortet irt..ezt a többi orvos ill se sziv uh.se vette észre.egy másik professzor észrevett pitvarfribrillációt is ezt se vették észre továbbá egy gasztroenterologust is megkérdeztem hogy miért vagyok rosszul evés után elmagyarázta az emésztéshez 1.5 liter vér kell valósuinü gyenge a szivem menjek kardiologushoz .elmentem vittem minden leletem elnondtam mindent a 240 evés korlát nem emelhetek házaséletkorlát stb vizsgálatoktol rosszabbul lét annyit mondott a vizsgálatoktól nem lehetek rosszul biztos ő érzi .az evéskoelát tul sulyos szivbetegség biztos nincs . Egy sima ultrahangos orvos észrevette a falmozgászavart a sziv uh. Miért nem látta?egyébként az éjjeli 30 pultus miatt raktak be pacemakert de az eröm nem jött vissza attól sem .teszteltem magam pulzus 40 felállok 120 .300 méter gyalog pulzus 190 .pulzus 40 . 100 méter +15 kg pulzus 170.vérnyomás sokszor leesik a 240 óta 30 pultuz 160/110 .180 pulzus 100/60 vérnyomás.de volt pulzus 40 vérnyomás 70/50 .egyik ismerősőm járt úgy mint én neki is szoritott a mellkasa fulladt gyenge volt 4x katéterezték csináltak sziv uh. Ct. Mr.t senki és semmi nem vette észre hogy 2 infatktuson túl volt hiába vizsgálták a 3. Vitte el.nem szeretnék az ő sorsára jutni.ami jelenleg árt a szivemnek a mozgás,meleg,kávé,alkohol 170 pulzus 2dl bortol 4 oránát.,sos,fűszeres,szénsavas,emelés,intim eggyüttlét.jelenleg élhetetlen az életem.mit tegyek nem a magas pulzusszámmal van bajom hanem a 240 szövödményeivel ezt helyrehozni nem lehet ezt P.L.professzor is elmondta.kérem segitsenek.a 240 szövödményét meg tudom mutatni erőltetni kell a szivet aztán valószinű hányingeres ritmuszavar lesz,de ezt se válalta be egyik kardiologos sem.a professzorok látják hogy baj van és hallják is a kardiológusok miért nem én már mindent átéltem amit a szivvel kapcsolatos 30 pulzustól 240 ig valószinü infarktust is illetve 3 féle ritmuszavart amiből valószinű 2 halálos is lehet.megprobáltam erőltetni a szivem a 240 óta 5 percig pakoltam fát elkeztem szédülni gyors pulzus mellkasi fájdalom fulladás illetve lábösszerogyás pulzus 190 később megint hányingeres ritmuszavar lett az erőltetéstől egyszerüen lehetetlen terhelni a 240 óta ha van valakinek ötlete hová fordulhatnék kérem irja meg.

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Leírása alapján súlyos szívelégtelenségben szenved. Ennek kezelésében, gondozásában kardiológusok segítségét tudja igénybe venni. Valóban nem egyszerű a helyzete. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-05-26 12:07:02

Tisztelt doktornő! Nagyon erős haspuffadással,gyomornyálkahártya gyulladàssal,refluxxal,sulycsokkenéses panaszaim alakultak ki már 5 éve.Cöliákiam negativ lett. Vizsgálaton kiderült hogy dysbacterosis betegségem alakult ki,pozitiv lett a tesztem,a rendes ęrtékeknek 20nál kellett volna lennie,nekem 160 körül volt ,szedek rá normixot 10 napig és protexin balancet,már egy hónapja,megyek vissza h2 kilégzési laktóz laktulózra,de nem érzem magam jobban,semmivel sem.Teljesen megvagyok rémülve.Ön szerint ez után mi lesz a további teendőm?Továbbra is szednem kell majd a gyógyszereket probiotikumot,és ettől jobban leszek majd?Nagyon köszönöm mielőbbi válaszát!

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Ez gyakori probléma, nincs oka rémületre. A Normix-probiotikum kúraszerűen hosszabb időn át történő szedésével ez rendeződni fog, ha egyéb betegség nem áll fenn. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-05-26 07:45:36

Tisztelt doktornő! hasi ultrahang vizsgálatom eredménye....A hepar norm.nagyságu,echogenitása fokozott,bal lebenyében 28mm-es keskeny septummal tagolt cysta látható.A pancreas nem szélesebb ,homogén reflexdús. Mit jelent. Válaszát köszönöm.

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Van egy kis májcystája ( ez egy folyadékkal telt hólyagocska, nincs különösebb jelentősége, csak ellenőrizni kell időnként a méretét, egyebekben valószínűleg a májállomány kicsit zsírosabb, egyéb eltérés nincs. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-05-25 15:54:08

Kedves Doktornő! 2 hete volt epeműtétem (epehólyaggyulladás miatt) és azóta hasmenésem van. Az orvos elmagyarázta mi ennek az oka de most már az aranyerem is kárát látja ennek és érdekelne hogy probiotikum segíthet-e esetleg vagy Smecta port szabad-e szedni erre a problémára. Természetesen a diétát tartom. Válaszát előre is köszönöm!

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Mind a Smecta, mind a probiotikum alkalmazható. Ez a későbbiekben általában helyre szokott állni. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-05-25 12:12:16

Kedves Doktornő! Idén áprilisban operáltak vastagbélrákkal. A problémám az,hogy azóta hasmenésem van. Most június 1-én szeretnénk Angliába utazni tömegközlekedéssel.Kérem adjon tanácsot,hogy készüljek fel az útra. Gondoltam, hogy hasfogót veszek be, és pelenkát veszek fel. Előre is köszönettel: Irén

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Irén! Ahogy előző sorstársa kérdésére is válaszoltam, a vastagbélben történik a folyadék visszaszívása. Attól függően, hogy a műtét milyen kiterjedésű, a visszamaradt rész általában idővel alkalmazkodik az új feladathoz. Amíg ez bekövetkezik, hosszabb utak előtt érdemes a folyadékbevitelt kissé visszafogni, amit természetesen megérkezéskor pótolni kell, és valóban helyes ilyenkor székletfogót, pelenkát vinni magával. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-05-24 18:07:37

Tisztelt Doktornő ! Daganatos beteg vagyok 2002 óta. Végbélnél kezdődött, amit kivágtak és vastagbéllel helyettesítettek minimális záróizomzat maradt... sajnos terjedt az évek alatt a vastagbélen végig felfelé. 2012-ben végül már kivették minden vastagbelem. Most öt éve, hogy vékonybéllel élek.. mellesleg rettentően fáj a csinált végbél is... nem csináltak vendégnyílást. Már a műtét után azonnal hasmenés jelentkezett. Kivizsgálták, hogy esetleg nem fertőzés miatt van-e. Nem találtak fertőzést. A sebész azt mondta minden rendben lesz hamarosan, és a hasmenés elmúlik... legyek türelmes. Türelmes ember vagyok, bár öt év eltelt, napi szinten minimum tízszer van hasmenésem nagy fájdalmakkal együttvéve. Igaz az öt év alatt tönkrement a huszonöt éves házasságom, magamra maradtam a rokkantsági ellátásommal két gyermekemmel, aminek a fele hasfogókra, bélmozgás lassítóra, krémekre, fájdalomcsillapítókra, stb.. gyógyszerekre megy el, másik feléből fizetek amit tudok lakáskiadásokat , én már enni csak a tápszert tömény zabkorpával, eszem maximum kétszer.. és minimális segítséget kapok a beteg, nyugdijjas édesanyámtól, hogy a gyerekek tudjanak enni valamit. Hetvenezerből nem lehet így élni. A lényeg, hogy sajnos összejött már majd kétmillió adósságom, végrehajtás is folyamatban már, 31 éves koromtól küzdök a rák ellen, már 47 éves leszek, bár lakhatás szinte reményvesztett dolog.. az utcára sem járok évek óta mivel rettegek attól, hogy mikor jön rám a hasmenés... probiotikumot igaz még nem próbáltam, nem is tudom hogy így vékonybélre érdemes volna-e használnom segítene talán.. Elnézést a sok írásért de már nagyon elkeseredett vagyok. Talán az az egy műtét könnyítene az életemen amivel ugye vendégnyílást csinálnának, de már attól is rettegek. A nagy gondom, hogy sebészt sem ismerek akihez mehetnék, mert aki öt éve operált, úgy érzem tönkretette az egész életemet. Nincs kihez fordulnom. Ezért gondoltam nagyjából megírom a bajom, és megtudakolom, hogy a protexin segíthet esetleg nekem is akinek ugye nincs vastagbele már. Üdvözlettel. Tünde

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Sajnos a sors időnként nagyon gonosz dolgokat művel velünk. Nem elég egy nagyon súlyos betegség, de emellett még az anyagi körülményeink is ellehetetlenítenek minket. De él!!! és az 5 éves túlélés már arra utal, hogy a daganatos megbetegedésén túl van. A hasmenés amiatt van, hogy a vastagbélben szívódik vissza a folyadék és ez hiányzik, a vékonybél nem tudta átvenni ezt a feladatot. Ha a hasmenés nagyon elviselhetetlen és inkontinens is, valóban a bél hasfalra való kivarrása jelenthet megoldást. Higiénikusabb és megkönnyítené a mindennapjait. Nyugodtan megkeresheti a volt sebészét - aki végül is nem tehet arról, hogy a daganata többször kiújult és arról sem, hogy a teljes belet el kellett távolítani ennek összes következményével, de végül is ezzel mentette meg az életét. Biztosan segíteni fog a sztómaképzésben és legalább részben megváltozik az élete. Üdvözlettel: dr. Waha Judit

2017-05-24 11:00:46

Tisztelt Doktornő! Ezúton szeretnék érdeklődni, hogy a Protexin IBS-t gyermeknek is lehet-e adni (3 éves 9 hónapos)? Ismeretlen eredetű hasfájása van. 3,5 éve vizsgálják, legutóbb az irritábilis bélszindróma is szóba került. Egyébként is javasoltak nekünk egy hosszabb probiotikum kúrát, eddig a Protexin Junior terméküket használtuk, de gondoltuk, hogy, ha lehet kisgyereknek is adni a Protexin IBS-t, akkor kipróbálnánk. Válaszát előre is köszönöm.

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! A Protexin IBS Floreában lévő baktériumtörzset egészséges kisgyermek székletéből izolálták, több klinikai vizsgálatot végeztek vele hasfájós gyermekeken, így biztosan nem káros kicsiknek sem. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-05-23 19:13:44

Tisztelt doktornö ! Azt én is láttam az összetevökben , hogy nem tartalmaz laktozt a Protexin Balance de a lactobacillus acidofilus a bélben nem termel laktózt ,ezt szeretném tudni? Megköszönném váálaszát.

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező A laktobacillusok tejsavat termelnek és nem tejcukrot (laktóz). Sőt egyes tejsavtermelő baktériumok a tejcukor bontására is képesek. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-05-23 15:48:25

Tisztelt Wacha Judit! Az utóbbi időben arra figyeltem fel, hogy étkezések után mindig bélgázok hagyják el a testemet, akár több alkalommal 1-2 órán keresztül, attól függetlenül, hogy mit eszek. Ez tekinthető természetesnek? Hogyan lehet ezt mérsékelni, megszüntetni, tud ajánlani valamit? A segítségét előre is köszönöm!

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Egyes ételeket szervezetünk rosszabbul emészt. Ilyenkor gázok képződnek. A gázképződés akkor is fokozott, ha valamelyik emésztőenzimünk alulműködik. Ha az interneten a FODMAP diétára rákeres, láthatja, mely ételek járnak fokozott gáztermelődéssel egészséges emberekben is. Érdemes ezirányú diétát tartani. Emellett a Protexin IBS Flora alkalmazása csökkentheti a kellemetlen tüneteket. Ha mindez sem oldja meg a panaszokt, forduljon gasztroenterológushoz, ahol kivizsgálható, hogy valamelyik enzime nem kevesebb-e a kelleténél. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-05-23 15:44:57

Tisztelt Doktornő! Giulia Enders a minap úgy nyilatkozott, hogy vannak baktériumok, amelyek tisztítják a belünket, mások segítenek emészteni, és ezáltal segítik testsúlyunk megtartását is. Ezek a baktériumok mind megtalálhatók a Protexin termékekben, vagy más jellegűekről van szó? Még nem alkalmaztam probiotikumokat, de Giulia felkeltette az érdeklődésemet. Köszönettel: Hedvig

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! A probiotikus baktériumok valóban jelentős részt vállalnak az emésztési folyamatainkban is. Az állattenyésztésben használnak olyan baktériumokat, amelyek a haszonállatok gyorsabb fejlődésében segítenek . Egy klinikai tanulmány alapján 22 olyan baktériumfajt azonosítottak, aminek az elhízásban igazolt szerepe van. Ezek enzimtermelésük révén segítik az emberi szervezet számára emészthetetlen táplálékokból történő energia kinyerést. Más baktériumfajoknak pedig a testsúly csökkentésében van szerepük. Mindezt kutatási eredmények alátámasztják, de az ipar még nem készít kifejezetten a feltápláláshoz, vagy a fogyókúrához ajánlható készítményeket. A Protexinben is az egészség egyensúlyának megtartásához, immunrendszerünk serkentéséhez, a fertőzések elleni védelem fokozásához, a különböző béltünetek csökkentéséhez alkalmas törzsek szerepelnek.

2017-05-22 19:02:24

Tisztelt doktornö ! Lactoz intoleranciaban nem ellenjavalt a lactobacilus acidophilust tartalmazó Protexin Balance ?Nem használok Laktáz enzimet csak diétázom de jelenleg pufadok és hasmenéses periodusom van .Szedhetem

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! A Protexin Balance nem tartalmaz laktózt, nyugodtan alkalmazható Üdvözlettel: dr Wacha Judit

2017-05-21 21:35:25

Tisztelt Doktornö! Ha keményítöterheléses vizsgálat óta negyedik napja megy a hasam, az normális reakciónak tekinthetö, vagy jelent valamit intoleranciákat illetöen? A vizsgálat estéjén rosszul is voltam, höemelkedésem is volt. A választ nagyon köszönöm!

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! A keményítőterheléshez burgonyakeményítőt alkalmazunk. Ez természetes anyag, olyan mint amikor néhány szem burgonyát elfogyasztunk. Erre jellemzően nem alakul ki intolerancia, viszont alkalmas annak tisztázására, hogy a hasnyálmirigy termel-e kellő enzimet a szénhidrátok bontására. Sem a hőemelkedés, sem az egyéb tünetek nem hozhatók ezzel összefüggésbe, véletlenszerű az egybeesés. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-05-21 21:29:31

Tisztelt Doktornő! Segíthet-e vajon a Protexin már kialakult candida kezelésére? Természetes úton, tükrözés nélkül , ki tudok -e vajon ebből gyógyuni, van -e vajon segítség? Tisztelettel várom válaszát: Henczler Éva

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Éva! A probiotikus készítmények immunerősítő hatásuk révén javítják szervezetünk "betolakodókkal" szembeni védelmét. Enyhe fertőzésekben elégségesek, komolyabb fertőzés esetén antimycotikus kezelés is alkalmazandó Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-05-18 20:49:10

Kedves Doktornő! Nagyon köszönöm eddigi válaszait a visszatérő diverticulitis -szel kapcsolatban. A táplálkozásra nagyon figyelek, hogy szinten tudjam tartani az állapotomat. Szeretném a tanácsát kérni abban, hogy a különböző gyógyteák közül Ön szerint melyiket fogyaszthatnám, hiába tanácsolják, nem merem kipróbálni őket! Ezerjófű,angelika, lósóska, menta, édeskömény keveréke. Ezenkívül még az Aloe Vera gélből javasolnak naponta éhgyomorra egy kiskanállal. Nem merek kockáztatni, nehogy valamivel bajt csináljak, és megint begyulladjon! Nagyon köszönöm a válaszát! Üdvözlettel:Anna

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Bár a gyógynövények pontos hatásmechanizmusa nem ismert, ezek a készítmények nyugodtan használhatók.A teákat érdemes probiotikummal is kiegészíteni. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-05-18 19:42:27

Tisztelt Doktornő, Egy ételintolerancia teszten enyhe pozitivitást kaptam gluténre míg közepes erősséget búzára, már megtörtént a vérvétel, a háziorvosom azt mondta kezdjem el a diétát. Várjam az eredményt vagy kezdjek bele a teszt tudatában? Köszönöm, Ilona

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Ilona! Az ételintoleranciának semmi köze a lisztérzékenységhez, amíg az utóbbi nincs tisztázva, ne kezdjen diétába, mert akkor annak a diagnózisa szinte lehetetlenné válik. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-05-18 11:28:48

Tisztelt Doktornő! 20 hetes terhes vagyok és több mint 3 hete hasmenésem van. Széklettenyésztésre küldtek, de amíg meg lesz az eredmény milyen protexin terméket ajánlana (probiotikum/tápszer)?

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Próbálja meg a Protexin IBS Florea alkalmazását. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-05-17 18:28:14

Tisztelt Doktor ! Decemberben huvelygombam volt,sűrű túrós folyassal ,amit orvos javaslata alapján canesten kombival sikeresen kikezeltem.Párommal gumival vedekeztunk,de kikezeltuk őt is.Majd március környékén elkezdodott egy átlátszó folyas,idonkent fehéres.Nincs semmilyen más tunetem,nincs viszketés ,sem égés. Általában sport illetve,buszon való utazás (két óra ) után jelentkezik,minimális mennyiségben . Februárban kezdtem el fogamzásgátlót szedni. Visszatért huvelygomba lenne ?

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! A Canesten megismétlésével nem okoz problémát, emellett a Gynophilust érdemes használni, ami segít a normál hüvelyflóra visszatelepítésében. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-05-17 14:59:50

Tisztelt Doktornő! 16 éves lányomnak kb. 3-4 hónapja szinte naponta, minden rendszeresség nélkül, felváltva, de sokszor egyidejűleg is a következő tünetei vannak: hányinger, híg széklet, fejfájás, hasfájás. Ritkán van tünetmentes időszaka is, ami 1-2 nap, de nem több, ezt követően újra jelentkezik 1-2 tünet vagy mindegyik. Figyelem a székletét is, ebben az időszakban egyszer volt normális széklete, akkor rizset evett kétszer egymásutáni nap, én ennek tudom be, de véletlen is lehet. Többféle probiotikumot is kipróbáltunk, eredmény nélkül. A rutin labor, széklet (baktérium, parazita) és vizelet rendben vannak. A székletnél ami feltűnő volt az, hogy szokatlanul kevés normál flórát jegyeztek fel. Mivel még a protexinnel nem próbálkoztunk, melyiket javasolja a vizsgálatokig? A fent leírtak alapján mire lehet gyanakodni? Időpontunk van gasztroenterológushoz, de még soká lesz. Köszönettel:

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Minél több törzset tartalmazó magas csíraszámú készítmény szedése célszerű a normál bélflóra visszaállításához, ez is lehet a panaszok kiváltója. Emellett enzimhiány, emésztési probléma, lisztérzékenység,pajzsmirigy betegség stb. okozhatja a tüneteket. A Biokulz szedését javaslom a kivizsgálásig. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-05-17 13:50:45

Tisztelt Doktornő! Egy hasi diagnosztikai vizsgálatot mennyi idő elteltével van értelme ismételten elvégezni felhasi panaszok esetén? Néhány hónapja voltam CT-n, ami negatív volt, de panaszokkal azóta is küzdök. A válaszát köszönöm előre is! M. József

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves József! Sajnos a CT sem "mindenható". Lehet, hogy egy gyomortükrözés előrébb vinné a megoldáshoz. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-05-16 21:40:43

Kedves Doktornő! 2napja belázasodtam, amihez heves hasmenès társult kegyetlen hasfájással. Antibiotikumot kaptam rá, ma reggel vettem be az első szemet belőle, de ma már lènyegesen jobban èrzem magam. Dèlutánt már megusztam hasmenès nèlkül, a hasam sem fáj, láz is elmúlt. Indokolt így az antibiotikum kúra? Fölöslegesen nem szeretnèm beszedni. Probiotikum esetleg? Köszönöm a válaszát!

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Ha elkezdte az antibiotikum szedését, legalább 5 napig kellene szedni a későbbi antibiotikumrezisztencia megelőzése végett. Probiotikumot viszont mindenképpen érdemes szednie. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-05-16 21:38:43

Tisztelt Doktornő! Kérdésem az lenne , hogy a végbél felöl a hüvely felé irányuló erős , görcsös fájdalom, ami alhasi fájdalommal jár, mi okozhatja ? Milyen vizsgálat lenne szükséges? Rég van már ilyen fájdalmam. Nem állandó , de ha fáj napokig vissza-vissza jön erőteljesen. Előre is köszönöm válaszát!

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Nőgyógyászati és proktológiai vizsgálatra van szükség. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-05-14 20:51:51

Tisztelt Doktornő! Hasi ultrahang vizsgálaton a következőt állapították meg: "A máj bal lebenyében környezetétől alig elkülöníthetően látható egy kissé echodusabb 50x48 mm-es solid képlet. Telődő cholecysta nem ábrázolódik, helyének megfelelően apró echodens képletekről széles hangárnyék indul. Mit jelent ez daganat vagy ciszta? Tovább küldtek belgyógyászati kivizsgálásra, nagyon ideges vagyok. Megköszönöm a válaszát.

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! A solid képlet tisztázására további képalkotó vizsgálatok, lehetőség szerint szövettani mintavétel szükséges. A hangárnyékot adó elváltozás f folyadékot nem tartalmazó epehólyagban lévő kő lehet. Mindenképpen további vizsgálatok szükségesek. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-05-14 15:45:24

Tisztelt Főorvosnő! hónapok óta hasmenéssel járó IBS és hasnyálmirigy elégtelenség,valamint laktóz és szója allergia miatt.15kg. fogytam 6 hónap alatt.A kezelő orvosom kreon kapszulát javasolt,amit 3 hónapig szedtem.A mellékhatása (hasmenés) nálam még rontott a helyzeten.'10000,majd 25000 kapszulát szedtem,majd abba hagytam. egy ideig szedtem a Mezym forte tablettát.ACT vizsgálat nem mutatott hasnyálmirigy kóros eltérést,de rekesz sérvet igen. 2hete szedem a protexínt,florea pluszt.Szigorúan diétázom ( főtt rizs sárgarépa, főtt krűmpli,alma .73 éves vagyok. Egy idősek otthonban élek,hozzátartozóm nincs. Itt nincs diedetikus,nekem kell ellátni magam. Hogyan tovább? Kérem tisztelettel válaszát!

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! A fogyás, hasmenés az elégtelen enzimellátás következménye, nem a gyógyszer mellékhatása. Emelni kell a Kreon adagját, az hozhat javulást, és oda kell figyelni a kellő kalóriabevitelre, mert a leszűkített diéta további fogyást fog eredményezni. Erős, csípős, fűszereket, zsíros ételeket nem szabad fogyasztani, de ennél azért törekedjen változatosabb étrendre. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-05-12 21:56:07

Kedves doktornő! A protexin balance mellett szabad echinacea cseppet szedni? Köszönöm!

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! A két készítmény nem gátolja egymás hatását. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-05-12 15:14:47

Tisztelt Doktorno. Nagyon szepen koszonom gyors valaszat.A 3,5 eves kislannyal kapcsolatban akinek elhuzodo nyakos hasmenese van. Kivizsgalast vegzett a doktorno,es a szekletbol Clostridium dif.toxin B jott ki.A kislany azota dietazik,laktozmentes etrenden van,a szeklete ket napja rendezodni latszik,keves nyak meg megtalalhato benne.Jo kedvu,nem fajtatja semmilyet,folyton ehes szegeny. A kezeloorvos szerint nincs mas teendo mint legalabb meg ket hetig folytatni a dietat. En viszont nagyon aggodom ezzel a bakteriummal kapcsolatosan,kell ezt kezelni,vagy ha a hasmenes rendezodik nem kell kezeles? Nagyon szepen kerem a foorvosnot tessek nekem par szot irni errol a bakteriumrol es a tovabbi teendokrol mert nagyon aggodom. Dietaztatni mennyi ideig kell a gyereket?Mert az eleg nehezen negy szegenynek.Mindent kivan,jo etvagyu kislany. Egy honapja kapott antibiotikumos kezelest(amoxicilin,azytromicin),es bronchovaxont mialatt megbetegedett.Ez okozhatta a problemat? Probiotikumot kapja jelenleg is.(Protexin) Nagyon halas vagyok a doktorno valaszaert.Koszonom szepen. Tisztelettel:Reka

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Réka! Az antibiotikumszedés következtében gyakran előfordul Clostridium fertőzés.Felnőtteknél szoktunk erre speciális antibiotikumot és probiotikumot alkalmazni. Sajnos gyermekeknél nem tudom mi a helyzet, ezt a gyermekorvossal kell megbeszélnie. Ha a gyermek állapota jó, javuló tendenciát mutat, nincs ok aggodalomra. Üdvözlettel:dr. Wacha Judit

2017-05-12 15:06:24

Tisztelt Doktornő! 46 éves nő vagyok. A problémám 1 hete kezdődött. Vírusos bélfertőzésem volt, ami javuló tendenciát mutatott, de 1 hét múlva ismét napi 1x ugyan, de hasmenést produkáltam. A beleim minden nap kb. délután 2 óra magasságában elkezdenek nagyon dolgozni és folyamatos a szél ürülése estig. Aztán hajnalban ismét kezdődik, míg wc-re nem megyek. Utána ismét délután, de akkor már ált. nincs székletem. Az utóbbi 1-2 napon a székletem már valamivel formáltabb, de még mindig puha, széteső. Nem olyan, amilyen volt. Fontos, hogy 3 évvel ezelőtt pontosan ugyanezen mentem keresztül. Akkor a colonoscopiától, a gyomortükrözésen át, a kilégzéses tesztekig, székletvizsgálatig mindent elvégeztek rajtam, negatív eredménnyel. Illetve a tejcukorra vagyok icipicit érzékeny, de azóta csak laktózmentes tejterméket fogyasztok. Az nem okozott gondot eddig. Akkor majdnem 4 hónapig tartott, míg rendeződött a székletem. Diétázok már egy ideje - bár azért egy picit csaltam, mikor már javulást éreztem a múlt héten. Próbálok diétázni, probiotikumot már 1 hete napi 2x fogyasztok. Lehetséges, hogy "pusztán" a bélflóra borult fel ennyire, vagy más ok is lehet a háttérben? Az életem előző részében soha nem voltak ilyan utóhatásai egyetlen bélfertőzésnek sem. Segítő válaszát megköszönöm. Szilvia.

