Dr. Wacha Judit klinikai főorvos, belgyógyász-gasztroenterológus válaszol minden kérdésére.


Kérdésem a következő:

Kérdésére Doktornő 24 órán belül választ küld, melyet a honlapunkon tud megtekinteni.
Figyelem! Kérdése a válasszal együtt mások által is láthatóvá válik!
   

Legfrissebb kérdések

Összesen 2096 kérdés

5. oldal, összesen 104.

« Előző oldal | Következő oldal »

2015. 05. 16. - 06:22 ()

AZT SZERETNÉM MEG KÉRDEZNI ,HOHY MI A OKA ,HOGY NAPOTA 3- 4 SZER MENNEM KEL WR-RE .MÁR TÖBB ÉVE TART KÖSZÖNÖM ÜDV ÁGI

Kedves Ági!
A gyakori székürítés oka lehet diétahiba, sok édes folyadék fogyasztása, vékonybél dysbakteriózis, enzimhiány, pajzsmirigy túlműködés, cukorbetegség, lisztérzékenység, gyulladásos bélbetegség,valamilyen gyógyszer mellékhatás és még még számos egyéb ok. Ha ez Önnek kellemetlen, érdemes kivizsgáltatni. Az ok felderítésével rendezhetők a panaszok.
Üdvözlettel: dr. wacha Judit

2015. 05. 15. - 17:50 ()

Üdvözlöm Doktornő! Colitises beteg vagyok salofalkot szedem napi 3x2, és vasat. Probiotikumot mit ajánl mert van hogy híg a székletem. Köszönöm válaszát! Anikó

Kedves Anikó!
Bármelyik magas csíraszámú, több baktériumot tartalmazó készítmény használható a bélflóra rendezésére.Készítményeink közül a Biokultban 14 féle törzs megtalálható
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2015. 05. 15. - 13:12 ()

Több éve hasi puffadással, és szúró feszítő érzés van a hasamban. semmit nem találtak eddig. én a lisztérzékenységre gondolok mert azután jelentkeznek a fájdalmas puffadásos tüneteim. lehetek e lisztérzékeny?

Kedves Kérdező!
Bármilyen enzimhiány, vékonybél dysbakteriózis, de akár lisztérzékenység is lehet, ezeket érdemes kivizsgáltatni. Forduljon gasztroenterológushoz.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2015. 05. 15. - 11:17 ()

Kedves Doktornő!Elég bonyolult témával keresem meg Önt.5 éve kivágtak a vékonybelemből mert elzáródásom volt, ami nőgyógyászati műtétek miatt összenövéseim miatt alakult ki.Azt követően laktózérzékeny lettem.Ez már nem is zavar.Az igazi problémám végbélviszketés miatt van.Egy nagyon jó nevű proktológust kerestem meg, aki először egy pici sipolyt állapított meg, de ezt megoldotta.Sajnos a viszketésem továbbra is fenn állt.Csináltak végbél citológiát aminek sajnos nem lett jó az eredménye AIN 1 és parakeratosis lett a papíromra írva.Fél évente járok ellenőrzésre.Hol jó, hol ugyanez az eredményem.És senki sem tud rájönni, hogy mi okozza a viszketésemet,ami mára már teljesen tönkreteszi az életemet.Most derültek ki olyan dolgok, hogy az évek óta tartó hasmenéseknek, talán felszívódási zavar az oka.Nem tudok egy levest, vagy uborkát,lángost és még sorolhatnám mennyi mindent megenni, mert rövid időn belül megy a hasam tőle.Amitől nem megy az a kenyér, így ebből elég sokat is eszem.Elkezdtem kutakodni, hogy talán ételallergia is lehet.Sokszor éjszakai inkább a viszketésem, és ahogy kiürül a székletem, úgy szinte 90%-ban meg is szűnik a viszketés.Azért gondoltam, hogy a székletemmel lehet valami, mert mintha kimarna belülről.Laikusként arra gondoltam, hogy esetleg sok a szénhidrát és candidás vagyok, vagy az elsavasodás lehet a háttérben.Sok édességet is eszem, bár már csökkentettem.Inzulinrezisztenciát állapítottak meg vagy 8 éve.Merre tudnék keresgélni,hogy valaki megtalálja, hogy mi okozza ezt a viszketés?A körzetim írt fel Dicetelt és Mezym tablettát.A Diceteltől jobban vagyok, kevésbé terheli meg az étel a beleimet, de a Mezym tablettát nem merem szedni mert mellékhatásként pont a bélelzáródást említi,és mivel Nekem pont az volt, ezt nem merném kipróbálni.Esetleg természetes enzymeket nem tudnék vásárolni?Mert olyan jó lenne, ha megint ehetnék több mindent.Legyen szíves segíteni, hogy merre induljak el, milyen kivizsgálásokat lehetne még tenni, hogy elmúljon a panaszom?39 éves vagyok, nincs túlsúlyom,nem dohányzom, kókuszzsírral főzöm,szóval próbálok egészségesen étkezni.Köszönöm szépen!Zsu

