Dr. Wacha Judit klinikai főorvos, belgyógyász-gasztroenterológus válaszol minden kérdésére.


Kérdésem a következő:

Kérdésére Doktornő 24 órán belül választ küld, melyet a honlapunkon tud megtekinteni.
Figyelem! Kérdése a válasszal együtt mások által is láthatóvá válik!
   

Legfrissebb kérdések

Összesen 1730 kérdés

5. oldal, összesen 86.

« Előző oldal | Következő oldal »

2014. 08. 19. - 15:36 ()

Tisztelt Doktor Nő! Egy olyan kérdéssel fordulnék Önhöz, ami kicsit aggaszt. 21 éves fiú vagyok, és az elmúlt 1-2 hétben azon kaptam magam, hogy néha a székletem kemény, darabos illetve tartalmaz sárgás színű ragacsos anyagot. Ha normál állagú a székletem, akkor ez az anyag nem található meg. Hasi panaszaim nincsenek, a széklet színe barna-sötétbarna, nem látom, hogy véres lenne. Keveset eszek, iszok illetve nem végzek rendszeres sportolást. Utána olvastam, hogy előfordulhat a vastagbélgyulladás. Ön szerint ez annak lehet a jele? Keressek fel mindenképp egy orvost? Válaszát előre is köszönöm! Richárd

Kedves Richárd!
Nagyon jó meglátása van a probléma okáról. Ez nem bélgyulladás. A normális bélműködéshez sok növényi rost ( gyümölcs, zöldség, levesek, főzelékek) és napi 2-2,5 liter minimális folyadékbevitel kell és természetesen rendszeres mozgás. Ha mindezek mellett is marad panasz, ráér orvoshoz fordulni. Általában a rendszeres életforma kiaalkitása a fentiek figyelembevételével megoldja a problémát.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2014. 08. 19. - 09:15 ()

túl vagyok egy epesár diétán már ettem párolt zöldséget is de még mindig megy a hasam,kérem a segítségét

Kedves Kérdező!
Nem tudom mit fedett a diétája, de bizonyos élelmiszerek önmagukban is kiválthatnak hasmenést. Azt sem tudom, nem volt-e, nincs-e jelenleg is valamilyen bakteriális vagy virális bélfertőzése. Emellett korábbi válaszaimban már részleteztem azt is, hogy az ételeken kívül bizonyos gyógyszerek és egyéb társbetegségek is okozhatnak hasmenést, legegyzserűbb, ha kivizsgáltatja magát.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2014. 08. 18. - 15:07 ()

Tiztelt doktornö nekem vola egy ójan kérdésem hogy a párom reflux betek 4 éve de mára már nincsen sava a nics ami az ételt feldolgoza bene a gyógy szerek kimarták a gyómrát a belét 40 es nólplazát szed és sajnos már fájlaja a gyómrát fekéjes a tórka úgye nicsen bene sav ami a gyógy szert meg az ételt szét boncsa szalvúsz vizet szedet de nem meri szedni visza ált a gyógyszere de már savjase van hiába megyünk visza az órvóshóz anyit mondanak szegye a gyógyszert hanicsen sava akor is már nem bir széklelni se ijen esetbe mia teendö mit tegyünk szegye a gyógyszert neszedje a gyógyszert ez a kérdésem mit tegyek senki se mond semit

Kedves Kérdező!
A savgátló gyógyszerek nem marják fel a gyomrot és fekélyt sem okoznak, sőt a fekélyre is ezeket a gyógyszereket kell szedni.
Hogy konkrétan a párjának kell-e még folytatni a gyógyszerszedést, vagy csökkenthető, akár elhagyható-e a gyógysuzer, vagy más szerre kell azt kicserélni, látatlanban nem tudom megmondani. Ezt meg kell beszélni azzal a gasztroenterológussal, aki megvizsgálta őt. Az is lehet,hogy a panaszai hátterében vaalmilyen társbetegség áll és már régen nem a reflux okozza a panaszait.
Üdvözlettel: dr. Wacha JUdit

2014. 08. 18. - 05:12 ()

Nagyjából egy hónapja nem volt normális székletem. Első hetekben csak reggel 6 - 7 óra közt volt 1-2 híg, majd nagyon híg székletem, de az utóbbi négy napban már éjjel is robbanásszerű ,teljesen híg székletem van. Szigorúan diétázom. Egyéb tünetem nincs. Lehet, hogy gyógyszer okozza? Velmetiát és Terbigent szedek.

