Dr. Wacha Judit klinikai főorvos, belgyógyász-gasztroenterológus válaszol minden kérdésére.


Kérdésem a következő:

Kérdésére Doktornő 24 órán belül választ küld, melyet a honlapunkon tud megtekinteni.
Figyelem! Kérdése a válasszal együtt mások által is láthatóvá válik!
   

Legfrissebb kérdések

Összesen 1740 kérdés

5. oldal, összesen 84.

« Előző oldal | Következő oldal »

2014. 07. 21. - 11:34 ()

Tisztelt doktornő. Arra lennék kíváncsi hogy a tünetmentes diverticulosis miért okoz kellemetlen bélgázosodást. Aprómagvas ételeket nem eszem a rostdús táplálkozás pedig tovább fokozza a gázokat. Sok folyadékot csapvizet fogyasztok tejterméket nem eszem nem iszom. Van esetleg valamilyen gyógyszer a Normixon kívül ami segíthetne a gázosodás megszüntetésében? Válaszát köszönöm. Gábor.

Kedves Gábor!
Vannak oldható és oldhatatlan rostok, van amelyik fokoza a gázképződést és van olyan ami normalizálja a bélműködést. Tanilmányozza a FODMAPs diéta irányelevit. Erre vonatkozóan a neten talál megfelelő oldalakat. A Normix mellett fogyasztott probiotikumok szintén csökkenthetik a tüneteket.
Ha ez is kevés, H2 kilégzéses vizsgálattal tisztázni lehet a vékonybél bakteriális túlburjánzása mellett gyakran tapasztalható, hasonló tüneteket okozó laktóz és fruktóz intolerancia fennállását, ha ezek bármelyike igazolódik, megfelelő diéta és enzimpótlás megszüntetheti a panaszokat.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2014. 07. 18. - 16:19 ()

9-hete már, hogy végbélsugár kezelésemnek vége lett. Végbél daganat kisebbítése volt a cél.Sajnos a műtét elmarad.MR-i vizsgálat gyulladt heges végbélt mutat.Állandó hasmenés,s nagyon fájdalmas végbél ha ülök,a fáradékonyság sem múlt még el.Kezelő orvosom /onkológus/szerint ez ennyi idő után is természetes.A gyulladást nem lehet enyhíteni.Vagy nem lehet ezt gyógyítani pl gyulladás csökkentővel?Reménykedem, hogy spontán elmúlik? Nagyon kellemetlen.Köszönöm válaszát: Kati

Kedves Kati!
A sugárkezelés sajnos nem csak a daganatot károsítja, hanem az ép nyálkahártyát is. De hát valamit valamiért. Akármilyen kellemetlen is a sugárkezelést követően kialakult vastagbélgyulladás, a cél érdekében el kell viselni. Sajnos célzott kezelés erre nincs. Probiotikummal talán enyhe tünetcsökkentést el tud érni.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2014. 07. 14. - 20:51 ()

Tisztelt Doktor Nő. Clostridium difficile fertőzést kaptam el. Amire kaptam Normix 2x2 tabletta 6 napig, és Klion 2x2 tablettát kúraszerűen. Megszeretném kérdezni,hogy mit jelent,hogy kúraszerűen? Meddig kell használni a gyógyszert és milyen időközönként? Köszönöm szépen a válaszát !

Kedves Kérdező!
A fenti gyógyszerekkel szerencsés esetben meggyógyul a fertőzése, érdemes még Saccharomyces tartalmú probiotikumot szednie az antibiotikum mellé. Ismételni a kúrát csak akkor kell, ha hasmenése fennmarad. Ez esetben konzultáljon kezelőorvosával
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2014. 07. 12. - 08:00 ()

bélgyuladásom van és fáj a hasam kicsit ráhuzodot derekamra is mit csináljak

Kedves Kérdező!
Forduljon orvoshoz és tisztázzák, mi a baj. Ha fekélyes bélgyulladása van, az izületi problémákkal, vesekövességgel is szokott együtt járni.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2014. 07. 09. - 11:33 ()

Inplantátum beültetése miatt antibiotikum szedését rendelte el az orvos 5 napig és mellé probiotikumot. Sajnos a probiotikumtól az egész testemen tűpont szerű bevérzés keletkezett. Kérdésem eddig, ha antibiotikum szedése vált szükségessé sohasem kaptam probiotikumot, most miért kellett?

Kedves Kérdező!
A fertőzés megelőzésére alkalmazott antibiotikumok nem csak a kórokozókat, hanem a normál bélflóra tagjait is elpusztítják, ennek kivédésére szoktuk antibiotikum szedés mellett a probiotikumok használatát javasolni.
A jótékony bélflóra megvédése további szövődmények megelőzését szolgálja.
Nem tudom, milyen készítményt használt és azt sem, hogy valóban a probiotikus baktériumok váltották-e ki a bőrtüneteket, vagy esetleg a készítményben lévő vivőanyagok, vagy valami egyéb véletlenszerűen egybeeső egészségügyi probléma, élelmiszerintoleerancia, vagy valamilyen toxikus reakció.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2014. 07. 08. - 14:21 ()

