Dr. Wacha Judit klinikai főorvos, belgyógyász-gasztroenterológus válaszol minden kérdésére.


Kérdésem a következő:

Kérdésére Doktornő 24 órán belül választ küld, melyet a honlapunkon tud megtekinteni.
Figyelem! Kérdése a válasszal együtt mások által is láthatóvá válik!
   

Legfrissebb kérdések

Összesen 2151 kérdés

5. oldal, összesen 107.

« Előző oldal | Következő oldal »

2015. 06. 11. - 15:56 ()

Kedves Doktornő! Korábban feltett kérdésemre (tejfehérje allergia esetén mely probiotikum szedhető) azt a választ kaptam, hogy termékeik nem tartalmaznak tojásfehérjét. Szeretném megkérdezni, hogy csak elírás történt-e válaszában és a termékek nem tartalmaznak tejfehérjét? Vagyis szedhetőek-e probiotikumaik a TEJFEHÉRJE ALLERGIA esetén? Köszönettel!

Kedves Kérdező!
Valóban elírás történt. A probiotikumok többségét ismereteim szerint tej alapú táptalajon tenyésztik, így minimálisan, nyomokban tartalmazhatnak tejfehérjét. Allergia esetén nem, intolerancia esetén viszont alkalmazhatók a probiotikus készitmények.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2015. 06. 10. - 17:07 ()

Tisztelt Dr. Nő! Aktív gyomorfekélyem,és mérsékelt fokú aktív Helicobakter fertőzésem van,melyre Duomox 1000mg ,és Clarytromycin Teva 500-as kezelést kapok. Kérdésem: A probiotikumok közül Ön mit ajánlana. Tisztelettel: Betti

Kedves Betti!
Az antibiotikum okozta hasmenés kivédésére a Saccharomyces készítmények a leghatásosabbak, emellett bármelyik kombinált probiotikum is segít a bélflóra erősítésében.Ezek akár kombinációban is használhatók.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2015. 06. 09. - 13:49 ()

Tisztelt Dr.Wacha Judit! Először is nagyon szépen köszönöm a válaszát,amit a 06.03-án feltett kérdésemre adott(rossz leheletemmel kapcsolatban).Kérdeztem,hogy Ön szerint menjek e tovább gasztroenteorológiáról belgyógyászatra ennek kivizsgálása miatt és Ön azt tanácsolta,hogy maradjak a gasztroenteorolóián és próbáljam meg elvégeztetni a H2 kilégzéses teszteket.Megfogadtam a tanácsot és visszamentem az orvoshoz,aki előzőleg tükrözött és mondtam neki újra a problémámat,de újra sikertelenül.Azt mondta,hogy nincs értelme a tesztnek,mert általában arcüregi problémák,fog problémák és a nem záródó gyomorszáj az oka.Mondtam,hogy voltam gégészeten is és fogorvosnál is.Ezek után kiküldtek,hogy várjam meg kint a papíromat.Alig bírtam megállni sírás nélkül,hogy hazaérjek.Egyszerűen nem hiszik el,hogy így milyen nehéz élni.Persze lehet,csak nem emberek között,közösségben.Itthon viszont eldöntöttem,hogy akkor is elvégeztetem a H2 tesztet,úgy hogy a háziorvosommal íratok hozzá beutalót.A kérdésem az lenne,hogy mit írassak a beutalóra?Simán csak annyit,hogy H2 kilégzéses teszt,vagy külön rá kell íratni,hogy pl.:laktóz,fruktóz,laktulóz terhelés?A másik kérdésem az lenne,hogy egy hasonló problémával küszködő Úrnak javasolta ugyanitt,hogy nézesse meg,nincs e vékonybél dysbakteriozisa,azt milyen módszerrel lehet kiszűrni? Előre is köszönöm szépen a válaszát!Tisztelettel:Katalin

