Az ünnepek alatt csomagszállításunk módosított rendben történik
Az ünnepek alatt csomagszállításunk módosított rendben történik: December 21-ig beérkező megrendeléseket december 22-én adjuk át a futárszolgálatnak.
December 22. – január 4. között beérkező megrendeléseket január 5-től folyamatosan dolgozzuk fel, és adjuk át a futárszolgálatnak. Termékeink a partner patikákban az ünnepek alatt is biztosan megvásárolhatók.



Kérdésem a következő:

Figyelem! Kérdése a válasszal együtt mások által is láthatóvá válik!
   

Legfrissebb kérdések

Összesen 1817 kérdés

5. oldal, összesen 90.

« Előző oldal | Következő oldal »

2014. 11. 04. - 13:27 ()

mit jelent ejgyomorra venni az orvossagot?

Kedves Kérdező!
Az "éhgyomor" annyit jelent, hogy legalább 6 órával a gyogyszer bevétele előtt semmilyen élelmiszert nem fogyasztunk.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2014. 11. 03. - 22:15 ()

Tisztelt Doktornő! Hat éves gyermekemnek Protexin Junior rágótablettát akartam adni, mert pár napja nyálka van a székletében. Most vettem észre, hogy augusztus 31-én lejárt a szavatossága. Beadhatom, vagy dobjam el? Üdvözlettel: Katalin

Kedves Katalin!
A szavatosság arról szól, hogy a készítmény hatásosságát addig az ideig garantálják.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2014. 11. 01. - 23:26 ()

Tisztelt Doktornő! Remélem Ön tud nekem választ adni, hogy mit tehetek, mert már teljesen kezdek elkeseredni. Augusztus végén egyik nap éjszaka bekerültem a sürgősségire, mert hasi fájdalmaim voltak majd később éreztem, hogy a vakbélnél valami nem stimmel, rázott a hideg, ki volt száradva a szám, ezért jobbnak láttam bemenni még időben, nem akartam várni. Akkor megvizsgált egy fiatal szimpatikus orvos, vettek vért és emelkedett volt a fehérvérsejtszámom, és ott kellett maradnom a sürgősségin, kaptam infúziót és jegelést. Reggelre jobban lettem, elmúltak a panaszaim, de azért csináltak hajnalban egy UH-ot. Azon látszódott a vakbélnél egy kicsit folyadék, ami a vakbélgyulladás gyanúját vetette fel. Ekkor hívtak sebészt konzultálni majd egy sebész megvizsgált, hasi nyomásérzékenység nem volt, kért egy kontroll vérvételt. Az eredmény alapján elengedett haza, másnap reggel a biztonság kedvéért még visszahívtak egy kontrollra mindent negatívnak találtak. Eltelt körülbelül 3 nap, aztán jobb oldalon elkezdett vesetájékon fájni a hátam (olyan volt mint egy izomfájdalom) meg jobb herébe sugárzó fájdalom is jelentkezett (bár inkább díszkomfort érzet volt, nem kimondott erős fájdalom). Nem volt elviselhetetlen, de jobbnak láttam ezt is megnézetni. Elmentem a háziorvoshoz, csináltak egy vérvételt ami szerencsére ismét negatív lett (egyedül a Eozinofil lett pozitív) a vizeletben volt egy kis fehérvérsejt (6/látótér) beutalót adott urológiára. Ott megkerestem az urológus megvizsgálta a heréket és a vesét ultrahanggal, de ő se talált semmit. Csináltunk egy gyors vizelettesztet, ami nyomokban vért mutatott ki. Azt a diagnózist állapította meg, hogy valószínű vesekő volt és ez már a távozás utáni állapot. Később mivel nem múltak a panaszok visszamentem hozzá (csak a herébe sugárzó fájdalom múlt el). Pont az azt megelőző éjszaka volt olyan, hogy a köldököm vonalába lefelé kisebb görcseim voltak. Elmondtam neki ezeket a panaszokat és hogy az oldalamban (vesetájék felé) lévő fájdalmon felül időközönként felbukkanó szúró fájdalmat érzek a medencecsont végénél (keresztcsont) és a nemi szerv és gyomor közötti lágy területen, valamit alhasban. Ez alapján úgy gondolta, hogy prosztata gyulladás lesz a bűnös és 3 hete antibiotikum kúrán vagyok (Doxycyclin) de sajnos nem igen akar javulni. Az első 1 hétben a nap végére kisebb hasi puffadást észleltem, ami bélgázok kieresztése után elmúlt, ezt a sok gyógyszernek tudtam be. A panaszaim azóta változtak : jobb oldalamban, időközönként fellépő vesetájék felé szúró és tompa fájdalom váltakozva, keresztcsontba sugárzó szúró fájdalom vagy feszülés érzet. Köldök körüli szúró fájdalom (jobb oldala felé a köldök mellett, de olyan mint ha a hasizomba lenne). Itt nem tudom eldönteni, hogy elsőre a köldök mellé szúr be és úgy az oldalamba, vagy fordítva. Valamint gyomorszájnál lévő izom bal oldalára néha. A köldököm bal oldalától lefelé egy vonalban a lágyékig néha kellemetlen izomfeszülést tapasztalok. Valamint a nemiszerv és az alhas közötti területen is szúró fájdalmat és alhasban. Nem folyamatos fájdalomra kell gondolni, hanem időközönként, véletlen szerű szúrásokra. Vannak napok, amikor az alhasi fájdalmak erősebbek, de másnap reggelre visszaáll. Reggelenként ébredéaskorelőfordul deréktáji sajgó fájdalom, de később elmúlik, valamint hetek óta kemény a székletem és darabos(\"bogyós\"). 2 napja kezdtem el szedni a Protexint, az segített és mérsékelte a szorulásomat és némileg ritkította az alhasi panaszaimat. Hasi nyomásérzékenység nincsen. Körülbelül másfél hete csináltak egy UH-ot, ami szerencsére negatív lett, de a beleket közepesen gázosnak ítélték meg. A háziorvosom csinált ismételt vérvételt múlt héten amiben a vvt süllyedés lett pozitív és ismét az eozinofil (bár orvosom azt mondja ez csak allergiára utaló jel), minden más negatív. Azt mondja, hogy előfordulhat h ezeket a panaszokat vakbél is okozhatja, csak ugye a jelenleg is tartó antibiotikumos kúra most mindenre hatással van, főleg a túl közeli egybeesés végett, így meg kell ismételni az UH-ot. Bár ezt nem értem, hogy ha egyszer hasi nyomásérzékenység nincsen. Felmerült még gyanúként a vastagbélgyulladás is. Kétségbe vagyok esve, mert már két és fél hónapja nem igen akadt egy olyan napom amit ne tennének tönkre a tünetek és két orvos is mást mond. Bár hozzá kell tenni, két külön szakterület. Önnek mi a meglátása? Tud javasolni valamit, hogy hova forduljak a panaszommal ahol biztosabbak tudnak nekem mondani? Köszönettel: Tibor