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Szilvia! Próbálja eg a tejcukorra vonatkozó diétát nem csak a tejtermékekre, hanem egyéb élelmiszerekre vonatkozóan is betartani.Emellett a több törzset tartalmazó probiotikumokat tartósabban alkalmazni. A bélflóra helyreállításával rendeződni fog az állapot. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-05-10 17:33:19

Tisztelt Doktornő! Nagyjából 1 hónapja a székletem megváltozására figyeltem fel. Először a széklet alakja változott meg.A mennyisége gyakorisága minősége a megszokott volt,csak a vége enyhén lapított szalag szerű formát vett fel.A produktum eleje kemény,a vége felé lazább,és a fent említett alakú.Nyák vér ilyesmi nincs benne.színe néha változik a világos,és sötét között.de nem szurok,és nem piros Kb. egy hete a mennyiség csökkenését véltem felfedezni. Egy pár napja reggeli mennyiség elég kevés (a fele/negyede a megszokottnak),de rendszeres,illetve a délután folyamán ismét rám jön az inger,hol több,hol ugyan annyi produktummal,mint reggel. Hasi fájdalmam nincs,felpuffadva nem vagyok,a közérzetem jó.Az élet vitelemben semmi nem változott. Étkezés tekintetében mostanába kevesebb zöldség gyümölcs fogy.A folyadék fogyasztásom a szokásos. Gyógyszert nem szedek,antibiotikum kúrám nem volt. Ön szerint forduljak a házi orvoshoz,vagy valami túl izgult banális saját magam által,akár probiotikummal is kezelt dologról lehet szó? Válaszát előre is köszönöm!

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! A széklet mennyisége és minősége az elfogyasztott ételek minőségétől, salakanyag(rost)tartalmától és a bevitt folyadék mennyiségétől függ. Ha Ön fiatal, jó a közérzete, nincs hasi panasza, több rostbevitellel, probiotikum szedésével visszaállíthatja a szokásos székletét. Ha bármilyen hasi panasz van, középkorú, vagy idősebb, érdemes elmenni egy rákszűrésre. akkor nincs ok az izgalomra. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-05-10 16:53:37

Tisztelt főorvosnő! Vastagbél betegségem van, valamint laktóz, glutén érzékeny vagyok.

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Ha kivizsgálták és mindezen eltéréseket kimutatták, megfelelő diétát kell tartani, azzal rendeződik az állapota. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-05-09 14:50:29

Tisztelt Doktornő! Azt szeretném megkérdezni, mióta / 2017 március 10. / inzulint kapok a cukorbetegségem miatt,hasmenésem van, ez azt jelenti hogy a székletem van amikor csak lágy de többször előfordul hogy vizszerű,voltam márciusban gyomortűkrőzésen, és az ÁNTSZ-nél is,és laborban székletvizsgálaton, a gy.tükrözésen nem volt probléma,a székletvizsgálatok is negatívak, puffadásom és hasi görcseim vannak,nem mindig,általában evés után,április 10-én voltam diabétesz kontrolon,akkor az orvos azt mondta hogy tovább szedjem a protexin-balanse-t mert ez nekem az idegtől van, de sajnos nem mult a hasmenés. El mentem a háziorvoshoz,ezzel kapcsolatban többször is,ő is azt mondta hogy idegi alapon van. írt egy gyógyszert /Duspatalin 200mg/ két heti adagot,már a felét beszedtem,de semmi változás,csak annyi hogy legfeljebb naponta 3-4szer van hasmenésem. előfordult hogy minden evés után szaladnom kellett a wc-re. Az életminőségem 20%-ra esett vissza,mert nem tudom a dolgaimat pl/.bevásárlás stb/elintézni,a gázképződés és a hasmenés miatt, 69éves vagyok, eddig aktív voltam,de most szinte sehova sem tudok elmenni. Nem tudom mit tegyek, ha tudna nekem valamit ajánlani hogy most már hova foduljak,Mi lehet ez a betegség,esetleg tényleg ideg? Nagyon szépen kérem hogy válaszoljon nekem,mert így nagyon nehéz. Tisztelettel: Földesi Istvánné

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Cukorbetegeknél igen gyakori a vékonybél diszbakteriózis, sokszor látjuk, hogy a hasnyálmirigy nem csak az Inzulintermelésben, hanem az emésztőenzimek ( amiláz, lipáz, tripszin) is alulműködik. Az is lehet, hogy fruktóz, vagy laktóz intolerancia is kialakulhatott.és egy vastagbél szűrés is indokolt lehet. Mindezeket a vizsgálatokat gasztroenterológián el tudja végeztetni. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-05-09 14:49:27

TIsztelt Doktornő! Felszívódási zavar vagy intolerancia okozhat rendszeresen előforduló, a test szinte minden pontján véletlenszerűen jelentkező enyhe izomremegést? Ha igen, mit lehet tenni a megelőzése érdekében? Köszönöm előre is a válaszát! Kázmér Béla

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Ha az izmok működéséhez szükséges nyomelemek, vitaminok hiányoznak, előfordulhat, azonban idegi, vagy pszichés okokkal is számolhatunk. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-05-09 12:52:55

Kedves doktornő! Mikor javasolt bevenni a probiotikum kapszulát? Evés előtt, közben, vagy közvetlenül utána, esetleg evés után 1-2 órával is megfelelő? Ha nem jókor veszem be, lehetséges, hogy csökken a hatékonysága? Köszönettel és üdvözlettel: Mikó Györgyné

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! A probiotikus készítményeket bármikor, étkezéstől függetlenül lehet alkalmazni. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-05-09 12:47:27

Tisztelt Doktornő! A közelmúltban egyik ismerősöm javasolta a borsmenta olajából készült kapszulát, valamint egy élőflórás, magas antioxidáns tartalmú étrend-kiegészítő italt is. Mi a véleménye ezekről, valóban segíthetnek emésztési panaszok esetén és/vagy azok megelőzésében? Van esetleg komolyabb mellékhatásuk, amiről érdemes tudni? Köszönettel: Imre

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Imre! Tekintettel arra, hogy nem megnevezett, ismeretlen összetételű készítményekről kérdez, nem tudok érdemi választ adni. A borsmenta emésztést segítő hatása jól ismert. Az élőflóra nem egyenlő a probiotikummal, ami hasznos a szervezetünk számára. Az antioxidáns tartalom viszont előnyös. Úgy gondolom ezen készítmények ártani nem ártanak, de hatékonyságukról ismeret hiányában nem tudok nyilatkozni.Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-05-09 12:18:13

Tisztelt Főorvos! Én a Bio-kult probitokumot szedem és a családom is. Azt olvasom, hogy lehet ételbe, italba is belekeverni és úgy kapszulából kivéve is beszedni. Az lenne a kérdésem, hogy mindig azt hallani, hogy a "probiotikum gyomorsav-ellenálló kapszulába" árusítják, hogy biztosan eljussanak a bélbe a hasznos baktériumok. Ha italba keverve veszem be, akkor lecsökken valóban a törzsek száma? Köszönettel B. Mária

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Mária! Ételbe keverve a baktériumokat főzni, forralni értelemszerűen nem lehet. Folyadékba téve elfogyasztható, de teljes hatékonysága csak eredeti formájában garantálható. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-05-08 23:12:57

Tisztelt Doktorno. Kislanyom 3,5 eves es 10 napja hamenese van ami nagyon nyakos.Van hogy tobbszor megy wc-re es csak nyak urul. 4 napja szigoruan dietaztatom(repa,rizs,reszelt alma,banan,sem tejtermek,sem tojas,sem krumpli.)Hidrasecet kapott es Normaflort kapja meg most is.Szeklet bakteriologiai vizsgalata negativ,parazita vizsgalat holnap lesz keszen. Dieta alatt javult a szeklete keves nyak volt benne,ma reggel viszont ujra 4-szer volt wc-n es a vegen nyakot uritett amiben verszilankok voltak,amit tobbszor is lattam a nyakban. Jo az etvagya,nagyon aktiv boldog kislany,semmi mas panasza nincs,nem puffad,nincs laza,neha fajtatja a hasat de par pillanatig csak. A szekleten erzek egy megvaltozott szagot. On szerint mi lehet a baj,mert mar nagyon aggodom. Doktorno latta,szerinte egy belfertozes aminek ido kell a gyogyulashoz. Eddig nem volt semmi ilyen panasza. Szeretnem kerni a doktorno velemenyet.Meddig kell tartani ezt a szigoru dietat,mert szegeny nagyon ehes,mindent kivan.Ennyire elhuzodhat egy fertozes? Bovithetem az etrendjet,krumpli,tojas,sajt,turo,? Nagyon halasan koszonom a doktorno valaszat. Tisztelettel:Egy aggodo anyuka

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Anyuka! Az édességek, édes tejtermékek kerülése mellett a diéta bővíthető, gyermekeknek szánt probiotikumok ( pl Protexin Restore) is gyorsíthatja a gyógyulást. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-05-08 21:05:04

Kedves doktornő! Szeretném megkérdezni hogy vajon a rota elleni védőoltás hatásosságát csökkenti e a protexin restor,ha délelőtt kapta meg a baba,délután pedig az oltást? Köszönettel, Cseh Helga

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Helga! Ép elelnkezőleg, probiotikumokkal javítani lehet a védőoltás hatékonyságán. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-05-08 08:28:54

Tisztelt Doktornő!Egy 26 éves nő vagyok!Reggelente iszonyatos hasmenés tör rám!Csütörtökön lesz egy hónapja hogy ez az állapot fennáll! Februárban szültem a második gyermekemet és a szülés előtt kaptam vért, mert annyira alacsony volt a hemoglobin szintem!Szednem kell folyamatosan a vasat, mert vashiányos és vérszegény vagyok már évek óta!A hasmenés nálam évek óta visszatérő probléma és mindig olyan nehezen rendeződik nálam ez az állapot!A terhességeim alatt egyszer sem jelentkezett és bármit megehettem!Amúgy évek óta kerülöm a tejtermékeket!A Doktor Úr majd csak ezen a héten tud fogadni, gasztroenteorológus!Nem fáj semmim az előző évekkel ellentétben, csak akkor mikor elkezdődött nagyon égő érzést éreztem a nyelőcsövemben illetve nagyon sokat böfögök!Fogyni nem fogytam csak fél kilót máskor mindig több kilót fogytam ha előjött!Szedek savlekötőt-Rennie-t, meg hasfogót Bolust!Az lenne a kérdésem hogy Ön szerint mitől lehet hogy csak reggel megy a hasam?Probiotikumot is próbáltam szedni de az sem segít!Diétát is tartottam egy darabig de ha tartom ha nem akkor is csak reggel jön elő és ugyan úgy mintha diétáznék!Volt még olyan is hogy napközben rázott a hideg de szerencsére ez már nem jön elő!Ön szerint mitől lehet ez és miben rejlik a megoldás?Várom mielőbbi válaszát mert ez az állapot nagyon elkeserítő!Tisztelettel és Köszönettel: Heni!

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Heni! Egy gasztroenterológiai kivizsgálás során kideríthetik, mi okozza a paanszokat: bélgyulladás, emésztési zavar, pszichés ok? Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-05-07 14:24:55

nagyon sos a kopetem egész éjel kohogok tole

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Valószínűleg refluxa van, próbáljon valamilyen bevonószert alkalmazni este lefekvéskor. A gyógyszerész segít a választásban. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-05-06 21:36:17

Kedves Doktornő! Köszönöm a kérdésemre a válaszát. A túlzott bélmozgás és intenzív gázképződésre elkezdtem szedni a Protexin Balance.t napi 2x 1 kapszulát, mellé pedig Espumisánt 2x3x 2 szemet. Bízom benne, hogy lesz valami javulás. Kérdésem az lenne, hogy mennyi időt adjak magamnak a javulást illetően? Mivel próbálkozhatnék még ezután? Ill. amit még megkérdeznék, hogy ilyen probémával, ha gasztroenterológushoz fordul a beteg, akkor milyen vizsgálatokra lehet számítani, ahogy ön írta, hogy ezek a tünetek akár ételintorelancia is lehet. Puffadás, zörejek, s túlzott gázképződés. Elnézést, hogy ilyet írok, de a korom ellenére még mindig félek ha orvoshoz kell mennem. Tisztelettel: Csilla

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Csilla! Az ajánlott vizsgálatok pl. kilégzéses tesztek, vérvétel, székletvizsgálat, bőrpróba..., hogy tükrözés szükséges-e, azt a gasztroenterológus eldönti. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-05-06 01:30:19

Tisztelt Doktornő! Rotavírus fertőzés esetén mikortól célszerű és egyáltalán szabad-e probiotikumot szedni? Ha igen, kérem szíveskedjék ajánlani készítményt 5 és 8 éves gyermekeknek, valamint a szüleiknek. A gyermekek kórházban vannak, súlyos az állapotuk. Előre is köszönöm szíves válaszát! Tisztelettel: Egy aggódó Nagymama

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Rotavírus fertőzés megelőzésében és kezelésében is ajánlott probiotikumot alkalmazni. Megelőzésben azonban már védőoltás is rendelkezésre áll. Ha a gyermek állapota súlyos és kórházban van, mindenképpen csak a kezelőorvossal való konzultációt követően alkalmazzanak bármilyen kiegészítő kezelést. Klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy a Lactobacillus GG specifikus rotavírus ellenes antitestképzésével javítat a rotavírusfertőzés kimenetelén. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-05-05 16:58:57

Kedves Doktornő, Ma megcsináltam egy 46 komponensű ételintolerancia tesztet, melynek eredménye erős pozitivitást mutatott tojás irányába. Ezt teljesen kihagynám az étrendemből, viszont amire enyhe pozitivitást kaptam glutén, kukorica, élesztő, tehéntej azokat mértékkel vagy váltogatott napokon fogyaszthatom? Köszönöm a segítségét, Kata

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kata! Az enyhe intoleranciát mutató ételeket mértékkel fogyaszthatja. Üdvözlettel:dr. Wacha Judit

2017-05-04 08:44:39

Tisztelt doktornő.A 22 hónapos kisfiam elkapott valamit amitől több mint három hétig hasmenése volt.Eleinte vizez majd sok-sok probiotikum után lágy széklet végül négy hét után úgy néz ki meggyógyult.A baj csak az,hogy három hete én is elkaphattam tőle,mert ugyan azok a tünetek jelentkeztek, mint neki még a széklet szaga és színe is ugyan olyan volt.Az volna a problémám,hogy nekem megragadt félúton a gyógyulás, vizes hasmenés már nekem sincs két hete,de még mindig napi 2-3 alkalommal kell mennem WC-re és még mindig lágy a széklet.Igaz én csak normaflore és szén tablettát szedtem.A protexint nem próbáltam mert annyiféle van nem tudom,hogy nekem melyik használna .Vagy valami más?

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Érdemes egy székletvizsgálatot kérni, ha ez negativ, valamelyik kombinált probiotikus készitmény szedését javaslom ( Biokult, Protexin Balance, Protexin Natural Care...) Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-05-03 18:24:20

Kedves Doktornő, Egy 7 napig tartó fluorokinol-os antibiotikum terápia után C. Difficile kialakulhat? Az antibiotikum alatt napi 8 majd még 4 hétig napi 3 probiotikumot szedtem, viszont a székletem világos sárgás maradt, ha nem a C. Difficile akkor mi okozhatja ezt az eltérést? Köszönöm a segítségét! Hanna

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! A Clostridium difficile toxin jelenléte székletvizsgálatból egyszerűen kideríthető, érdemes elvégeztetni, ezzel választ kap a kérdésére. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-05-03 15:49:48

Tisztelt Doktornő! Melyik Protexin terméket érdemes választanom? Javaslatot kaptam hosszabb probiotikum kúrára gyakori puffadás miatt. A balance vagy az IBS-ben gondolkodnék,de utóbbi elég drága és nem tudom ér-e annyival többet. Tavaly a lactulose kilégzéses tesztem magas értéket mutatott az antibiotikum kúra után is. Várom javaslatát. Köszönettel Varga B.

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Diszbiózis esetén a kombinált készítmény eredményesebb. A Protexin Balance, vagy a Protexin Natural Care használatát javaslom. Üdvözlettel dr. Wacha Judit

2017-05-02 11:11:45

Tisztelt Doktornő! Kb. ősz óta jelentkezik időnként szúró fájdalom a köldököm és környékén. Tavaly ultrahang történt, egy kicsi vesekövet találtak csak. A fájdalom esetenként emelésre fokozódik. Hol elmúlik, hol előjön. Nemrég a körzeti orvosommal konzultáltam ezügyben, ő vizeltvizsgálatot és nőgyógyászati vizsgálatot kért első körben. Felírta a Normix tablettát, ha esetleg előjön a fájdalom, szedjem. Ez megtörtént, ennek hatására jobb lett, a fájdalom ritkábban jön elő. Ön mit javasol? Köszönöm a válaszát.

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Ha a gondját emésztőszervi probléma okozza, háziorvosa jól döntött. Azért még érdemes tisztázni, nincs-e egy kis köldöksérve? Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-05-01 23:55:42

Tisztelt Főorvos Asszony! Bronchitist diagnostizáltak, kaptam Augmentin duo 875 2x1 adagban. A gondom,hogy pár nap múlva fontos családi eseményre kell utaznom. Mivel antibiotikumoktól volt már hasmenésem, már előre félek,hogy most is lesz e. Emellett még szedek Merckformin Xr-t is,ami szintén szokott időnként hascsikarást,hasmenést okozni. Szeretném megkérdezni, hogy a biztonság miatt aznap vehetek-e be lopediumon. köszönettel

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Az antibiotikum szedés idején Saccharomyces Boulardit tartalmazó probiotikus készítményt, azt követően kombinált probiotikumot érdemes használni. Ezzel megelőzheti a hasmenést. Ha biztosan nincs enterális fertőzés akkor rövid időre lehet lopediumot használni. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-05-01 19:28:20

Tisztelt Dr.-nő! A problémám kb. 4 hete kezdődött. Teljesen váratlanul ért. Napközben, ebéd után rengeteg gáz képződött a beleimben és még hangos zörgés, s kuruttyolás is társult hozzá. Azóta minden nap megismétlődik, rendkívűl kellemetlen, mozdulni is alig merek, ezzel szenvedem át a munkanapom felét. Borszasztó így létezni, megkeseríti az életem minden percét, ahogy bekapok valamit, szinte rögtön jelentkezik. Evés után rögtön jön, kb 30 percre, kis eltérésekkel. Betöltöttem az 50.et, de még ilyen nemfordult elő soha velem. Az étkezésem nem változott az elmúlt időben, eszem fehérjét, joghurtot, zabpelyhet. Édesítőszert használok. Nemfőzök zsírosan, se fűszeresen. Aggódom, mert már ha közeleg a az ebédidő, már rosszul vagyok. Már enni sem merek lassan, maximum zabpelyheskekszet fogok ebédelni. Mit tegyek, mit szedhetnék amivel a régi önmagam lehetnék. Nyoma se legyen ennek a tünetnek, se a hangos zörgésnek, az agresszív szeleknek meg pláne !!! Nincsen se hasmenésem, se székrekedésem, se puffadásom, csak a fennt leírt tünetek. Néha fájdogál a hasam, mintha meg lenne a mentsruációm. / ami még van, de 2-3 havonta kb./ Köszönöm előre is a válaszát. Üdvözlettel: Csilla

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Csilla! Ha a bélflóra összetétele bármi okból megváltozik, vagy valamilyen emésztési zavar, ételintolerancia áll fenn, ezek a tünetek jellemzőek. Forduljon gasztroenterológushoz, érdemes megnézetni. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-05-01 18:32:01

Kedves doktornő! Fogamzasgatloval vedekezunk a párommal, a kérdésem az lenne , hogy a szexuális együttlét utan az ondotól lehet e alhasi fajdalmam? Válaszát előre is köszönöm!

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Úgy gondolom, kevésbé az ondótól, inkább a közösülés közben a petevezetéken át bejutott levegőtől lehet hasi fájdalom. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-05-01 08:31:18

Kedves Doktornő, Egy bakteriális gyomor-bélhurut után antibiotikumos terápiát kaptam, ami mellé probiotikumot is szedtem. Azóta viszont nagyon fel vagyok puffadva és rendszeresen fáj a fejem. Gluténérzékenységet vizsgáltak, ami negatív lett. Lehetséges hogy ezen tünetek laktóz- vagy egyéb ételintolerancia miatt jelentkeznek? Köszönöm válaszát! P. Mátyás

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Mátyás! Lehet laktóz, vagy egyéb intolerancia tünete, de az is lehet, hogy az antibiotikum felborította a bélflóra egyensúlyát. Normix(vényköteles!) és probiotikus kombináció együttes szedését javaslom, és ha ez nem használ, érdemes intolerancia ügyében további vizsgálatokat végeztetni. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-04-29 14:28:52

Kedves Doktornő 5éves a kislányom gyomor rontása van és esténként fájtatja a hasát.A gyógyszertárba s Protexun átutal care kapszulát adtak rá adhatók neki?Elöre is köszönöm A választ.

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! A Protexin Natural Care felnőtteknek való készítmény, egy 5 éves gyermek számára a Protexin Junior ajánlott. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-04-29 10:22:38

Kedves doktor nő Kérdésem az lenne hogy gasztroenterológiai műtétem volt csövet nyeltem... Haza engedtek vele A székletem pedig fekete volt egyszer ha többször is az lenne mi a teendő vagy mi okozza? Válaszát mihamarabb várom !!

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Ha endoscopos műtéte volt, az utóvérzés jelentkezhet szurokszéklet formájában. Ha ez ismétlődik, keresse fel kezelőorvosát. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-04-28 19:55:03

Kedves doktor nő Kérdésem az lenne hogy epeműtét előtt mit lehet enni?

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! A műtét előtti napig rendesen táplálkozhat. Éjféltől semmit. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-04-27 13:32:07

Tisztelt Doktornő! Az oldalon olvasott "orális epekőoldás"sal kapcsolatban lenne kérdésem. Két darab 8 mm es panaszmentes epekövem van , amit uh vizsgálaton mutattak ki. Érdekelne , hogy kihez fordulhatok az itt leirt módszerrel kapcsolatban, hogy részemre alkalmazható e ez a kezelés és ha igen hol tudom a gyógyszereket feliratni... Előre is köszönöm válaszát! 47 éves férfi.

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Tudni kell, hogy epekövesség esetén nem maga az epekő a fő probléma, hanem a követ termelő beteg epehólyag. Ezért javasolják a műtéti eltávolítást. Egyebekben az Ursofalk nevű gyógyszerről van szó, ami kizárólag a cholesterinkő oldására alkalmas, a vegyes köveket nem oldja. Veszélye, hogy a megkisebbedett kövek kimozdulhatnak a hólyagból és bejutva a közös epevezetékbe súlyos szövődményeket (hasnyálmirigy gyulladás, májkárosodás) válthatnak ki. Havi költsége 10000Ft körül van és tartós szedést igényel. Epekőoldásra nincs OEP támogatás. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-04-25 12:39:32

Tisztelt Doktornő! Korábban eredménytelenül próbálkoztam több probiotikummal is, a közelmúltban pedig pozitív lett a laktulóz kilégzési vizsgálatom. Hagyjak fel a probiotikumokkal való próbálkozással? A válaszát előre is köszönöm!

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Ne hagyjon fel vele, de vékonybél dysbakteriózis esetén a kezelést Normix-szal ki kell egészíteni. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-04-25 00:19:48

Kedves Doktornő! Méhen belüli miomára szedtem/fogom újra az esmya nevű gyógyszert.Abba hagytam kb2 hete a jelenlegi kúrát,és a gyomrom,és hasam ugy felfújodik,és fáj,hogy úgy érzem kipukkanok.Nagyon rossz érzés.Mit tegyek?

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Kérje meg háziorvosát, hogy írjon fel 2 doboz Normixot és probiotikummal együtt szedje. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-04-23 20:39:56

Kedves Doktornő! Köszönöm szépen a gyors válaszát. Melyik probiotikumot ajánlaná a az esetemben (szigmabélrezekció után a széklet rendezésére)? Válaszát ismét nagyon köszönöm. Üdvözlettel, Katalin

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Katalin! A Lepicolban rost és probiotikum együtt található, vagy a Protexin OBS Flóreát, ami kapszulás készítmény. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-04-23 15:10:33

hasi zsír ellen jó a probiotikum készítmény?