Kedves Kérdező!
Valamennyi gyógyszernek leehtnek mellékhatásai, maga a cukorbetegség is hajlamosít a vékonybél bakteriális túlburjánzására, de egy enterális fertőzés is kiválthatta azt. Konzultáljon kezelőorvosával, ha tünetei tartósak maradnak.
Üdvözlettel. dr. Wacha Judit

2014. 08. 17. - 21:45 ()

Kedves doktornö! Kisfiamnak 5 éves 2. napja hasmenése van.De nem egyfolytába hanem naponta 5-6alkalommal.Nem teljes vizes hanem inkább világosbarna és pépes jellegü.És néha fáj a hasa is.Mielött kezdödött a hasmenés 2 napja elötte szilvát,körtét,és dinnyét evett egy délután.Lehet ettöl vagy inkább más okai vannak?Válaszát elöre is köszönöm! Egy aggódó anyuka!

Kedves Anyuka!
Ha a gyermek a megszokottól eltérően nagyobb mennyiségben fogyasztott édes gyümölcsöket, az ozmótikus hatásánal fogva kiválthatott átmeneti hasmenést. Ha ez néhány napon belül nem oldódik meg, konzultáljon a gyermekorvossal.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2014. 08. 12. - 13:29 ()

Tisztelt Doktornő,,,kb 1 hónapja naponta kétszer hasmenésem van minden előzmény nélkül ,,nem görcsöl a hasam,,nincs lázam,,semmi fájdalmam,,,elég sokféle gyógyszert szedek,,depresziós,,magasvérnyomás koleszterin,pajzsmirigy alulműködés ,szédülékenység...novemberben állapitották meg a pajzs mírigy alul mükődésem ..éppen a határon van három év alatt 20 kg híztam elötte sem voltam sovány családi ,,öröklés,,az endokrinologusom diétát javasolt,,november óta 5 kg fogytam,,,nem eszem cukrot még edesítőszert sem,,kenyeret napi két szelet teljeskiőrlésűt,,a fözelékeket semmivel sem sűritem ..sok zöldséget fogyasztok nyersen is gyümölcsöt mindennap az idénynek megfelelőt,,kerékpározom,,három havonta gyógytornára járok egy hónapig,,napi egy órát,,nem szeretném ha legyengülne az immunredszerem egy 14 éve műtött melanoma miatt amely tünetmentes évente teljes kivizsgáláson veszek részt ezzel kapcsolatban,,,59 éves vagyok 115 kg ,,,,,mit tanácsol......tisztelettel Kerepesi Lajosné...

Kedves Kérdező!
Nyáron sokal több zöldséget, gyümölcsöt fogyasztunk, ami növeli a bél salakanyag tartalmát és a széklet mennyiségét. A széklet állaga lazább lehet, ha a szervezetünk nem termel elég enzimet a fruktóz bontására, vagy több tömény édes táplálék kerül a bélbe.
Ha ez gondot jelent, a mindeenvok.hu oldalon tájékozódhat az ételek gyümölcscukor(fruktóz) tartalmáról és áttekintheti a diétáját. Ha nem jut előrébb, keressen fel egy gasztroenterológust, vagy egy diétetikust.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2014. 08. 11. - 15:27 ()

Tisztelt Dr. Wacha Judit Főorvos Asszony! Tejfehérje allergiám van és irritábilis bél szindrómám! Érdeklődnék, hogy a Protexin IBS -ami nyomokban tejport tartalmaz- szedhetem e, hogy csökkentse vagy megszüntesse a panaszaimat. Gyógyszert a májfunkcióm miatt nem tudok szedni.Remélem válasza megnyugtat és elég a probiotikum.Köszönöm szépen! Ildikó