Kedves Zsu!
Az emésztési problémák kivizsgálása gasztroentrológusnál történik. Ha valamilyen enzim hiányzik, megfelelő diéta mellett az pótolható. A szénhidrátok bevitelét addig is érdemes visszafogni, ugyanis az inzulinrezisztencia a cukorbetegség "előszobája", cukrosoknál pedig gyakoribbak a bőrviszkedés és a bélpanaszok.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2015. 05. 15. - 11:14 ()

Tisztelt Doktornő! Egy hosszadalmas kivizsgálás vége felé járok. A fő tünetem a hirtelen előtörő szédülés volt, ami az éves munkaalkalkasmassági vizsgálatomon is előjött és így üzemorvos utasítására idultam el beutatlókat kérni a háziorvosomhoz. Voltam kardiológusnál (többvezetékes EKG,szív ultrahang,nyaki ütőér és szem ultrahang, 24 órás EKG és vérnyomás holter) Eredmény negatív. Ideggyógyászati, szemészeti, fül-orrgége leleteim szintén negatívok. Voltam vérvételen is. Ebből a belgyógyász szakorvos felső határérték közeli vörös vértest számot és D-vitamin hiányt állapított meg. (Most aspirin protectet szedek folyamatosan) Kb két hónapja hasi ultrahangon is ott az epehólyagomban két papilómát diagnosztizáltak A nagyobbik 5mm. Már szervek rendben voltak. Legelelőször kb. 20 éve fedeztek fel papillómát az epehólyagomban, akkor arra biztattakhogy vetessem ki, de a többszöri kontroll vizsgálatom már látszottak, igy megmenekült az epém. Általában évente-kétévente megfordulok a hasi ultrahangon, a papilómáim hol meg vannak hol nicsenek. A belgyógyász javaslatára gasztroenterológiára kértem időpontot. Sajnos sokára kaptam (július 19) A szédülésem már csak néha jön elő és megfigyeltem összefügg az étkezésemmel és az emésztés fázisaival. Legtöbb tünetem reggel ébredés után van. ilyenkor sokszor zsibbadnak érzem a lábaimat, néha görcsöl is. Az alhasamban teltséget érzek(WC után is). Ha masszírozni kezdem akkor érezem a folyadékkal telt vékonybeleimet az alhasamban. A masszírozás hatására a tartalmuk hangosan a vakbelembe ürül. Néha érzem az áramlás a haránt vastag bélben is. Miután sikeresen kimasszíroztam a vékonybelek tartalmát a lábam zsibbadása megszűnik. Körülbelül 10 perc múlva pisilnem kell, és még 10 percenként 3 vagy 4 alkalommal. Utána nem tudat magáról a hasam egészen a reggeli végéig,de ha sokáig nem eszem akkor reggel 9 óra kürülra érhetetlem módon elkezdnek megtelni a vékonybeleim folyadékkal. Ilyenkor émelygek és hányingerem is van. Volt olyan hogy sűrű sárgás barnás keserű émelytő szagú folyadékot hánytam. Erre utóbb akkor kerül sor amikor egy hete újabb hasi ultahangon voltam. Elrommlott az ulrahang a javítás miatt csúszott a rendelés és 7:30 helyett 9 óra kürül került rám a sor. A viszgálatom az orvos kérdezte hogy mikor étkeztem, mert tele vannak a vékonybeleim és az epehólyagom öszze van húzódva. Ilyen lehetet kaptam: \"Kontrahálódott folyékony epét tartalmazó epehólyag. A köldök körül és a kismedencében intenzív perisztaltikát mutató folyadékos vékonybélkacsok ábrázolódak.... Patológiás kokárda nem látható\" A reggeli után 5, 10 perc múlva feszülést, néha görcsölés érzek a köldököm körül. Ilyenkor szédelgek is. Ezen szintén masszázzsal tudok segíteni. Nem tudom miért, de ilyenkor folyadékot érzek áramlani a köldök körüli vékonybeleimben, amik közben locsogó, spriccelő hangot hallatnak. Amint az alsóbb vékonybélbe kerül a folyadék a görcs és a szédülésem is megszűnik, de a masszírozás közben az ujjaimmal érzem a folyadék áramlását az alhasamban lévő vékony belekben. Ez után körülbelül félóráig semmi, azonkívül hogy nagyon jóllakottnak érzem magam. Majd elkezdek böfögni kettőt hármat gyorsan egymás után. Ezután hangosak lesznek a vékonybeleim locsogó, korgó hangokat adnak, néha érzem a mozgásukat is. Ez eltart 1 óra hosszat aminek végén a vakbél tájon jelentkező 5-10 másodpercenként jelentkező spriccelő áramlás vet véget. Olyan érzést kelt mint mikor a mobil telelefon rezeg az ember oldalán. Ez soksor megis tréfál. Majd jön a korábban már leírt pisilési roham. Ezek a tünetek nem mindennaposak, de hetente 2-3 naponta előjönnek, és nem függnek attól hogy mit eszek. Ezután nap közben és este nem jelentkeznek tünetek majd körülbelül éjfél tájban mindig felébredek. Mind két kezem, néha csak a jobb el van zsibbadva és furcsán teltnek érzem a hasam. Megint csak a masszázs segít. Ilyenkor a teljes hasam locsog a folyadéktól. Pár napja folyamatosan fáj a jobb vállcsúcsom és nem tudom teljesen felemelni a jobb kezem. Néha nyilallást is érzek a jobb karombam. Egy dolgot még el kell mondjak körülbelül 10 éve volt egy autóbalesetem ami után a biztonsági öv okozta hasi sérülés gyanúja merült fel. Akkor voltam hasi ultrahangon, de ott nem láttak problémát. Elnézést kérek a litániáért de a újabb keletű (kb 1 hónapja volt először) éjjeli kar zsibbadásom aggaszt, a reggeli tüneteim több mint 20 évesek és változóak. (az nem aggaszt) Tanácsát kérném hogy várjam ki a gasztroenterológia időpontot vagy sürgősen keressek meg egy magán rendelést. Tisztelettel Vince