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! A probiotikum kedvezően befolyásolja a koleszteterin anyagcserét, de, ha arra gondol, hogy a hasi zsírpárnák csökkennének a szedésétől, semmi bíztató választ nem tudok adni. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-04-23 12:31:16

Tisztelt Doktornő! Szeretném a segítségét kérni. Az utóbbi évek folyamán többszöri antibiotikumos kezelések /érsebészeti beavatkozások, vesekatéter csere utáni gyulladással járó magas láz/ alkalmával kialakult erős hasmenés miatt, /napi 6-7 alkalom/ probiotikum kurát/Normaflor/ alkalmaztam, ami után 2-3 hónap elteltével lettem panasz mentes. Idén januárban ismét vesekatéter csere és az ezzel járó gyulladásos folyamat miatt, kényszerültem antibiotikumot/Cifrinol/ szedni 5 napig, ezzel egyidejűleg szedtem a probiotikumot is /Linex forte kb. 1 hónap, dr.Chen probiotikum kb. 2 hónap/. Most jelenleg - kb. 2 hete - nem szedek probiotikumot, a hasmenéses panaszaim lecsökkentek ugyan, de továbbra is fennállnak és gázképződés is társult hozzá, ami elég kellemetlen. Az lenne a kérdésem, hogy alkalmazhatok e újabb probiotikum kúrát a panaszaimra, illetve melyiket ajánlja. Köszönöm válaszát. Üdvözlettel: Tibor

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Tibor! A probiotikumok tartósabb használatának nincs ellenjavallata. Valamelyik kombinált törzsű készítményt jaavsolt ( Pl.: Biokult 14 féle törzset tartalmaz). Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-04-23 10:32:07

Kedves Doktornő! 4 hete szigmabèlrezekcióm volt, azóta próbálok áttérni a normális, kiegyensúlyozott táplálkozásra, de a székletem sajnos az utóbbi időben nem megfelelő (sokszor van inger, azonban a végtermék levegővel érkezik, és egyszerre csak kevés). A kérdésem az, hogy ilyen esetben érdemes-e illetve szabad-e probiotikummal próbálkozni? Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Katalin

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Katalin! Műtétek utáni hetekben ez még normális. Probiotikum szedésével javíthat a helyzeten. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-04-21 12:25:14

Tisztelt Doktor Nő! Tudom, hogy nagyon hipochonder vagyok már évek óta! De ez most egészen más. Január elején vettem észre, hogy gyakran vérzik a fogínyem több helyen. Ez azóta is kisebb-nagyobb közökkel fent áll! Bár talán picit mint ha javult volna! Olvastam, hogy ez lehet a leukémia tünete is. Teljesen az jön le nekem, hogy akut leukémiás vagyok. Már ki sem mozdulok itthonról annyira rossz a kedvem miatta! Tudom ,hogy orvoshoz kéne fordulnom és mostmár rá is szánom magam de nagyon aggódom! Tudom, hogy konkrétat nem tud mondani a Dr. Nő sem, de lehetséges, hogy ez akut leukémia? vagy az már január óta más bonyodalmat is okozott volna? Lázam még nincs, de miután olvastam a tüneteket a csontom vagy az izületem fáj itt-ott ami mondjuk nem minden napos! Bár a lázra visszatérve reggel mérve általában 36,4 körül de napközbe már most hogy méregetem van ,hogy 37,1 is van. Köszönöm szépen előre is a válaszát! 25 éves vagyok.

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! A fogínyvérzésről sok minden eszembe jut, de az akut leukémia egyáltalán nem. Nyugodjon meg, ez biztosan nem az. Nem csak a fogak ápolatlansága, rossz fogak jelenléte, de túlkezelése is vezethet fogínyvérzéshez. Ha a normál szájflórát szájvizekkel, fertőtlenítő oldatokkal elpusztítjuk, az is vezethet fogínygyulladáshoz. Egy durva fogkefe is okozhat vérzést. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-04-21 10:52:03

Tisztelt doktor nő Kérdésem az lenne hogy epekövem van és a vizeletem narancssárga színű miért van ez?

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Epeúti elzáródással járó epekövesség esetén az urobilinogén nevű epefesték fokozott kiválasztásra kerül a vesén át, ami megszinezi a vizeletet. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-04-21 10:45:35

Tisztelt doktor nő A kérdésem az lenne hogy 8-10 epekövet találták nálam és erre a Normix gyógyszer és a Domperidon gyógyszer jó e?

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! A gyógyszereket egyéb betegségeire, tüneteire kapta, az epekövesség kezelése a műtét. Gyógyszerek ezen nem segítenek. Konzultáljon kezelőorvosával. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-04-19 13:10:10

Kedves Doktornö. Négy hete mütöttek vastagbéldaganattal, 30cm kivágtak. A székletem lágy állagu, és naponta 7-8 szor is van, de csak kevés mennyiségben egyszerre. Nemtudom, hogy ez normális állapot-e mütét után. A bélflóra javitására szedhetek-e protexin tabletát? Előre is köszönöm válaszát.

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Ez ilyenkor még normális. A vastagbélben történik a folyadékvisszaszívás, ennek egy része kiesett, az új helyzethez hetek-hónapok kellenek, amíg szervezetünk alkalmazkodik. Probiotikum szedése hasznosan segíthet a regenerálódásban. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-04-18 23:43:06

Crohn betegek szedhetik?

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Ha a probiotikumra gondolt, igen szedheti. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-04-18 17:51:49

Jónapot kívánok. Ha jó lakok meg indulnak a beleim, kezdenek hangot kiadni- korognak mind ha éhes lennék. reggelenként hasmenésem van. kérném tanácsát. Köszönettel Július

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Julius! Ha valamilyen ételt nehezebben emészt, lehetnek hasonló tünetei. Keressen fel egy gaszroenterológust és kérjen segítséget a panaszai megoldásához. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-04-18 16:02:01

Tisztelt Doktornő! Kérem segítsenek, teljesen kétségbe vagyok már esve, hogy mit tehetnék a jelen lévő problémáimmal. Az egész tavaly december végén kezdődött, amikor párommal (akivel már több mint 1 éve együtt vagyok) szexuális együttlét után ki kellett rohannom wc-re, mivel éreztem, hogy valami nincs rendben. A csiklóm melletti résznél (balról és jobbról is), a szeméremtest, a hüvelybemenet minden oldala meg volt duzzadva, kipirosodva és nagyon égetett. A csiklóm és a hüvelybemenet közt (balról!) nagyon meg voltam duzzadva, mintha egy csomó lett volna ott. Ez a csomó a mai napig nem múlt el, szex után pedig nagyon bedagad (ritkábban akkora volt, mint a csiklóm). Innentől kezdve ez rendszeressé vált, el kellett mennem nőgyógyászhoz, aki hüvelygyulladást állapított meg és hüvelygombára gyanakodott. Megcsináltam egy 14 napos betadine kúrát és most jelenleg protexin gynophilus kapszulát helyezek fel, hogy a hüvelyflórámat visszaállítsam, azonban ettől a hüvelykúptól nagyon kipirosodok, rendkívül éget (most járok a 6. napnál) és ritkábban (napi 4x-5x) viszket is. Az éjszaka nem tudtam aludni, mivel égetett, most már jobban vagyok. Mivel a gyógyszeren nincs mellékhatás, így fogalmam sincs, hogy ez jó-e így vagy sem, interneten se találtam semmiféle segítséget. A gyógyszer betegtájékoztatója állítja, hogy a szexuális együttlét megengedett (csak az óvszerek, latexek stb. alkalmazása nem megengedett), viszont párom is kipirosodott tőle, megduzzadt hímvesszője és már teljesen belebetegedtem gondjaim megoldásában. Több, mint 1 éve szedek fogamzásgátlót, amelynél semmiféle ilyen jellegű probléma nem jelentkezett (dienille), bár protexin mellett elméletileg kerülni kell a spermicideket, mégis ezt mondta a doki. Tehát összességében kiírtottam mindent a hüvelyemből (betadine), amelynél mellékhatás nem jelentkezett. Szeretném visszaállítani a jó bacikat (protexin), viszont nem tudom, hogy egyáltalán folytassam-e a kúrát, hisz éget, csíp, ritkán viszket. Én még hámsérülésre gondoltam, egyszerűen több ötletem már nincs. Kérem, ha van valamilyen gyógyszer (amely vény nélkül kapható, mert elegem lett a mostani doktoromból), amely segítene az irritációt legyőzni, amely regenerálná vagy erősítené a bőrömet, azt nagyon megköszönném. Mielőbbi válaszát várom e-mail címemre. Üdvözlettel, Anett

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Anett! A kiírtott hüvelyflórával rendelkező, gyulladt, kiszáradt hüvelynyálkahártya valóban fájdalmas, nehezen kezelhető. A hüvelyflóra visszaállítása szájon át szedett probiotikummal is elérhető. A Protexin IBS Florea ugyanazt a törzset tartalmazza, ami a Gynophilusban található. Igy nincs közvetlen irritatív hatás. Ha nőgyógyászával elégedetlen, keressen fel valaki mást és kérjen további segítséget a kezeléshez. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-04-18 13:58:11

Tisztelt Főorvosnő! Hasi ulrahangon meg a leleten azt írták, hogy colon meteorisztikus betegség van . Énekem a székletemmel az a gond,hogy székrekedésem van és már több gyógyszerekkel próbáltam, de igazán egyik sem hat. Másik problémám pedig, hogy a székletem darabos . Mit tehettek Köszönöm a válaszát. Tisztelettel.Mária nyugdijas

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Mária! A meteorisztikus colon a bél fokozott gázosodására utal. A darabos széklet pedig a folyadékbevitel csökkent voltának következménye lehet. Próbáljon meg több folyadékot fogyasztani, esetleg probiotikumot használni. Ha nem segít, keressen fel gasztroenterológust. Ki kell zárni, nincs-e valamilyen emésztési zavar, vagy bélprobléma. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-04-18 09:54:37

Tisztelt Doktornő! Krónikus gyomorhurut és mellett kialakult alultápláltság esetén melyik terméket javasolja? Előre is köszönöm a válaszát! B. Noémi

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Noémi! A kombinált probiotikus készítmények valamennyi bélproblémát mérsékelnek, de jó lenne tisztázni az alultápláltság okát. A gyomorhurut ezt önmagában nem magyarázza! Üdvözlettel: dr. wacha Judit

2017-04-17 22:05:26

Kedves Doktornő! Két éve egy hasi ultrahang során a májamon cisztákat találtak, 15-17mm-esek voltak. Múlt hónapban újabb hasi ultrahangon voltam, a ciszták 30-35mm-re nőttek. Mi a teendő, kihez forduljak? Köszönettel:Irma

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Irma! Egyelőre a cysták további ultrahangos követésére van csak szükség. Ha tovább nő, egy májsebészettel is foglalkozó orvost kell keresnie. Ő eldönti, mikor kell műtétileg beavatkozni. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-04-17 10:35:07

Kedves Doktornö. Hárm hete vastagbéldaganattal mütöttek 30 cm kivágtak. A székletem enyhén szilárd, de töbször van naponta 7-8szor is, kis menyiségekben. Nemtudom, hogy ez normáli állapot-e. És még szeretném kérdezni, hogy probiotikum tabletta szedhetö-e. Előre is köszönettel.

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! A vastagbél feladata a folyadék visszaszívása. Bélműtét után egy ideig ezért lehet lágyabb, gyakoribb a széklet. Ez nem kóros. Probiotikum szedhető ilyen esetekben is. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-04-16 17:08:25

Tisztelt Főorvosnő! Hiába olvasom a jó tanácsokat a 6--8 pohárnyi vízfogyasztásról, nem tudom betartani. Minthogy a délelőtt fogyasztott víz nálam hasmenést okoz. Ajánlotta egy gyógyszerész a diófalevél teát, ez használ valamennyire, de délelőtt ezt sem merem inni. Amúgy laktóz- és glutein-érzékeny is vagyok valamennyire, kész csőd. A gasztroenterológusom a Protexin IBS-t írta fel, de ettől félek, mert ez tejport tartalmaz. A Probikum 7 fortet szedem, de nincs javulás. Köszönöm a válaszát. Üdvözlettel, Ratzky Rita nyugdíjas muzeológus

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Próbálja meg a Lepicol használatát ez megszívja az elfogyasztott folyadékot és nem hasmenéses, de kellemesen lágyabb székletet eredményez. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-04-13 17:35:21

Kedves Doktornő! Kérdésem az lenne hogy lehet e szedni a protexine natural care -t szoptatás alatt. Köszönettel: Dóra

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Dóra! A probiotikumok szedése mind a terhesség alatt, mind a szoptatás idején szedhetők, kedvezően befolyásolják az anyuka és babája egészségét. Üdvözlettel: dr. Waha Judit

2017-04-12 11:19:51

Tisztelt Főorvos Asszony! Lisztérzékeny vagyok, a diétát jól tartom, ezt az éves negatív kontroll eredmény igazolja. 4-adag antibiotikum kúra után, nőgyógyászati problémáim adódtak, tenyésztéssel megállapították, hogy a candida albicans gomba okozza. A nőgyógyász felírt egy hüvelytablettát kezelésként,de a candida diétára nem utalt. Én azonban 7-hete csinálom, a nőgyógyászati problémáim elmúltak, viszont 2-3 hete hasmenésem van, míg korábban folyamatos (45-éves vagyok) székrekedéssel szenvedtem. A bélflóra helyreállítására, immunrendszer erősítésére az alábbi étrend kiegészítőket használom: Útifűmaghéj 1 teáskanál reggel éhgyomorra, Protexint szedek 7-hete 2x1-et, Magne B6 napi 1 Béres multivitamint napi 1 NeoFerro Folgamma vas tabletta napi 1. Gombaölésre használok: Fitotree kapszula 2x1 (ezt kb.két hétig szedtem csak) Fokhagyma. Kérdésem: a sokféle étrendkiegészítő okozhat hasmenést? Lehet ezeket együtt szedni? Meddig kell őket szedni? Természetesen a cukrot, ecetet, élesztőt, fehér lisztet teljesen kivontam az étkezésemből, több zöldséget , hajdinát, kölest, barnarizst fogyasztok a diéta kezdete óta. Mi lehet az oka a hasmenésnek? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Mónika

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Mónika! A fokozott rostbevitel a széklet salakanyag tartalmának növelésével lazább székletet eredményez, az útifűmag őrleményt szorulásos betegeknek szoktuk ajánlani. A magnéziumsók is kiválthatnak hasmenést. A hüvelygomba kezelésére elég a helyi kezelés, a normál hüvelyflóra visszaállítása, a cukorbevitel csökkentésén túl nincs szükség kemény candida diétára. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-04-12 09:09:27

Jó napot doktornő.Fogyni szeretnék ezért kipróbáltam bélradírt de nem vált be erős gázképződésem volt tőle és sokat mentem WC-re.Azóta fel van puffadva és feszül a hasam.Utána munkából adódóan nyaki és hátfájásra a háziorvosom írt fel gyulladáscsökkentő és izomlazítót és azóta gyomorsavam is van elég gyakran.Ezekre a tüneteket jó lenne próbiotikum?Válaszát előre is köszönöm.

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! A jótékony bélflóra helyreállítása fontos feladat ahhoz, hogy hasi közérzetünk ismét a régi legyen, de tudni kell, hogy amíg egyes baktériumok a testsúly csökkenésében segítenek, mások a testsúly növekedést támogatják, utóbbi az állattenyésztésben régóta alkalmazott módszer. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-04-11 18:43:39

Kedves Doktornő! Azt szeretném kérdezni, hogy mit jelent az egyes baktériumfaj utáni PXN és LCR jelölés. Például mi a különbség a Lactobacillus rhamnosus LCR 35 és Lactobacillus rhamnosusPXN 54 között. Melyik ajánlottt inkább a Crohn betegség esetben? Katalin

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! A baktériumfajok melletti jelölés azokat az alfajokat jelenti, melyekkel a különböző kísérletek folytak. Érdekes módon az azonos fajokon belül is vannak különbségek egyes alfajok hasznos tulajdonságaikat illetően. Vannak olyan alfajok, melyek egy kicsit többet, mást tudnak adni egészségmegőrzésünk szempontjából. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-04-11 18:40:46

Kedves Doktornő, Klion 250-es tablettát kaptam fogkürettálás után, napi 2*1 adagban. Kell mellé szedni probiotikumot? (Jutavit-es van itthon) Köszönöm válaszát, Bea

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Bea! Antibiotikum szedés mellett célszerű a bélflóra védelmét biztosítani. Amíg az antibiotikum tart, valamelyik Saccharomyces Boulardii készítmény, amit az antibiotikum nem bánt, utána pedig valamelyik kombinált probiotikus baktériumokat tartalmazó készítményt érdemes alkalmazni. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-04-11 13:40:19

Tisztelt Doktornő! Lányom 19 éves, v.s. NCGS-a vagy IBS-e van, rosszat tesz-e azzal, vagy egyáltalán jót tesz-e a betegnek ha Enterol kúrát tart? Meddig alkalmazható, túl lehet-e adagolni? Köszönöm.

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Az Enterolban lévő Saccharomyces Boulardii nevű gomba nem kolonizál, nem marad a vastagbélben. Ezt antibiotikum szedés idejére ajánljuk. A bélflóra tartósabb rendezésére valamelyik kombinált baktérium készítmény használatát ajánlom. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-04-10 23:50:50

Kedves Doktornő! Nagyon köszönöm a válaszát! Még azt szeretném kérdezni, hogy a divertikulomos bélszakasz kimetszése lehetséges laporoskópos eljárással is? Az ideiglenes kivezetést egyik műtéti megoldásnál sem lehet megúszni? Divertikulitis esetén megoldás lehet a Mesalamine és a Rifaximinne szedése? Üdvözlettel: Anna

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Ha nem volt korábbi hasi műéte és a diverticulozis műtéte nyugalmi szakban történik, tervezetten és nem akutan, operálható laparoszkóppal és a sztóma felhelyezése sem törvényszerű. Üdvözlettel: dr. Wacha judit

2017-04-10 14:55:58

Tisztelt Wacha Doktornő! Ha súlyosan felborult a bélflóra, elképzelhető, hogy a probiotikumok nem tudnak rendet csinálni? Ha igen, honnan tudható, hogy erről van szó? Köszönettel: Ildikó

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Ildikó! Van, hogy a bélflóra rendezésére hosszabb időre van szükség, legyen türelemmel és alkalmazzon magas csíraszámú, több törzset tartalmazó készítményeket. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-04-10 14:47:04

Kedves Doktornő! A Kreon kapszulák okozhatják a vizelet és a széklet sárga elszíneződését? Erről nem ír a betegtájékoztató, ezért nem tudom, aggódjak-e. A másik kérdésem az lenne, hogy ha étkezések után 1-2 órával a felhas középső részén érzek fájdalmat 1-2 órán keresztül, az lehet-e a Kreon miatt? A válaszát előre is köszönöm szépen!

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Ezen tünetek nem jellemzőek a Kreon szedésére. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-04-09 17:14:31

Kedves Doktornő! Lányom 20 éves. Az arcán és a felkarján akne szerű kiütések vannak. Sosem voltak pattanások, rögtön pici sebek lesznekVoltunk több bőrgyógyásznál,minden kezelés csak először hozott jó eredményt, aztán visszaállt az eredeti állapot. Nem állandó a sebek megléte, hol jobban, hol kevésbé látszanak. Menzesz idején elszaporodnak. Most olvasok a probiotikumokról. Lehet ezek közül valamelyik hatással ezekre a börelváltozásokra? Válaszát köszönöm! Üdvözlettel: Éva

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Éva! A bőr a szervezetünk "tükre". Ha a szervezetben bármilyen emésztési probléma fennáll, ez jeelntkezhet bőrtünetek formájában. Érdemes megpróbálni a probiotikumok használatát. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-04-09 07:41:18

Kedves Doktornő! Nekem székrekedéses, puffadásos tüneteim vannak. Erre szedhető a protexin probiotikum?

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Igen, az esetek nagyobb részében ez segítséget jelenthet a tünetek megoldásában. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-04-08 14:17:22

Tisztelt Doktornő! Traszferrin szaturnáció 9% véreredményben AST titer 262 U/ml mit jelent?

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! A transzferrin szaturáció normálértéke 16-45 közötti. Az alacsony érték a vasraktárak kiürülésére utal. Az AST enyhe emelkedése pedig egy lezajlóban lévő Streptococcus fertőzést valószínűsíthet, amely leginkább a garat és felső légutak betegségével kapcsolatos. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-04-08 09:03:50

Tisztelt Doktornő! A lányomnak Chron-Colitist diagnosztizáltak, szedtük a Protexin care-t, most a széklete inkább bogyós. Folytathatjuk Protexin balance-szal? vagy mi lenne a jó megoldás? Köszönettel, Üdvözlettel: Klára

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Klára! Próbálják meg a Protexin IBS Florea használatát. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-04-08 06:57:38

Kedves Doktornő! Kislányom, 4 éves és 2 napja vízszerű hasmenése van. Egyszer hányt is. Milyen gyógyszert adhatok neki? És melyik probiotikumot ? Valamint milyen diétát javasol? Előre is köszönöm szépen a válaszát. Andrea

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Andrea! Probiotikumok közül a Protexin Restore való ennek a korosztálynak. Folyadékpótlásra a kellemes ízű Sodioral ajánlható. Diétában az édességeket, tejtermékeket kerülje a hasmenés idején, egyéb ételeket egyen, amit szívesen elfogad. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-04-08 00:30:43

Kedves Doktornő! Már kétszer kerültem kórházba, diverticulitis miatt, ahol 6 napig antibiotikumos kezelést kaptam vénásan. 1 hónapja jöttem ki a kórházból és most 2 napja megint Supplint és Ciprinolt kell szednem, mert megint visszatért a gyulladás. CRP értékem 134. Mióta szedem ezt a két gyógyszert vízszerű hasmenésem van. Csak kekszet eszem és vizet iszom. Probiotikumot nem szedek, mert az orvos szerint csak az antibiotikum kúra után hasznos elkezdeni. Azt szeretném kérdezni, hogy Önnek mi a véleménye? Köszönettel:Anna

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Anna! A Saccharomyces Boulardiit tartalmazó probiotikumok szedhetők az antibiotikummal egyidőben. Azt is tisztázni kellene, hogy széklete nem tartalmaz-e Clostridium difficile toxint. Ha a diverticulitis gyakorta visszatér, a műtéti indikáció is mérlegelendő Üdvözlettel : dr. Wacha Judit

2017-04-07 16:08:45

Kedves Doktor Nő! Már vagy 2 éve puffadok rendszeresen, hol erősebben hol gyengébben, illetve úgy érzem, hogy görcsöl a bélrendszerem. Laktózérzékenységre gyanakodtam, így elmentem a Synlaboratóriumba, ahol kivizsgáltattam magam, és eredménynek egy T-C alél jött ki, ami azt jelentette, hogy nem áll fenn tejcukor érzékenység. Ennek ellenére én átálltam a laktózmentes dolgokra és sokkal jobban voltam, javult az állapotom. Kipróbáltam, hogy eszek laktózmentes ételt, ettem egy falatot, begörcsöltem, felpuffadtam és hasmenésem volt. Ennek 1 hónapja, hogy elhagytam a laktóz tartalmú ételeket. De egy hete megfigyeltem, hogy van hogy felpuffadok és hasmenésem lesz. Mostanában elég sok laktózmentes tejszínt fogyasztottam, illetve sok laktózmentes terméket. A tulzott laktózmentes dolgok fogyasztásától esetleg előfordulhat ez? Vagy esetleg más dolgoktól is puffadhatok? Előre is köszönöm válaszát! Üdvözlettel: CsT.

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves CsT.! Többféle dolog is okozhat puffadást. A tejtermékek fogyasztásakor nemcsak a tejcukor, de a tejfehérje, a kazein is kiválthat hasi tüneteket.Érdemes ezirányban is vizsgálatokat végeztetni. Üdvözlettel: dr. wacha Judit

2017-04-07 15:56:54

Székrekedés esetén, hogyan kell alkalmazni a keserűsót?

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Székrekedés esetén a keserűsó rendszeres használata nem ajánlott. Egy-egy alkalommal endoszkópia előtt, vagy műtéti előkészítéshez használható. Ha utóbbiról van szó, 2-3 evőkanálnyit érdemes legalább 2 liter folyadékban feloldva elfogyasztani. Rendszeres használatra ne alkalmazza, beszéljen kezelőorvosával. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-04-04 13:23:10

Aranyeres panaszaimat Posterisan protect végbél kúp és kenőcs kitünően enyhiti .Kérdésem? Menyi ideig kezelhetem ezzel.

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Az aranyereket az aktuális panaszok megszűntéig kell kezelni. Ha később kiújul, újra előveheti a készítményt. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-04-03 10:27:35

Kedves doktornö , Egy hònapja fàj köldök alatt a hasam àllandòan felvagyok puffadva .Több orvosnàl is jàrtam de mindenki csak puffadàs elleni készitményt irt fel a laboreredményeim nehativak ultrahangon nem talàltak semmit.A mai napon belàzasodtam ma megint orvoshoz megyek.Tudna nekem valamit javasolni mert valòszinünek tartom a làzcsillapitòn kivül màst nem fogok kapni a fàjdalom meg egyre erösebb. Köszönettel : Edina

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Edina! Puffadásos tünetei miatt keressen fel egy gasztroenterológust. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-04-03 07:16:02

Tisztelt Doktornő! Sumamed 500 mg-os antibiotikumot kellett szednem összesen 6 db-ot. 1 hete szedtem be az utolsó szemet. Melyik probiotikumot javosolja? Köszönettel: István

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Valamelyik kombinált készítményt javaslom, ami segít a normál bélflóra mielőbbi visszatelepítésében pl. Biokult 14 féle törzset tartalmaz. Üdvözlettel: dr.Wacha Judit

2017-04-02 18:05:03

Tisztelt Doktornő! Milyen vizsgálattal mutatható ki a rekeszizom sérv? Lehet-e a tünetek közt a mell alatti feszülés nehéz légzés nyugalomban is ,ez erőlködés mozgás hatására fokozódik!! Voltam már kardiológián,tüdőn,gasztroenteorológián azt mondták nem olyan jellegű ...segítsen a Doktornő hová mehetnék még mert már nagyon kikészít ez az egész!! Válaszát köszönöm!