Kedves Ildikó!
A probiotikumok többségét tej alapú táptalajon "tenyésztik"
Ez azt jelenti, hogy minimálisan, nyomokban tartalmazhatnak ilyen "szennyeződést"
Ha Ön tejfehérje allergiás, ne kockáztasson, ha csak intoleranciája van, akkor nyugodtan használhatja. Konzultáljon kezelőorvosával.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2014. 08. 11. - 07:33 ()

Tisztelt Főorvos Asszony! Olvastam egy cikket ami teljesen megdöbbentet és azóta félek nem tudom, hogy mit csináljak. Refluxom és kezdődő rekeszizom sérvem van kb 10 éve azóta szedek protonpumpa- gátlót. Sokat puffadok ezért próbáltam rákeresni, hogy esetleg más gyógyszerrel próbálkozzak. Azt olvastam, hogy az ilyen gyógyszerek nagyon veszélyesek akár korai halálozást is okozhatnak a clostridium elszaporodása miatt. Most nem tudom, hogy mit tegyek, mert ha nem szedem akkor a bélnyálkahártya felmaródhat begyulladhat és elrákosodhat. Vagy ha szedem akkor meghalhatok? Legyen szíves tanácsot adni , hogy mit próbáljak tenni. Előre is köszönöm

Kedves Kérdező!
Sajnos tudjuk, hogy minden gyógyszernek vannak mellékhatásai és minden gyógyszer felírásnál ezért mérlegeljük is, hogy a gyógyszer szedése, vagy a kihagyása okoz-e nagyobb problémát. Fontos, hogy csak indokolt esetben szedjünk gyógyszereket, de akkor be is kell venni azokat! Arra kell törekedni, hogy hatásos szert, hatásos dózisban és kellő ideig alkalmazzunk, ne többet, ne kevesebbet és pont annyi ideig, amíg szükség van rájuk. Protonpumpagátlókkal több mint 20 éve kezelünk embereket, ami valóban lehetővé teszi a bél baktériumflórájának megváltozását, de ez nem jelenti azt, hogy meg is kell halni egy Clostridium fertőzésbe.
A refluxbetegség esetén sem kell tartani a nyelőcsőráktól, ha az nem Barrett anomália talaján alakul ki. Ha aggodalmai vannak a cikk olvasása kapcsán, legegyszerűbb, ha kezelőorvosával megbeszéli, hogy az Ön esetében melyik terápiás döntés a leghelyesebb.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2014. 08. 09. - 13:41 ()

Tisztelt Doktor Nő! Kb.1 hónapja diagnosztizált IBS van nálam (hasmenéssel és görcsös hasi fájdalommal társul), Meteospasmyl gyógyszer-és minden amiben "verin" található allergiás vagyok így nem szedhetem -nyelv és torokdagadás-, ezen felül kazein allergiám van igy minden tejterméket kiiktattam az étrendemből.2012-ben vérvételen a kazein értékem:0,51 IU/L ref.érték:0,00-0,30 tej:0,25 IU/L ref.érték:0,00-0,30. Tisztelt Doktornő a kérdéseim a következőek:1.-Protexin IBS-t szedhetek-e vagy valami mást?(csak a tej miatt oda kell figyelnem és az oligoszacharidok miatt is, hogy miben van) 2.-van e más gyógyszer az IBS-re?(bár ha nem szükséges én megelégednék a probiotikummal is) 3.-tejterméket (pld:joghurt,sajt) egyáltalán nem fogyaszthatok? 4.-étkezési korpa,műzli,zabpehely,korpás-zabos-rozsos készítmények-sütemény,keksz,pékség termékei -ajánlott e fogyasztani a bélrendszer "jobbá" tételére? Próbálok az étkezésre is odafigyelni és a Fodmap diétát nézegettem ez ügyben (csak szeretem a fehér lisztből készült dolgokat :-) , Válaszát előre is hálásan köszönöm! Maradok Tisztelettel és Gratulálok az IBS és egyéb bélrendszeri problémák magas szakmai felkészültségéből ! Bernadett, Franciaország

