Dr. Wacha Judit klinikai főorvos, belgyógyász-gasztroenterológus válaszol minden kérdésére.


Kérdésem a következő:

Kérdésére Doktornő 24 órán belül választ küld, melyet a honlapunkon tud megtekinteni.
Figyelem! Kérdése a válasszal együtt mások által is láthatóvá válik!
   

Legfrissebb kérdések

Összesen 2027 kérdés

5. oldal, összesen 100.

« Előző oldal | Következő oldal »

2015. 03. 17. - 21:22 ()

Kedves Doktornő.Evés után a pulzusom 100-ig felmegy .Concort szedek,de ez csak tüneti. Mi lehet a háttérben-válaszát várva köszönöm.

Kedves Kérdező!
A megemelkedő pulzusszám többek között a vérben keringő volumen hiányára, szimpatikus izgalomra, pajzsmirigy túlműködésre, lázas állapotokra, szívbetegségre, ritmuszavarra stb. utal. Hogy Önnél mi okozza, ezt konzultálja meg kezelőorvosával.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2015. 03. 16. - 17:16 ()

Tisztelt Doktor Nő! Lehetséges, hogy a sok vitamin puffadást, teltségérzetet okoz? Naponta 3000egység C-vitamin, Q-10-30 egység, omega3-850-es, magnézium, kalcium, szelén, A-vitamin, B1, B-komplex, E-vitamin. Ezeket elosztva naponta szedem. Várom válaszát Tisztelettel Anikó

Kedves Anikó!
A vitaminok szedése amennyire előnyös, túladagolásuk is okozhat problémákat. Próbáljon szünetet tartani, ha elhagyásuk után is marad panasz, vizsgáltassa ki magát.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2015. 03. 16. - 14:07 ()

Tisztelt Doktornő! Azt szeretném kérdezni, hogy Diflucan és Normix szedhető együtt? Köszönöm.

Kedves Kérdező!
Igen, használhatók együtt.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2015. 03. 16. - 12:16 ()

Tisztelt doktor Nő gyakran van szúró alhasi fájdalmam mi okozhatja ezt.előre is köszönöm a válaszát.

Kedves Kérdező!
Bélbetegség, húgyúti infekciók, kismedencei gyulladások, nőgyógyászati vagy urológiai fertőzések okozhatnak ilyen tüneteket, forduljon szakorvoshoz és vizsgáltassa ki magát.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2015. 03. 15. - 20:12 ()

Tisztelt Doktor Nő. Azzal a kérdéssel fordulok önhőz,hogy szedem a Tanydon 40 mg és a Nebibeta 5 mg gyógyszereket magasvérnyomásra. Szerencsére esszenciális hipertóniám van. De szeretném lecsökkenteni a gyógyszerkiadásra szánt összeget. Milyen olcsóbb gyógyszert vagy hatóanyagot tudna-e ajánlani? Mi a véleménye a Valsartan vagy a Portiron hatóanyagról,mert ezt is ajánlották a gyógyszertárba. ACE-gátloktól köhögők. Miluritett kell szednem 100 mg. Mi a véleménye a doktor nőnek az olcsóbb helyettesítő készítményekről? Az tévhit vagy tényleg igaz,hogy az egyik legjobb hatóanyag reflux-ra a Pantoprazol,mivel szeretettel írják ezt ki az orvossok. Köszönöm szépen a válaszát ! Üdv: Egészségügyis.

