Dr. Wacha Judit klinikai főorvos, belgyógyász-gasztroenterológus válaszol minden kérdésére.


Kérdésem a következő:

Kérdésére Doktornő 24 órán belül választ küld, melyet a honlapunkon tud megtekinteni.
Figyelem! Kérdése a válasszal együtt mások által is láthatóvá válik!
   

Legfrissebb kérdések

Összesen 1851 kérdés

5. oldal, összesen 92.

« Előző oldal | Következő oldal »

2014. 11. 22. - 05:50 ()

T doktorno kerem ibs em van es kazein 0,30 tej 0,38 lett a verkepen ibs protexint szedhetek e?istvan kelemen sopron

Kedves István!
A Protexin IBS tejcukrot tartalmaz, tejfehérjét gyakorlatilag nem.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2014. 11. 21. - 17:23 ()

Tisztelt doktornő,Fulladásos panaszok miatt kórházban kezeltek,Majd itthonra medrolt kaptam,s mivel a70-es években t.b.c. volt,rifazid nevű gyógyszert,megelőzésre.A medroltól azóta /1 hónapja megy a hasam,a hasfogók is hatástalanok,félek a bolt ba is elmenni.Vettem normaflor kapszulát,semmit nem vettem észre..Már menni is alig bírok.Várom tisztelettel válaszát.János 65 éves.

Kedves János!
A Medrol jellemzően nem okoz hasmenést, inkább az antibiotikumok, de egyéb bélbetegség egyidejű megjelenésére is gondolni kell. Vizsgáltassa ki magát, hogy megfelelő kezelésben részesülhessen.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2014. 11. 21. - 12:32 ()

Tisztelt Doktornő! 3 hete szedtem hörgő-gyulladásra Azibiot antibiotikumot. Azóta a székletem laza (nem vizes, inkább puding állagú) és puffadok, de szerencsére reggel csak 1, nagyon maximum 2 alkalommal kell székelnem. A gyógyszer mellékhatásai között szerepelt, hogy elszaporodhat a Clostridium difficile baktérium és ez okozhat ilyen tüneteket. A gyógyszer szedése 3 napig tartott, az alatt is szedtem probiotikumot, illetve azóta is szedem folyamatosan, lehet, hogy emiatt ilyen \"enyhék\" a tünetek. Igazából ami aggasztó, hogy hiába szedem , hogy visszaálljon a bélflórám, sem javulást sem romlást nem tapasztalok, inkább stagnál. Volt már korábban Dalacin-tól hasonló, az eltartott kb 2 hónapig....! Jól gondolom, hogy a bélflóra \"tönkretételéhez\" elegendő volt akár az a 3 napnyi antibiotikum szedés, viszont a helyreállításhoz több hét, esetleg 1-2 hónap is kelleni fog? Azért kérdeztem, mert ma konzultáltam a háziorvosommal, akinek mondtam, hogy az antibiotikum szedése óta van ez a megváltozott széklet és egyet értett, hogy valószínűleg az okozhatja a tüneteket. Hétfőn megyek hozzá, mondta, hogy ha valóban az említett baktérium elszaporodása áll a háttérben, akkor Klion vagy Supplin gyógyszer szedésével valószínűleg megoldódik a probléma. Viszont azt olvastam, hogy ha álhártyás bélgyulladást okozott esetleg a korábbi antibiotikum, akkor nem igazán javasolt a Klion és Supplin szedése. Kicsit aggódom, mert nagyon odafigyelek a táplálkozásomra (sok rost, folyadék, nem eszek zsíros és nagyon fűszeres ételeket, sok zöldséget fogyasztok), nem szeretném, hogy elbagatelizálódjon a dolog és valami súlyosabb problémám legyen belőle. Ma vettem Protexin Balance-ot (a ma elfogyott probiotikum egy olcsóbb fajta volt, gondoltam benevezek egy magasabb csíraszámúra), hétfőn megkapom a Supplint! Ön szerint kezdjem el szedni? Vagy még várjak vele? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Zoltán

Kedves Zoltán!
Clostridium okozta álhártyás colitisre elsőként ez(eke)t az antibiotikumo(ka)t használjuk, tehát, ha felmerül ez a fertőzés, helyesen választottak antibiotikumot. A fertőzés jelenléte székletből történő toxin meghatározással tisztázható.
Üdvözlettel:dr.Wacha Judit

2014. 11. 20. - 15:15 ()

Doktorno a meteospsmyl vagy spanopmen es a kreon szedheto e egyutt emelett lehet e ptotexint is szedni?