Kedves Tibor!
Leírása alapján urológusával teljes mértékben egyetértek, a tünetek alapján valószínű, hogy egy kisebb vesekő távozása okozhatta a jobb hasfélben a herékbe is kisugárzó fájdalmat és a véres vizeletet. E mellé prosztata gyulladás is társulhatott. Másodlagosan az antibiotikum szedés következtében kiaalkuló bélgázosodás pedig a bélfal feszülése következtében a has különböző pontjain válthat ki diszkomfort tüneteke. Javaslom, szedjen probiotikumot és ha az antibiotikum kúra lezajlását követően is maradnak bélpanaszok, keressen fel egy gasztroenterológust.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2014. 10. 30. - 16:19 ()

Tisztelt Doktor nő! Gyomortükrözés során refluxot álapítottak meg.Felmaródás volt a nyelöcsövön,gyomornyálkahártya gyulladást is megállapítottak.Tüneteim: Gyomorégés időnként, gyomorfájás,hányinger. PPI-készítményeket nem szeretnék szeretni,mivel nagyban megnővelte nálam a Clostridium difficile fertőzést ami már 2 alkalomal volt nálam. Qumamatel vagy a Ranitidin hatóanyag jobb a reflux gyógyításásra? Milyen adagolásban? Köszönöm szépen! Eü dolgozó Sándor.