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! A rekeszsérv gyomor rtg vizsgálattal, vagy gyomortükrözéssel vizsgálható. Utóbbi egyéb olyan nyelőcsőbetegségekre is fényt derít, ami hasonló tünetekkel járhat. Forduljon gasztroenterológushoz. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-04-02 17:38:12

Kedves Főorvosnő! A laktóz intolerancia következményeinek csökkentésére a tejhez laktáz enzimet adnak, így a saját enzim hiánya pótolható, a bélbaktériumokhoz már nem jut el az emésztetlen szénhidrátfajta. A hagymában, hüvelyesekben stb. különféle, olyan szénhidrátok vannak, amelyekhez szintén nem rendelkezünk bontó enzimekkel. Kérdésem: kellően elemezték-e, melyek ezek a cukrok? Legalább a legnagyobb arányúakhoz nem lehetséges-e (esetleg van-e) bontóenzim-arzenál, amellyel a galaktóz módjára megakadályozható, hogy a bélflórát etessük velük? Természetesen a tejhez megfelelően adagolni lehet a gombák által termelt enzimet, amihez hasonló eljárás nehézkesen kivitelezhető például hüvelyes ételek esetén; mégis talán lehetséges ezek valamiféle kezelése vagy adalékolása... Tisztelettel: Norman Károly

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Egészséges embereknél a hasnyálmirigy termeli a keményítő bontására alkalmas amilázt, a vékonybelünk pl a laktózbontó laktázt, a fruktózbontó enzimet stb. A bélben lévő jótékony baktériumok pedig képesek a polysaccharidok bontására alkalmas olyan enzimek termelésére, amit az emberi szervezet nem képes előállítani (pl: β-fructofuranosidáz, α- és β-galaktozidáz, α- és β-glükozidáz stb). Ezért is előnyös a probiotikus baktériumok használata. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-04-02 14:07:22

Kedves doktornõ! edesanyamnak rosszindulatu vastagbeldaganata van,máj,tüdõ csont áttétekkel.nagyon sokat szenved az emesztesevel foleg szekrekedes miatt.rengeteg hashajto keszitmenyt kiprobaltunk mar,de egyik sem igazan jo.kemoterapiat kap kethetente.ön szerint probiotikumokkal lehetne segiteni a szekrekedeses problemajan?ha igen melyik keszitmenyt javasolna?a kezeloorvosaval a kommunakacio elegge nehezen megy..tisztelettel Marika

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Marika! Előrehaladott daganatos állapotokban a bélműködés károsodása okozhat krónikus székrekedést. Meg lehet próbálni pl a Lepicol szedését, ami rost és probiotikum együttese, de sok folyadékot kell használni mellette. Esetleg a prokinetikus gyógyszerek ( Cerucal, Domperidon, Motilium) is segíthetnek. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-03-31 17:22:55

Tisztelt Doktornő! 15 éves a lányom és kb: 4-5 hónapja kórházba került gyomor fájdalommal. Vér és széklet mintát vettek tőle, minden negatív volt. Pantoprazolt napi 2-vel írtak fel neki. A fájdalma 10 skálán 7-8 volt. Diétázott és szedte az enterolt. Nem igazán volt javulás. Beszéltem újra az orvossal és mondta, hogy akkor megtükrözi. Egy hónap múlva kaptunk időpontot. Mire eljött a vizsgálat időpontja, teljesen megszüntek a tünetek. Szép lassan elkezdett úgy enni mint előtte. Elmentünk az időpontra és mondata a doktor, hogy eltekint a vizsgálattól, mivel nincsenek tünetek. Azóta eltel egy hónap és villámcsapas szerűen egyik napról a másikra, újra elkezdett fájni. Szeretném negkérdezni a doktornőt, hogy mi lehet ez, esetleges szezonális probléma? Mivel lehetne ezt megelőzni? Köszönöm a válaszát!

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Időszakosan jelentkező gyomorfájdalmat okozhat a reflux, a szorongás, stresszállapotok, egyes emésztési zavarok is. Ha gyakorta visszatérőek a tünetek, érdemes tisztázni az okot. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-03-30 15:21:22

Tisztelt Doktornő! Hasi ultrahangon a máj jobb lebenyében egy 2,5-3 cm is cysta van, és a bal combom tövében is cystát állapított meg az orvos,ezelőtt sosem volt ,mitől van a cysta és mennyire veszélyes? 58-éves nő . Válaszát előre is köszönöm.

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! A cysta egy folyadékkal telt "hólyag". Jelentősége csak akkor van, ha egy bizonyos méretet meghalad, jelenleg ezzel, ha tiszta bennékű nincs teendő, csak UH-val követni kell a méretét. A combtőben leírt elváltozást pedig tisztázni kell milyen eredetű ( érképlet? sérv? egyéb?) Ez dönti el, van-e vele teendő. Konzultáljon keezlőorvosával. üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-03-30 11:08:33

Kedves Doktornő! Érdeklődnék, hogy a csecsemők és kisgyermekek számára ajánlott protexin tartalmaz e tejszármazékot nyomokban? Tejfdhérje sllergiás gyermekek édesanyja. Köszönöm.

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Anyuka! A jótékony baktériumokat tej alapú táptalajon növesztik, emiatt nyomokban tartalmazhatnak tejszármazékot. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-03-29 20:10:10

Tisztelt Doktornő! 29 éves vagyok, sajnos sokszor fordul elő nálam székrekedés, 3-4 naponta van csak székletem. Nem szeretnék hashajtót szedni, és folyamatosan semmilyen gyógyszert sem. Mostanában nem szedtem antibiotikumot sem. Érdeklődni szeretnék, hogy javasolja-e, hogy a protexin balance kapszulát kipróbáljam, segítene a bélrendszerem helyreállításában? Válaszát előre is köszönöm!

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Próbálja k8i a Lepicol használatát. Ebben probiotikum és rost együttesen megtalálható, emellett bő folyadékbevitelről is gondoskodni kell. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-03-29 13:29:24

Tisztelt Doktornő! 7 hetes várandós vagyok, kb.3 hete naponta 1x hasmenésem van, emellett fokozott gázképződés és hasfacsarodás kínoz, és persze a napi hányinger is megvan. 1-1,5 kg-ot fogytam azóta. A fogantatás körüli időszakban volt vmi vírusfertőzésem (házi orvos diagnózisa), a combtőnél fájtak a nyirokcsomóim, akkor is puffadtam, alhasi panaszaim voltak. Azóta emelt dózisban szedek probiotikumot (IBS protexin, illetve ProGastro felváltva). A helyzet az, hogy kb. 10 éve IBS-is diagnosztizáltak nálam. Igyekszem diétázni (bár nem sok étvágyam van), a probiotikum mellett Anaflatot, 1000 mg C vitamint, 3000 mg D vitamint, 300 mg magnéziumot szedek. Kicsit meg vagyok ijedve, hogy ez meddig tart. Próbálkozzam esetleg Smectával, vagy széntablettával? Doktornő mit javasol? Köszönöm megtisztelő válaszát! Üdvözlettel:Orsolya

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Orsolya! A napi 1x-i lágyabb széklet nem kóros. Elég, ha probiotikumot szed, egyébre nincs szükség. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-03-28 11:51:52

Kedves Doktornő, vékonybél kontamináció miatt Klion kúrám lesz, ami alatt, majd után is kell szednem probiotikumot. Utána minél komplexebbet. Kérem, segítsen dönteni, melyiket válasszam, az IBS-re való terméküket pl. érdemes-e szednem? Köszönöm!

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! A Klion szedése alatt valamelyik Saccharomyces boulardiIt tartalmazó készítményt (SOLUTIX BOULARDII, Enterol), ezt követően pedig a 14 törzset tartalmazó Biokult használatát javaslom. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-03-28 09:53:14

Tisztelt Doktorno, Candida gombat tenyesztettek ki nalam ami sok problemat okoz ,etelallergia,puffadas,borproblemak,huvely candida, Szeretnem megkerdezni melyik probiotikumot javasolna? Koszonom Udvozlettel Sandra Pinterova

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Szájon át a Protexin Candid Plus-t, helyileg pedig a Gynophilus hüvelykapszulát. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-03-27 23:46:05

Tisztelt doktornő!31 éves nő vagyok,Romániában élek.Januarban kezdődtek a tünetek,reggel arra ébredtem hogy alig hallok a jobb fulemmel,csak olyan volt,mintha a szívem dobogna a fülemben elmendtunk egy orl magán orvoshoz aki beutalt a korhazban.10 napig perfuzioval kezelték,hallastesztet is csináltam, ami minimális hallaskarosodas mutatott ki....a dobogós a kezelés után megszünt,de a ami napig folyamatosan zúg.tinitusal és idegi hallaskarosodassal diagnosztikáltak. Kaptam tanakan, betasrcet és millgammat.Egy hónap múlva elkezdett zsibbadni a jobb oldalon az arcom,szedulni kezdtem és egyensúly problémáim is vannak.a háziorvos neurológus hoz küldött aki miután megvizsgált azt mondta hogy egy ritka jóindulatú daganatom van,akusztikus neuróma és elküldott mr vizsgálatra, ami ki mutatta kontraszt anyag nelkul hogy van egy 5mm és tumor a VII VIII agyidegen és egy hurok a jobb fülemben.visszamendtem az eredmenyel és mondta hogy keressék egy idegsebeszt mert nem hozza tartozik mar...Meg csináltam a kontraszt anyagos kiegeszitest ami viszont azt mutatta ki hogy nincs semmilyen elváltozás. ...tanácstalan vagyok

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Mindenképpen azt javaslom, menjen tovább, nézze meg egy idegsebész is a felvételeit, döntse el, van-e további teendő, mi volt az, amit korábban láttak, illetve milyen tanácsot tud adni, hogy javuljon az állapota. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-03-27 21:15:46

Tisztel doktornő ! A kis unokám 6 éves széklete csak akkor van ha az anyuka hashajtót ad be neki. Ez a tünet a születése óta gondot okoz a kislánynak. Nagyon szépen köszönöm a válaszát. Üdvözlettel egy aggódó nagymama

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Nagymama! Az állandó hashajtó használat nem egészséges, hozzászokás alakul ki, elrenyhülnek a belek és később még több probléma lesz vele. Meg kellene próbálni a hashajtó elhagyását. több folyadékkal, étrendi életmódi változtatásokkal megvárni a spontán székletet. Nem baj, ha csak 2-3 naponta székel a kicsi, türelmesnek kell lenni, nem szabad erőltetni. Ha nem megy, keressenek fel egy gyermek gasztroenterológust és kérjenek tanácsot. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-03-27 18:39:10

Tisztelt Doktornő! A sima tüdőszűrő vizsgálat kimutatja ha vizes a tüdő? Válaszát köszönöm.

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! A szűrésre használt Zeiss felvételen is sejthető, de a nagyobb felbontású mellkas rtg-en, átvilágításon jól látszik a tüdővizenyő. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-03-27 14:54:54

Tisztelt Doktornő! Kislányom 4éves,az óvodába elég sűrűn beteg,ismerősöm kérdezte,hogy szoktam e adni neki probiotikum kúrát?Kérdezném,hogy Ön melyiket és hány napig javasolja?Köszönöm.Üdvözlettel:Paróczy Ágnes

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Ágnes! A Protexin Junior adható 4 éves gyermekeknek legalább két hétig, azután kúraszerűen szükség szerint ismételhető. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-03-27 14:40:47

Tisztelt Doktornő! 9 hetes kismama vagyok, ill. még szoptatom naponta 3x a 21 hónapos kislányomat. Hüvelygombára utaló tünetem van (csak viszketés, folyás nem). Érdeklődni szeretnék, hogy szoptatás alatt ill. várandósan lehet-e szedni a Protexin candid plus ,ill. alkalmazni a gynophylus készítményt? Köszönettel: Edina

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Edina! Mindkét készítmény használható terhességben és szoptatás során. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-03-27 08:09:46

Tisztelt Főorvos asszony! 7 hetes unokámnak hasfájásra aloe activátort használunk Ön szerint ezzel nem teszünk rosszat ? Aggódó nagymama

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Nagymama! Ebben az életkorban még az anyatejen kívül nemigen szoktunk mást adni a babáknak, különösen nem ozmótikusan aktiv anyagokat, ami hasmenést, hasgörcsöt is kiválthat. Inkább a babáknak készült probiotikus készítményekkel próbálkozzanak. Érdemes konzultálni a gyermekorvosukkal. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-03-26 18:19:22

Tisztelt Doktornő! Most derült ki, hogy primer (elsődleges) laktózérzékeny vagyok. (először genetikai vizsgálattal, utána hidrogénkilégzési teszttel is igazolták). Szeretném megkérdezni, hogy melyik probiotikumot érdemes szednem a bélflórám támogatására és milyen időközönként célszerű megismételni ( a gyógyszertárakban túl nagy a kínálat és nehéz választani). A diétát betartom, ha szükséges laktáz rágótablettát veszek be. Hasmenésem nincs, csak időnként gázképződés, puffadás a rejtett laktóztartalmú ételektől. Ilyenkor néha szúró fájdalmat érzek a köldököm felett, ha nagyon lehajolok és megnyomódik a hasam. Válaszát előre is köszönöm!

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Anita! A laktobacillusok egy része képes a kis mennyiségben jelen lévő laktóz bontására pl. Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus rhamnosus, Streptococcus thermophilus. Ezek pl. a Protexin termékekben benne vannak. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-03-26 13:54:08

Helló, édeklődnék milyen gyógynövények jók a hasnyálmirigyre. Üdv Anita

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Anita! A hasnyálmirigyre nem kell gyógynövényeket használni. Kérdés, hogy enzim-alulműködés, cukorbetegség, akut, vagy krónikus gyulladás, esetleg daganatos betegség áll fenn. Mindegyikkel más a teendő, de olyan gyógynövényt nem ismerek, ami bármelyikre is jó lenne. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-03-25 03:14:02

Probium 6 +inulint szedek ami kapszulában van biztos hogy kioldódik belőle a bélben?

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! A kapszula védi a terméket a gyomorsavtól, az epenedvtől és az emésztőenzimektől, általában a vékonybélben feloldódik, ahonnan továbbjutva kifejti jótékony hatását. Gondolom ezt a készítményt is így gyártották. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-03-25 03:04:38

Inulinnak milyenhatsa van a szervezetre?

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Az inulin, mint prebiotikum, bifidogén hatású, segíti a jótékony baktériumok szaporodását, táplálékokul szolgál. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-03-23 20:40:51

Tisztelt Doktornő! 22 éves fiam Crohn beteg. Orvosa a Protexin szedését javasolta Ön szerint melyik fajta Protexint érdemes szednie?

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Bármelyik készítményt szedheti, talán immunerősítésre a Protexin immunpro-t ajánlanám. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-03-23 18:45:19

Tisztelt Doktornő! Ha lejárt Lactivot iszok meg attól lehet bajom?

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Ezen termékek minőségét a lejárat idejéig garantálják. Néhány napos elcsúszás nem okoz problémát, de jóval később már elveszíti a hatásosságát. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-03-23 18:12:44

Kedves Doktornő! Tej és bùza intoleranciàm van illetve a gasztro diagnozis IBS. A tüneteim puffadàs, hasfàjàs a széklet keménysége miatt. Nem eszem tej terméket (néha kemény sajtot) a bùzàt is minimàlisra csökkentettem. A tünetek enyhültek a reggeli zabkàsa egész sokat segit a széklet problémàmon de azért időnként fàj a hasam. Az utifűmaghéj nem vàlt be nàlam. Most fél éve folyamatosan afta és herpesz van a szàmban illetve a szàmon az egyik el se múlik és kijön a màsik. Vitaminokat szedek C, D, q10, folsav. A hàziorvos most telvirant irt fel és probiotikumot mondott h szedjek. Kérem segìtségét mit tegyek hogy elmùljanak mivel nagyon fàjdalmas és kellemetlen az àllandò afta. Vérvételes nagylabor eredményem negativ. Az erre készült termékeket màr sorba megvettem.... most jelenleg propolisszal pròbàlkozom. Köszönöm vàlaszàt.

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! A túlzott szájhigiene legalább olyan káros, mint, ha nem ápoljuk a fogainkat. A szájban lévő normál szájflóra különböző szájvizekkel, fertőtlenítőszerekkel kipusztul, ekkor tudnak a vírusok, gombák elterjedni.Találjuk meg a helyes középutat. Probiotikumokkal pedig igyekezzünk pótolni a jótékony flóra elvesztését. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-03-22 15:43:25

Müvese kezelt vagyok, állítólag a probiotikum megakadályozza a méreganyag egy részének felszívódását, igy kevesebb méreganyag kerül a vérbe. Konferencián hangzott el. a protexin alkalmas erre? nekem inkább szorulásom van. a szer ezt nem fokozza? Kérem próbáljon válaszolni. Ha igaz lenne nagy segítség lenne a vesebetegeknek. Köszönöm Tótné Vecsei Marianna,

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! A többféle probiotikus törzset tartalmazó Biokult szedését javaslom Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-03-21 19:53:44

Tisztelt Doktornő! Gluténérzékenység gyanúja miatt(pozitív transzglutamináz iga, igg negatív, gliadin ellnes antitestek iga és igg is pozitív) gyomortükrözést végeztek. A biopszia még nem készült el, de a látottak alapján duodenitist írt le az orvos. Ez utalhat a gluténérzékenységre? Emellett kis rekeszsérvet és idült gastritist is megállapított. Erre probiotikum szedése lehet jótékony hatással? Panaszom nincs ezzel összefüggésben. Válaszát előre is köszönöm!

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! A duodenitis és a coeliakia között nincs ok-okozati összefüggés. A szövettan fogja eldönteni, hogy van-e lisztérzékenysége. Probiotikumok csökkenthetik a tüneteket, hogy diétázni kell-e, azt a szövettan eldönti. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-03-20 15:42:36

Kedves Doktornő! Visszatérő hüvelygyulladással kapcsolatban lenne kérdésem: nőgyógyászom baktérium és gomba ellen is kezelt antibiotikummal, gomba ellenes tablettával, hüvelykúppal, kenőccsel, a kúra végén hüvelyflóra helyreállító kúpokat is kaptam. Az lenne a kérdésem, hogy szájon át szedhető probiotikumok közül melyiket javasolja a hüvelyflóra és immunrendszer megerősítésére? Hajlamom van sajnos ezekre a betegségekre, ezért szeretném támogatni a védekező képességemet, nem csak helyi kezeléssel. Előre is köszönöm válaszát. Üdvözlettel, Zsófia

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Zsófia! A Gynophilus hüvelytabletta segít a hüvelyflóra visszaépítésébe. A benne levő baktériumfajtát tartalmazza a szájon át szedhető Protexin IBS Flórea is (LCR35), de valamelyik kombinált készítményt is alkalmazhatja. Üdvözlettel:dr. Wacha Judit

2017-03-20 12:32:52

Tisztelt Doktornő! Egy hónapja a petefészek és a méhkürt heveny gyulladásával kezelnek. 3 antibiotikumon vagyok túl.Utoljára azt mondta a doktor, hogy valószínű a beleimmel (is) gond van, mert le tudnék mászni az asztalról mikor vizsgál. Az utolsó vizsgálat során a petefészkem rendben volt, a méhem egy kicsit érzékeny. Sokszor hányingerem van, nincs étvágyam és nagyon gyengének érzem magam. A háziorvos visszaküld dolgozni, amíg nem kerül sor a tükrözésre. Ön szerint mit kéne tennem? Mi lehet a gond?

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Kezdje el a Protexin IBS Forea szedését, a diagnózis felállításáig enyhítheti a tüneteket. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-03-20 06:18:39

Üdvözlöm! 4 hete hasfàjàs, görcsök gyötörnek hol jobb oldalt, hol a köldököm körűl, hol baloldalt, van hogy az alhasam. Nèha hidegràzàs de làzam nincs . Etvagyam van, szèkletem hol ilyen hol olyan de van. Nagyon puffadok is. Kèrdèsem az lenne, ha vakbèlgyulladàs lenne az húzodhat ilyen sokàig? Voltam orvosnàl, de semmi èrdemleges vizsgalatra nem küldtek mèg. Uh- voltam de sokat nem làttak a tulzott gàzkepzodes miatt. Màr teljesen megkeseríti ez az èrzès a minden napjaimat. Üdvözlettel: Ivàn

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Iván! Menjen el egy gasztroenterológiai kivizsgálásra, ezzel közelebb kerülhet a megoldáshoz. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-03-19 19:06:58

Kedves Wacha főorvosnő! Bizonytalan eredetü - utóbbi időben gyakoribb - hasfájdalmaim vannak, különösen a has bal oldalán, a szigmabél magasságában. Ez a fájdalom jelenleg egy ponton érezhető. A bal alsó hasi részen, de nem a végbélnél. Erre a fájdalomra ma egy db nos pa tablettát és fél algopirint vettem be. Reggel és délután. Nem tért vissza a fájdalom. Van azonban, amikor nemcsak a leszálló ágban, de a vastagbél középső szakaszán is érzek enyhe, görcsös jellegü fájdalmat. Voltam virtuális colonoszkópián, ahol diverticulitist állapitottak meg, de nem volt szükség további müszeres vizsgálatra. Ezen kivül gastroszkópián is voltam, amit Ön végzett el kedves főorvosnő. Itt reflux lett megállapitva. Nolpaza 20 mg tablettát szedtem kura szerüen. Ennek két éve. Néha vissza-visszatér a savas érzés, igy most is napi egy tablettát beveszek este lefekvés előtt, ugy tünik, rendben van. Néha Salvus vizet iszom. Probiotikumot kihagyásokkal szoktam szedni. Jelenleg a Pro Gastro 528-t ajánlották. Ebből egy dobozzal már bevettem, és a kura befejezése utánkb. 3-4 héttel lettek ismételten ezek a fájdalmaim. Székletem rendszeresen naponta történik, ma nem tipikus hasmenés kiséretében, - de nem is formált - nagyon görcsölt a bal oldalamon. Csütörtökön voltam teljes hasi Ultrahang vizsgálaton, semmi kóros nem lett megállapitva. Korábban epekő mütétem volt, az első radikális, a másik kettő endoszkópos. Mindkét esetben ismét követ találtak az epevezetékben. Ennek kb. harmadik éve. Az epehólyag eltávolitás miatt is problémás lehet az emésztésem. Lehet, hogy ezek a következmények? Most olvastam egy cikket a Protexin IBS Florea probiotikumról. Az egész anyagot elolvastam, szimpatikusnak találtam. Kérdésem az lenne kedves főorvosnő, Ön szerint számomra ez a termék talán hatékonyabb lehet, a fent megirt termékkel szemben. Abban viszont 9 féle baktériumtörzset jegyeznek, a Protexin IBS- pedig csak a lactobacillus rhamosus elnevezésüt. 71 éves vagyok és kétféle gyógyszert kell szednem, a Concor Cor 2,5 mg, és a Hypotiazid 25 mg-ból napi egy tablettát. A pajzsmirigy alulmüködésemre pedig a Letrox 75 hormonpótló készitményből egy tablettát. Kedves Főorvosnő megtisztelő válaszát köszönöm és további szép estét kivánok. Mészáros Márta

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Márta! A bélben leírt diverticulumok időnként gyulladásba kerülhetnek, az okozhat ilyen csipkelődő érzést. Ennek kezelésére a Normix és probiotikum kúraszerű alkalmazása jó segítséget jelenthet. (A Normix vényköteles!) Erre jó a Protexin IBS Florea, de talán hatékonyabb a Lepicol használata, mely többfajta probiotikus törzs mellett rostokat is tartalmaz. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-03-19 09:34:49

Szép jó napot Dr-nő Én érdeklődni szeretnék hogy mi lehet a bajom ha bár mit eszek sajnos Hasmenésem van már nem merek ki mozdúlni otthonról.És még sem vagyok sovány,gondoltam az epémre de már miden rossz meg fordült a fejembe,Sajno nagyon félek az Endoszkopos vizsgálatoktó vannak rossz élményeim,igy nem is merek sehova menni ahol meg nézzék,Csak egy Támpont hogy mi lehet a bajom. köszönöm:Orgyánné

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Hasmenést okozhat bélfertőzés, pajzsmirigyprobléma, cukorbetegség, emésztési zavar, enzimhiány, a vékonybél bakteriális túlburjánzása, gyulladásos bélbetegség, de sajnos még a vastagbélrák is. Bármennyire fél a tükrözésektől, fontos lenne kivizsgáltatnia magát. Az nem jó, ha kimozdulni sem tud a lakásból. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-03-19 07:55:41

Tisztelt Doktor nő! Zsákai Dezső vagyok. Tanácsot szeretnék kérni, hogy milyen probiotikumos kúrát végezzek? Mit fogyasszak, és mennyi ideig? Köszönöm válaszát.