Kedves Kérdező!
Valamennyi készítmény - ha szükség van rájuk - szedhető együtt.
Tudni kell, hogy a Meteospasmyl és a Spasmomen részben átfedik egymás hatását.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2014. 11. 19. - 14:35 ()

Kedves Doktornő, (elsősorban:minden vérleletem negatív, csak a GPT 54) a kreon szedését javasolja e olyan problémában mikor nehezen emésztem meg az ételeket- puffadás, teltségérzés, erős fájdalmas bélmozgás, erős fájdalmas szélgörcs, hasmenés, székrekedés váltakozása- tej intoleranciám van ezért azt kerülöm.-de szeretnék enni joghurtot például-,IBS-em is van (stressz hatására probléma van).Doktornő Kreont szedhetem e (ajánlották) és hogyan kell szedni és a Laktáz enzimet is szednem kell?A GGT mit takar, és mit tehetek ez ügyben?Köszönöm szépen válaszát, nagyon sokat segít nekem benne.Minden jót kívánok és gratulálok , hogy ilyen nagyfokú a szakmai felkészültsége és naprakészsége ezekben a \"pocakos\" ügyekben :-) Nagyon sokat nézem és olvasom az oldalt és a tanácsait. Amália 35 éves, Hamburg

Kedves Amália!
A Kreon egy hasnyálmirigy enzimkészítmény, amit akkor használunk, amikor szervezetünkben elégtelen a hasnyálmirigy enzimtermelése.Ezt érdemes kivizsgáltatni. Azonban tudni kell, hogy a vékonybél baktriális túlnövekedés, a laktóz, fruktóz intolerancia is okozhat hasonló tüneteket. Ez szintén tisztázandó. Megfelelő diétával és enzimpótlással rendezhetők a kellemetlen tünetek
Önnél, ahogy írta a laktózintolerancia igazolódott. Ez esetben laktózmentes étrend ( ez nem csak a tejtermékekre vonatkozik!!!) és szükség esetén laktóztartalmú étel fogyasztásakor evés közben a Laktase enzim használata szükséges. Probiotikumok is segítenek az emésztés javításában.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2014. 11. 19. - 12:09 ()

Kedves Doktornő ! Tejfehérje és szója intoleranciám van tartom a diétát, milyen probiotikumot ajánl ! Válaszát előre is köszönöm ! P.Zs.

Kedves P.ZS.!
Készítményeink sem tejfehérjét, sem szóját elvileg nem tartalmaznak, bármelyik alkalmazható, attól függ, milyen eredményt szeretne elérni a szer fogyasztásától.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2014. 11. 18. - 22:23 ()

Tisztelt Doktornő! 4 éves gyermekem az óvodába kerülése óta rendszeresen beteg, az elmúlt évben több antibiotikum kúrán is átesett. Mennyi ideig javasolt az esetében a Protexin Junior szedése? Köszönettel várom válaszát! egy édesanya

Kedves Anyuka!
A probiotikumok az immunrendszer erősítése révén hatnak, legalább 3-4 hétig érdemes a készítményt használni, de az őszi-téli meghűlések megelőzésére akár ezidő alatt folymamtosan is adagolható.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2014. 11. 17. - 22:40 ()

Tisztelt Doktor Nő. Megszeretném kérdezni,hogy a gyógyszereknél mit jelent a dózis szó? Milligram vagy adagolás? Köszönöm szépen!

Kedves Kérdező!
A dózis jelentése adag
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2014. 11. 17. - 16:42 ()

Tisztelt Főorvos Asszony.A kérdésem az lenne hogy a protexin immunpro készítményt milyen esetben és mennyi ideig érdemes szedni.Köszönöm a válaszát.

Kedves Kérdező!
A készítmény minden olyan esetben javallt, amikor egyébként is gondolunk probiotikum szedésére.Pl: bélpanaszok, az immunrendszer erősítése, antibiotikumszedés mellé stb.)További részleteket honlapunkon talál. A mellé adott vitaminokkal tartalmaz többet, mint egyéb készítményeink.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2014. 11. 17. - 16:01 ()

Tisztelt dr nő ! KÉRDÉSEM HOGYA VÉRB ŐL NEM KIMUTATOTT ALLERGIA MEGBIZHATÓE ? kétségem amiatt van hogy börön át kimutatott szinte mindenre allergiás vagyok hárs mogyoró pollen háziállat stb. és idönkét megszorit a torkot szinte kapkodom a levegőt /calcimot iszom , salvusvizet és a vér eredmény minderre negativ köszönöm tisztelettel Timárné

Kedves Kérdező!
Kérdésével javaslom keressen fel egy allergiológiai szakrendelést. A különböző laboratóriumi metodusok és a bőrpróbák nem biztos, hogy egyenértékűen összehasonlíthatók (IgE, IgG alapú vizsgálat, intoleranciateszt?).
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2014. 11. 17. - 15:52 ()

Cefzil 500 mg os gyogyszert szedek 3 napja Alsóléguti gyulladásra kérdésem /láz nem volt / 8 vagy 10 szem elegendőe ? és kell e szednem bálflórajavit és ha igen melyiket mert sokféle van és elveszek köztük köszönöm

Kedves Kérdező!
Ha nincs szövődmény, az antibiotikum szedését általában 5 napig elég folytatni. Probiotikummal pedig megelőzhető az antibiotikumok által gyakran okozott hasmenés. Vagy az Enterolt, vagy valamelyik kombinált készítményt javaslom
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2014. 11. 16. - 16:01 ()

