Dr. Wacha Judit klinikai főorvos, belgyógyász-gasztroenterológus válaszol minden kérdésére.


Kérdésem a következő:

Kérdésére Doktornő 24 órán belül választ küld, melyet a honlapunkon tud megtekinteni.
Figyelem! Kérdése a válasszal együtt mások által is láthatóvá válik!
   

Legfrissebb kérdések

Összesen 1991 kérdés

5. oldal, összesen 98.

« Előző oldal | Következő oldal »

2015. 02. 20. - 20:36 ()

Tisztelt Főorvos Asszony! Egy hete magas lázzal ,végtagfájdalmakkal, kísérve elkapott egy felső léguti gyulladas.A háziorvosom a lázcsillapítás mellé,fekvést ,illetve atibiotikumot /Curom duo 825/150/irt fel.By-pass műtétem óta elég sok gyógyszert szedek,amelyek nem okoztak gyomor,illetve bélpanaszokat.A fenti antibiotikum viszont igen,konkrétan gyomorpuffadast,illetve hasmenest okoz.A kura első két napján nem igazán,de ezt követően elég kellemetlen a hasmenés .Kedden február 24-én jár le a 7 napos kura idő.Lázam már nincs,hasmenésem es gyomor panaszom van.Normaflort fogyasztok az antibiotikumhoz.Kiütésen és mas panaszom nincs.Kérdésem a főorvos asszonyhoz,hogy végig kell igy csinálni a kurat,vagy váltani szukseges az antibiotkumot? Tisztelettel várom válaszát.

Kedves Kérdező!
Az antibiotikum kúrák félbeszakítása azzal jár, hogy a betegség még nem gyógyul meg teljesen, de a baktériumokat rezisztenssé tehetjük az antibiotikummal szemben és legközelebb, ha szükség lesz a szedésükre, hatástalanná válnak. Csak abban az esetben kell felfüggeszteni, ha komoly ok van rá, pl allergia. Az Ön esetében érdeems székletvizsgálatot nézetni Clostridium difficile toxinra. Antibiotikum szedés után ez a baktérium gyakran felszaporodik a bélben, toxint termel és ezáltal váltja ki a kellemetlen béltüneteket. Ha ez igazolódik, speciális kezelést igényel. Mindemellett már most érdemes valamilyen kombinált probiotikummal esetleg Saccharomyces boullardii készítménnyel próbálkozni.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2015. 02. 20. - 16:07 ()

Tisztelt Doktorno!Az alacsony kolineszteraz szint okoz e barmifele szervi problemat vagy kell e kezelni meg akkor is ha elvileg nem okoz semmi problemat?Orokletes vagy kialakult dolog ez?Valaszat elore is koszonom egy aggodo nagymama

Kedves Nagymama!
Alacsony lelet a kolinészteráz szintje alultápláltságban, egyes gyógynövények, gyógyteák használatakor, növényvédőszer expozició esetén és egyes gyógyszerek szedésének következtében. Érdemes a háziorvossal megkonzultálni, miről is lehet szó.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2015. 02. 19. - 16:07 ()

Tisztelt Doktornő! Gyermekem laktózérzékeny, én tejallergiás vagyok. Szeretnénk probiotikumot szedni, de csak garantáltan tejmenteset! :-) Tudna javasoni a Protexin termékei közül nekünk való terméket? Köszönettel: V. Ágnes

Kedves Ágnes!
Termékeink közül egyedül a Protexin IBS Florea tartalmaz laktózt. A gyermek számára korától függően a Restore, vagy Junior nyugodtan használható. A probiotikus baktériumokat a gyártás során tej alapu táptalajon tenyésztik, emiatt tejfehérjét minimálisan, nyomokban esetleg tartalmazhatnak, így az Ön számára nem tudok készítményt ajánlani.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2015. 02. 19. - 08:40 ()