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Dezső! Hogy a probiotikus kezeléssel eredményt érjünk el, fontos tudni, mi a célunk a kezeléssel. Allergiás tüneteket, bélpanaszokat, anyagcsereproblémát, valamilyen fertőzés utáni helyzetet szeretnénk kezelni, vagy egyszerűen csak immunrendszerünket szeretnénk karban tartani. A különféle betegségekben más-más törzsek hatékonyabbak. Bélpanaszok esetén érdemes valamelyik több törzset tartalmazó kombinációt alkalmazni (Protexin, Biokult...) Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-03-18 23:17:07

Tisztelt Doktornő! Akut hasmenés gyötör.Csip mar a széklet. Etkezés után alakul ki a tünet.

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! El kell végeztetni egy széklettenyésztést fertőzés kizárására. Tüneteit széntablettával, probiotikummal addig csillapíthatjaa. Székletfogót ne használjon, mert a toxikus anyagok benntartásával csak elhúzódik a gyógyulás. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-03-17 22:52:52

Kedves Doktornő! Édesanyámnál (57 év) rossz indulatú végbéldaganatot állapítottak meg egy éve májáttéttel, akkor ilestomat kapott, aztán sugár. A végbéldaganatot (kb 15 cm bélszakaszt) eltávolították tavaly decemberben, ezután kemoterápiát kapott. A műtétet és a kezelést jól viselte. A máját is megműtötték a stomat pedig visszahelyezték neki egy műtéttel két hete. Itt kezdődtek a problémák: Stoma visszahelyezés óta folyamatos híg hasmenése van, amit nem tud kontrollálni. Ezen kívül amint eszik, hányingere lesz. Az orvosok azt mondták sebészetileg minden rendben, amikor hazaengedték, és hogy a hasmenés normális amíg a bélműködés normalizálódik, de ez már több mint egy hete volt és a hasmenés csak romlott, nem javult (a hasmenéshez most, hogy ehet, már esetenként hasi görcs is társul - láza szerencsére nincs). Szegény már enni is alig bír, mert nem esik jól neki, és az a kevés amit eszik rögtön ki is jön - ennek megfelelően egyre gyengébb. Látom rajta, hogy kezd kétségbe esni. Van-e aggódásra okunk? Egy probiotikumos kúrának vajon lenne-e értelme vagy még túl korai? Mit próbáljunk meg vele etetni ami talán egy kicsit enyhíthet a hasmenésen (eddig csak kekszet, krumplit, kiflit, pár falat tésztát és egy kis répás zöldséglevest fogadott el)? Előre is nagyon szépen köszönöm a válaszát!

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Mielőtt bármilyen készítményt elkezdenének, el kellene küldeni székletet tenyésztésre és Clostridium A+B toxin meghatározásra. Ha nincs sebészi szövődmény és a széklete is negatív, valamelyik több törzset tartalmazó készítményt érdemes megpróbálni. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-03-15 12:58:43

Tisztelt Doktornő! szeretném megkérdezni hol végeznek jódos kontraszt anyagra allergia vizsgálatot,? Mivel 35 évvel ezelőtt csináltak egy vese kontraszt anyagos vizsgálatot és akkor kicsit viszkettem a fülem mögött és az mondták lehet,hogy jód érzékeny vagyok és ezután mondjam el a vizsgálatok előtt. Sajnos azóta leállt a bal vesém és sehol nem csinálják meg a kontraszt anyagos vizsgálatokat holott nem is biztos,hogy jód érzékeny vagyok. Már mindenhol probálkoztam,hogy ezt kiderítsem de csak falakba ütközöm. Kérem segítsen a vesém miatt is tudnom kellene mert sem CT sem MRI nem csinálnak máshogy csak natív. Köszönettel Tóthné

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Tóthné! Ha kontrasztanyag érzékeny, újabb terhelésre egy életveszélyes anafilaxiás reakció következhet be. Ezt nem szabad kockáztatni. MR vizsgálat pótolhatja ezt a technikát. Ott nem használnak jódos kontrasztanyagot. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-03-14 20:16:16

tisztelt doktorno szeklet vizsgalaton voltaam az eredmenyem candida spp pozitiv milyen gyogyszert es szegyek ra koszonom valaszat vali neni

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Vali Néni! Gomba a székletünkben normálisan is megtalálható. Ha nincs klinikai tünet, nem kell kezeni. Probiotikumok szedésével viszont a bélflóra egyensúlyát vissza tudja állítani (pl. Protexin Candid plus) Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-03-14 14:41:34

Tisztelt Doktornő! Ha stresszes életet élek, de napi rendszerességgel fogyasztok natúr joghurtot, kefírt, kell aggódnom a bélflórám miatt? Ha probiotikumot javasol, melyik fajta lenne a legcélszerűbb, ha nem szedek antibiotikumot? Köszönettel: László

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves László! A stressz rontja az immunrendszer védekezőképességét. A tejtermékek nagyon finomak, egészségesek, de nem elégséges az élőflóra tartalmuk a bélflóra rendezésére. A több törzset tartalmazó, magas csíraszámú készítményekkel érdemes pótolni. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-03-14 12:25:17

Az elmúlt néhány hónapban kenőcsös székletet, kb. 10 kg-os fogyást, sokszor aktívvá váló, igen kellemetlen szagú távozó bélgázokat és változó helyeken és mértékben hastájéki fájdalmakat tapasztalok. Kissé emelkedett az AFP markerem és a lép is kisebb mértékben nagyobb; egyéb elváltozásokat MR, gyomortükrözés és laborvizsgálatok nem mutattak ki. Mi okozhatja a tüneteket? Érdemes lehet a Protexin szedésével megpróbálkoznom?

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! A fogyás miatt célszerű további gasztreoenterológiai kivizsgálást kérni.Vastagbélbetegség, enzimhiány stb. még nincs kizárva. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-03-10 09:17:38

Tisztelt Doktornő, Kérdésem az lenne hogy nekem a gyomromba belehasít egy görcs ami egy darabig görcsbe van és utána magától elmúlik és egy kis idő után megint elő jön. De ez elég fájdalmas a görcs. A székletem rendbe van, viszont elég sűrűn ég a gyomrom. Kérdezni szeretném milyen gyógyszert szedhetek rá. Küszünettel: Á.Bné.

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Bármelyik savkötő gyógyszert meg lehet próbálni. Ha a kezelés nem segít, keressen egy gasztroenterológust, érdemes megnézetni a gyomrát. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-03-09 22:53:20

Tisztelt doktorno elg fura hangokat hallok a hasamban es ojan fura mozgasokat erzem mint ha terhes volnek de nem vagyok mitol lehet? Elore is koszonom

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! A bélgázok mozgását időnként észlelhetjük, szedjen probiotikumot, az csökkentheti a tüneteit. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-03-09 16:53:06

Vettem korábban,most járt le,bevehetem még?

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! A probiotikumokra írt lejárati idő azt jelenti, hogy a készítményben lévő termék hatásossága, csíraszáma addig garantált. Ez 2-3 évet jelent általában. Röviddel a lejárat után még elhasználható. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-03-07 22:20:06

Kedves Doktornő! Ismét visszatérő bakteriális hüvelyfertőzésre használtam betadine kúpot, majd elkezdtem a protexin gynophylust két hétig, majd menstruáltam és ismét egy hétig használtam. Azóta eltérő mennyiségű váladékozást azóta is tapasztalok, de nem olyan erősen mint korábban. Mit tehetnék még, hogy teljesen elmúljon? Mostmár nagyon szeretnék együtt lenni a párommal, ön szerint szabadna? köszönöm, Erika

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Erika! A párkapcsolatuknak nincs akadálya, de a Gynophilust érdemes még folytatni, hogy a hüvelyflóra teljesen regenerálódjon és ezzel megelőzze a későbbi újrafertőződés kockázatát. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-03-07 09:17:34

Tisztelt Doktornő! Komoly hasmenés szerű tünetekkel küzdök már 5 éve Gasztroenteorógus ajánlotta végül a Protexint nagy dobozos 60 darabos kiszerelését ami 70%-ban megszüntette a kellemetlen hasi panaszokat A kérdés az, hogy mivel az emésztésem még mindig nem megfelelő úgy 30%-ban még, igy belekezdhetek e egy újabb 60 darabos Protexin kúrába vagy másfajta orvosi megoldást javasol, hogy teljesen megszűnjenek a hasi panaszok? Köszönettel SZI

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves kérdező! A Protexin továbbszedésének nincc ellenjavallata. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-03-06 16:47:08

Tisztelt Doktornő! Érdeklődni szeretnék, hogy a Bio Kult probiotikum készítmény 2 hetes terhesen szedhető-e hasmenésre? A Protexin Balance-hoz hasonló terméket szedtem - napi 2-3 kapszulával - már 1 hónapja, mert a januári influenzám óta nem tudtam teljesen rendbe jönni, megerősödni. Ha esetleg a Bio Kult túl erős lenne, melyik készítményt ajánlja? Köszönettel: Orsolya

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Orsolya! A Biokult nyugodtan használható Üdvözlettel:dr. Wacha Judit

2017-03-06 10:07:00

Kedves Doktornő! Negatív labor és laktóz vizsgálat után a bélflóra helyreállítására Normix-ot írtak fel napi 2x2 adagban 6 napra, illetve utána 2 hetes probiotikumos kezelést (protexin, progastro, florabalance). Szeretném megkérdezni, hogy a Normix szedése alatt is javasolt-e a probiotikum szedése, illetve, hogy melyiket javasolja? Köszönettel: Beatrix

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Beatrix! A Normix az egyetlen olyan antibiotikum, amely a normál bélflórára - így a probiotikus baktériumokra - sincs kóros hatással. Másfajta antibiotikumok szedése alatt valamelyik Saccharomyces származékot, utána pedig valamelyik kombinált készítményt érdemes használni. Normix szedése mellett bármelyik készítmény alkalamzható. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-03-05 08:03:45

Tisztelt Doktornő, Kérdésem, hogy diagnosztizált IBS-re melyik bizonyítottan kimutatott erre való Pro/szimbiotikumot kellene használnom(főleg hasmenéses panaszok)? Köszönettel: L.Cs.

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves L.CS.! A Protexin IBS Floreát IBS-es betegek részére fejlesztették ki. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-03-03 10:30:59

Tisztelt Doktornő! Egy ismerősünk három évvel ezelőtt Chron-betegségben szenvedett. A betegségből egy műtét után kigyógyult, viszont folyamatos hasmenésre, valamint gyomorégésre panaszkodik. Ezen panaszok esetén szedhető-e a proexin? Köszönöm: Mária.

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Mária! A Crohn betegség aktuális tüneteit egy műtét megyógyíthatja, de magát a betegséget nem. Probiotikum szedhető, de érdemes utánajárni, hogy nem a betegség kiújulásáról van-e szó, abban az esetben célzott keezlés szükséges. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-03-03 07:11:45

tisztelt Dr no nekem a szélelll egyut véresváladék távozik mint a viz székletem rendben van de a sok szél mán idegesit mitol lehet koszonom szépen ellore is a segitségét

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Gyulladásos bélbetegség, daganat is okozhatja, mielőbb forduljon orvoshoZ Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-03-03 05:05:29

T.doktornő fekélyes bélgyuladásom van most elkezdtem szedni a rotexin is kiegészitésnek hátha beválik pentasát szedek gyogy il kup lopediumal probalom a hasmenést állitani kérdésem has fogot mit ajálanna tiszt kriszta

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kriszta! Ahogy a fekélyes bélgyulladás javul, nem lesz szükség hasfogó szedésére. Ha a Pentasa nem elégséges, keresse fel gasztroenterológusát, aki szükség szerint kiegészíti a kezelést. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-03-01 20:32:38

Tisztelt Doktornő! Régóta fennálló problémával kérdezem. Tavaly kezdődött azzal hogy zsíros ételek után hánytam, bár nem minden esetben.Aztán volt sokáig hasmenésem.Most ez váltakozik inkább nehezen erőlködéssel jön a széklet csak nagyon ritkán van hasmenés. Probalok nem enni nehéz ételeket húsokbol is csak könnyűt és roston sülteket.Reggelre iszok csipkebogyoteat. El is múlt 4 hónapig nem volt panasz de most megint nagyon fáj a gyomrom, sok belgáz is van.Gyomor röntgent csináltak, nem láttak akut problémát. De a fájdalom sokszor megvan.savat érzek néha a nyelőcsőben.Köszönöm a választ előre is. Tisztelettel

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Ha panaszai tartósan fennállnak, keressen fel egy gasztroenterológust és vizsgáltassa ki magát.Tisztázni kell, mi okozza a panaszokat Üdvözlettel:dr.Wacha Judit

2017-03-01 15:28:13

Kedves Doktornő! 6 hetes kisbabánk hasfájós, laktóz cseppet kap minden szoptatás előtt, ami segíti a tejcukor lebontást. Ez hogyan befolyásolja az ő laktáz enzim termelődését? Attól tartok hogy mivel adom neki, így az ő szervezete nem fog termelni. Meddig szükséges ezt adnom neki? Köszönettel: Éva

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Éva! Az enzimpótlás nem rontja a saját enzimtermelést, viszont az emésztetlen tejcukor hasi panaszokat okoz, ezt inkább előzzük meg. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-02-28 04:28:16

Jó napot kìvànok.Az lenne a kèrdèsem,hogy candidàs vagyok.Szedem a citro-vital cseppet ès lehet-e ès ha igen hogy kell szedni a protexinnel eggyütt?Ilyenkor a pàromat milyen formàban kell kezelni,hogy a visszafertőződès ne àlljon fenn.Köszönöm.

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! A hüvelyi gombás fertőzésekre különböző gomba ellenes készítmények, hüvelytabletták, krémek állnak rendelkezésre.Tudnunk kell azonban, hogy nem elég a gombát kikezelni, biztosítani kell a normál hüvelyflóra regenerálódását pl Gynophilus használatával. A probiotikus készítmények segítenek a normál Döderlein flóra helyreállításában, ami csökkenti az újrafertőződés veszéjét. Erre az irrigálószerek nem alkalmasak. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-02-27 18:52:56

Tisztelt Doktornő! Hasi ultrahangon Cystákat mutattak ki.Szeretném tudni mennyire veszélyes a cysta és mitől van? Válaszát előre is köszönöm.

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! A cysták folyadékkal telt hólyagok. Attól függően, hogy melyik szervben (máj, vese, hasnyálmirigy, petefészek) foglalnak helyet és milyen méretűen, valamint tiszta bennékűek, vagy vegyes echoszerkezetűek, van, vagy nincs jelentőségük. A leletet konzultálja meg háziorvosával.

2017-02-27 16:59:12

Tisztelt Doktor Nő! Teljes Tej allergia esetén szedhető e a protexin? B. Heni

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Heni! A probiotikus termékeket tej alapú táptalajon növesztik, azután szűrik, eltávolítják a táptalajtól. Ennek ellenére minimális nyomokban tartalmazhatnak tejet. Nem tudom milyen típusú tejallargiát mutattak ki Önnél. Tejfehérje allergia esetén nem javaslom a szedését, ha intolerancia vizsgálat mutatott elérést, akkor nyugodtan használhat probiotikus készítményt. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-02-23 11:59:54

T. Doktornő! Szeretnék segítséget kapni, hogy milyen pro biotikumot kéne vásárolnom alábbi problémámra. 010-ben volt egy bél műtétem, azóta állandó a székrekedésem és a felfúvódás könnyítésére. Köszönettel Benke Ottóné

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Javaslom a Lepicol kipróbálását. Ebben hasznos baktériumok mellett egy rost is található, mely növeli a salakanyagot és segíti a bélműködést. a 2 l. feletti folyadékbevitelt nem szabad elfelejteni. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-02-22 13:17:48

Kedves Főorvosasszony! 14 éves lányom Augmentint szed. A patikában Protexin natural caret javasoltak mellé probiotikumként. Itthon olvastam, hogy felnőtteknek ajánlott. Adhatom neki esetleg csökkentett dózisban? Köszönöm, Gabi.

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Gabi! Ilyen tekintetben egy 14 éves "gyermek" már felnőttnek tekinthető, 12 éves korig ajánljuk a Protexin Juniort. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-02-22 12:11:41

Kedves Doktórnő! 2016 májusában voltam vastagbél tükrözésen véres széklet miatt. A diagnózis Colitis Ulceroza. Salofalk kúpot kaptam rá. Egy idő eltelte után jobban vérzett, mint eleinte. Újbol felkerestem az orvosomat., azt mondta, hogy használjam továbbra is ezt a kúpot, mert ez egy nagyon makacs dolog. Hát nem igazán van javulás. meg kell emlitenem, hogy 2015 áprilisban volt egy méheltávolitó műtétem rossz indulatu daganat miatt, utána sugárkezelést kaptam. Kérdésem, hogy meddig használjam a Salofalk kúpot, vagy valamilyen más gyógyszerre lenne szükség? Üvözlettel: Magdolna

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Magdolna! Különbséget kell tenni a sugárcolitis - mely igen makacs, nehezen kezelhető betegség - és a colitis ulcerosa között. Utóbbira a kúpon kívül egyéb kezelési lehetőség is van. Konzultáljon gasztroenterológusával, hogyan lehetne javítani a helyzeten. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-02-19 17:00:28

Tisztelt Doktornő! 43 éves férfi vagyok. Hasi panaszaimra DICETEL nevű gyógyszert szedtem mintegy 1 éven keresztül. A bróm tartalma miatt, okozhat e potenciazavart? A gyógyszert már nem használom. Köszönettel

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! A brom nyugtató hatása a kezelés abbahagyását követően biztosan nem érvényesül. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-02-17 18:58:56

Kedves Doktornő! kérdésem, hogy sumetrolim tablettával kell-e szedni probiotikumot pl. linexet?

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Valamennyi antibiotikum mellett érdemes szedni probiotikumot. Az antibiotikum szedése idején valamelyik Saccharomyces Boullardiit tartalmazó készítményt ( Enterol, Solutix Boullardii...) az antibiotikum befejezését követően pedig valamelyik kombinált probiotikus terméket. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-02-17 11:06:20

Tisztelt Főorvos Asszony, ha valakinek Sutent(veserák) szedése mellékhatása miatt hasmenése van, segíthet-e állapotán valamelyik probiotikum termék szedése. ha igen, melyik? köszönettel, egy aggódó lány

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! A kemoterápia a gyakran osztódó sejteket károsítja, ilyenek a daganatsejtek, a vérképzésben részt vevő sejtek és a bélnyálkahártya sejtjei is. Több tudományos cikk foglalkozik azzal, hogy a probiotikumokkal talán lehet javítani az egyébként igen nehezen kezelhető állapoton.Érdemes vaalmelyik kombinált készítményt kipróbálni. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-02-15 14:29:13

Tisztelt Doktornő! A sok termék közül, hígabb széklet-hasmenések esetén melyik készítményt ajánlja? Érdemes e a termékeket változtatni, hogy minél szélesebb spektrumú bélbaktérium kerüljön be a szervezetbe? Lehetséges, hogy a sűrűn megfázó gyerekek erősebb immunrendszert szereznek a készítmények szedésével? Köszönöm!

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! A probiotikumok valóban javíthatnak a hasmenéses tüneteken, de érdemes megkeresni a hasmenés okát. Egy fekélyes colitis, vagy egy daganat okozta bélszűkület miatti laza széklet más megoldást igényel. Ha valamelyik emésztőenzime nem elégséges, arra is más a kezelés. Ha mindezek tisztázódtak, valamelyik kombinált, több törzset tartalmazó készítményt érdemes választani. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-02-15 11:23:37

Tisztelt Főorvos Asszony, Édesanyám 90-dik (int. vez.főgyógyszerész volt) éves. Elmúlt hét csütörtök óta tart hasmenéses állapota,de már azon a héten,hét elejétől fogva nagyon nagyon lágy széklete volt,amit nem érzett és a pelenkájába ment,rendszeresen. Múlt pénteken kezdtem el adni 3x6 szén tablettát. Szombaton és vasárnap mindennek ellenére többször rengeteg víz szerű széklete volt,hasfájás nélkül. Vasárnapra nagyon gyenge lett. Szombaton beszereztem Bolus astringens tablettát és azóta is adom 3x1 ill. néha 2 tablettát. Étvágya van, sós pirítós,ropi,babapiskóta alma püré,banán,tegnap egy kis grill csirke mell+sóban vízben krumplit adtam+alma kompótot. Napi 1.5-1.8 liter folyadékot iszik (írom) ásványvíz,tea ,kókusz víz formájában.Kezdetektől de amúgy évek óta adom 60db-os PROTEXIN tablettát napi 2x1 reggel este. Ma harmadik napja 3x1 100mg.HIDRASEC tablettát adok étkezés előtt patikus tanácsára,mivel sajnos háziorvosunk ezen a héten végig szabadságon van. Hasa sajnos továbbra is zubog,a W.C-t néha elérjük,és akkor szinte kirobban belőle a széklet ami fekete a >>BOLUS ASTRINGENS óta is (ami nem tudom normális-e,mivel a szén tabletták már kiürültek rég.) Állaga híg >>de nem folyékony!! Közérzete megfelelő,étvágya jó,és kívánna is már pl. paprikát a tegnapi grill csirke mellhez. Mivel rettentő rossz alvó ezért egy ideje ARCOCAPS VALERIANA-t adok 2db.-ot vacsora közben,majd kb. 1-1.5 órával később 40csepp ERBE DELLA NOTTE cseppet majd azt követően 1db. 7.5 mg IMOVAN tablettát. Csak így tud aludni,különben egész éjszaka éberen ücsörög W.C-re akar járni a pelenka ellenére is. Demencia sajnos van. Múlt hét legelején mikor a nagyon nagyon lágy székelés megkezdődött,akkor azt hittem,hogy a VALERIANA ill. a cseppek ÖSSZETEVŐI okozhatták,hogy reggelre a széklete állandóan a pelenkában volt,addig soha sem ill. egyszer egyszer napközben nem értük el a W.C-t mivel mozgásában súlyosan korlátozott csípő protézisei okán. De az elmúlt péntekre már többször csak azon az egy napon ,mint a víz folyt ki belőle kontroll nélkül. Tisztelt Főorvos Asszony,mit tegyek,mert sajnos amennyiben nem adom a 2db.ARCOCAPS VALERIANAT vacsora alatt + később a 40 cseppet akkor az 1db.IMOVAN 7.5-től éjszaka 11-től 3-3.30-ig képtelen aludni csak ásítozik, fáradt és sétálna a lakásban,szüntelen. Ekkor kell még 1/2 IMOVAN és akkor elalszik,felébreszthetetlenül reggel. Pszichiater adott TIAPRIDALT 1/2 majd egy egészet+ 1 IMOVAN-t,de arról több hónap után leálltunk,mert rettenetes állapotba került tőle és még aludni is>>> KÉPTELEN VOLT. A valeriánát én találtam ki,pszichiáter jóváhagyta a cseppeket is,hogy PRÓBÁLKOZZAM!! Mivel ez a mostani nagyon>> híg széklet história még nem állt le,ezért most a cseppeket 3 éjszaka elhagytam, és ettől szenved álmatlanul hajnali 3-ig, az 1db.IMMOVAN 7.5mg beadása után is!! Tegnap már vacsorakor újra adtam 2szem ARCOCAPS VALERIÁNA-t is, de képtelen volt aludni,és híg széklet volt éjszaka a pelenkában ismét. Hasa még továbbra is zubog !! W.C-n csak híg kissé fröcskölő >>fekete széklet van,MA IS MÉG. Vajon meddig adhatom még a 3X1 -2 BOLUS ASRINGENS-t,múlt szombat óta folyamatosan + 3-dik napja HIDRASEC 100mg 3x1 étkezések előtt (illetve vegyek-e merőben más tablettákat??) ++ PROTEXIN 60db-os folyamatosan 2x1 reggel, este, 500mg C.vitamin reggel,este 1 Ednyt HCT reggel 20mg, délben 10mg sima Ednyt, így lesz a vérnyomás 17.30-ra a napokban 126/80 58-60pulzus, de néha még ezek ellenére is 170/90 késő délután és akkor adok még 5mg Ednytet. Nootropil 1200mg reggel, délbe Cavinton forte 3x1, 1/4 Concor reggel. Tisztelettel nagyon nagyon várom Főorvos Asszony szíves válaszát Köszönettel Olga e.mail címem verolga@freemail.hu VEROLGA@FREEMAIL.HU

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Olga! Egy idős ember ápolása legalább olyan komoly feladat, mint egy kisbabáé. Nagyon kell figyelni arra, hogy ne száradjon ki, pótoljuk az elektrolitokat, vízmérgezéshez se vezessen a folyadékpótlás. Ha egy hasmenés ilyen tartós, érdemes lenne széklettenyésztésre mintát küldeni, megnézi azt is, hogy nincs-e Clostridium toxin a székletében. Ha ezek negatívak, tisztázni, hogy nem-e egy részleges bélelzáródás okozza a híg vizes székletet, ami hasfogókra nem fog megoldódni. Kérje keezlőorvosuk segítségét. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-02-14 19:56:29

Kedves Doktornő! Érdeklődni szeretnék, hogy mi lehet a problémám, a következők a tüneteim: minimális mennyiségű étel elfogysztása után is erős alhasi görcseim vannak, teltség és puffadtság érzés, böfögéssel. Levertség, fáradékonyság, aluszékonyság. Hasi ultrahang eredménye negatív. Lehetséges, hogy a hasnyálmirigy nincs rendben? Két héttel ezelőtt torokgyulladásom volt, mely után nyelési nehézségeim is vannak (mintha gombóc lenne a torkomban) Véres a köpetem is. Lehet összefüggés a két tünet között? Nagyon szépen köszönöm előre is a segítségét! Üdvözlettel: János

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves János! Forduljon gasztroenterológushoz, a kivizsgálás választ ad a kérdésére. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-02-14 19:00:43

hasmenéses beteg ápolása

Dr. Wacha Judit válaszol

kedves Kérdező! Két fontos dolog van, a hasmenés okának tisztázása és a kiszáradástól való védelem. Üdvözlettel: dr. Wacha JUdit

2017-02-14 12:05:25

Tisztelt Doktornő! Hólyaghurutra és petevezeték gyulladásra antibiotikumot kaptam. A gyulladás elmúlt, de a hüvelyemben és környékén égő érzésem van, nőgyógyászati kenet vizsgálat gombára és baktériumra is negativ. Az orvos tanácsára Gynophilust alkalmaztam 3 hétig, enyhülést tapasztalok, de nem múlt el a panaszom. Probiotikumot is kellene szednem, ill.mit tanácsol? Köszönettel!

