Dr. Wacha Judit klinikai főorvos, belgyógyász-gasztroenterológus válaszol minden kérdésére.


Kérdésem a következő:

Kérdésére Doktornő 24 órán belül választ küld, melyet a honlapunkon tud megtekinteni.
Figyelem! Kérdése a válasszal együtt mások által is láthatóvá válik!
   

Legfrissebb kérdések

Összesen 1916 kérdés

5. oldal, összesen 95.

« Előző oldal | Következő oldal »

2015. 01. 08. - 19:39 ()

Tisztelt Doktornő! Széplaki Borbála vagyok már többször \"beszéltünk\" és adott tanácsot.IBS problémám van és a lényeg, hogy ami az IBS-re való gyógyszer vagy probiotikum van nem tudom szedni.Meteospsamyl,Duspatalin,No-Spa,Spasmomen,IBS Florea,Normaflore,P.Balance.Semmi nem jó a szervezetem negatívan, allergiával-torokdagadás,viszketés,ébrenlét...stb-reagál rájuk.Minden leletem negatív-vérkép,enzimek,vitaminok,ételallergia (tej 0,40)-.Már lassan semmiből áll az étkezésem mert annyira rettegek attól, hogy mikor jön a görcsös fájdalom és a hasmenés és a fájdalmas gázképződés.Nem tudom mit tegyek?Étkezéshez ha ugy van Kreont szoktam bevenni.(h.orvos ajánlotta) Étkezésem nagyon egyoldalú és emiatt kb 1 héten 1* van székletem.(ez olyankor nyálkás,lepedékes).De van, hogy elkap a fájdalmas hasmenés.Sulyomat tartom 49-50 kg vagyok.Doktornő véleménye szerint mi lenne a teendő?Azt mondták ne foglalkozzak semmivel és kezdjek el enni normálisan vegyem be a kreont és akkor biztosra megyek.Hát nem tudom.Válaszát nagyon várom.Borbála

Kedves Borbála!
Nem emlékszem korábbi leveleiből, hogy tisztázták-e hogy van-e vékonybél dysbakteriosis, vagy valamilyen enzimhiány, tudja-e bontani a laktózt, fruktózt, nincs-e lisztérzékenység, vagy hisztamin intolerancia.Ha mindez megtörtént, érdemes újra átbeszélni a gasztroenterológusával a teendőket és nem utolsó sorban a megfelelő étrendet, mert normális étkezés nélkül valóban nem működik rendesen a szervezetünk.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2015. 01. 07. - 03:04 ()

Doktornő! IBS-re javasolja e a magne b6 szedését, hogy a görcsök szünjenek.A vérvizsgálati eredményen a magnézium szintem jó de sok a stressz és sokat fájdogál a hasam.ínagyon köszönöm íistván

Kedves István!
A magnézium hasznos a stressz mérséklésére, nem nem az IBS gyógyszere. Próbálja meg a Protexin IBS Florea használatát.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2015. 01. 06. - 13:35 ()

Tisztelt doktornő! Egy hónapja műtöttek vékonybél gyulladással,elméletileg chron vagy ahhoz hasonló tünetek. Milyen probiotikumot ajánl? Tisztelettel Kókityné Andrea

Kedves Andrea!
Valamelyik kombinált, több törzset tartalmazó készítményünk szedését javaslom.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2015. 01. 04. - 23:30 ()

Tisztelt Doktornő! A Protexin IBS-ben levő Lactobacillus rhamnosus LCR 35® baktériumtörzs miben különbözik más Protexin termékekben levő hasonló nevű baktériumtörzstől? Pl. Lb rhamnosus PXN 54 IBS-em van, melyik a jobb választás, egy komplex probiotikum, amiben benne van a rhamnosus törzs is, vagy kifejezetten jobb a Protexin IBS? Üdvözlettel, Zsuzsa