Tisztelt Doktornő! Laktulóz terhelésem eredménye a következő: 0 perc:18 40perc:17 60 perc:14 80 perc:14 100 perc: 12 120 perc:10 140perc: 9 160 perc: 7 180 perc:6 A 40. perc környékén hascsikarás jelentkezett,mely kb. fél-1 óra alatt elmúlt. Szeretném megkérdezni,mire utal az eredmény? Szükséges-e antibiotikumot szednem? Probiotikumot rendszeresen szedem. kb. 1 éve vannak emésztéssel kapcsolatos panaszai,: hol székrekedés, hol hasmenés,puffadás. Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Eszter

Kedves Eszter!
A hidrogén kilégzéses vizsgálatot akkor tekintjük pozitivnak, ha a fújt értékek bármelyike meghaladja a 20-as értéket, tehát ilyen értelemben a tesztje negativ. Abban az esetben, ha a kilégzéses vizsgálat során klinikai tünetek jelentkeznek, felveti annak a lehetőségét, hogy nem hidrogén, hanem metántermelő dysbakteriosis áll fenn. Ezesetben a NOrmix kura javíthat a panaszokon
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2014. 07. 07. - 21:44 ()

Tisztelt Doktor Nő. Porckorong sérv műtét után és idegzsábra milyen gyógyszert tetszik ajánlani. Izomlazított szedek Myoflexin 250 mg. Aflamin? Mesulid? Fortedol? Rantudil forte? Melox ep? Válaszát köszönöm szépen és a segítségét !!!

Kedves Kérdező!
Gasztroenterológusként nem vagyok híve a nonszteroid gyulladáscsökkentőknek, mert mindegyik rendelkezik valamilyen gyomor-bélrendszert károsító mellékhatással.
Viszont az sem jó, ha fájdalmaink vannak. Mindegy, hogy melyik készítményt szedi, de a lehető legrövidebb ideig tegye, amíg feltétlenül szükséges, és érdemes gondoskodni a gyomor védelméről.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2014. 07. 06. - 18:32 ()

Tisztelt DoktornőFekélyes vastagbélgyulladásom van és nagyon lassú az emésztésem ezért napi szinten szedtem a Mezymet,de a kezelőorvosom azt mondta a mezym nem jó a colitiseseknek, mert iritálhatja a rectumot,inkább szedjem a Trimebutint.Mit az ön véleménye?Köszönöm szépen. Marika

Kedves Marika!
Bélpanaszok esetén mindkét szer hasznos lehet, de inkább irritábilis bélszindromában. Fekélyes bélgyulladás esetén elsősorban nem ezeket választjuk. Javaslom konzultáljon gasztroenterológusával. Alapbetegségének állapota és egyéb kísérőtünetek szabják meg a választandó gyógymódot.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2014. 07. 06. - 17:42 ()

Tisztelt Doktornő! Lányom colitis ulcerosában szenved,szeretném megkérdezni,hogy szedhet e probiotikumot,ha igen akkor melyiket javasolja és milyen arányban.Köszönettel:Brigi.

Kedves Brigi!
Bármelyik kombinált probiotikum alkalmazható. Irodalmi adatok szerint a VSL #3 kombinációt találták colitis ulcerosában a leghatékonyabbnak
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2014. 07. 06. - 13:36 ()

Gasztroenterológus javasolta, hogy hasmenéses panaszaimra szedjek Normix filmtablettát. Ha visszatérnek a panaszok, akkor akár havonta ismételhető egy-egy kúra. Szeretném megkérdezni, mivel ez a gyógyszer antibiotikum, szedhető-e ilyen gyakran, és milyen probiotikum szedése szükséges.

Kedves Kérdező!
A Normix a "bél antibiotikuma". Nincs szisztémás antibiotikus hatás, csak a bélben "csinál rendet". Nem bántja a normál bélflóra tagjait, de csökkenti a bélben lévő patogén baktériumokat, ezáltal ritkus a hasmenés, csökken a puffadás és a hasi fájdalom.Ismételt szedésével sem okozunk káros mellékhatást. Bármelyik kombinált kellő csíraszámú probiotikum alkalmas a jótékony bélflóra erősítésére.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2014. 07. 05. - 23:28 ()

Tisztelt Doktor Nő. Megszeretném kérdezni,hogy melyek azok a probiotikumok név szerint,amelyek Saccharomyces Boullardiit tartalmaznak? Válaszát köszönöm szépen !