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! A hüvelyflóra visszatelepítése, a hüvely szárazságának csökkenése megoldja a problémát. Használja tovább a probiotikumot. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-02-13 09:33:46

Tisztelt Doktornő! A hasi ultrahang gázos beleket mutatott ki. Milyen vizsgálatokat lehet kérni hogy kiderüljön mitől van a gázosodás? S lehet -e ezeket a vizsgálatokat a betegnek kérni,mivel már voltam Gasztroenteorológián 6-hónapja....s ez irányban nem vizsgáltak ki de a puffadásom már szinte állandó jellegű ,ezért szeretnék controol vizsgálatra visszamenni!! Válaszadását köszönöm!

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! A kivizsgálás gasztroenterológián folytatódhat. Mondja el, milyen panaszai vannak. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-02-10 08:27:57

Túl aggódom? Tisztelt Doktornő! Leletemmel kapcsolatban kérdezném: a Neutrofil 58,9 %, Lymfocyta 30,8 %, Monocyta 7,7 %, az abszolut értékek kissé magasak: Neutrofil (abszolut érték) 6,99 #, Lymfocyta (abszolut érték) 3,66 #, Monocyta (abszolut érték) 0,92#, Vizelet leukocyta 250 Leu/ul, vizelet üledékvizsgálat pozitív, vizelet fvs 13/látótér db. Nemrég voltam nőgyógyásznál: diagnózis A6000 a nemi és a húgyivari szervek herpesvirus fertőzése, (ezt sem értem, mert nemi életet nem élek, kb. 10-11 éve nincs ilyen partnerem) A másik pedig N7600: a hüvely heveny gyulladása. A kérdésem, hogy ezek közrejátszhatnak-e a laborlelet eredményében? Nagyon szépen köszönöm előre is. HJ.

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Leelte alapján valamilyen húgy-ivarszervi gyulladása van, ami kezelhető, emiatt nincs oka az aggodalomra, konzultáljon kezelőorvosával az eredményeket és a kezelést illetően. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-02-07 04:47:26

Kedves Doktornő! 7 éves fiam állandó hasfajasra panaszkodik,egy éves korában derült ki,hogy refluxa van,de semmit sem kapott rá! Mindig etvagytalan,erotlen,gyenge! Szeretném kivizsgáltatni,hiva ,merre induljunk el? Rettenetesen tartok a gyomor tükrözèstől! Udvozlettel: egy aggódó anyuka

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Keressenek fel egy gyermek gasztroenterológust, segíteni fog kideríteni, hogyan javíthat a gyermek állapotán. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-02-06 10:03:41

Tisztelt Főorvosnő! Komplex kérdéssel fordulok Önhöz. Hasi műtét után jött elő allergiám. Tuja allergia-jelenleg nem reagál antihisztaminra , kérdéses még az immunterápia-, illetve műanyag nyílászáró mellett alhasi görcs. Okát nem tudják, házi orvos ragasztóra gyanakszik. Allergológius 1500 m fölötti lakóhelyszínt javasolt. Kérdezném, hogy normális hogy a vastagbél így reagál, puffadás, hasi görcs formájában rossz, szennyezett ütve levegőtlen helységek, tuja ill. műanyag nyílászáró közelében?  Hasi uh, gyomor tükrözés negatív. Probiotikumot szedek. Diverticulosis van. Igyekszem minél több folyadékot inni, rostokat fogyasztani. Köszönettel: Márta

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Márta! A tuja és a műanyag nyílászárók allergiával kapcsolatos összefüggéséről nincsenek ismereteim.Leveléből az sem derül ki, milyen panaszokat okoz. Lehet, hogy egészen más oka van a paanszainak. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-02-03 20:56:23

Kedves Doktornő! Érdeklődnék, hogy terhesség alatt (első trimeszter) "kórós flóra" kezelésére alkalmazható-e a Ghinophilius hüvelytabletta? Válaszát előre is köszönöm. P.

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Terhesség alatt alkalmazható probiotikum. Azt viszont érdemes tudni, hogy a hüvelyi és a szájon át bevett készitmény hasonlóan eredményes. A Protexin IBS Florea ugyanazt a törzset tartalmazza, ami a Gynophilusban megtalálható. Ennek használata terhesség alatt egyszerűbb. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-02-03 17:21:14

Tisztelt Doktornő ! Helcobacter fertőzésem van, ami antibiotikum resistens. Milyen lehetőségem van a kiirtására és ha nem lehet kiirtani milyen problémával járhat. Mitől resistens a kórokozó ? Nem voltam (vagyok) antibiotikum "rajongó ." ( Ráadásul a normál hüvelyflórám fenntartásával is vannak problémáim -emiatt gynohyillust használok ) Köszönöm válaszát : Bori

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Bori! Ha az ember életében sokféle antibiotikumot szedett, illetve azokat gyakran használta, a baktériumaink ezt megszokják és nehezebben reagálnak a kezelésre. Az antibiotikum rezisztencia ismert fogalom. Meg lehet próbálni egy Helicobakter tenyésztést kérni és az antibiotikum érzékenység alapján összeállítani egy olyan antibiotikum kombinációt, amire a Helicobaktere fogékonyságot mutat. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-02-03 11:34:50

Kedves Doktornő érdeklődni szeretnék hogy okozhat e a protexin balance súlygyarapodás vagy puffadást?

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Súlygyarapodásra nincs adat, de puffadás valamennyi készítmény szedése esetén ritkán előfordulhat Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-02-02 12:44:04

Kedves Doktornő! Kenyai utazás előtt megelőzésképpen melyik Protexin készítményt érdemes használni, milyen adagban és mennyi ideig. Köszönettel: Iván Gabi

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Gabi! Utazás előtt és az út során is érdemes a normál flóránkat erősíteni. Bármelyik kombinált készítmény (Biokult, Protexin Balance, Protexin immunpro) alkalmazható. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-02-01 21:58:09

T.Doktornő! Klion antibiotikumot kell elkezdenem, nagyon gyenge a bélrendszerem, könnyen kibillen az egyensúlyából és IBS-em is van. Melyik terméket javasolja a Protexin termékcsaládból? Van még javaslata mi egyebet szedhetnék a Klion mellékhatásinak kivédésére? Félek elkezdeni. Köszönettel: KJ

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! A Kliont nyugodtan szedheti. Számos bélbetegségben használjuk. Mellette valamelyik Saccharomyces Boulardiit tartalmazó készítményt, utána pedig bármelyik kombinált, több törzset tartalmazó Protexin készítményt használhatja. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-01-31 12:02:36

Kedves Doktornő! Azt szeretném kérdezni, hogy szoptatás alatt lehet-e Lepicol granulátumot szedni? Válaszát előre is köszönöm! N. Rita

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Rita! Igen lehet, de a kellő folyadékbevitelről is gondoskodni kell. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-01-30 20:46:57

Kedves Doktornő, évek óta tartó állando intim Candidával küzködöm. Flukonazolt szedek evek ota 1x 1 heten 50 mgot. Enélül 2 hetente tüntem van. Mindenféle kivizsgáláson túl vagyok, Bélgombám nincsen. Protexin Candid Plust szeretném elkezdeni szedni hogy letudjak térni a gyógyszeres kezelésről. Meddig ajánlaná a Protexin szedését? Üdv. L.

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Amikor gombaellenes kezelést kap, célszerű párhuzamosan a partner kezelése is, hiszen újra visszafertőződhet tőle. A probiotikumokat ajánlatos legalább 1 hónapig alkalmazni. Javasolnám még helyi kezelésként a Protexin Gynophilus hüvelytabletta használatát. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-01-29 08:03:20

Kedves doktornő!Már decemberben írtam Önnek a problémámról!Magas volt a chromogranin A szintem 1061 volt!Emésztési problémáim vannak hasmenés,hasi görcs,puffadás,fogyás!Minden vizsgálatom negatív lett a chromograninon kivűl!Január 2án újra vettek vért annak az eredménye 218lett!Azóta voltam hasi,mellkas ctn,vékonybél enterográfián és nem láttak semmi eltérést!A bal vesémen találtak egy 8mm es cystát meg úgy látták mintha lenne egy 1,5cmes mellék lépem!Ezenkivül semmit!Most 26án voltam somatostatin receptor szcintigráfián de ott sem láttak semmit!Dús kórós képletett nem találtak!Ezenkivül voltam már 3szor vastagbél tűkrőzésen meg egyszer gyomortükrőzésen ,tej,liszt érzékeny vizsgálaton minden negatív lett!Az a kérdésem őn szerint akkor mégis mi lehet a bajom?Mert a tűneteim meg vannak és nem érzem magam túl jól!Gyenge vagyok és elég nagy fájdalmaim vannak!A másik kérdésem az lenne hogy milyen vizsgálat lehettséges amiből kiderülne a betegségem!Semmi béta blokkolot nem szedek amitől emelkedhet az eredmény!És még azt szeretném megkérdezni hogy,hogy lehettséges az hogy az egyik eredményem 1061lett a másik 218 lett a chromigraninA értékem?A válaszát előre is köszönöm!Üdvözlettel Mária(egy aggódó 32éves 40kgos nő)

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! A chromogranin a neuroendokrin tumorok jellegzetes markere. Ezek gyakran igen apró, nehezen fellelhető daganatok, de tudni kell, hogy egyes gyógyszerek (pl protonpumpagátlók) is okozhatnak álpozitiv eredményeket. Önnél korrekt átvizsgálás történt, ami nagy valószínűséggel kimutatta volna, ha valahol ilyen daganat van a szervezetében. Kedvező az is, hogy a kontroll vérvételnél a mért érték csökkent. Én még egy 24 órás gyűjtött vizeletvizsgálatot kérnék 5-HIAA meghatározásra kizárás céljából. A későbbiekben pedig kontrollálni kell a mért értékeket. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-01-27 22:42:19

Kedves Doktornő! A kérdésem az lenne, hogy ma véletlenül 3 hete lejárt protexin restore-adtam a két éves kislányomnak. Három napja antibiotikumot is kap, és ma kis apró kiütések jelentek meg a nyakánál, hátán, homlokán. Ez lehet vajon a lejárt protexintől vagy inkább az antibiotikumtól, amit ez esetben jobb abbahagyni? Köszönettel!

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! A probiotikumok lejárata hatásuk gyengülésével jár, nem okoz kiütéseket. Nem tudom, milyen betegségre kapott a kicsi antibiotikumot, mert ennek idő előtti elhagyása sem célszerű, legfeljebb, ha gyógyszerallergia lehetősége merül fel. Kiütéssel járhatnak még különböző vírusfertőzések is, amit szintén számba kell venni. Konzultáljon mielőbb a gyermek kezelőorvosával. Üdvözlettel:dr. Wacha Judit

2017-01-25 08:07:43

Tisztelt Doktornő! 45 éves nő vagyok. Egyik nap azt vettem észre hogy jött egy pattanás a fejemen .Aztán fájt a fülem ,szemem a pattanásból kettő lett és a végén kiderült hogy herpes zoster in reg V I-II-III. Azt mondta az orvos hogy legyengült az immunrendszerem . Telvirant 800mg ost szedtem napi 5 darabot. Milyen vizsgálatokat szoktak elvégezni ahhoz hogy kiderüljön hogy mitől gyengült meg az immunrendszerem? Elmentem neurológiára mert iszonyatosan fáj a fejem amióta ez a dolog lezajlott a szerevezetemmel...de sajnos a neurológus nem fogadott mert csak időpontra lehet menni (április 25 re kaptam időpontot.) Nagyon el vagyok keseredve....fizetem a rengeteg egészségbiztosítást és nem foglalkozik velem senki :( Ez a dolog 2 hete zajlik! Várom szíves válaszát. Tisztelettel: Rudas Ildikó

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Ildikó! A herpes zoster egy vírusfertőzés, ami valóban jelentős fájdalommal jár, ami sajnos hetekig-hónapokig eltarthat. Tekintettel arra, hogy az arci régióban jelent meg, fejfájását is ez okozza. Kezelésében a vírusellenes kezelésen és fájdalomcsillapításon kívül egyéb lehetőség nincs. Az immunrendszer legyengülését számos betegség kiválthatja, ennek kivizsgálását bízza háziorvosára. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-01-19 18:31:47

Rosszindulatú petefészekrák esetén kell probiotikum? Tünetek:Hányinger,hasgörcs,gyengeség.Kemó nincs. Köszönöm!

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! A petefészekrák kezelésében a műtét és szükség esetén a kemoterápia az elsődleges. Probiotikumot nem kell - de lehet! - szedni. Az immunrendszer erősítését szolgálja Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-01-15 12:29:39

Tisztelt Doktornő! Állandó jelleggel puffadok,feszít a hasam.Ultrahangon gázos beleket mutattak ki. Felső panendooscopos vizsgálat során eltérés nem volt. A hasi CT-n Steatosis hepatis ,Cysta hep. lett megállapítva. ezeket a vizsgálatokat 2016.Júliusában végezték. Véleményezés: Irrit.bél syndroma.,felmerül mozgászservű erdet is. De az eltelt idő óta is állandóan puffad,feszít evéstől független is..mozgásra fokozódik. Milyen kivizsgálást lehet még kérni ,mivel nem javul csak rosszabb. Alig kapok levegőt az állandó feszítéstől. Már többféle gyógyszerrel is próbálkoztam amit felírtak .sikertelenül ,ideig -óráig használ csak. Válaszát előre is köszönöm!

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! A H2 kilégzéses teszteket lehetne még elvégeztetni gasztroenterológián. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-01-14 19:41:48

Tisztelt Doktor Nő! 40 éves férfi vagyok.Mintegy 2 éve komplett gasztroenteoorologiaia kivizsgálásom volt, ahol IBS-t állapitottak meg. Fogytam 10 kg-ot, de nyugodt életvitellel visszahiztam. Viszont időnkén tnapokig tartó puffadásom, hasi diszkomfortérzésem van. Az bizonyos, hogy néhány nem minőségi üditőital,, minőségi(arabica) kávék, és időjárás változás okozza ezt, és ilyenkor nagyon fáradékony vagyok, és előtörnek a hasi panaszok(hasmenés nélkül) Lehetséges, hogy Candida fertőzés lehet az okozhatja? Enyhe nyugtatót szedek(Medazopán), de nem segit ezen a problémámon! Várom válaszát köszönettel! Milán

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Milán! Én inkább diétahibára gondolok. Nem tudom vizsgálták-e laktóz, fruktóz, hisztamin intolerancia irányában, megnézték-e, hogy nincs-e vékonybél dysbakteriozisa. Ha ezeken túl van és negatívak,segítséget nyújthat a FODMAP diéta a puffadásos panaszok mérséklésére. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-01-14 14:23:24

Tisztelt Doktornő. Kisfiam 5 éves elmúlt 2 gége gyulladáson van túl. 3 féle antibiotikumot kapott. Adtam mellé normafloret. Szeretném ha rendbe jönne a kis szervezete és meg szeretném előzni, hogy ismét valami vírus megtámadja. Melyik protexint javasolja a doktornő? előre is köszönöm a válaszát.

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! 5 éve gyermeknek a Protexin Junior adható, többféle hasznos törzset tartalmaz és kellemes íze miatt is kedvelik a gyermekek. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-01-11 12:08:42

Tisztelt Doktornő! Havonta egyszer, kétszer kamillás beöntést kell alkalmaznom! Hallottam valahol, hogy probiotikumos beöntés is létezik! Azt szeretném kérdezni, hogy ez igaz lehet-e? jó-e? és ha igaz, akkor jó-e erre a célra a normaflore! Előre is köszönöm válaszát: Miklós István

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves István! Inkább a szájon át szedhető készítmények valamelyikét kellene hosszabb ideig alkalmazni. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-01-10 21:44:24

Kedves Doktornő! Hasi panaszaim vannak már 4 hónapja. Valószínűleg stressz hatására...néha puffadás, hasi diszkomfort érzése, konkrét helye nincs a fájdalomnak, úgy az egész hasra kiterjedő. Arra gyanakszom, hogy a bélflórám legyengült. Ételallergia-teszten voltam és minden negatív. Mit ajánlana? Esetleg milyen bélflóra javító terméket? Köszönettel, Viki

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Viki! El kellene végeztetni a H2 kilégzéses vizsgálatokat, gasztroenterológus segít ebben Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-01-09 18:16:50

Tisztelt doktornő! Már 3-szorra írom a kérdésemet,már nem él a válaszadás? Szinte állandó jelleggel feszít,puffad a hasam felső része mell alatt alig kapok levegőt! Ez mozgásra ,erőlködésre fokozódik. Már sietni sem bírok és ha megyek minél hosszabb távot teszek meg úgy feszít ,kábulok szédülök!!! A hasi ultrahang gázos beleket mutatott,lehet -e ettől? Mikor gyógyulok meg belőle ,mert ez már lelkileg teljesen kikészít!! 2. Viszket a végbelem ,leginkább estefele ,mitől? Milyen vizsgálatokra menjek? Válaszát köszönöm.

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Forduljon gasztroenterológushoz, a gázosodás okának tisztázására végzett vizsgálatokat követően célzott kezeléssel talán eredményt lehet elérni. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-01-08 09:22:31

Tisztelt Főorvos Asszony! 1. Szeretném megkérdezni, mi az érdemi különbség a Protexin Balance és a Protexin Natural Care között: ezen honlapon feltüntetett adatok alapján mindkettő ugyanazt a 7 féle törzset tartalmazza 10^8 mennyiségben és prebiotikummal is gazdagítva van. 2. Másik kérdésem, hogy a Protexin Bio-Kult kapszuláiban nincs prebiotikum? Az összetevők között legalábbis nem találtam. 3. Ön a három fajta készítményből melyiket ajánlja, melyik a leghatásosabb? Diagnosztizálva 3 betegségem van: Hashimoto szindróma, reflux, laktóz intolerancia. Köszönettel: Nóra

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Nóra! A Balance és a Natural Care között minőségi különbség nincs. A Biokultban nincs prebiotikum - a táplálékunkban lévő növényi rostok pótolják ezt - viszont 14 féle baktériumot tartalmaz. Ha a normál bélflóra intenzívebb pótlására van szükség, a Biokultot, fenntartó kezelésre bármelyik előző készítményt lehet használni. Üdvözlettel: d.r Wacha Judit

2017-01-05 12:45:38

Tisztelt Doktornő! Szinte állandó jelleggel 80% puffad ,feszít a hasam felső része alig kapok levegőt.Ez mozgás és erőlködés hatására fokozódik,olyan mintha egy labda lenne a hasamba és fel -le eresztene.Már sietni sem bírok mert minél nagyobb távot teszek meg úgy feszít,kábulok szédülök. Mitől? 2. kérdésem: Avégbéltájékon leginkább estefelé nagyon viszket. Válaszát előre is köszönöm!

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Első kérdése kapcsán felmerül a túlsúly vagy rekeszsérv lehetősége. A végbéltáji panaszok hátterében cukorbetegség, bélférgesség, aranyeres probláma, gyulladásos bélbetegség állhat. Érdemes lenne mindkét problémát kivizsgáltatni. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-01-04 20:09:49

Tisztelt Doktornő Évtizedek óta krónikus Colitis ulcerosam van ! A honvéd kórházban van az ellátásom Jelenleg a Salofalk 500 tablettát szedem 3x2 adagolásban Kérdésem: Jónak találja részemre pre és probiotikum szedését Ha igen melyik terméket javasolja ?? Várom megtisztelő válaszát e-mail: driganbertalan@gmai.com Ui: Volt pitvarfibrillációm 2014 ben azóta Pradaxa 110mg vérhigitót Concor 5mg vidonorm4/5mg valamint 300 mg Rytmonorm gyógyszereket is muszály szednem ovosi utasitasra !

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Colitis ulcerosában a probiotikumok a beállított kezelés mellett segíthetnek a gyulladásos folyamat mérséklésében, valamelyik kombinált készítmény használatát ajánlom Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2017-01-01 17:05:02

Tisztelt doktornő,a kérdésem a következő. Milyen gyógyszer a brexin tabletta,és szedhető*e a betegségemre amit úgy hívnak hogy SMS. Valamikor szedtem Debrecenben mert ott felírta a doktornő,mert megnézte a számitó gépén a betegségemre és azt mondta hogy jó.Jobban is éreztem magam és fitteb voltam,de most Cegléden a körzeti orvos azt tanácsolta hogy ne szedjem, mert nem jó. Akkor most mit tegyek? Köszönöm válaszát

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! A Brexin ún. nem-szteroid gyulladásgátló és fájdalomcsillapító gyógyszer, melyet izületi fájdalmakra alkalmazunk tüneti szerként. Az alapbetegséget nem oldja meg, de a tüneteket csökkentheti. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2016-12-31 08:18:35

Tisztelt Doktornő! Szeretném megkérdezni, hogy hányás.hasmenés után lehet-e világos a széklet? Köszönettel: Ilona Eszter Szabóné

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Lehet, de érdemes egy labort és hasi ultrahangot készíttetni az irányban, hogy nincs-e epeúti elzáródása. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2016-12-28 10:23:41

A Protexin Natural Care probiotikum tartalmaz glutént? Köszönöm!

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! A észítmény nem tartalmaz glutént. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2016-12-25 11:22:09

Protexin restort szedhetik e cukorbetegek

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Valamennyi Protexin terméket szedhetik a cukorbetegek. A Restore 0-3 éves kor között ajánlott. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2016-12-19 11:46:09

Tisztelt Doktornő! kérem ,melyik készítményt szedjem? Refluxos vagyok,de sokat javult .Nyelőcső fekélyem is gyógyul Gyomor felszívódási zavarom van. Gyermekkoromban hepatitis A-fertőzésem volt,a májam sem egészen jó. Epehóhyagom kissé gyulladt,kövem van. Köszönettel:Gergely Zsuzsanna .

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Zsuzsa! Reflux esetén a savgátlás attól függően történik, milyen kifejezettek a panaszok ( bevonószereket, H2 blokkolót vagy protonpumpa gátlót használunk, esetleg prokinetikummal kiegészítve)A lezajlott hepatitis A fertőzéssel a későbbiekben már nincs teendő. Ebből nem marad vissza májkárosodás. Ha baj van a májával, ennek egyéb oka van. Felszívódási zavar esetén ennek oka tisztázandó és célzottan kezelendő( diéta, enzimpótlás stb). Az epekövektől pedig érdemes megszabadulni, mielőtt valamilyen szövődmény kialakul. Üddvözlettel: dr. Wacha Judit

2016-12-19 11:42:15

Okozhat-e a Bonolact hasmenest nehany napi szedes utan

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Bármely készítmény okozhat hasmenést egyéni intolerancia esetén, de nem feltétlen velejárója. Üdvözlettel:dr. Wacha Judit

2016-12-18 13:03:53

Tisztelt doktornő! Candida túlszaporodott a bélrendszeremben , fokozott puffadás, gázképződésem van, főként cukros, magas szénhidráttartalmú ételektől. Amikor ezeket az ételeket mellőztem a puffadás is megszűnt. Elkezdtem cotifibra bélradírt inni, és azóta ismét puffadok nagy mértékben , pedig, semmi cukrosat és candidának kedvezőt nem eszem. Néztem, van benne szorbit, lehet ez okozza?Mit javasolna szedjek protexint helyette , esetleg a cotifibra és a protexin együttesen alkalmazható vagy csak külön külön? Köszönöm válaszát. Balázs

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Balázs! Az olyan szereket, melyek alkalmazása nem létszükséglet és még panaszokat is kivált, nem kell használni. A probiotikumok javítják a bélműködét. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2016-12-18 12:56:14

Jó napot kívánok! Már egy jó pár éve állandó jelleggel túl sok bélgáz termelődik nálam( egy ideig hasmenésem is volt mára már nincs), és ez nem csak engem de a körülöttem levőket is zavarja. Elküldtek hasi ultrahangra ill vérvételre, nem találtak semmit. Viszont ezek a bélpanaszok nem múltak el bármit eszem mindig jelentkezik és ez nagyon zavaró tud lenni egy kisebb teremben ahol sokan vannak. Tud valamit ajánlani ennek megszüntetésére?