Kedves Zsuzsa!
Természetesen mindkét készítmény használható, a 35-ös alcsoportot kifejezetten az IBS-re fejlesztették ki, illetve a Gynophilusban is ez található, ami hüvelyi fertőzésekre ajánlott. Más indikáció esetén a kombinált készítmények választása javasolható.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2015. 01. 03. - 09:59 ()

Tisztelt Doktornő! 1997-ben diagnoszt Izáltak nálam glutén és lactose érzékenységet a diétát azóta is tartom és rengeteg orvosnál jártam/Békéscsaba, Szeged, Gyula, Debrecen, Budapest/, mert ssjnos most 31 éves vagyok és 35kg, hiába eszek nem tudok hízni, nagyfokú csontritkulásom lett, hasi panaszaim elég sűrűn vannak! Rengeteg vizsgálaton vagyok túl, de nem tudja ez asok orvos mi lehet a gond! Már 4 orvis szerint nem is vagyok glutén érzékeny, mert a mostani biopszia eredmények jók lettek, de inkább tartsam a diétát! Nagyon szeretnék már egészséges lenni és nem egy gyerek testben élni! Férjhez mentem és majd babát is szeretnénk, de ilyen soványan ez lehetetlen! Ki tudna segíteni már végre? Hiába megyek el dokikhoz mindig az a válasz, ha professzorok vizsgáltak és ők nem tudják mit várok tőlük csak ez engem nem vigasztal...

Kedves Kérdező!
Ha korábban lisztérzékeny volt és a diétát megfelelően tartja, az újabb szövettan természetesen negativ. Ez nem azt jelenti, hogy megoldódott a lisztérzékenység, hanem azt, hogy helyesen diétázik.
Meg kellene csináltatni egy keményítőterhelést, ha a hasnyálmirigy enzimtermelése nem kielégítő, az is fogyáshoz vezet. Enzimpótlás ez esetben is lehetséges. Emellett érdemes lenne a gyógyszertárban kapható tápszerek valamelyikét ( receptköteles!) használni, ami könnyen felszívódik.
Problémát szokott még jelenteni a diéta miatti csökkent kalóriabevitel. Ennek eldöntésére és a további helyes táplálkozás kialakítására érdemes egy diétetikus segítségét is igénybe venni.
Üdvözlettel: dr Wacha Judit

2015. 01. 02. - 22:39 ()

Tisztelt Főorvos Asszony! refluxos vagyok, és tükrözték a beleimet is, állítólag IBS-em is van. Inkább állandó székrekedésem van, nem gyógyszereznek, csak a refluxra Nolpaza 40 mg-ot. Meddig kell ezt szednem, meggyógyul-e mindkét bajom, a stressz ront-e a helyzeten? Puffadásos állandóan a hasam, bármit eszem.Eleget iszom, mozgok, naponta zöldséget és gyümölcsöket is eszek.Lehet, hogy valamit nem emésztek rendesen, ez okozza a puffadást és szorulást? Mit tehetek még? Köszönöm válaszát, 56 éves vagyok, Anna , még \"aktív\", klimax még nincs.

Kedves Anna!
Emésztési zavar kizárására még a laktóz, fruktóz, laktulóz kilégzéses vizsgálatokat érdemes elvégeztetnie. a bármelyik pozitiv, megfelel diétval, enzimpótlással a gázosodás csökkenthető. a Nolpaza adagját is, 20 mg-ra kellene csökkenteni, ha gyomorpanaszai mérséklődtek és inkább vaalmelyik bélmozgásra ható szerrel( domperidon, Motilium) kiegészíteni a keezlést. Az a refluxára és a bélműködésére is kedvezően hat.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2014. 12. 31. - 10:54 ()

kedves doktornő 3 napja megy a hasam széntabletát szedtem másfél napig utána bolus adstringens gyogyszert de még mindig nagyon megy a hasam és fel vagyok puffadva mit javasol