Kedves Vince!
Tünetei igen szerteágazóak. A karzsibbadás nem gasztroenterológiai eredetű, kivéve, ha valamilyen elektrolit, vagy vitaminhiány okozza ( magnézium, B vitaminok stb.)
Ezzel angiológust, neurológust kellene felkeresni.
A hasi panaszok miatt javasolnék egy rtg passage vizsgálatot, amit a háziorvosa is kezdeményezhet, ezzel talán nem kell megvárni a julius végét. Ha valahol bélszükület, megtöretés stb van, azt látni fogják.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2015. 05. 14. - 20:35 ()

A kérdésem az, történik-e valami probléma, betegség abból, ha elfeledkeztem a tamponról és lehet, hogy akár 24 órát is bennem volt, végül székletürítés közben távozott.

Kedves Kérdező!
Nem, de igyekezzen odafigyelni arra, hogy ez gyakran ne ismétlődjön
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2015. 05. 11. - 15:07 ()

Kedves Főorvosnő! Azt szeretném Öntől megkérdezni, hogy az almaecet árt-e a bélflóra hasznos baktériumainak? Naponta 1kapszula Bio-Kultot veszek be és 1teáskanál almaecetet vízzel hígítva iszom meg. Tisztelettel: Záhorszki Zsolt

Kedves Zsolt!
Az almaecet a tejsavtermelő jótékony baktériumok hatásával szemben inkább lúgosít, így nagyon valószínű, hogy nem támogatják egymás hatását
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2015. 05. 11. - 13:25 ()

Kedves Doktornő! Allergia központban megállapították, hogy tejfehérje allergiám van. Még korábban végeztek laktóz vizsgálatot is, mely negatív lett. Ebben az esetben szedhetek probiotikumot? Melyiket igen illetve melyiket nem? Köszönettel: Tamara

Kedves Tamara!
Ha Ön élete folyamán többször is ivott már tejet, akkor nem tejfehérje allergiáról, hanem intoleranciáról van szó, a tesztek általában ezt vizsgálják. Ez esetben bármelyik probiotikus készítmény szedhető.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2015. 05. 08. - 21:08 ()