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Probiotikumok szedésével a gázosodás mérsékelhető, de érdemes utána nézni, mi okozza. Keressen fel gasztroenterológust és érdemes elvégeztetni a H2 kilégzéses vizsgálatokat. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2016-12-17 20:25:07

Kedves Judit Főorovsnő! Kisbabát szeretnénk a férjemmel! És azt szeretném kérdezni hogy babavárás előtt és terhesség alatt Ön melyik probiotikumot ajánlaná?Ugyanis eléggé károsult a bélflórám és elég gyakran szedek probiotikumot mert akkor általában nincs semmi gond az emésztésemmel, plusz glutén és tejérzékeny vagyok!Illetve még annyit szeretnék kérdezni hogy terhesség alatt végig nem szabad szedni probiotikumot, csak időközönként? Nagyon szépen köszönöm előre is a válaszát!Tisztelettel és köszönettel:Julianna

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Probiotikum szedése mind a babavárás, mind a terhesség idején kedvező hatású. Fontos, hogy mindenképpen ellenőrzött, biztos forrásból származó készítményt válasszon. Ebben kérje a gyógyszerésze segítségét. Üdvözlettel: dr. wacha Judit

2016-12-12 11:00:45

Tisztelt Doktornő ! A 13 éves lányomnak hetek óta megy a hasa és erősen görcsöl. Diétázott , ropit és kekszet evett ,de most már semmit nem eszik mert perceken belül görcsölni kezd a hasa és fut a Wc-re . Nospát és Linexet szed , illetve Cralex-et szedett ,de ezek sem hatnak neki. A székletében semmit nem találtak,a vérvizsgálatnak ,pedig ma jön meg az eredménye . Mi lehet ennek a hátterében?

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Keressenek fel egy gyermek gasztroenterológust, segíteni fog kideríteni a hasmenés okát és beállítja a megfelelő kezelést. Éhezni tilos és a kellő folyadékbevitelről is gondoskodni kell. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2016-12-09 20:41:35

Kedves Doktornő! Szeretném megkérdezni,hogy Gastritis acutra jó-e a Protexin. Nekem a patikában a Floralivet ajánlották. Várom szíves válaszát. Üdvözlettel,Galbáné.

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! A gastritis acutára rövid ideig érdemes valamelyik savcsökkentőt szedni és a Protexin is megfelelő probiotikum a bélflóra rendezésére. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2016-12-08 10:11:13

Kedves Doktornő! 5 évvel ezelőtt kezdődtek a panaszaim. Hasmenéses , hányásos vírust kaptam el. Egy hétig szenvedtem tőle..és azóta folyamatosan fent álló tüneteim vannak. Az elkapott vírus előtt semmilyen gyomor panaszaim nem voltak azóta állandó jobb alhasi fájdalom, hasmenés, ami világosbarna és emésztetlen ételdarabokat látok benne, aztán még aznap szorulás össze vissza váltakozva, valamint egész napos hangos bélmozgás, és erős puffadás, magas gázképződéssel. Rengeteg vizsgálaton átestem már, rengeteg dolgot kipróbáltam..gyomortükrözésem volt többször is mert nagyon ég a gyomrom szinte egész nap arra savcsökkentőket szedek több kevesebb sikerrel, vastagbél tükrözés,széklet vizsgálat, vérvételek, cukor, keményítő, laktóz,gluténérzékenység terhelés...ételintolerancia teszt. A vizsgálatok nagy része teljesen negatív lett. Laktóz érzékenység lett pozitív,és azóta tejet és semmilyen tejterméket tartalmazó élelmiszert nem fogyasztok.Valamint emésztő enzimeket szedek amit orvos írt fel, és most jelenleg egy méregtelenítő kúrát is csinálok. E mellett még nőgyógyászati problémáim vannak állandó visszatérő hüvelyi folyás, sok cisztával és össze-vissza menstruálással. Pszihológushoz járok, mert az életminőségem nagyon megnehezíti ez a betegség és annak tudata, hogy nem tudom mit tehetnék, hogy jobban legyek. Antidepresszánst szedek, a betegséggel járó szorongás oldására. Sok orvos már nem tud velem mit kezdeni, de én nem tudom feladni amíg nem találok megoldást. Tisztelettel kérném a Doktornő véleményét? Mit tehetnék még, milyen vizsgálatokat tudna még javasolni? Mi lehet a bajom? Válaszát előre is Köszönöm.

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Bélfertőzéseket követően gyakorta tapasztalunk hasonló tüneteket, amitől elég nehéz szabadulni. A vékonybél több emésztőenzim termelésében vesz részt, ami ilyenkor károsodik. A rossz emésztés során kóros baktériumok telepszenek meg a bélben, erjesztik az ennivalót, amit elfogyasztunk, gáz képződik, ami fesziti a beleket, ami fájdalmat, hasmenést okoz. Ezen a folyamaton Normix-szal, probiotikum szedésével, ha kiderül ( pl. laktózemésztés zavara) diétával, enzimpótlással tudunk segíteni. Érdemes még a fruktózterhelés, hisztamin intolerancia vizsgálatot érdemes még megnézetni. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2016-12-07 12:13:45

Kedves doktornő! Cecília vagyok és az "autoimmun gastritises " levelet írtam. Köszönöm a válaszát. A Venterrel kapcsolatban nem kaptam választ. Illetve a leletben minden rendben van? Hogy látja doktornő? Köszönöm ha ismét szakít rám időt.

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Cecilia! Autoimmun gastritis esetén a daganatok előfordulási aránya kissé több, mint az egészséges populációban, ezért kell időszakosan kontroll tükrözéseket csináltatni. A jelenlegi szövettan nem igazolt malignitást. A venter pedig jelen esetben hasznos, védi a nyálkahártyát. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2016-12-06 06:46:44

Kedves doktornő!Én már írtam Önek egyszer azt kérdeztem hogy IBS es vagy IBD vagyok!Hasi panaszaim vannak gőrcs, hasmenés,puffadás fogyás!Voltam már minden vizsgálaton tükrőzés, hasi ct, ultrahang ,vérvétel,széklet de eddig minden negatív lett mostanáig!Tegnap kaptam meg a kromogranin A vizsgálat eredményét és nagyon rossz lett!Az értékem 1061 ng/ml !A referencia érték 10-108ig jó!Azt szeretném megkérdezni hogy Ön szerint mi lehet a bajom meg hogy milyen vizsgálatokra és kezelésre van szükségem?A válaszát előre is köszönöm!Köszönettel Mária egy 32 éves 40kgos aggódó nő!

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves kérdező! A chromogranin carcinoid tumorokban szokott megemelkedni, de pozitiv eredményt adhat máj, vese és szívbetegségek esetén is. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2016-12-03 10:19:48

Kedves Doktornő. Sajnos én is elkaptam ezt a hasmenéssel és hányással járó betegséget, ami nagy folyadék veszteséggel jár és annyira lemegy ilyenkor a vérnyomásom, hogy elájulok. Azt szeretném megkérdezni, hogy van e valamilyen gyógyszer ami megakadályozná, hogy elveszítsem az eszméletemet, azaz ne legyen ennyire intenzív a fonyadék vesztés.

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! A hasmenés okának tisztázása és kezelése mellett árulnak olyan gyógyszereket, amik az infuziót helyettesíthetik, ún orális rehidráló szerek pl Sodioral, Normolyt, Smecta, melyek a kellő folyadék mellett a sópótlásról is gondoskodnak. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2016-12-01 09:05:25

Mi a hasmenés oka

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Hasmenést okozhat bakteriális, virális fertőzés, gyulladásos bélbetegség, daganat, emésztési zavar, gyógyszerek, enzimhiány, anyagcsere és endokrin betegségek stb. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2016-12-01 05:26:03

Kedves Doktornő!! Szeretnèm megkérdezni.,hogy a protexin resort adható-e 1 hetes kortól? Úgy hallottam,hogy immunerősítő is ez! Igaz-e? És meddig adható? Tápszeres kisbabának adnám! Köszönettel:L.

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Anyuka! A Protexin Restore adható 0 éves kortól. Az adagolást beszélje meg a gyermek háziorvosával. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2016-11-29 10:43:23

Kedves Doktornő! Szeretnék segítséget kérni a leletem "lefordításában." Diagnosztizált autoimmun gastritisem van, szeretném meg kérdezni mi várható ettől az állapottól? 6 éve epehólyag eltávolításon estem át, epés refluxom van. Orvosom a Ventert ajánlotta erre étkezések közötti időben vegyem be. De mindennap szedjem? és meddig? Élethosszig tartó ideig? Nem értem. Köszönöm ha segít. 6366-67/16 A vizsgálatra küldött antralis és preantralis redõrõl származó bioptátumban mucinosus mirigyeket tartalmazó gyomornyálkahártya-részletek mutatkoztak, melyekben a mirigyek egyenletes eloszlást mutatnak, atrophia jelei nem láthatók. A lamina propriában enyhén emelkedett arányban lymphoplasmocyter sejtbeszûrõdés figyelhetõ meg, itt gócosan a mirigyek regeneratórikus jelleget mutatnak. Intestinalis metaplasia, dysplasia a bioptátumokban nem azonosítható, a minták Helicobacter pylori negatívak. 6368/16 A vizsgálatra küldött a corpus területérõl származó bioptátumban a lamina muscularis mucosae szintjéig terjedõ corpus nyálkahártya-részletek vizsgálhatók, melyekben a mirigyek számának csökkenése látható, valamint a foveolaris hám és a mirigyek egy részében intestinalis metaplasia jelensége azonosítható. Emellett a lamina propriában fokozott lymphoplasmocyter sejtbeszûrõdés figyelhetõ meg, mely a lamina muscularis mucosae síkjában egy nagyobb agregátumot is képez. Chromogranin immunhisztokémiai reakciót végezve a mirigyekben az LCL sejtek hyperplasiája figyelhetõ meg, mely részben szakaszos jellegû, de egyes mirigyekben teljes körkörös pozitivitást mutat. A vizsgált szövetekben dysplasia, malignitás nem látható, a minta Helicobacter pylori negatív. Diagnózis (6366-67-68/16): Autoimmun metaplasias atrophias gastritis (AMAG-nak) megfeleltethetõ szöveti kép corpus területi gyomornyálkahártya-részletekben. Cecília

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Cecilia! Az autoimmun gastritis egy életfogytig tartó elváltozás, a gyomornyálkahártya sorvadásával és következményes B12 hiánnyal jár. Ezt mindenképpen tartósan kell pótolni és időnként a gyomortükrözés ismétlésével ellenőrizni a gyomor állapotát. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2016-11-28 20:47:25

Kedves Doktornő, rengetegen gazkepzodesel szenvedek de más tünetek nincsenek! Üdvözlettel.Judit

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Judit! H2 kilégzéses vizsgálatokkal (laktóz, fruktóz, laktulózterhelés) sokszor kideríthető és így kezelhető is a gázképződés oka. Forduljon gasztroenterológushoz. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2016-11-27 10:50:02

kedves doktorno megy a lanyom hasa de nem tudom mit ehetne hogy csokkenyen a hasmenese

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! El kellene küldeni széklettenyésztést és kivizsgálni a hasmenés okát. Célzott kezelés mindig eredményesebb. Addig arra figyeljenek, hogy ne éhezzen, könnyű ételeket lehet, sőt kell fogyasztani és ne száradjon ki. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2016-11-25 01:41:00

Kedves doktornő!Olyan kérdéssel fordulok Önhöz hogy Ön szerint IBSes vagyok vagyok vagy IBDs?3éve vannak folyamatossan hasi görcseim,hasi fájdalmaim,fogyás,majdnem minden nap hasmenés van ugy hogy napi 5-6 van hogy 2-3,néha csak lágy de van ugy hogy olyan mintha pisilnék!Minden Estére felpúffad a hasam és napi szinten nagyon mozog a belem!Voltam már mindenféle vizsgálaton minden negatív volt(vérvétel,széklettenyésztés,3széklet vér,uh,ct,gyomor,vastagbéltűkrőzés,liszt,tej érzékenység stb).Körülbelül 2éve kérdőjeles chron betegnek nyilvánitottak pentasat szedek,elég sokáig jó voltam tőle de az utobbi hónapokban megint ugy vagyok mint 3éve!Nagyon sokszor van hogy eszek és egy 15perc múlva már wc re kell mennem,mostanában sokszor görcsölök is meg napi szinten fáj a hasam!Tegnap voltam kolonoszkopián de megint minden negatív lett!Az orvosom szerint meg kellene csinálni a kapszulás endoszkopiát már évek óta ezt szeretné de sajnos nem támogatja a Tb.A fogyásimra tápszert iszok de sajnos amit felszedek 1-2kilot azt egyből le is adom ha nagyon rámjön a fájdalom!A munkahelyemen is nagyon kellemetlen ez az egész kereskedelemben dolgozok és a szünetet úgy kell beosztanom hogy bele kell számolnom a wct is!Az utazás is nagyon kellemtlen a hasmenés miatt!Azt szeretném megkérdezni hogy Ön szerint érdemes lenne e a kapszulás ebdoszkopia vagy nem?Meg hogy több mint 3éve kivették az epehólyagomat és onnantól számitva vannak ilyen tűneteim,és lehettséges e hogy ott elrontottak valamit és azért vagyok így?Ön szerint milyen vizsgálatokra van még szűkség és hogy mi lehet a bajom?Mert már nagyon ideges vagyok hogy nincs 100%os diagnózis és kezelés.A válaszát előre is köszönöm!Egy aggódó 32 éves 40kgos nő!Üdvözlettel Mária

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Én nem a kapszulás vizsgálattal kezdeném, de mivel valamennyi leletét nem látom, csak ötletelni tudok. Ismerjük-e a pajzsmirigy funkciókat, volt-e keményítőterhelése, nem cukorbeteg-e, nincs-e diétahiba ( gyógyteák, a tápszer gyorsan fogyasztva okozhat hasmenést. Nincs-e felszívódási zavara, volt-e a vékonybélből szövettani vizsgálat, vannak-e magas gyulladásos paraméterek a laborban, van-e vashiány, egyéb ásványi anyag vagy vitaminhiány, néztek-e fruktóz, hisztamin érzékenységre vizsgálatokat, nincs-e valamilyen daganat a szervezetében, volt-e a vékonybélre vonatkozó CT enteroclysis vizsgálata stb. Kérje meg kezelőorvosát, hogy a hiányzó vizsgálatokat próbálja megcsináltatni, az étkezésére vonatkozóan pedig fel kellene keresni egy diétetikust, mert ha nem megfelelő a kalóriabevitel, bármennyit eszik is, nem fogja utolérni magát. Az önkontrollhoz segíthat a kaloriabazis.hu oldal. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2016-11-21 08:45:56

Doktornö anyukámnak magas gyulladás van a vérében ès ellenál a szervezete magas làzzal. Gyenge cukros. Viszik béltúkrözèsre ês elötte nem kap inzulint nem ehet ihat. Ez a kèrdésem hogy bizzak e abban hogy mit csinál az orvos? Mert tudtommal az inzulin kihagyása konoly problémákkal jàr

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! A kezelőorvos biztosan gondoskodni fog arról, hogy a cukorháztartása ne boruljon fel, folyadékba, infusióba is pótolhatják az inzulin és táplálékmennyiséget. Üdvözlettel: dr. Wacha JUdit

2016-11-21 08:41:35

Doktornö. Anyukám több mint 1 hónapja korházban van magas cukorral ès iszonyat rosszullèttel került be nem evett semmit minden ki jött belöle de nost mar jobb hizott 4 kilot a cukrát be állitották. Magasfoku gyulladás van a vèrében ès keresik hol e miatt magas làza is van a szervezete küzt. Viszik béltükrözésre e miatt az nap a beavatkozás elött nem kap inzulint se enni se inni ez a kèrdésem hogy lehet e bizni az orvosokban? Nagyon remélem e miatt nem lesz baja anyukámnak.

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Remélem, hogy nem veszítette el a bizalmát az orvosokban. Sajnos vannak nehezen kideríthető és kezelhető betegségek, de talán minden orvostársam nevében mondhatom, hogy a jószándék valamennyiünkben jelen van, hogy segíthessünk a rászorulókon. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2016-11-20 22:50:45

Tisztelt Főorvos Asszony! Évek óta puffadással, hasmenéssel,igen erős bélgáz termelődéssel küszködök, melyhez járul a hólyag feszülése miatti görcs, a gyakori vizelés. Éjszakánként van, mikor tízszer wc-re kell mennem, de napközben sem tudom, hogy mikor fog simán gáz távozni, vagy más is lesz.. Fizikailag, idegileg egyre rosszabbul tűröm. Emellett cukor, szív és érrendszeri problémáim is vannak és mindezek felett hetvenegy éves vagyok. Nem hagyom el magam, naponta másfél két órát gyalogolok a német vizslámmal és ha időm engedi egy órát kerékpározom. Nagyon vigyázok az étkezésre, de bárhogy figyelem, nem jövök rá, hogy mi váltja ki a szeles csúcsokat azzal együtt a görcsöket. A városi kórházban, rendelőintézetben eddig nem tudtak segíteni rajtam. Önt kérem, ha tud segítsen. Köszönöm. Üdvözlettel Nagy Ferencné 5000 Szolnok, Debreceni u.11. 06 70 4525435

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Érdemes lenne gasztroenterológushoz fordulni. Néhány vizsgálattal talán kideríthető a puffadás oka és célzottan kezelhetővé is válik. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2016-11-20 11:18:25

Kedves doktornő, A Gynophilus kapszulával kapcsolatban érdeklődnék. Sajnos a készítmény leírása nem terjed ki arra, hogy várandósság alatt használható-e? Első trimeszterben vagyok és antibiotikum kúra miatt felborult a hüvelyflóra. Szabad használnom? Üdvözlettel, Szabó-Jørgensen Melinda

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Melinda! A Protexin IBS Florea uyanazt a törzset tartalmazza és szájon át is a "helyére" kerül. Ez biztonságosan használható terhesség idején is. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2016-11-16 18:00:38

Mit tegyek ha napok òta hasmenésem van?màr szén tablettát ès normafort is probàltam csak diétàzok,és màr 3 -napja nem szünik.

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! El kell küldeni egy széklettenyésztést, kizárni a fertőzés lehetőségét és az eredmény függvényében kezelni. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2016-11-15 17:33:53

Kedves Doktornő! 3 hónapja van vastagbél gyulladásom. Kaptam rá antibiotikumot, és Apranaxot. Ezektől a szerektől pár napra jobban lettem , de mióta nem szedek semmit, a tünetek visszajöttek. Hőemelkedés ( 37.2,-37.6. ) , erős hányinger, alhasi görcsök. Próbálok diétázni ( főtt rizs, főtt répa, főtt burgonya , bózakorpa ... mindez mindenféle zsiradék és fűszerezés nélkül. ) Ma vettem Protexin Balancot.... hátha ez segít! Ön tudna nekem még tanácsot adni, hogyan tudnék kigyógyulni ebből a betegségből? Mi az, ami még beválhat? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Beáta

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Beáta! Többféle bélgyulladás van, melyek speciális kezelést igényelnek. Forduljon gasztroenterológushoz. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2016-11-14 18:01:17

Kedves Doktornő, Abban szeretném a segítségét kérni, hogy kislányom (11 éves) tejérzékeny (laktóz és tejfehérje is), A kapható növényi joghurtokban van S. thermophilus és L. bulgaricus növényi joghurtkultúra, az összetevők között. Érzékenysége miatt, kérdezném, hogy ezeket fogyaszthatja? A neten rákerestem, azonban eddig teljes bizonyossággal nem mertem még adni neki. Probiotikum közül a Bio Gaia készítményt kapja (gasztroenterológus javaslatára) ha szükséges, mely Lactobacillus reuteri baktériumot tartalmaz. Nagyon köszönöm a segítségét és válaszát. További sok sikert kívánva: Horváth Gyöngyi

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Gyöngyi! A joghurtokban található probiotikus baktériumok fogyasztása nem ártalmas, a joghurtokban viszont van tejfehérje, ami, ha a gyermek érzékeny rá, nem ajánlott. Helyette a növényi tejekkel lehet próbálkozni. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2016-11-09 10:22:29

Tisztelt Főorvosnő! Három hete hyperthyreosist állapítottak meg nálam, Metothyrint és magas vérnyomás, erős szívdobogás miatt Huma-Pronolt kaptam. Depresszióba estem itt Dulodet és Xanax tbl-t kaptam. Sajnos azóta hasmenésem van, Normaflourt szedek napi 3x, de ez nem elég Mit tegyek? Válaszát köszönöm Jutka

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Jutka! A pajzsmirigy túlműködés hasmenéssel jár. Ahogy beáll a hormonális egyensúly a széklete is rendeződni fog. A probiotikumok közül valamelyik több törzsből álló készítményt javaslom. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2016-11-08 17:21:51

Tisztelt Főorvos Asszony! Nehézen összejövő széklet ellen is jó-e protexin-t szedni? Megkönnyítené-e hogy rendszeresen reggelente székletem legyen? Esetleg a probiotikum jobb lenne? Köszönöm előre is a válaszát, Tisztelettel: Hajnalka

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Hajnalak! A Lepicol szedését ajánlom, ebben rost és probiotikum együtt van jelen, segíti a bélműködést, de sok folyadékot kell használni mellette! Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2016-11-08 14:42:12

Tisztelt Doktornő! Tanácsát szeretném kérni, hogy pár hónapja szenvedtek fertőzés veszélye miatt, voltam Dokinál, Nőgyógyásznál nem is egynél de semmi konkrétat nem mondtak csak annyit hogy gyulladásban vagyok. Nagyon elkeseredtem hogy mindig ugyan az a válasz és a gyógyszereket meg írták fel de semmi haszna nem volt, mint hiába.. Nem hatnak és nem is csökken a fájdalom. Inkább abba hagytam a gyógyszer kezelést és átt tértem a Tőzegáfonyás tablettára és a csalántea ivásra néha mellette fürdős kamillát csinálom. Azt szeretném ebből leszürni hogy ezek amit csinálok jók és hatni fognak valamilyen szinten formában?? Tudom azt mondják idő kérdése de mennyi?? (Kb 1hete hogy csinálom). Nagyon elkeserítő a dolog és fáj is.. Ezzel azt szeretném megkérni a Doktornőt hogy tudna e segíteni vagy tanácsolni nekem valamilyen módot?? Előre is Köszönöm szépen a válaszát! Üdvözlettel: Melinda

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Melinda! Ha jól olvasom ki leveléből, nőgyógyászati gyulladása van, ami nem nagyon gyógyul.Sajnos az antibiotikumok használata, ami időnként nélkülözhetetlen, a normál hüvelyflórát is elpusztítja, így a gyógyulás még nehézkesebb. Próbálja meg a Protexin Gynophillus hüvelykapszula használatát, vagy az ezzel azonos összetételű Protexin IBS Florea szájon át történő szedését. Ezek a normál hüvelyflóra visszaépítését segítik. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2016-11-08 09:05:45

T. Doktornő! 9 éves kislányom évek óta küzd húgyúti fertőzésekkel, melyre már 2 éve napi 1 Nitrofurantoin tablettát szed. Nagyon érzékeny a gyomra. A kezelés ellenére folyamatosan csípett a vizelete, megvizsgáltattam a nőgyógyászaton, ahol Pseudomonas aeruginosa baktérumot diagnosztizáltak nála. Erre ismét gyógyszert fog szedni. Érdeklődnék, milyen probiotikumot, milyen szedési ciklusban, mennyiségben javasolna a bélflóra megőrzésére/helyreállítására. Köszönöm válaszát. Kati

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kati! A gyermek korának megfelelő Protexin Junior szedését, vagy a Biokultot tudom ajánlani, melyek segítik a normál bélflóra visszaépítését antibiotikum használatát követően. Üdvözlettel: dr.Wacha Judit

2016-11-07 10:02:07

Tisztelt Főorvosnő! Az elmúlt két hétben három olyan gyógyszert kaptam, mely mellékhatása hasmenés, mely nálam bejött. Szeretném megkérdezni, hogy ilyen esetben mi a teendő? Mindegyik gyógyszert kell szednem. Előre is köszönöm válaszát.

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Nem tudom, milyen gyógyszereket és milyen betegségre kapta. Ezt beszélje meg kezelőorvosával, mert a gyógyszerek elhagyása adott esetben nagyobb kockázattal járhat, de a gyógyszerek cseréjével esetlen a probléma megoldható. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2016-11-06 23:05:58

Tisztelt Doktornő! Mostanában székrekedéssel küzdök,vagy lényegesen kevesebb székletürítés tapasztalható.Most egy két napos székrekedést,egy pohár gyógyvízzel próbáltam helyre hozni,ami után nagyon híg hasmenésem lett. A kérdésem az lenne,hogy bélelzáródás,illetve részleges bélelzáródásom lehet-e attól függetlenül,hogy volt ez a híg székletem? (Ugyanis fura lenne,hogy ez a több napja nem távozott székletet teljesen híggá változtatná a gyógyvíz fél óra alatt...,és ebből gondolom a részleges bélelzáródást,ami a híg székletet elengedi,de a keményet nem..) Válaszát előre is Köszönöm! Gábor

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Gábor! Ez nem jelent feltétlenül bélelzáródást, de ennek tisztázására érdemes kivizsgáltatnia magát. Forduljon orvoshoz. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2016-11-06 19:53:51

Kedves Doktornő! 2 éves kislányomnál Laktóz intoleranciát állapitottak meg.Szedhet-e probiotikumot.Illetve van e olyan lista ahol megtalálom a laktózmentes termékek listáját. Köszönettel:Andrea

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Andrea! Az élelmiszerek csomagolásán fel kell tüntetni, hogy laktózmentes-e vagy sem.Ez nem csak a tejtermékekre, hanem édesipari termékekre, pékárúkra, felvágottakra, instant porokra stb is vonatkozik. Az élelmiszeripar a tejcukrot tömegnövelő anyagként sokféle ételbe használja. Ha mégis hiba történne a diéta során, laktáz enzim szedetésével ez korrigálható. Javaslom nézze át a http://laktozerzekeny.org/a-tejcukorerzekenysegrol.html oldalt, ahol hasznos információkhoz juthat. Üdvözlettel: d.r Wacha Judit

2016-11-05 19:48:08

Azt szeretném megtudni, hogy laktózérzékenység esetén ajánlott-e Protexint szedni? Pontosabban még nem mutatták ki a laktózérzékenységet, csak fennáll a gyanúja.