Kedves Sándor!
A reflux kezelésében a PPI-k hatákonyabbak, mind az Ön által említett gyógyszerek, de valóban több lehetőséget adnak a mellékhatások létrejöttéhez. Ha nincsenek aktiv refluxos paanszok, , fenntartó kezelésre alkalmasak az "enyhébb" szerek, esetleg nyálkahártya bevonószerekkel is próbálkozhat
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2014. 10. 28. - 15:26 ()

Kedves Doktornő! Kisfiam 4 éves 16,5 kg, kislányom 2 éves 9,5 kg. Klinikailag igazoltan tej és tojás érzékenyek. Bio-Kultot szeretnék rendelni, a fiamnak napi fél kapszulát adnék. Adhatok a kislányomnak is? Vagy szigorúan kell venni a 3 éves ajánlott életkort? Rajta van, hogy tejet tartalmazhat. Ez csak azért van, mert rá kell írni, vagy tényleg szennyezett lehet? Válaszát előre is köszönöm! Heni

Kedves Heni!
Három év alatt a Protexin restore adása ajánlott.
A készítmények tejcukrot nem tartalmaznak, tejfehérje a gyártás során minimálisan nyomokban előfordulhat a készítményekben.
Ha tejre, tojásra csak intolerancia áll fenn, használható a termék, ha allergia, akkor ne alkalmazzák.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2014. 10. 27. - 18:03 ()

Tisztelt Doktornő! 64 éves nő vagyok, kálváriám 2013 decemberében kezdődött,amikor jobb oldalon, egész lent, a petefészkem körül, késszúrásszerű fájdalmat kezdtem érezni. A háziorvosom elküldött vér és vizelet vizsgálatra, a vizelet rendbe volt, a vérben a a szérum húgysav volt magasabb 385! Háziorvosom urológushoz küldött, de vesekövet nem találtak, Nospát és Algopyrint irt fel, de nem múltak a fájdalmak. Ezután nőgyógyászatra küldött, ami negatív lett. A hasi Uh is negatív lett. Háziorvosom ekkor már a gasztroenterologiára küldött ahol vastagbéltükrözés történt. Ott megállapították hogy a vastagbélen néhol divertikulomok vannak, és a vastagbél görcsös. A diagnózis IBS. Egyéb vizsgálatok nem történtek: faces vizsgálat, széklettenyésztés, kilégzéses vizsgálat, ételintolerancia lisztérzékenység. A has jobb oldali alsó részében időközönként érzem a késszúrásszerű fájdalmat, széklet és vizeletem rendben, se puffadás, sem hasmenés, sem székrekedésem, nem volt soha. Szeretném megkérdezni, hogy ez valóban IBS-e vagy egy kezdődő sérv tünete lehet-e?Válaszát előre is köszönöm. ILona

Kedves Ilona!
Látatlanban elég nehéz véleményt formálni. Szükség lenne egy vastagbélvizsgálatra azt eldöntendően, hogy valóban "csak IBS"-e van, vagy valami egyéb vastagbélbetegség is fennáll. A terheléses funkcionális vizsgálatok is közelebb vihetnek a válaszhoz, ezek nélkül csak találgatni lehet.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2014. 10. 25. - 19:24 ()

Tisztelt Doktornő! Páromnál a nyáron a tünetei alapján, laktóz intoleranciát állapítottak meg. Laktóz mentes élelmiszerek és tejtermékek fogyasztásával rendben van az emésztése, de néha még túlterheléskor többszöri híg széklet jelentkezik. Segithet-e probiotikum szedése, ha igen, melyik javasolt? Válaszát köszönöm.

Kedves Kérdező!
Egyes probiotikus baktériumok segítenek a latóz emésztésében, de igazolt laktózintolerancia esetén a Lactase enzim receptre feliratható a beteg számára, ez alkalmanként hatásosabb megoldást jelent.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2014. 10. 23. - 09:08 ()

Tisztelt Doktor Nő Fiamál 3 éve ismert coeliakia, Hashimoto thyreoditis- diéta mellett ko. eredményei jók. Lányom 22 éves PCOS, IR, Hashimoto thyreoditise van. Nagyon sokat fáj a feje, puffad, sovány, hízni nem tud. Felmerült nálla is a coeliaka lehetősége. Kivizsgálása megtörtént: Szöveti transgl. negatív, biopsia Marsh 2, genetika pozitív, LMG: gliadin gátol. Gastroenterológus szerint ez nem lisztérzékenység, diéta nem kell. Háziorvosunk nagylabort kért ( TSH ko. ra ) amiben most először kérte az alábbi vizsgálatokat: IgG 6.35 A g/L 8.00-17.00 IgM 1.21 g/L 0.60-3.70 IgA

Kedves Kérdező!
A leletek inkább arra utalnak, hogy a genetikai hajlam megvan - amit testvére betegsége meg is erősít, de a lányánál ezek az adatok még nem teszik egyértelművé a lisztérzékenység fennállását.
Fogyásában a pajzsmrigy betegség is közrejátszhat, de egyéb enzimhiánynak, a PCOS miatt cukorbetegségnek is érdemes utána nézni és szükség szerint kezelni azokat.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2014. 10. 22. - 11:49 ()