Tisztekt Doktornő, Pár hete haspuffadással küzdök, köldök alatt. A hasam folyamatosan morog. Napi kettő protexin balance tablettát szedek, de nem segít:) Sőt a székletem keményebb lett. Ilyen mellékhatása lehet a készítménynek, mert nem akarok szorulást. Előre is köszönöm

Kedves Kérdező!
Puffadást okozhat a vékonybél dysbakteriozis, egyes enzimek relativ elégtelensége, ezeket jól lehet kezelni, de tisztázni kell az okot. Emellett javasolom, hogy több folyadékot, rostot fogyasszon, akkor megszűnik a székrekedés.
Üdvözlettel: dr. Wacha JUdit

2015. 05. 08. - 15:09 ()

Tisztelt Doktor Nő kérdésem az lenne útifű maghéj bevétele után egy órával veszem be a gyógyszereket az befolyásolja a felszívódásukat már mint a gyógyszereknek pajzsmirigy és szív érrendszeri??? Köszönettel Erzsi

Ledves Erzsi!
A rostbevitel rövid időn belül megváltoztathatja a gyógyszerek biohasznosulását. Azt javaslom, hogy a gyógyszereit reggel vegye be, az utifűmag őrleményt a késő délutáni órákban.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2015. 05. 06. - 07:50 ()

Tisztelt Főorvosnő!Az alábbi problémával fordulok Önhöz: Május 1-én hajnalban ébredtem arra, hogy felfázásos tüneteim vannak, ami egyre erősödött minden ürítéssel. Elmentem az ügyeletre, ahol felírták nekem a Monural 3g gyógyszert, amit hajnalban meg is ittam éhgyomorra. Délutánra kezdtem helyre jönni, másnapra megszűntek a tüneteim. Viszont vasárnapra hasmenésem lett, azóta is megy. Arra gyanakodtam, hogy a gyógyszertől van ez. Hétfőn elmentem a háziorvoshoz, aki azt mondta, hogy biztosan nem a gyóógyszertől van, és felírt Tarividet, Lopediumot, és B6-ot. Én nem mertem elkezdeni szedni, mert csak olyan megérzésem van, hogy a Monuraltól van ez. Most már 4. napja diétázom, szedem a probiotikumot, de étkezések után (pedig nem sokat eszem, az is ropi, háztartási keksz, tea, víz, rizs, egy kis zöldség leves, amiben répa és krumpli van) kis idő múlva menni kell. Kicsit fájdogál a hasam is, míg ki nem ürül, illetve a gyomrom is szokott, lehet a savtól? Mit tehetek még? Aktív szenet kezdjek el szedni? A gyógyszertől van ez? Kérem segítsen! Mielőbbi válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Mné B.

Kedves Kérdező!
A Monuraltól ritkán észlelhető ez, de antibiotikumok okozhatnak ún. antibiotikum asszociált hasmenést. Ezt a Clostridium difficile nevű baktérium toxinja váltja ki.Székletből a toxin kimutatható és, ha erről van szó, speciális kezelést igényel. Ha negativ, a széntabletta is segítséget jelenthet( 2x20szem! 6 óra különbséggel), kihozza a szervezetből a toxikus anyagokat.
Fontos, hogy a kellő folyadék bevitelről ne feledkezzék el(
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2015. 05. 05. - 09:02 ()