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Laktózérzékenység esetén laktózmentes diéta, szükség esetén enzimpótlás szükséges. A probiotikumok is javíthatnak a tüneteken. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2016-10-31 12:34:54

Tisztelt Doktornő! Tanácsát szeretném kérni, hogy lehetne hízni.174 cm vagyok és 54 kg. Hiába eszem nem akar rajtam maradni egy deka sem. Munkahelyem elég pörgős, sokat mozgok, étvágyam is van. Béres cseppet szedek, b vitamint is, mégse hízok. Nincs esetleg olyan vitamin ami segítene? Több műszakban dolgozom, lehet az is baj rendszertelenül étkezem. Hallottam olyat is, hogy a gyerekeknek való tejpép hatásos lehet. Mi a véleménye erről? Nagyon köszönöm válaszát: Lívi

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Livi! A gyermekeknek való tápszerek a gyermek igényeire szabottak, nem felnőttnek valók. Tisztázni kell, hogy a vékony testalkat hátterében nincs-e felszívódási zavar, enzimhiány, cukor vagy pajzsmirigy probléma, mert, ha igen, ezeket kell kezelni. Nagyon fontos emellett a tudatos táplálkozás. Nem a táplálék mennyisége, hanem a bevitt kalória értéke számít.Fontos, hogy a bevitt kalória mennyisége meghaladja a ledolgozott kalória mennyiségét. Ebben segíthet a kaloriabazis.hu oldal használata. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2016-10-28 23:03:32

Kedves DrNő 2016 marciusaban , sajnos kaptam eg fertőzèst . Szennyezett volt a viz ahol laktam -a. Szennyviz jutott be az ivovizbe .. Tulajdonkepp, mire èszrevettem már bejutott a suervezetbe.... A lènyeg, hogy több mint örhonapig. Ment a hasam ... Antibiotikum kura hegyèn hatan. Összesen KB. TIZENHET ANTIBIOTIKUM KURAN VAGYOK TUL. SALOFALK GRANULATUMOT KAPTAM MERT A BELFERTŐZES RAMENT A VASTAGBEL EGY SZAKASZARA. ENNEK HATASARA AZERT JAVULT A HELYZET DE MEG MINDIG BORZAKMAS GÎORCSEIM VANNAK... VISSZATERO HASMENES ES SZORULAS IS IDONKENT. SZINTE MINDENTIPUSU BELFLORA POTLO TAPSZERT VEGIGETTEM. MOST MA VETTEM BIO KULT FLORAPOTLOT -GONDOLJA DRNŐ SEGITHET VEGRE TEKJESWN MEGOLDANI EZT A VASTAGBELGYULLADAST ? MI A VELEMENYE ? Normix. Es ciprinol. Kurakat kaptam. Most ciprinol kura van javasolva. Senkinek nemhianyzik ilyen problema. Ráadásul sajnos. . EgEbkent a z emesztorendszer egyebb szakaszan, igazolt chron betegseg van. Őszinten eez a belgyulladas a fertozes miatt jobban megvisel ..annyira szeretnem ha elmulna.. Mint a több mint tizeve tarto chronbetegseg nemviselt meg ennyire, pedig sikmundenen keresztuuül mentem. HÁLÁS VAGYOK MINDEN JO TANACSERT. ES. A FENT EMLITETT BIOKULT BELFLORAVAL. KAPCSOLATBAN A VELEMENYERT. KÖSZÖNÖM mdcskriszta @gmail.com Tisztelettel Krisztina

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Krisztina! A Crohn betegség egy súlyos bélprobléma önmagában is, egy fertőzéssel tetézve pedig valóban igen kellemetlen betegség, sokszor hosszabb időre van szükség, amíg rendeződik. Szedje a Crohnra való gyógyszereket, meg lehet próbálni a Biokultot, hiszen sok hasznos baktériumot tartalmaz és érdemes kiegészíteni valamilyen Saccharomyces tartalmú készítménnyel. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2016-10-28 11:10:05

Tisztelt Doktornő! Tavasszal diverticulitises bélgyulladásom volt, szedtem rá antibiotikumot, ami segítségével el is múlt. Egész életemben székrekedéssel küzdöttem, amit laktózérzékenységem csak fokozott. Én laktóz tartalmú ételek fogyasztásával inkább székrekedéses vagyok. A bélgyulladásom óta glutén mentes diétára is áttértem, állapotom javult, székletem rendeződött. Most két hete lombikprogramban kezdtem részt venni, több gyógyszerem laktózos, ezek miatt újra székrekedésem lett. Mostanra már csak a Hunyadi víz glicerines kúp együttes használata segít. Félek, hogy ez így nem mehet sokáig. Állandóan fel vagyok fújódva és hasi díszkomfort érzetem van. A terhesség ténye még nem igazolt. Szeretném kérdezni, hogy mit tehetek még? A Hunyadi vízzel nem ártok-e magamnak és a bízom benne, hogy velem lévő embriónak sem? Válaszát köszönöm! Nikoletta

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Nikoletta! Ha tejcukorérzékeny, a Lactase rágótabletta használata segít a tejcukor emésztésén, próbálja ki. A probiotikumok használata úgyszintén előnyös lehet a bélműködés normalizálásában. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2016-10-22 14:09:58

T.! Dr.Nő! 3-4 hete hasmenésem van, közben a coecumtól bal oldalt a has alsó quadránsában diverticulum is kimutatható volt,, igen fájdalna votl,ormix-ot kaptam. A hasmenés nem szünt meg, közben felső légúti gyulladásom lett erre, Klaciidot kaptam, hozza Lacto.protex.-t. Közben szedtem a Quantalant is 4 napig, de a 4. napon "szorulás" mutatkozott, és ismét el kezdett fájni a hasam a gyulladt területen. T.Dr.Nő kérném tanácsát, hogy mit tegyek. (2014-ben cholecystectomiam volt) Azóta fokozottak a tüneteim) Segítségét előre is köszönöm!

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! A Normix ismételhető és érdemes mellé Lepicolt szedni, az rostot és probiotikumot tartalmaz, rendezi a székletet. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2016-10-21 17:33:23

Tisztelt Doktornő! Évek óta, folyamatosan visszatérő Candida fertőzéssel küszködöm. Bár panaszaim szinte kizárólag hüvelyi jellegűek, de nőgyógyászom szerint az egész szervezetben elszaporodik ilyenkor a gomba. Mindig ideiglenesen használ a gyógyszer amit kapok, pedig már több mint 3 éve a táplálkozásra is nagyon odafigyelek, egyszer szigorúan végigcsináltam a Candida- étrendkúrát is. Az Ön véleménye alapján segíthet a panaszaimra valamilyen probiotikum szedése, és ha igen melyik készítményt ajánlaná? Okoz valamilyen káros hatást, ha folyamatosan használok ilyen készítményt? Köszönettel: Zsófia

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Zsófi! A Gynophilus hüvelykapszula használatát, illetve az ennek megfelelő Protexin IBS Florea szedését javaslom, Segít a hüvelyflóra visszaépítésében stabilizálásában,Tartósan is használható Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2016-10-19 07:45:29

Üdvözlöm kedves főorvosnő ! PET /CT vizsgálatot végeztek rajtam, Hodgkin kór miatt. A kontrasztanyagot mióta megittam (fél óra alatt az 1 l-t) hasmenés jelentkezett. Szedtem hasmenés elleni készítményt (lopedium), a székletem alakul, de még nem az igazi. A kontrasztanyag megivása előtt az égvilágon semmi panaszom nem volt...! :( A kérdésem, hogy szedhetnék e mellé probiotikumot is, hogy visszaálljon a megterhelő anyag után a rend? Köszönöm! Lilu

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Lilu! A kontrasztanyag többnyire mindenkinél hasmenést okoz, ez "természetes". Probiotikum javíthat a helyzeten. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2016-10-18 09:10:32

Kedves doktornő! Évek óta vissza-visszatérő panaszaim, melyekkel már többször jártam orvosnál is a puffadás, időnként hasmenés, vagy szorulás, nyálkás széklet, hasfájás. Voltam már végbéltükrözésen, régebben székletmintát is adtam. Ehhez még társul a szorongás, fáradtság. Sőt mivel változókorban vagyok időnként izgalom hatására rögtön megy a hasam. Szeretném a tanácsát kérni, hogy milyen pro, vagy prebiotikumot szedhetnék, vagy mivel tudnék javítani a tüneteimen. Segítségét előre is köszönöm. B.Judit

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Judit! Gasztroenterológián még néhány vizsgálatot érdemes lenne elvégeztetni a hasmenés okának tisztázására. Jobban lehetne kezelni a problémáját. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2016-10-17 13:23:12

Minden reggel hasfájásra ébredek.Egyébként elég sok gyógyszert szedek már évek óta.Segíthet a probiotikum?

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! A probiotikum sokféle panaszt enyhít, de jelen esetben nem tudjuk, mi okozza a panaszait, sajnos van, amit nem gyógyít meg. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2016-10-16 11:55:25

Kedves Doktornő, 49 éves nő vagyok, körülbelül 10 éve kezdődött a tortúrám, hosszú lenne részletekbe menőleg, így pontokba szedem: -reflux -nyelőcső fekély -gyomornyálkahártya gyulladás -vastagbélben polipok -emésztési zavarok -laktóz intolerancia -laphámos pikkelysömör -ízületi problémák -csont fájdalom -máj megnagyobbodás -arcüreg ciszta -ősszel-tavasszal szénanátha,bronchitis -gerincproblémák: nyaki csigolya rendellenesség,sérv,keresztcsonti tarlov ciszta,daganat -fáradtság,kimerültség -szívproblémák A kérdésem igazából az lenne, lehetséges-e, hogy mindezek kiváltója egy betegség csupán?! Ha orvosolni lehetne, akkor javítana a jelenlegi állapotomon és életminőségemen. Tisztelettel, G.J.

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Sajnos a fentiek biztosan nem egyetlen okból alakultak ki. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2016-10-14 17:24:11

Tisztelt Főorvos! Érdeklődnék, hogy a különböző probiotikumok között van különbség a hatásukban? Itt az ár-érték arányra gondolok. Pl. a Yutavit probium 6 elég olcsó, ez azt jelenti, hogy rosszabb? A Normaflore drágább, ez jobb-e? Elég sok van: Laktoseven, Protexin, Lactiv Plus stb, ezek közt melyik a legjobb pl., ha van ilyen kategória? Ha joghurtot vagy kefírt eszek, az gondolom nem olyan hatásos mint a tápszerek. Ha Önnek lenne rá szüksége, melyik szert preferálná? Nekem bélfertőzésre kellene, gondoltam megkérdek egy szakembert, mit válasszak. Fontos, hogy legyen benne prebiotikum is, pl. inulin? Vagy igyak cikóriakávét? Köszönettel: Levente

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Levente! A különböző probiotikus készítmények összetétele befolyásolja a hatékonyságukat és az is fontos, hogy milyen kórokozóval szemben szeretnénk eredményt elérni. A több törzset tartalmazó készítmények hatása összeadódik, így eredményesebbek lehetnek és az is jó, ha prebiotikumot is tartalmaznak, bár utóbbit a táplálkozással is pótolhatjuk. A joghurt, kefír csíraszáma jelen esetben nem elégséges. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2016-10-14 17:21:38

Tisztelt Főorvos Asszony! Panaszom három hete kezdődött, 2-3 este hasfájás jött rám, ez NoSpa- ra, Dicetel-re nem javult, csak Ibustarra. Elmentem két hete háziorvoshoz, fájdalmat nem tudott kiváltani, lázam nem volt, se más panasz, reflux se. A széklet állaga hol keményebb, hol puhább, és többet megyek vécére. 4 napra adott 3X1 Normix 200-at, ekkor 6 napra teljesen elmúlt a hasfájás. Utána 1-2 este pici hasfájás volt, ez magától elmúlt, de ma hajnalban be kellett vegyem az Ibustart, erre teljesen elmúlt, de elmentem ma az orvoshoz, mert kellemetlen. Nappal sose fájt, csak este. Adott Normix-et, 2X1-et 12 napra, ill. Quamatel 20 mg-ot 2X1-et 14 napra, illetve diétáznom kell, plusz probiotikum. Ön szerint mi okozhatja ezt, és mi lenne még a kezelése? Melyik baci okozhatja pl.? Köszönettel: Ferenc

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Ferenc! Ha a "steril" vékonybélben baktériumok erjesztik az ennivalónkat gázosodás, a bélfal feszülése lép fel, ami fájdalmat okoz, ez a Normixra szépen elmúlik. Ha a panaszok visszatérnek, akkor viszont érdemes egy kivizsgálást kérni. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2016-10-12 12:39:54

Kedves Doktornő! 2009-ben elkaptam a coli baktériumot ami hugyúti fertőzéseket okozott. 3 évig 2012-ig küzdöttem vele. Orvosról orvosra jártam, kaptam ezer féle antibiotikumot, a gomba miatt gombaölő szereket. (havi 2 adag). A végén már gyógynövényekhez fordultam. Sikerrel jártam. A gyulladás lecsökkent a következő 2 évben 2014-ig 3-4 hónapra. De azt már nem a coli okozta, hanem egyéb más baktérium. Abba hagytam a fogamzásgátló szedését, ami azt eredményezte, hogy teljesen elmúlt a fertőzésem 2015-re. Azóta nem volt. Viszont a sok gyógyszer azt eredményezte, hogy fel vagyok puffadva, fájnak a beleim, és állandóan bántanak a szelek. Mintha lenyeltem volna egy szappanbuborékfújót. Próbáltam glutén mentesen étkezni, hátha de csak mininális javulást érzékeltem. Most laktózmentesen próbálok étkezni, de ez is csak minimális javulást mutat. Tehát nem vagyok érzékeny. Voltam orvosnál, ultrahang stb. de semmi szervi problémát nem találtak. Most többször keveset eszem, de igazából ez sem segít. Már lassan nem fogok enni semmit mert szét robbanok úgyérzem. Megkeseríti a napjaimat. Mozgás is van, mert ülő munkát végzem, teszek róla hogy séta ilyesmi legyen az éltevitelem része. Iszom sokat 2-3 liter naponta megvan. Víz, gyógynövény tea stb. szénsavas italokat nem iszom, kávét alkoholt úgyszíntén nem iszom. És nem is dohányzom. Nem tudom ez fontos e, de székletem is van minden nap. Kisebb nagyobb mennyiség, könnyebb nehezebb. Szeretném kérdezni, hogy Ön szerint lehet e ez bélflóra probléma. Én már annyi mindent kipróbálta, hogy már csak erre tudok gondolni. (antibiotikumos kezelés alatt szedtem normaflort de nem mindig, inkább nem mint igen. Előre is köszönöm a válaszát. Üdvözlettel: Angel74

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Angel! Javaslom irasson fel 2 doboz Normixot 2x2 és vásároljon hozzá valamilyen kombinált probiotikumot. Ha a panaszait dysbiózis okozza, javulni fog. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2016-10-07 20:58:06

Üdvözlöm Főorvosnő! Nevem legyen csak KisKigyi, hiszen lassan többen ismernek így hazánkban, mint a polgári nevemen! Megpróbálom részletesen leírni a problémámat, hiszen tanácsot, tapasztatokat várok Öntől mitévő is legyek! • 2015márciusában folyamatosan visszatérő hasmenéses problémával kerestem föl háziorvosom. Ő természetesen tovább küldött a gasztroentelógiai vizsgálatokra. Az első vizsgálatra a Microbiológiai lelet után került sor 2015.05.13-n. Itt leírták milyen problémával kerültem be vizsgálatra . Amnézis: Háziorvos kéri szakvizsgálatát hasmenéses panaszok és fogyás miatt, esetleges felszívódási zavar tisztázása céljából. Műtét: gyermekkorában tonsilelctomia. Gyógyszert rendszeresen nem szed, ssz, Lopedium / Enterobene hasfogót. Gyógyszerérzékenység nem ismert. Nem dohányzik, kávét nem fogyaszt. 12órás éjjel –nappali műszakban dolgozik nyomdában, ilyenkor átlagban 2-4 doboz energiaitalt (250ml) is elfogyaszt. Itt oldószer inhalatív expozíció is éri. Sokat rágózik. Jelenleg: az elmúlt 6 év alatt fokozatosan fogyott 6Kg-ot. Széklete változó állagú, időnként még a víztől is proffúz hasmenése, hasi görcse lép fel, máskor nincs panasza ezektől. Tejtermék nem fokozza hasmenését. Hányás nem jellemző. gyomortáji fájdalom gyakori. Székletében vért, nyákot sosem észlelt, perianalis váladékozást nem tapasztalt. Széklet bakteróliai vizsgálata negatív lett. Áprilisban készült laborokkal érdemi kóros eltérés nem látható. Tovább utaltak: hasi UH, Lactóz terhelés és Gastrocópia vizsgálatra. Terápia, javaslat: Mai napon sprue panel, TSH, nagyrutin vérvétel kiegészítése megtörtént. Hasi UH, Lactóz terhelés és gastroscopia vizsgálata javasolt. ENERGIAITAL ÉS RÁGÓZÁS MELLŐZÉSE! • 2015.06.08. LACTOSE TERHELÉSe során vékonybél dysbacteriosis nem igazolódott. • 2015.06.12. Mélyduodenum régióból 2db biopsziát vettek szövettani vizsgálatra felszívódási zavar irányába + kaptam 1doboz 40mg-s Controloc Magna tablettát, amit 1-2 hónapig kellett szednem orvosi utasítás szerint! • 2015.06.14 . Háziorvosi ügyeletre kényszerültem a gyomortükrözés után. Panaszom ugyanúgy megvolt, sőt a hasi fájdalmaim erősödtek! Az ügyeletes háziorvos 50mg-s Cataflam tablettával látott el. • 2015.06.16. HASI UH NEGATÍV a II. segmentum határán 33mm legnagyobb átmérőjű, kontúrt elődomborító echodús képlet különíthető el. • 2015.06.19. Szövettan megérkezett az illetékes gasztroentelógiai orvoshoz, aminek az eredménye NEGATÍV . Itt kijelentettem, hogy gyomortükrözést követően 2napra begörcsöltem és munkahelyemről haza kényszerültem és az orvosi ügyeleten mivel láttak el! A válasz: gyomortükrözés után ilyen fájdalmai nem lehetnek! Ezzel le is volt tudva a nap. Mehet haza a beteg! • 2015.07.17. C13 Urea kilégzési teszt NEGATÍV • 2015.08.05. Itt megállapításra került, hogy a savcsökkentőm elfogott! (Elnézést, de ezen mosolygok, ugyanis maga az orvos rendelte el 1-2hónapig a szedését! Egyszóval még ő kérdőjelezte meg saját magát! ) Továbbá kijelentésre került, hogy a Controloc Magna 2 havi szedése után más savcsökkentőt nem szedtem. ismét visszatértünk az erősödő hasi fájdalmaimra, a laza és híg székletre…No meg a rágógumira és az energiaitalra, amit még az első vizsgálat után le is tette! • 2015.08.26. LABORATÓRIUMI EREDMÉNY K2730 Pepticus fekély k.m.n . helyen, heveny vérzés vagy átf Menstruációs ciklus: ismeretlen • 2015.09.03. Pajzsmirigy teszt : UH eltérés nem észlelhető • 2015.09.08. Nyelési teszt (32480, 31460, 31440, 34042, 35290) Gyulladásos vékonybélbetegség vagy hasi térfoglalásra utaló indirekt jel nem igazolható. Vékonybelekben gyorsabb passage. 2015.10.02. A gasztorentelógusi rendelő levélben értesített, hogy a laboratóriumi eredmény megérkezett, mely szintén NEGATÍV. További teendő és kontroll nincs! ŐSZINTÉN! ITT BELE UNTAM AZ EGÉSZ UTÁNAJÁRÁSBA …DE HASI FÁJDALMAIM CSAK ERŐSÖDTEK! SAJNOS AKÁRMENNYIT RÁZTAM A KILINCSET, AZ ILLETÉKES KÓRHÁZBAN MINDIG ELUTASÍTOTTAK! ELTELT BŐ 1 ÉV és a munkahelyemen begörcsöltem (2016.07.15)! • 2016.07.15. Az ügyeletes háziorvos ellátott . NORMIX 200MG—t kaptam. • 2016.07.17. Szintén begörcsöltem és itt is ügyeletes háziorvos látott el egy baráti kézfogással! Arra kért mielőbb keressem föl a saját körzeti orvosom! (sajnos ez csak H-P lehetséges rendelési időben!) • 2016.07.18. A saját háziorvosom fölkerestem. Vittem az eddigi leleteim (igaz tudta miről beszélek). Utasítása: Szedje a fölírt Normix –szot! Viszont látásra! • 2016.09.14. Munkahelyemen ismét visszatérő (2nap) görcsös hasi panaszaim voltak, így fölkerestem (18óra után) az ott lévő Klinikán az ügyeletet! Sajnos a leleteim nem voltak nálam, mivel csak ott dolgozom, de tényleges háziorvosom innen 100Km-re rendel. Tehát ambulánsan láttak el itt is! Elmondtam Az eddig leírtakat és ezt föl is vezették a kezelőlapra. Itt megtörtént a vérvétel, amint eltérés nem volt látható. Továbbá hasi UH, ami az előző évekhez hasonlóan szintén NEGATÍV. Plussz volt egy gyorstest újjal a végbélbe, ami szintén negatívot mutatott! Itt elláttak 30mg-s Refluxon, 250mg-s Enterol és 3g-s Smecta- val. • 2016.09.15-n reggel munkába sem tudtam állni! Hasi fájdalmaim és állandó hasmenésem volt. Az Enterobene maximálisan megengedett 1napi adagja bennem volt…de még így is ment a hasam. A nap végére is is hazajutnom. (Nem mertem bevállalni így 100Km-s utazást!) • 2016.09.16. A saját háziorvosomnál megjelentem, Ő ismét ellátott Microbiológiai tartállyal….Az eredmény az előző évihez hasonlóan negatív! Természetesen be is utalt az illetékes gasztroentelógiai szakrendelésre…csakhogy a legkorábbi időpont 2016. DECEMBER! Így fölkerestem az ottani főorvosnőt privát rendelésen. Tanácsa pedig egy vastagbéltükrözés! Amit kihagytam szándékosan! A 2016.09.14-n történő klinikai vizsgálatkor említették, hogy a gyomortükrözéskor vett mintavétel hogyan történi. Azt is említették, ha nem kaptam megfelelő ideig savcsökkentő, lehetséges, hogy fekélyem keletkezett. Bár ez 1év távlatában már megmutatkozott volna pl. véres széklet formájában. Ezen kívül pedig fölkerült az IBS is! A kérdésem pedig a következő: Mindenképp célszerű e alávetnem magam ennek a vastagbéltükrözésnek vagy sem? Hiszen az eddigi eredményeim (majdnem teljes 2x nekirugaszkodásra) Negatívak! Továbbá milyen étel / ital fogyasztását ajánlja illetve nem ajánlja? Köszönöm, hogy végig tetszett olvasni! Várom válaszát! Üdv. KisKigyi

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Története megrázó, de sajnos nem egyedi. Rendeléseimen gyakorta találkozom hasonló esetekkel. Úgy gondolom, mindig a betegnek van igaza, hiszen nem az a célja, hogy panaszkodjon, hanem az, hogy megoldást találjon a tüneteire. Sokszor látjuk, hogy a leggyakoribb betegségek kizárása nem jelenti azt, hogy az illető valóban egészséges, legfeljebb nem találtunk rá elsőre a bajára. Úgy gondolom itt is meg kell történnie a colonoscopiának, ki kell zárni, hogy nincs-e valamilyen enzimhiány, esetleg a ritkán előforduló vékonybélbetegségek, vérkeringési probléma is felmerülnek. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2016-10-07 09:11:10

mire jó a Béres probiotikum ?

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Ugyan arra, amire a probiotikumok többsége. Erősíti az immunrendszert, véd a fertőzésekkel szemben és anyagcserehatásai is kedvezőek. Többféle bélpanaszra jelenthet javulást. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2016-10-06 21:03:28

Tisztelt doktornő! Gyomor eredetű problémákkal küzdöm,emésztéssel kb 2 éve kezdődött fogászati kezelésre jártam ,hasam fájt az étel hamar átment rajtam és ment a hasam ,hazi doktornőm beutaló a kórházba tükrözés történt helicopar nevű baktérium találtak egy ideig eltünt ek a panaszaim kávéról italról lemondtam vagy csak nagyon keveset amugy se szeretem szeszt.állandóan gázosodok folyadékok után.házi doktornőm savlekötőt javasolt és emiatt visszafogott vagyok mit tegyek

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! Érdemes lenne kideríteni a gázosodás okát. Ebben gasztroenterológus tud Önnek segíteni. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2016-10-03 16:26:02

Tisztelt Doktornő! Szeretném megkérdezni,hogy adhatom-e 6 hetes babámnak ( kizárólag tápos ) a Protexin Restore-t,immunerősítés,általános bélflóra javítás miatt, és ha igen, akkor milyen kúrát,szedést javasol. Havi egy,5 alkalmasra gondoltam... Köszönöm szépen!

Dr. Wacha Judit válaszol

Kedves Kérdező! A Restore adható a picinek 5 napos kúrában. Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

Anyának lenni jó Apának lenni jó Védőnők Proxi Teknős