Kedves Kérdező!
Arról, hogy kinél melyik hatóanyag válik be, ragaszkodni kell-e a drágább originális készítményhez, vagy ugyanolyan jól megfelelnek az olcsóbb generikus készítmények nehéz egyértelműen állást foglalni. Mindenesetre kipróbálni ki lehet. Ha az olcsóbb készítmény is jól működik, szedje nyugodtan. A döntéshozatalba mindenképpen vonja be kezelőorvosát.
A reflux kezelésével kapcsolatban a négyféle protonpumpagátló csoort hatásában nincs érdemi különbség, árukban viszont igen. A pantoprazol-származékok eredeti gyógyszere a Controloc még napjainkban is piacképes többi társával szemben, ebből kifolyólag a generikumai is olcsók és kellően hatékonyak, ezért preferálják sokan ezek adását.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2015. 03. 13. - 23:27 ()

Tisztelt Doktor Nő. Megszeretném kérdezni,hogy az Ednyt 2,5 mg tabletta és a Nebibeta 5 mg reggel fél tabletta szedhető-e együtt? Köszönöm szépen a válaszát!

Kedves Kérdező!
Igen szükség esetén kombinálható a két szer.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2015. 03. 13. - 17:25 ()

Laktózérzékenységem van milyen bélfora helyreállítot szedhetek hasmenés esetén. köszönettel Cserné

Kedves Kérdező!
A Protexin IBS Florea kivételével valamennyi készítményünk szedhető laktózintolerancia esetén
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2015. 03. 13. - 09:09 ()

Kedves Doktornő! érdeklődnék hogy a protexin mely készítménye tartalmaz e. coli baktériumokat, mert laborom alapján hiányoznak a beleimből a természetes törzsek is. Köszönettel

Kedves Kérdező!
A normál flóra helyreállítása nem az E.coli pótlásáról szól. Javaslom a Biokult alkalmazását, melyben 14 féle probiotikus törzs található.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2015. 03. 11. - 22:59 ()

Màr 30éve úgy élek,h nincs spontàn székletem,voltak tàgítàsok...bemetszések.vegbél sérvek..újra van..hàlobeültetesek de semmi pozitív eredmeny!Àllandó has fajàsok,főkent a sigmabélnel a leszàlo.Folyamatos puffadasok.szelek nehez távozàsa...nagyon minőseg romlàst okoz az eletemben..allandó feszültseg....dolgozni nem tudok!Allandó rossz közerze,hànyingervégbél fajdalom egy erős húzo érzes.Köszönettel( depi)

Kedves "Depi"!
Leírása alapján maximálisan átérzem a kellemetlen közérzet minden velejáróját. Ha ezt néhány okos gondolattal megoldhatnám, szívesen a segítségére lennék, de mindketten tudjuk, hogy ez nem fog működni. Amire törekedhet, a gázképződés csökkentése, a puffadás okának tisztázása és kezelése ( H2 kilégzéses vizsgálatok, szükség szerint enzimpótlás, Normix és probiotikum szedése) Ha kevesebb a gáz, kevésbé lesz hányinger, hasi fájdalom és talán a hangulatán is lehet javítani.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2015. 03. 11. - 15:55 ()

Tisztelt Doktornő! Tüdőrák kemoterápiás kezelése mellett (carboplatin és etoposid kombináció) ajánlott-e szedni probiotikumokat, ha igen, akkor milyen dózisban? Köszönettel és üdvözlettel

Kedves Kérdező!
Nehéz megfelelő választ adni a kérdésére. A probiotikumok számos területen fontosak az egészségmegőrzésben, az immunrendszer erősítésében. Azonban a daganatos terápia következtében a meggyengült immunrendszer mellett alkalmazva a jótékony baktériumok is kiválthatnak súlyos szeptikus mellékhatásokat. Immunszupprimált betegek esetén mindig egyéni mérlegelést igényel az alkalmazhatóságuk. Javaslom, konzultáljon onkológusával.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2015. 03. 11. - 13:25 ()