Tisztelt doktornő, Entizolt ( metronidazolum) szedek naponta 3x1 tbl. és doxyhexal 200 tabs ( tetracykline) napi 1 tbl. Milyen probiotikumot ajánlana ehez az antibiotikumos kombinációhoz. Köszönöm szépen. Tisztelettel Simko Andrea

Kedves Andrea!
Ha a készítményeket hosszú távon kell alkalmazni, inkább valamelyik Saccharomyces boullarddit tartalmazó készítményt válassza(pl Enterol) ugyanis erre a gombára nem hatnak az antibiotikumok.
Ha rövidebb kúrára van szükség, valamelyik kombinált készitményt ( pl. Biokult, Protexin Balance) ajánlom.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2014. 10. 21. - 23:00 ()

Kedves Doktornő! Évek óta tartó gyomor és bordaív alatti fájdalom, puffadás keseríti mindennapjaimat.Műtéti beavatkozások miatt sok antibiotikumot kaptam. Sok diétát , gyogyszert és gyógyhatásúnak mondott szert próbáltam, eddig sikertelenül. Évekkel ezelőtt laparoszkopos epeműtétem volt, de a májtájéki fájdalom nem múlt. Kilégzési teszt: laktaláz és laktóz vizsgálat is pozitív lett. Orvosi javaslatra Protexin IBSt kezdtem szedni, de az összetevők között laktóz is található. Laktáz rágótabletta vagy csepp együttes használata segíthet? Előre is köszönöm válaszát.

Kedves Kérdező!
Az IBS-ben lévő minimális laktóz nem igényel enzimpótlást.( A Protexin Balance, vagy a Biokult viszont "laktózmentes"-nek mondható készítmények) Fontos azonban a pontos laktózmentes diéta betartása és a diéta mellett, ha szükséges, az enzim rendszeres fogyasztása. Gyakran a laktóz mellett egyéb cukrok (pl fruktóz) emésztése is károsodott, érdemes ezt is megnézetni. A vékonybél bakteriális túlburjánzás kezelésére pedig a Normix kúraszerű ismétlése javasolható
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2014. 10. 20. - 11:21 ()

Három éve hasmenésem van. Minden kivizsgálást elvégeztek, tükrözés, allergia, szövettan. Nem találtak lényeges eltérést. De a hasmenésem nem mult el. Mit tegyekM

Kedves M!
A hasmenés hátterében diétahiba,gyógyszermellékhatás, enzimhiány, anyagcserebetegség, pajzsmirigybetegség,ételintolerancia, lisztérzékenység stb is fennállhat. ezt gasztroentrológián tisztázhatják különféle funkcionális vizsgálatokkal.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2014. 10. 19. - 21:23 ()

Kedves Doktornő! 65 éves vagyok, a nyugdíjas létből is fakadó lassúbb életvitellel. A problémám előzményei: tavasszal szakaszos székletürítési problémákkal kerültem orvoshoz. Az első colonoscopia során megállapították, hogy egy nagyobb, nyeles polip és több kisebb társa okozza a problémát. A második colonoscopia során (már rákészülve) távolították el a bűnöst - a szövettan szerencsére negatív eredményű lett. 3 hónap elteltével, a kontroll-vizsgálat is jó eredményt hozott, a kis polipok is eltűntek – mint magam is láttam a monitorokon, tiszta lett a „terület”. (Az egyéb leleteim is jók lettek, pajzsmirigy-problémák sincsenek.) Ez utóbbi, harmadik beavatkozás óta jelentkeznek azok a gondok, ami miatt szíves tanácsát kérem: ez ismét a székletürítés nehézsége, pontosabban az inger hiánya. Nagy nehézségek, erőlködések (ami tudom, hogy nem jó) után tudok csak némi eredményt produkálni. A déli órákra jövök csak rendbe, ami nem egy normális állapot. Amíg nem tisztulok ki, rendkívül rossz a közérzetem, fejfájásom van, stb., ez rendkívül zavar. Egész életemben ahhoz szoktam, hogy reggel rendben elvégzem a dolgaimat és végezhetem a napi teendőimet. Nem tagadom, bizonyára van bennem is valami megfelelési kényszer, türelmetlenség, így pszichikai okok is állhatnak a háttérben. Igyekszem egészségesen étkezni (rostok) és elég folyadékot inni, mozogni is (ha már „magamhoz tértem”). Ha fontos intéznivalóm van másnap, Stadalax-hoz folyamodom (amire tudom, nem kellene rászoknom), egyéb napokon Hunyadi János, Activia-joghurt, utifű maghéj, stb. segítséget próbálok igénybe venni esténként. Tisztában vagyok azzal, hogy a kor előrehaladtával lassulnak a folyamatok, de ez a viszonylag hirtelen változás nagyon megvisel mind fizikailag, mind lelkileg. Hálás lennék valami jó tanácsért, ötletért. Tisztelettel és köszönettel: József