Kedves Katalin!
H2 kilégzéses vizsgálattal tisztázható a laktóz és fruktózintolerancia és ugyanez a módszer a vékonybél diszbakteriózis kiszűrésére, ekkor laktulózzal végzik a terhelést.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2015. 06. 09. - 12:50 ()

Tisztelt Doktornő! Sav miatti gyomor és bél gyulladásra hány mg/nap a legkissebb savtermelésgátló dózis,ami még hatásos lehet?47 kg vagyok Köszönöm megtisztelő válaszát

Kedves Kérdező!
A gyógyszereket erősség szerint osztályozzuk, a legenyhébben a bevonószerek, savcsökkentők, ennél erősebbek az ún. H2-blokkolók és ezt követik a protonpumpagátló készítmények, amelyek a sav termelődését akadályozzák. A dózis készítményfüggő.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2015. 06. 08. - 14:49 ()

Tisztelt Doktornő! Két hét múlva Egyiptomba utazom, több helyen olvastam, hogy nem ártana egy probiotikum-kúrát tartani. Ugyanakkor tejfehérje allergiám van. Mit javasol? Mit érdemes szedni? Arra vonatkozóan van valami ismerete, hogy az Egyiptomban kapható Antinel nevű gyógyszer összetevői mik? Köszönettel: Nagy Éva

Kedves Kérdező!
Probiotikummal érdemes az immunvédekezést megerősíteni. Saját termékeink nem tartalmaznak tojásfehérjét. A Saccharomyces tartalmú probiotikumok is előnyösek az utazási hasmenés megelőzésére és kezelésére.
Az Antinel egy nifuroxazide tartalmú antibiotikum, amit bélfertőzések esetén használnak.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2015. 06. 08. - 12:53 ()

Kedves Doktornő! Kismedencei gyulladással, véres széklettel, erős hasi fájdalmakkal kerültem három hete kórházba. Itt első nap eltávolítottak egy IUD-t, majd szepszis miatt antibiotikumos kezelést kaptam. A nőgyógyász szerint nem az IUD okozta ez erős gyulladásos tüneteket. A panaszaim fokozatosan megszüntek, másfél hete voltam a kórházba már csak a CT eredményre vártam, mikor kiderült, hogy clostridium difficlie -t kaptam el. Ezzel 3 nap múlva kiengedtek. Azóta egy hét telt el, a kezdeti napi 1-2 széklet azonban napi 3-4 re módosult. ( Az étrendemre odafigyelek és igyekszem nem túl nehezeket, hüvelyest, tejtermékeket enni.) Protexin probiotikumot és Gynaflor hüvelykúpot használok 4-5 napja. A kérdésem az lenne, hogy el merjek-e menni 3 nap múlva a befizetett nyaralásomra egy hétre Görögországba? Megfelelő védettség alakulhatott ki ez idő alatt? Kell tartsak bármilyen fertőzés veszélytől? A gyakori szappanos kézmosás mellett, mit tehetek még, hogy nagyobb biztonságban legyek? A Protexin Natural Care megfelelő választás az én esetemben? Lehet intenzívebben szedni ez esetben mint a napi 2x1 tabletta? Várom megtisztelő válaszát! Előre is köszönöm. ( u.i: 29 éves vagyok és az elmúlt fél évben 9 kilót fogytam) Akár személyesen is szívesen felkeresném tanácsáért, ha van rá mód. Kérem jelezze és elküldöm elérhetőségeimet.