Tisztelt Doktornő! Van egy ötéves autista kisfiam, aki korábban kiválóan táplálkozott, jelenleg egy augusztusi óvodavezetői döntésnek isszuk a levét itthon, mert áthelyezték másik csoportba őt, hiába harcolok érte minden fórumon, nem teszi vissza. Már három kilógrammot fogyott, mert megtagadja magától a főtt ételt, és nem eszik értelmes élelmet ezen kívül. Két hónapja adom neki a Fantomalt port is a kötelező vitaminok, halolaj, probiotikum, propolisz mellett. Viszont nincs elég rostbevitele sincs. Kínlódunk, hogy egyen szinte bármit is a szívbetegsége ellenére is! Mit tehetek még többet érte? Mivel anyagcsere problémái is adódnak és erősen savasodni kezdett a szervezete, komoly probléma ez! A Lepicolt például jó lenne neki? Az óvoda természetesen tagadja az ő által okozott életveszélyes állapotot! Köszönöm szíves válaszát! Aggódó édesanya, Nagy Alexandra

Kedves Alexandra!
A gyermek elfogyaszthatja a Lepicolt, de talán érdemes lenne turmixolt rostos ivólevekkel próbálkozni. A természetes gyümölcs és zöldséglevekben a roston kívül vitaminok, ásványi anyagok is jelen vannak, amire szüksége van a kicsinek. A tápszerek között is találhatók rostokban gazdagabbak, ez ügyben konzultáljon a gyermek kezelőorvosával.
Gondolom Ön is tud arról, hogy autista gyermekek részére vannak speciális óvódák, iskolák, olyan fejtesztő helyek, ahol nem ütköznek olyan bonyodalmakba, mint a volt óvodában. Talán érdemes lenne ennek is utána nézni. (http://www.vital.hu/kisegito_neveles_oktatas_)
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2015. 03. 10. - 18:50 ()

Tisztelt Doktor Nő.Megszeretném kérdezni,hogy magasvérnyomásra ön melyik készítményt tartja hatásosabbnak? Valsartan 80 mg vagy Telmisartan 40 mg ? Nekem egy ismerős gyógyszerész azt mondta,hogy a Telmisartan az 24-órás hatású míg a Valsartan nem. Érték:150-160/70-80. Köszönöm szépen a válaszát ! Sándor.

Kedves Sándor!
A két gyógyszer bár hatóanyagukban különbözik egymástól,azonos támadásponttal csökkentik a magas vérnyomást, un. angiotenzin receptor blokkolók. Mindkettő napi egyszeri adagolású, ami azt jelenti, hogy lefedik a 24 órás hatástartamot.
Üdvüzlettel: dr. Wacha Judit

2015. 03. 08. - 15:27 ()

Tisztelt dr nő Ibs ben szenvedek és nagyon zavaró a napi 2-3 széklet ami jól formált de viszonylag puha állagú. Igazán az zavar hogy hirtelen tör rám és nehezen tudom visszatartani még ha nem is hasmenés. Hogyan tudnám lassítani a bélmozgást gyógyszerek nélkül vagy keménnyé tenni a székletet? Úgy vettem észre hogy teljesen mindegy mit eszek , talán a rostos étrend az fokozza de lassítani semmi sem lassítja. Evés után szinte azonnal wc-re kell mennem de sajnos sokszor evéstől független. Olyan mintha önálló életet élne a vastagbelem. Mit javasol?

Kedves Kérdező!
Érdemes lenne egy gasztroenterológussal és egy diétetikussal felvennie a kapcsolatot. A H2 kilégzéses vizsgálat tisztázhatja, hogy nincs-e vékonybél diszbakteriózisa, vagy laktóz ill. fruktóz intoleranciája. Ezen esetekben ne egy étel okozza a tüneteket. Felmerülhet diétahiba is, pl túlzott folyadék fogyasztás, töményebb édes italok, ételek fogyasztása, de lehet egy normális ún. gasztrocolikus reflex túlműködése, sőt a "várható" hasmenéstől való félelem, szorongás is fokozhatja a tüneteket. utóbbi esetben pszichológus tud segíteni a feszültség oldásával.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

Vitaminkosár kft.

  • +36 (1) 209-1084
  • info@vitaminkosar.hu
  • 1117 Budapest, Nádorliget utca 7/c.
  • 08:00-17:00 között vagyunk elérhetőek