Kedves József!
Hashajtás helyett az aktívabb mozgás, több rost és folyadék (napi 2-3liter!) lenne kívánatos. A Lepicol nevű készítményben az utifűmag örlemény mellett hasznos probiotikumok is segítenek a bélmozgás rendezésében.
Ha mindez kevés, vaalmelyik prokinetikus szert ( Domperidon, Motilium, Cerucal stb) érdemes megpróbálni. Ezek nem hashajtók, hanem a bél mozgását fokozzák.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2014. 10. 18. - 19:55 ()

Tisztelt Doktornő! IBS-re meteospasmyl gyógyszert javasoltak -én no-spa érzékeny vagyok- elkezdtem szedni és a torkom és nyelvem megdagadt allergiás reakció lépett föl nálam.A háziorvos azonnal leállította.Kérem szépen van e olyan IBS-re való gyógyszer ami nem tartalmaz- mebeverin, pinaverin,drotaverin...stb-származékot és amit tudnák szedni.Hálásan köszönöm válaszát előre is.Mihályfy Ágota Toronto

Kedves Ágota!
Az IBS-es tünetek jelegétől függően törekedhetünk a hasi fájdalom, a puffadás, a hasmenés, vagy a székrekedés csökkentésére. Gyakran kíséri az IBS-t vékonybél bakteriáls túlburjánzás, vagy az emésztőenzimeink csökkent működése. Mindezek más és más gyógyszerekkel kezelhetők.A görcskészség csökkentésére pl a Spasmomen (otilonium bromid) nem tartalmazza az Ön által felsorolt anyagokat. Dysbakteriozis esetén a Normix(rifaximin) és probiotikumok segíthetnek, enzimhiány esetén enzimpótlás és diéta jön elsőként szóba
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit.

2014. 10. 17. - 21:12 ()

Kedves Doktornő! Mi az oka, hogy antibiotikumos kezelés során a probiotikumok javasolt fogyasztási mennyisége a Bio-Kult készítmény esetében napi 4 db kapszula (felnőttnél), a Protexin Balance-nál pedig csak 2 db, pedig a Bio-Kult az, ami eleve sokkal többféle és nagyobb mennyiségű baktériumot tartalmaz? Ez ellentmondásosnak tűnik számomra. Továbbá a Bio-Kult tartalmaz-e prebiotikumot (ugyanis a leírásában ez az információ nem található meg)? Köszönöm válaszát! Tisztelettel: Róbert

Kedves Róbert!
Elnézését kérem a késői válaszért, de igyekeztem a külföldi gyártó véleményét is kikérni a "logikátlan" magyarázatra.
Az angol Probiotics International Ltd. munkatársa úgy nyilatkozott, hogy még napjainkban sem tisztázott, hogy a sok betegséget előidéző bélflóraváltozás esetén milyen hatásos dózist válasszunk a bélflóra rendbetételére. 2009-ben McFarland úgy nyilatkozot, hogy még mindig nincs egyetértés a leghatékonyabb probiotikum adag kiválasztásában. Ez a tartomány a napi 10 millió és a 100 milliárd között mozoghat. A Protexin egy régebbi készítmény, a leiratán a megjelenést követően nem módosítottak,
A Bio-Kult azonban egy újabb termék, amellel az újabb kutatási eredményeket is figyelembe véve, igyekeztek a nagyobb probiotikum igényű fogyasztóknak is megfelelni. A hazai kereskedelemben a brit ajánlások kerültek átvételre.
Úgy gondolom, ez kellő magyarázat arra, hogy a jótékony bélflóra nagyobb dózisú probiotikummal történő erősítése bizonyos értékhatárok között hasznosan befolyásolhatja egyes betegségek javulását.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2014. 10. 16. - 19:54 ()