Tisztelt Dr. Wacha Judit! Ismét írok Önnek, mivel nem vagyok nyugodt. Elmentem egy másik gasztroenterológushoz, mert 1 hét után újból jelentkeztek a tünetek. Délutáni étkezés után estére nagyon puffadt a hasam. Szerencsére mostanra már tudtam szellenetni, de nem éreztem jól magam. A jelenlegi kezelőorvos Rabyprexet és dicerel-t írt fel. A diceteltől szerintem sárgás hasmenészerű lett a székletem, ezért azt abbahagytam, dea a rabyprexet szedem és vettem mellé protexint. Egyik orvosnál sem volt vizsgálat, csak kikérdeztek. A jelenlegi szerint stressz és gymorsav problémám van. Szinte sosem éreztem a gyomorsavamat sehol és inkább kívántam régen is az ecetes uborka levét, mint, hogy az problémát okozott volna. Olyan rosszulhangzik, de legyen kedves iránymutatást adni, hogy milyen vizsgálatot kérjek az orvosomtól, ami segíti előrevinni a probléma kiderítését, mert olyan érzésem van, hogy mindkét orvos által felírt gyógyszerek általánosan elfogadott első lépcső egy ilyen problémánál. Végezetül meg kell jegyezne, , hogy a nospa egy csoda. Egy tabletta és a görcsök elmúltak, de nem szeretném rendszeresen szedni. Esetleg egy álatalános kímélő diéta lenne a panaszomra? Várom szíves válaszát. Tisztelettel: Tóth Tibor Tisztelt Dr. Wacha Judit! Kb. egy hete szokásosnál jobban puffadt a hasam és sajnos nem tudtam napokig szellenteni. Minden reggel tudtam székelni, de nagyon nehezen jött ki, annak ellenére, hogy nem volt szorulásom és az állaga is normális volt. Szokásosan éátkeztem, így nem tudom mi okozhatta. Jelenleg enyhült, mert voltam orvosnál aki Pangrolt írt fel és mondta, hogy szedjek probiotikumokat. Később pedig esetleg kizárjuk a glutén és laktóz érzékenységet. Tisztelt Doktornő! Lehet olyan, hogy gluténérzékenység egyszer csak kialakul? A haspuffadás annyira nem zavaró, de hogy nem tudok szellenteni az borzalmas. A Nospa sokat segített, de még mindig nem vagyok rendben. Reggel néha émelygek és most is feszül a hasam. Kérdésemet azért tettem fel, mert szeretnék több helyről is véleményt kapni. Segítségét előre is köszönöm. Tisztelette: Tóth Tibor Kedves Tibor! Emésztési zavarok, enzimhiány, vékonybél dysbakteriozis az ember életében bármikor kialakulhat. Ezek egyszerű vizsgálatokkal tisztázhatók. Forduljon gasztroenterológushoz. Üdvözlettel : dr. Wacha Judit

Kedves Tibor!
Valóban nem szokás, hogy más orvosoknak tanácsot adjunk, főleg nem az, hogy a beteg "rendeljen" vizsgálatokat.
Annyit tudok javasolni, hogy a különféle terheléses vizsgálatok (laktóz, fruktóz, laktulóz és keményítőterhelés, a lisztérzékenység kizárása, valamint szervi gyomor-bélbetegségek, bélszűkület kizárása vihetné előre a panaszok okának tisztázásához.Keressen fel egy gasztroenterológiai rendelést, ahol ebben segíthetnek Önnek.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2015. 05. 04. - 13:05 ()

Tisztelt Doktornő! Tüneteim ez év április elején kezdődtek. Gyomorgörcs, vizes hasmenés, hőemelkedés (37,4)Háziorvos diétát javasolt, mellette Panadol, illetve Magne B6 szedését. Miután pár nap múlva a gyomorfájás torokfájdalomba ment át 2 x 2 db Sumetrolim gyógyszert írt fel. Ebből 3 alkalommal szedtem be, majd miután gyomorfájdalmaim lettek, és hánytam, valamint erős köhögést okozott a gyógyszer szedését abbahagytam. Háziorvos pihenést és további diétát javasolt, majd 10 nap után székletvizsgálatot és vérvizsgálatot kért. Székletvizsgálat eredménye: norovírus antigén vizsgálat ELISA módszerrel negatív, salmonella, shigella yersinia enterocoitica és cambylobacter nem tenyészett ki, rotavírus antigén negatív. A vérvizsgálat eltéréseket mutatott ki: GGT:36 U/L, CRP: 6,6 mg/L, Thrmbocita: 374 G/L, Fehérvérsejtszám:12,6 /L, Limfocita 13,5%, Neutrofil 10,24 G/L. A többi vizsgált érték negatív. Megnagyobbodott nyirokcsomót nem tudok kitapintani magamon. Gyomorfájásos és hányingeres tüneteim 3-4 naponta erősödtek, majd enyhültek, de el nem múltak. Április 22-én gasztroenterológiai szakvizsgálatot követő gyomortükrözés eredménye: a cardia kb. 40 cm-re, jól zár. A gyomor jó tónusú, benne kp. mennyiségű éhomi secretum. A fornix, corpus, antrum redőzete szabályos. Az antrumredőp. Az antrumban a nyh. lobos, iritált. A plyorus szabályos, spontán nyílik. A duodenum bulbusának alakja, nyálkahártyája kóros eltérést nem mutat. A postbulbaris duodenum ép. Vélemény: Antrum-gastritis makroszkopos képe. H.pylori gyorsteszt negatív. Felírt gyógyszer: 1*20 mg Ludea, 2*1 Protexin balance, 2-3*2 Bolus adstringens, diéta. A vizsgálatot követően panaszaim ismét enyhültek, azonban hiába tartottam be a szigorú diétát (pirítós, száraz keksz, sovány sajt, sovány sonka, párolt csirke, párolt alma, párolt répa) három napja ismételten visszatértek. Erős hányinger, étvágytalanság, gyomorfájdalom, elesettség. Szeretném megkérdezni, hogy mit tegyek, milyen egyéb vizsgálatok javasoltak még, illetve ha vírusfertőzésem van, annak az elmúlt 5 hét alatt nem kellett volna elmúlnia? Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Kérdező!
Kérjen egy gasztroenterológiai kivizsgálást. 5 hét elteltével egy vírusfertőzésnek már el kellett volna múlnia.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2015. 05. 02. - 08:06 ()