Tisztelt Doktornő!A segítségét szeretném kérni,a gasztroenterológus orvosom csak nagyon soká tudott volna fogadni a rossz leleteim ellenére,így annyit kértem,hogy nemkem mindegy ki írja fel a gyógyszert..csak ne kelljen még 2hetet várnom,mert fájdalmaim vannak..nah meg a leleteim már rég megvoltak..csak az orvosom nemtudott fogadni!Így egy másik orvos írta ki nekem a gyógyszert,de nem kaptam megfelelő felvílágosítást!Konkrétan nem nagyon vagyok tisztában,mit hogy szedjek..sajnos több betegségem van pár hete kiderült nyelőcsőfekélyem van arra kapok pantoprazolt+venter-t..ezt még a kezelőorvosom írta fel..de a napokban kiderült,hogy a szővettanom helicobakter++ ..ezt nemtudom mi ez a2+..ha leírná nekem nagyon megköszönöm,illetve még kontaminált vékonybél színdromám van..nah,erre kaptam ettől a másik doktortól a gyógyszert,de véleménynek csak azt írta vékonybél színdroma,ezt a helicot nem is írta rá mintha nem is létezne.. kezelés Normix 200mg filmtabletta vagy ez a helicobakt...is jó?..ezt 6napig szednem kell..7nap szünet ezt 3-szori ismétléssel+írt még recept nélküli duspatalin,ezt pl..ezt a duspat..nemtudom hogy kell szedni..meg mondtam neki,hogy szedem a ventert a nyelőcsőfekélyre azt mondja hagyam abba,dehát mondom csak két hete szedem,és nekem az orvosom azt mondta,hogy 33napig szedjem,azt mondja..akkor szedje..na szóval nemtudom,hogy ezt a sok gyógyszert,most hogyan szedjem,nem-e üti egyik a másikat..sajnos mivel nem az Én orvosom volt ilyen nem törődöm volt:( Várom mielőbbi válaszát,köszönettel:LINDA :)

Kedves Linda!
A nyelőcsőfekélyre felírt gyógyszer teljesen korrekt, egy dolog fontos, hogy a Ventert az étkezéstől és minden egyéb gyógyszer bevételétől legalább két óra különbséggel lehet használni.
A Helikobakter egy olyan baktérium, ami a gyomorban élősködik és a gyomorproblémákat nem hagyja meggyógyulni, erre a napi 2x-i savgátlás (ez esetben a pantoprazol) mellé egy hétig kétféle antibiotikumot kell párhuzamosan szedni ( háziorvosa ezt is kiírhatja.) A ++ a Helikobakter biztos jelenlétét mutatja ( + kétes, 0 nincs jelen a Helikobakter a kilégzéses vizsgálat során)
Kontaminált vékonybél szindrómára a Normixot kell szedni, de azt javaslom, ezt a Helikobakter kezelést követően kezdje el és használjon valamennyi antibiotikum mellé probiotikumot az antibiotikum okozta hasmenés megelőzésére.
A Normix különösebb veszély nélkül ismételten is szedhető, amig panaszos.
A Duspatalin az IBS-es tünetek mérséklésére szolgál.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2014. 11. 16. - 13:06 ()

Tisztelt Doktornő! Köszönöm gyors válaszát. Próbáltam rákeresni az alacsony FODMAP ételekre, de nem igazán találtam ilyen oldalt. Segítene nekem még abban, hogy felsorolná azokat az ételeket, melyekkel próbálkozhatnék 1 éves kislányomnál? Köszönettel: Aranka

Kedves Aranka!
Egy oldalt ajánlok, ahol talál megfelelő magyar nyelvű irodalmat.
http://www.taplaloka.hu/2013/11/fodmap-dieta-gyakorlatban-etel-listak.html

Természetesen ezen ételekből ki kell válogatni azokat, amiket egy ilyen korú gyermeknek adhatunk.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2014. 11. 15. - 09:56 ()

Az Augmentin szedése egy nap után súlyos hasmenést okozott. Egy hétig kellene szednem. Mivel korrigálható a problémám? Köszönöm előre válaszát! Üdvözlettel Katalin

Kedves Kérdező!
Antibiotikum szedését követően gyakran elszaporodik egy Clostridium difficile nevű kórokozó, ami súlyos bélgyulladást okozhat. Ennek a toxinja székletből kimutatható és speciális kezelést igényel. A székletvizsgálat mellett érdemes valamelyik Saccharomyces boullardii-t tartalmazó probiotikumot elkezdeni szedni, ami az esetlegesen szükséges gyógyszeres kezelés mellett meggyorsíthatja a gyógyulást.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

Vitaminkosár kft.

  • +36 (1) 209-1084
  • info@vitaminkosar.hu
  • 1117 Budapest, Nádorliget utca 7/c.
  • 08:00-17:00 között vagyunk elérhetőek