Kedves Kérdező!
Ha panaszai néhány napon belül nem szűnnek meg, ki kell vizsgáltatni az eredetüket.
Forduljon kezelőorvosához.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2014. 12. 29. - 22:43 ()

Tisztelt Doktornő! Nőgyógyászati rákszűrésen található leleten,P1-en kívül Döderlein citolózis is található. Folyásom nincsen,inkább égő,viszkető érzésem és hüvelyszárazságom. Alkalmazható e valamelyik Protexin termék? Köszönettel, Dóra

Kedves Dóra!
A Döderlein baktériumok a hüvely normál baktériumait képviselik. Nem jelentenek fertőzést.
A Protexin Gynophilus használható a normál hüvelyflóra erősítésére.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2014. 12. 24. - 19:45 ()

Tisztelt Doktornő! Fennálló problémám hogy olykor kb. 2 naponta hasmenés jön rám ami vízállagú mintha nyálkás lenne,igen világosos barnás...Mitől lehet ez vagy mi bújhat a dolog mögött??

Kedves Kérdező!
Az ilyen hullámzó panaszok valószínűleg a táplálkozással függenek össze. Enzimhiány, allergia, ételintolerancia állhat a háttérben. Figyelni kellene, milyen ételek fogyasztása után lépnek fel a panaszok, és érdemes kivizsgáltatni ezt.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2014. 12. 21. - 12:27 ()

Üdvözlöm Doktornö.kérdésem a következö lenne.gyomortükrözésen voltam aminek a biopszia eredménye a következök:i:cronicus antrum gastritis focalis intestinalis meraplasiaval,HP-,olga score:1+0=1stadium,parintális sejtes hyperlasia/ppi hatás lehet/.2:parientalis sejtes hyperlasia,HP-. Semmi felvilàgositàst nem kaptam.szedek panthoprazolt 2 szet 1 .mit jelent ez a lelet és mire kell figyelnem.vàlaszàt köszönöm

Kedves Kérdező!
A tartós erős savgátlás ( pl. pantoprazol) hatására gyakran tapasztaljuk, hogy a savtermelő parietális sejtek igyekeznek a gátlással szemben "túlműködni"
Érdemes egy időre felfüggeszteni ezen gyógyszerek szedését és valamilyen bevonószerrel helyettesíteni azokat. Ez ügyben konzultáljon gasztroenterológusával, vagy háziorvosával.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2014. 12. 17. - 17:41 ()

Tisztelt Doktornő!IBS-es van .Sajnos a probiotikumoktól és mindig csak rosszabbul vagyok.vagyok. Így a protexin IBS floreátol is.2-3 napnál tovább soha nem tudom szedni. Duspatalint szedem.Ez az egyetlen ami egy nagyon kicsit kb 10-20 százalékot enyhít. Erőltessem a probiotikumot?Van újabb vagy valami más gyógyszer az IBS-re amit fel tudnék íratni? Köszönöm. 30F

Kedves Kérdező!
Az IBS gyakran társul valamilyen cukor ( laktóz, fruktóz) emésztési zavarával, ez esetben megfelelő diéta és enzimpótlás szükséges. Igen gyakran kíséri az IBS-t a vékonybél bakteriális felülfertőződése is. Ezeket a kísérő tüneteket speciálisan kell kezelni.
A probiotikumok általában javítani szokták a tüneteket, kivéve, ha tejcukor intoleranciás is, mert a Protexin IBS-ben van laktóz. A többi készítményünk viszont laktózmentes.
Önnek is javaslom, hogy tekintse át a FODMAP diéta ajánlásait, ahol elkülönítik a puffasztó és a könnyen emészthető élelmiszereket. ez segítség lehet a diétában.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2014. 12. 16. - 22:19 ()

Tisztelt Doktornő! Két kérdéssel fordulok Önhöz: 1. A probiotikum bevétele után mennyi idő múlva lehet enni? Egyáltalán befolyásolja-e a bevételét az étkezés? 2. Urovaxom nevű gyógyszerrel egyidejűleg be lehet-e venni probiotikumot? Befolyásolják-e egymás szedését? Köszönettel: Márton