Tisztelt Doktornő! Kb. másfél éve folyamatosan, napi egyszeri, reggeli, híg, hasmenéses székletem van. Napközben gyakori a hasi diszkomfortérzet és a puffadás. Végeztettem étel-intolerancia vizsgálatot, laktóz és laktulóz vizsgálatot, többször volt vérvétel, virológiai és székletvizsgálat (tenyésztés és széklet-vér egyaránt), minden érték negatív. Probiotikumot is szedek, de érdemi változás nincs a tünetekben. IBS gyanú miatt életmódot változtattam, kerülöm a stresszt és sokat sportolok. Kérem, javaslojon megoldást, mert már kifogytam a lehetőségekből. Köszönöm, János

Kedves János!
El kellene még végeztetni a fruktóz és keményítőterhelést, megnézni a pajzsmirigyfunkciót, laborból tisztázni van-e valamilyen gyulladásos paraméter, magas vérzsírszint, cukorbetegség, felszívódási zavar, lisztérzékenység.
Gondolja át, nem fogyaszt-e indokolatlanul sok folyadékot, édes italokat, édességet, ezek is okozhatnak lazább székletet.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2015. 02. 18. - 16:52 ()

Édesanyám lisztérzékeny és laktózérzékeny is. Viszont úgy tűnik, hogy fruktózérzékenysége is van. Milyen terméket ajánl neki a pre-/probiotikumok közül? Sajnos puffadás, hasi görcsök folyamatosan jellemzik, \"uszógumi\" szerű, övszerű görcsös fájdalmai szoktak lenni. Köszönöm válaszát.

Kedves Kérdező!
A fruktóz intoleranciát H2 kilégzéses vizsgálattal tisztázni kell. Ha az intolerancia fennáll, megfelelő fruktózban szegény, de nem fruktózmentes diétát kell tartani és enzimpótlással segíteni az emésztést. Az indokolatlan diéta és főleg a rostok kihagyása komoly következményekkel járhat.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2015. 02. 16. - 20:33 ()

Tisztelt Doktornő! Mi az összefüggés a folyton visszatérő bőrgombásodás/a nemi szerven is/,a magas pajzsmirigy szint és a gasztroenterológia között?Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Kérdező!
A bélflóra megváltozása hajlamosít a fertőzésekre (genitális gombásodásra is), de a pajzsmirigy túlműködés ezzel nem függ össze.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2015. 02. 16. - 15:11 ()

Még egy kérdésem lenne, az előző 2. alacsony allergával kapcsolatban. 1,5 hónap alatt 4 féle antibiotikumot kapott a gyerek,alig evett, tojást édesség...stb. Emiatt a felborult a bélflóra ez okozhatott pillanatnyi ételallergia eltérést a vérből kimutatva? Ha rendesen táplálkozik, szedjük a bio kult probiotikumot és bio Gaia rendeződhet ez az allergia? Szedhető több fajta probiotikum is egyszerre? A felsorolt ételek közül miből mennyit ehet a gyerek? Köszönöm

Kedves Anyuka!
A bélflóra megváltozása hozzásegíthette a kicsit a panaszok létrejöttéhez. Az intolerancia rendeződhet 3 hónapos diétával, probiotikum szedésével, az allergia nem, de remélhetőleg nem erről van szó.3 hónapig mindenképpen kerüljék el ezeket az ételeket.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2015. 02. 16. - 15:03 ()

Kedves Doktornő! 4 éves kisfiamnak az allergiájával kapcsolatban szeretnék kérdezni. Dinnye ,banán,tojásfehérje, tej,tojássárgája, se béta laktoglobulin értéke 2.all. o. alacsony Se alfa 1 laktalbumin 1all.o. Alacsony. Házipor, penész gyomnövény 2. Osztály Kérdéseim a következő lenne : 1. 4 évesen ezek az allergiák kinőhetők? 2. kecsketejet fogyaszthat? 3. Tej,és tojást milyen mértékben vonjuk ki az étrendből? Actimel, joghurt, túrót, túró rudit fogyaszthat - e? -4. 2. alacsony Osztályú besorolás okozhat már felsőlégutas problémákat,illetve hörghurutat, és hörgőgörcsöt? 5. Kisded és csecsemő korában nem voltak kiütéses tünetei,csak a sok hörghurut és hörgőgörcs miatt kértük a vér tesztet, tehát ezt most tudtuk meg.Az oorrmandulája is nagyobb születése óta. Arcán pici piros felömlés van,álkapocs környékén. Tojást két hete nem eszik, tejet sem iszik,csak actimel és túró rudi, de a kiütések változatlanok. 5.A labor eredmények előtt nagyon sok tojást evett, szinte csak azt evett reggel, és este hónapokig. Beteg volt, így örültem hogy eszik valamit. Ez befolyásolja a labor eredményt? Mostmár egyáltalán nem ehet meg egy tükörtojást sem? Köszönöm!