Kedves Kérdező!
A Saccharomyces Boullardii többféle készítményben is elérhető. A hazánkan forgalmazott szerek közül az Enterol tablettában is megtalálható, ami gyógyszerként van törzskönyvezve.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2014. 07. 05. - 16:31 ()

Tisztelt doktorno!Majus 25 ota vannak,gomorpanaszaim,elotte nagyon sok gyogyszert szedtem,megvoltam fazva ,tudogyuladasom volt,Claritromicint,Augmentint es Zinnatot szedtem es xefort .Nagyon sok stresszen mentem at apukamnal aprilisban tudorakot fedeztek fel.Majus vegen elmentem az oroshoz .helicobakter teszt pozitiv lett,megint kaptam amoxicilint,claritromicint ,metronidazolt es esomeprazolt.Valameddig jobban voltam ,de aztan csak elojottek a panaszaim puffadas,szurodas a hasamban,etvagytalansag es elmentem gyomortukrozesre ott az eredenyemKaptam gyogyszert rabemant,probiotokumot,es dicetelt ezt ket hete szedem,jobban is voltam de most negy napja elovett egy hasmenes ,hanyinger 39,40 fokos laz,a csaladi orvos azt mondta h egy virus ,szedjem tovabb a gyogyszereket,lazam mar nincs de nem birok enni mindentol hanyingerem van az orvosom epp most szabadsagon van,kerem segitsen mit tegyek,es mit jelentenek valojaban az eredmenyeim.A verkepletem az jo,csak az LDH lett 524,ami azt mondta,h nem nagyon nagy es valojaban az LDH ,mit jelent.Koszonom szepen elore is varom a valaszat.Tisztelettel.

Kedves Kérdező!
Az LDL többféle kórképben megemelkedhet, önmagában nem kórjelző.
A láz és hasmenés viszont utalhat konkrét megbetegedésre. Érdemes lenne széklettenyésztést és a székletből Clostridium difficile toxin meghatározást kérni. Utóbbi antibiotikumszedést követően gyakori és speciális kezelést igényel. A diagnozisban kérje háziorvosa segítségét.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2014. 07. 04. - 15:29 ()

Tisztelt Doktornő!Ma kaptam meg a lisztérzékenységi érvizsgálat eredményét,amin nem tudok kiigazodni,és 3 hét múlva kaptam időpontot az orvoshoz,de addig szeretném tudni,hogy van e okom az aggodalomra.Gliadin szűrő eredményem:>100.0, gliadin iga:2.0 U/ml, gliadin igg:>100.0 U/ml.Válaszát előre is köszönöm.

Kedves Kérdező!
A referenciatartomány szerint 0-20 közötti Ig értékeket tekintjük normálisnak, felette kóros. De ez esetleg labortechnika alapján eltérhet. Nézze meg a leletén, milyen referencia érték szerepel.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2014. 07. 03. - 15:21 ()

Tisztelt Dorktornő! Tini lányomnak 7 éve colitis ulcerosája van. Születése óta tejfehérje és laktózérzékenysége(tartja a diétát). Sajnos a "colitis" tavaly október óta vérzik, Pentasa gran, Budenofalk hab, Xalazin kúp, Immuran, Normix nem segítenek. Nagyon sokféle ételintoleranciája alakult ki közben, alig van valami, ami nem okoz panaszt. Próbáltunk probiotikumot, de a legtöbben Lb. casei és lactis van. A tejallergiája miatt szedheti ezeket?(úgy vettük észre, hogy fokozzák a vérzést) Köszönettel: Anna

Kedves Anna!
Mindenképpen tisztázni kellene, hogy a tejfehérjére allergia, vagy intolerancia áll fenn. Utóbbi nem végleges, javulhat, elmúlhat az élet folyamán.
A probiotikus baktériumok többségét - törzstől függetlenül általában tej alapú táptalajon növesztik. Maga a készítmény csak minimálisan, nyomokban tartalmazhat tejfehérjét.
Tejcukor intolerancia esetén vannak laktózmentes készítméynek, illetve rendelkezésre áll a lactase enzim , amely szükség szerint alkalmazható.
Az aktív colitis kezelésében az iható enterális tápszerek jól alkalmazhatók.(pl.: Modulen IBD).
Amennyiben mindezek ellenére is vérezget, terápia rezisztens, biológiai kezelés is szóbajön. Ezt mindenképpen meg kell beszélni a lányát gondozó gasztroenterológussal.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2014. 07. 03. - 10:41 ()

Tisztelt Doktornő! Laktózterheléses vizsgálaton (vérvétel) voltam, s a laborértékek a következőek: Lactose terhelés éhgyomori: 5,3 mmol/l; 15 perces : 5,3 mmol/l; 30 perces 5,6 mmol/l, 60 perces 5,9 mmol/l; 90 perces 5,5 mmol/l; 120 perces 4,5 mmol/l. Kérem szíveskedjék a fentieket értékelni, s érdeklődnék, hogy ennek fényében laktózérzékeny vagyok-e! Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Kérdező!
Fentiek alapján Önnek laktóz intoleranciája áll fenn.
Normális mennyiségű laktáz enzim jelenlétében legalább 1,1 mmol-lal kellett volna emelkednie a vércukorértékeinek a terhelés során.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2014. 07. 03. - 06:27 ()

tisztelt.doktornő.irritábilisszindrómába.szenvedekmárnégyéveéselkeztemszednianolmaflortmeddigszethetem.györgy

Kedves György!
A bélflóra rendezése hosszú távon sem ellejavallt. Próbáljon meg valamilyen kombinált, több probiotikus törzset tartalmazó készítményt.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

Vitaminkosár kft.

  • +36 (1) 209-1084
  • info@vitaminkosar.hu
  • 1117 Budapest, Nádorliget utca 7/c.
  • 08:00-17:00 között vagyunk elérhetőek