Udvozlom Dr.no. Kb 2 honapja antibiotikumot szedtem. Majd a szekletem veres lett. Orvos kezdodo ulcerosat allapitott meg. Amit fekete dio tinkturaval dietaval gyogyteaval kezelek. Most sokkal higabb a szeklet tovabbra is latszik h keves ver is van. Kerdesem h a protexin balance szedheto e ?

Kedves Kérdező!
Akár antibiotikum asszociált hasmenése, akár fekélyes vastagbélgyulladása van, az alkalmazott gyógymód nem megfelelő. Sürgősen forduljon orvoshoz, mielőtt komolyabb probléma alakulna ki.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2015. 04. 28. - 13:01 ()

Tisztelt doktornő! Már többször kértem a segítségét most is Önhöz fordulok. A napokba voltam gyomortükrözésen és szeretném ha \"lefordítaná\" nekem a szövettani leletemet illetve van e javaslata számomra? (Az én orvosom napi 1 savlekötő szedését javasolta más tanáccsal nem látott el.) Tehát 4 mintát vettek: 1, a mikroszkóp alatt szabályos szerkezetű vékonybél nyálkahártya részletek láthatók. diag: sine morbo histologico 2, a mikroszkóp alatt részben orientált,részben felszínes antrum típusú nyálkahártya részletek láthatóak,melyekben a gastricus hengerhám folytonossága itt-ott megszakadt.A lamina propriában lymphoplasmocyter jelenlét látható néhány mérsékelt fokban festődő mirigymetszettel.Másutt a foveolák megnyúltak,kiszélesedtek,a mirigyek szöveti szerkezete megtartott. Helicobakter kim.reakció negatív. Diag: Reaktív gastropathia,erosio szöveti jelével 3, A mikroszkóp alatt részben orientált antrum típusú gyomornyálkahártya részletek láthatók,megtartott gastricus hengerhámmal.A lamina propriában itt-ott mérsékelt fokú lymphoplasmocyter jelenlét is feltűnik. Helicobacter teszt negatív.Diag: reaktív gastropathia 4, A mikroszkóp alatt részben orientált,a corpusból származtatott bioptátumok láthatóak,melyeken muscularis mucoase is bőséges mennyiségben megjelenik.A lamina propriában a mirigyek megkevesbedtek,kiterjedten a mirigyekben intestinalis kehelysejteket láthatunk. A belfelszint kefeszegély béleli.A mirigyek antralizáció jeleit mutatják.Másutt lymphoplasmocyter jelenlét és egy helyütt LCL sejt hyperplasia is fellelhető.A vizsgált síkokban dysplasia vagy malignitás nem látható. Diag: megfelel autoimmun atrophias gastritis részletek szöveti képének. helicobacter neg. köszönöm ha ismét válaszol. Üdv. Cecília

Kedves Cecilia!
Az első mintája negativ (egészséges szövet), a többiben reaktív gyulladás jelei, az utolsóban sorvadt nyálkahártyarészletek voltak láthatóak.
A gyulladást a gyomorban a sav okozza, ezért javasolta orvosa a napi 1x-i savgátló szedését. Az utolsó mintában lévő sorvadás ennek kissé ellentmond, ugyanis a sorvadt nyálkahártya savtermelése csökkent.
Azt javaslom, hogy egy év múlva ismételtesse meg a tükrözést és a szövettani vizsgálatot.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Vitaminkosár kft.

  • +36 (1) 209-1084
  • info@vitaminkosar.hu
  • 1117 Budapest, Nádorliget utca 7/c.
  • 08:00-17:00 között vagyunk elérhetőek