Kedves Kérdező!
Antibiotikum szedését követően gyakorta találkozunk Clostridium difficile fertőzéssel. Ez az esetek jelentős részében szépen javul, de előfordulhat súlyosabb forma is. Hogy Önnél melyik van, ezt látatlanban nem tudom megítélni. Ha állapota javul, utazzon el, de feltétlenül szerelkezzen fel a szükséges gyógyszerekkel (metronidazol, Saccharomyces- készítmény, súlyosabb esetben Vancomycin), a nyaralás alatt legyen nagyon óvatos a táplálkozási higiénét illetően és mindenképpen kössön biztosítást az utazás időtartamára egészségügyi ellátásra. Ha bizonytalan a javulást illetően ( láz, hasfájás, napi többszöri , véres-nyákos széklet), akkor inkább halasszák el az utazást. Kiszáradás ellen még sópótlásra a Sodiorál, vagy a Normolyt jól használható.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2015. 06. 06. - 09:10 ()

Üdvözlöm Doktornő! Ön szerint meddig szabad,illetve meddig érdemes szedni a protonpumpagátlót refluxra?(eróziót,sav miatti felmaródást találtak a nyelőcsőnél,gyomorban,és a vékonybél egy szakaszán is).Köszönöm válaszát

Kedves Kérdező!
A reflux egy működészavar, nem betegség. Tehát nem "gyógyul meg" csak tünetmentessé válik. Régebben úgy gondoltuk, hogy a tartós protonpumpagátlás a megoldás, de mostanra úgy tűnik, ennek is vannak hátulütői. Azt javaslom, a tünetmentesség eléréséig szedje, ha panaszmentes fokozatosan építse le a gyógyszeres kezelést és ha újra jelentkezik panasz intermittálóan újra hozzá lehet nyúlni a gyógyszerhez
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2015. 06. 05. - 18:12 ()

Tisztelt Doktornő!Az lenne a kérdésem,hogy az endometriózis csinálhat-e vékonybél gyulladást,illetve boholy sorvadást?Válaszát előre köszönöm

Kedves Kérdező!
A válaszom nem. Ez egy más jellegű, önálló betegség.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2015. 06. 05. - 17:09 ()

a canditatol hogy lehet megszabadulni,crem,tablette?neve?

Kedves Kérdező!
Ha hüvelyi candidára gondolt egy gyógyszerész által írt oldalt ajánlok, melyen hasznos információkhoz juthat
http://gyogyszereszvalaszol.blogspot.hu/2011/07/huvelyfertozesek-gyogyszeres-kezelese.html
Azonban, ha betegsége makacs, kérje ki nőgyógyásza segytségét.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2015. 06. 05. - 14:28 ()

Kedves Doktornő! Kérdésem az lenne, a Normix Antibiotikum mennyiben befolyásolja a fogamzásgátlót tabletta hatását? És ha szedem a Normixot, hány órára rá vagy előtte hány órával érdemes bevenni a Protexint?

Kedves Kérdező!
A Normix egy olyan antibiotikum, amely nem szívódik fel, hanem a bélben lévő kórokozók elpusztítását segíti. A normál bélflórát nem károsítja, ezért probiotikumok szedhetők mellette. Néhány óra különbséget ennek ellenére érdemes tartani a két szer bevétele között. A fogamzásgátlókkal szemben nincs általam ismert kölcsönhatás.

2015. 06. 04. - 17:39 ()

Tisztelt doktornő. Kérdésem: Mennyi ideig ajánlott, illetve lehet szedni protexint

Kedves Kérdező!
A probiotikumok szedése legalább 2-3 hétig ajánlott, de tartós szedésének sincs ellenjavallata
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2015. 06. 04. - 15:27 ()

Mia bélnt Bolyhosodás?

Kedves Kérdező!
A vékonybél nyálkahártyája úgy épül el, hogy számtalan mikroszkópikus kitüremkedés(= boholy) észlelhető rajta ezzel növelve a felszívó felület nagyságát. Ez a normális állapot. Lisztérzékenységben ez a boholystruktura lelapul, megkevesbedik, ezáltal romlik az élelmiszerek felszívódása, hiányállapotok alakulnak ki.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Vitaminkosár kft.

  • +36 (1) 209-1084
  • info@vitaminkosar.hu
  • 1117 Budapest, Nádorliget utca 7/c.
  • 08:00-17:00 között vagyunk elérhetőek