Kedves Anyuka!
A válasz a vizsgálati metodustól függ. Allergia esetén végleges ételkihagyás szükséges, ezzel szemben intolerancia esetén egy eliminációs diéta után 3 hónap múlva egyenként fokozatosan visszavezethetők ezek az ételek. Az, hogy a gyermek korábban rendszeresen fogyasztotta ezeket az ételeket, inkább intoleranciára utal. Ennek eldöntésére azt javaslom, hogy a lelettel keresse fel a gyermek kezelőorvosát és beszélje meg vele.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2015. 02. 15. - 18:05 ()

Tisztelt Doktor Nő ! Azzal a kérdéssel fordulok önhőz,hogy melyik gyógyszer készítmény okozhat gyomorfájás és gyomoégést. A következő gyógyszereket kell szednem: 1, Lordestin 5 mg tabletta. Este 1 tabletta. 2, Nebibeta 5 mg. Reggel fél tabletta. 3, Milurit 100 mg. Reggel 1 tabletta. 4, Emozul 40 mg. Reggel 1 tabletta. 5, Tanydon 40 mg. Reggel 1 tabletta. 6, Calcimusc amp. Napi 2 ampulla.( Infulenza miatt ). Nagyon szépen köszönöm a válaszát ! Üdv:TS.

Kedves Kérdező!
Egyéni érzékenység alapján valamennyi gyógyszer okozhat gyomorpanaszokat, de elsősorban az injekció szájon át való használatát kellene felfüggeszteni, vannak megfelelő szájon át történő alkalmazásra gyártott Calcium készítmények.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2015. 02. 13. - 11:40 ()

Kedves Doktornő! Antibiotikum szedése után nem szűnő gyomorégésem kelettkezett. Gyomortükrözésen voltam és az alábbi leletet keptam: Mikroszkópos leírás: HE festés után antralis típusú gyomornyálkahártya részleteket látunk. A mirigyek száma közepes, helyenként kissé csökkent. A hám szabályos, monomorph. A stroma enyhe plasmasejtes, lymphocytás beszűrődést és oedemát mutat. Helicobacter Giemsa festéssel sem azonosítható. Diagnózis: Enyhe, chronicus, reactiv gastritis, enyhe fokú atrophiával.Helicobacter negatív. Először Pantoprazol 2 x 40mg-os PPI-t írtak fel, de szédültem, fájt a fejem tőle. Most 4.napja Emozul 2x40mg-os kapszulát szedek, ami mellett viszont még így is ég a gyomrom. Szedek még Protexin Balansz-ot is naponta 2 kapszulát. Diétázom is mellette. A székletem nagyon világos színű és lágy. Ön szerint már hatnia kellene a gyógyszernek? Ha csak enyhe gastritiszem van miért ég egyfolytában a gyomrom? Más gyógyszer jobb hatással lenne? Mennyi ideig tart általában a gyógyulás? Bocsánat a sok kérdésért, de még sosem voltam ilyen sokáig beteg. (Decembertől végétől kezdődött) Köszönöm előre is válaszát. Tímea

Kedves Timea!
A gyógyszer adagja már nyugodtan lecsökkenthető, illetve vaalmilyen bevonószerre cserélhettó ( pl:Gaviscon vagy Acido-Git) A minimális nyálkahártya elváltozás néhány nap alatt rendeződik.A túlgyógyszerezés sem előnyös.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

Vitaminkosár kft.

  • +36 (1) 209-1084
  • info@vitaminkosar.hu
  • 1117 Budapest, Nádorliget utca 7/c.
  • 08:00-17:00 között vagyunk elérhetőek