Kedves Bernadett!
A kezelés sikerességéhez a hasmenés okának tisztázása nélkülözhetetlen.
Ki kell zárni diétahibát, gyakran az édesített italok, ételek tűlzott bevitele is okoz hasmenést, át kell gondolni, szed-e olyan gyógyszert, gyógyteát, gyógyhatású készítményt, ami fokozza a bélműködést, nincs-e cukorbetegsége, pajzsmirigy túlmüködése. Termel-e a hasnyálmirigye elég enzimet, ki kell zárni a laktóz-, fruktóz, hisztamin intoleranciát, a vékonybél bakteriális túlburjánzását, székletből kalprotektin teszttel ki lehet szűrni a gyulladásos bélbetegséget, szintén székletből baktériumtenyésztést is érdemes nézetni. Ha ezekből bármelyik pozitiv, célzott kezeléssel rendeződnek a panaszai. A bélrendszernek rostokra feltétlenül szüksége van, A FODMAP diéta a gázosodás elkerülésére előnyös, probiotikumok használat szintén előnyös.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2014. 08. 07. - 09:51 ()

már egy hete megy ahasam vizes és gyenge vagyok de nem fáj a hasam gyomrom szédülök is mit tegyek

Kedves Kérdező!
Forduljon mielőbb orvoshoz, a szédülés, gyengeség hátterében kiszáradás lehet, sürgősen rendezni kell ezt az állapotot.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2014. 08. 06. - 10:29 ()

Kedves doktornő! Szexuális együttlétkor vizelet csepegést észlelünk a párommal ami sajna kihatással van ránk. Voltam nőgyógyásznál, ő tornát javasolt vagy egy felhelyezhető készítményt ami megerősíti a belső izomzatot.Az idegen anyagtól kissé viszolygok, a tornát folyamatosan végzem eredménytelenül. Kérdésem lenne, hogy van e olyan gyógyszer és melyik ami megszünteti e kellemetlen tüneteket. Amennyiben igen akkor vény nélküli vagy orvos által felírandó. Köszönöm megtisztelő válaszát. Üdvözlettel Gizella

Kedves Gizella!
Az incontinencia megoldása sok türelmet igyénylő feladat.
Tisztázni kell, hogy nincs-e valamilyen anatomiai elváltozás a háttérben, ami esetleg sebészileg korrigálható (pl hólyagsérv)
A medencefenék izmainak erősítése (gáttorna, hólyagtorna, intim torna, elektrostimuláció) szintén segíthet a vizelet visszatartásában. Vannak gyógyászati segédeszközök, amit valószínüleg orvosa is javasolt. Gyógyszeres kezelési lehetőségek pedig orvosi javaslattal és ellenőrzéssel alkalmazhatók, előtte kivizsgálás célszerű (urológus, nőgyógyász, neurológus konzilium).
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2014. 08. 03. - 17:24 ()

Tisztelt Doktornő! Nagyon szépen köszönöm a válaszát!Mielőtt kipróbálnám a Lepicolt,azt kérdezném még meg, hogyan szedjem.A PPI-t reggel éhgyomorra kell bevenni, majd kb. fél órával utána reggelizni.A Lecipolt hogyan és mikor vegyem be?Köszönöm türelmét!Zsuzsa

Kedves Zsuzsa!
A Lepicolból napi 1 alkalommal 1 teáskanálnyit kell fogyasztani 1 pohár folyadékban feloldva. A készítmény folyadékban rövid időn belül kocsonyás anyaggá válik, emiatt feloldást követően gyorsan, még folyékony állapotában kell elfogyasztani. Étkezéstől függetlenül bármikor bevehető, de célszerű az egyenletes bevitel biztosítása érdekében azonos napszakban alkalmazni. Fontos, hogy mellette a napi 2-2,5 liter folyadékot el kell fogyaszatni.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2014. 08. 03. - 16:50 ()

Tiszteletem! Szedhető-e folyamatosan Protexin IBS Florea? Kell-e szünetet tartani és meddig?

Kedves Kérdező!
A készítmény folyamatos szedésének nincs ellenjavallata, de szünetek is tarthatók a kezelés során.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

Vitaminkosár kft.

  • +36 (1) 209-1084
  • info@vitaminkosar.hu
  • 1117 Budapest, Nádorliget utca 7/c.
  • 08:00-17:00 között vagyunk elérhetőek