Tisztelt Doktornő! 43 éves nő vagyok, idén július elején egy enyhe bélfertőzéssel kezdődtek a panasz ami. Azzal egyidőben 5 napos antibiotikum kúrán is átestem. Azóta nem szűnő tüneteim: minden nap hajnalban, reggel ébredés után laza széklet. Van, hogy napokig normális ( de akkor is kora reggeli), s azután ismét lazává válik. Egyszer-egyszer előfordul második ürítés is, ami rendszerint apró darabos. Ezen kívül, napi szintű bélgázosodás, este, hajnalban, gyomor és bélkorgás. Annyit idegeskedtem emiatt, hogy mostanra az eddig enyhe refluxom előjött és súlyosbodott, fel van maródva a nyitott gyomorszáj. (Rekeszsérv nincs). Az eddigi vizsgálatok: két nagy labor, immunszerológia, széklettenyésztés, kolonoszkópia negatívak. Gyomorrükrözés: Gerd II-III. Kilégzéses laktózintolerancia (28, 32, 28,.....) pozitív, laktulóz (22, 34, 28, 20) pozitív. Három kérdésem volna: 1. A laktulóz teszt után nagyon rosszul voltam, bélfortyogás, gázok, egyszeri nagyon laza széklet. Ez mitől volt, hiszen az eredmény bár pozitív, mégsem tűnt olyan súlyosnak? A Normix milyen eséllyel segít kijönnöm ebből, mert már nagyon el vagyok keseredve, hiszen eddig nem voltak komoly emésztőszervi panaszam? 2. Ön szerint panaszaim hátterében állhat-e valami más, esetleg IBS és szoktak hozzá a gondolathoz, hogy így kell léteznem? 3. A nyitott gyomorszájat, illetve refluxot mivel lehetne hatékonyan kezelni hosszútávon anélkül, hogy évekig, vagy élethosszig PPI-t kelljen szednem? Válaszát köszönöm, Szilvia

Kedves Szilvi!
A laktulózterhelés a vékonybél bakteriális felülfertőződését mutatja, melynek kezelésére a Normix probiotikummal kiegészítve kiválóan alkalmas. Tekintettel arra, hogy a laktózterhelése is pozitiv, a tejcukrot tartalmazó ételeket kerülnie kell, szükség esetén a lactase enzim használatával segítheti a tejcukor emésztését. Hogy emellett van-e egyéb intolerancia, csak vizsgálattal deríthető ki.
A reflux pedig egy működészavar, ami életfogytig tart és a tünetek függvényében kell kezelni. Ha paanszos szedni kell a gyógyszert, ha panaszmentes szüneteltetheti a szedését.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2014. 10. 16. - 09:29 ()

Kedves Doktornő! 25 éves lány vagyok. Már több hónapja fáj a hasam bal oldalon a lép vonalában. Mi okozhatja ezt a problémát? 14 évesen laktózintoleranciát állapítottak meg nálam, de nem volt olyan súlyos. Okozhatja ez? Vagy talán nem is emésztőrendszeri probléma? Hasi ultrahangon is voltam, de nem találtak semmit sem. Köszönöm válaszát!

Kedves Kérdező!
A has felső részében a bal oldalon a gyomor és a vastagbelek, valamint a hasnyálmirigy található. Ha utóbbival baj lenne, azt a hasi UH jelezte volna. Ha gyomor oozza a panaszt, gyomorégést, fozozott savtermelést tapasztalna. Ha a bél a panasz forrása, a nem jól tartott laktózmentes diétától kezdve számos ok felmerülhet, pl.diétahiba, enzimdefektus, a bél gyulladása stb. Ha paanszai tartósan fennálnak, keressen fel egy gasztroenterológust

2014. 10. 15. - 12:54 ()

Kedves Doktornő! Clostridium difficile okozta álnyálkahártyás vastag és vékonybél gyulladással 2 hétig feküdtem kórházban, elég súlyos eset voltam. Az orvosok azt mondták, hogy felesleges szednem probiotikumot, nem fog segíteni. Én mégis szeretném szedni, Ön melyiket javasolja a Protexin termékei közül (vagy bármi mást)? Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Kérdező!
Önnek is azt tudom ajánlani, amit az előző kérdezőnek. Az antibiotikumszedést követő leginkább Clostridium difficile okozta álhártyás vastagbélgyulladás kezelésében a speciáls antibiotikum kezelés mellett a Saccharomyces boullardii-t tartalmazó készítményekkel vannak a legbíztatób klinikai eredmények.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

Vitaminkosár kft.

  • +36 (1) 209-1084
  • info@vitaminkosar.hu
  • 1117 Budapest, Nádorliget utca 7/c.
  • 08:00-17:00 között vagyunk elérhetőek