Kedves Márton!
A probiotikumok étkezéstől függetlenül alkalmazhatók, a kétféle készítmény hatása az immunrendszer erősítése szempontjából hasonló, egymás mellett szedhetők.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2014. 12. 15. - 18:33 ()

Tisztelt dr.nő! 3 héttel ezelőtt kekszet ettem, ami nyelésnél megakadt kis része, utána nagyon fájt a nyelöcsövem. Elmentem az ügyeletre írtak fel Sumamed antibiotikumot mivel megvan dagadva a torkom és be van gyulladva, ami nem használt semmit. Utána elmentem a fül- orr gégészhez ott torokgyulladáson kívül semmit nem találtak.Elküldtek kivizsgálásra Azóta nyelési nehézségeim vannak lassan már 3 hete.Minden megakad a nyelőcsővemen.Nagyon nehezen tudok enni csak folyékonyat és pépeset. Darabosat már nem merek enni mert félek hogy megakad. Fül-orr gégész elküldött Nyelési röntgenre ahol nem találtak semmit. Nyaki ultrahangon is voltam ott egy 7mm-es cisztát találtak .Azt mondták attól semmi gondom nem lehet. Nem tudok semmi darabosat megenni mert minden megakad a nyelőcsővemen. Savlekötöt kaptam Emillan 30mg-osból 2X1-et kell szednem reggel és este. Ilyen esetben mit lehet tenni, mit tanácsol mikor tudok ebből meggyógyulni és enni normálisan?Mitől lehet ez? Kétségbe vagyok esve. Kérem segítsen. Magas vérnyomásomra ezeket a gyógyszereket szedem: Coverex AS 0,5mg, Rivotril, Bisoblock, mellette visszereimre Detralex, mellette C vitamin, Magne b6. + Emillan 30 mg-os. Ezek esetleg nem válthatják ki? Voltam gastroscopián ahol ezt mondták: Státusz: A nyelőcső hypderemias, a cardia felett körkörösen hosszenti és lencsényi felszínes erosiok láthatók. Kis hiatus heria. A gyomorban bőséges epés színű secretum. A gyomor fala tágulékony, redőzete ép. Az antrum nyálkahártyája kifejezetten hyperemias. A pylorus szabályos, jól átjárható.Bulbus és postbulbaris duodenum ép. Ezek után kihez forduljak hova mennjek? Mivel a panaszaim sajnos még mindig fent állnak. Még mindig nem tudok normálisan enni pedig már nagyon éhes vagyok, csak pépeset és folyékonyat. Mikor tudok ebből meggyógyulni? Voltam már pszihiáternél is ott sem találtak semmit. Nospát írtak fel 2X1-et. Kérem segítsen rajtam. Nem csúszik az étel. Mikor fogok ebből meggyógyulni? És mi lehet a probléma??? Mert senki nem tudja megmondani csak tellik az idő de enni nem tudok. Köszönöm szépen a segítségét : Éva

Kedves Éva!
A nyelőcsőben talált gyulladás okozhat ilyen panaszokat, ez szépen rendbe fog jönni, nyugodjon meg.
A felírt gyógyszerek jók, gyógyulásig valóban érdemesebb pépes étrendet fogyasztani. Még esetleg valamilyen bevonószert (pl Gaviscon - nem vényköteles!) használhat a nyálkahártya védelmére, de ezt minden étkezéstől és főleg minden gyógyszerbevételtől legalább 2-3 óra különbséggel kell használni, mert csökkentheti a gyógyszerek felszívódását és hatékonyságát.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

Vitaminkosár kft.

  • +36 (1) 209-1084
  • info@vitaminkosar.hu
  • 1117 Budapest, Nádorliget utca 7/c.
  • 08:00-17:00 között vagyunk elérhetőek