Dr. Wacha Judit klinikai főorvos, belgyógyász-gasztroenterológus válaszol minden kérdésére.


Kérdésem a következő:

Kérdésére Doktornő 24 órán belül választ küld, melyet a honlapunkon tud megtekinteni.
Figyelem! Kérdése a válasszal együtt mások által is láthatóvá válik!
   

Legfrissebb kérdések

Összesen 1778 kérdés

5. oldal, összesen 88.

« Előző oldal | Következő oldal »

2014. 09. 20. - 11:36 ()

Tisztelt Doktornő Azt szeretném kérdezni,hogy Colitisesek az útifűmaghéjat székrekedés esetén használhatják-e,és aki inkább székrekedéses rostosabban táplálkozhat-e?Nagyon köszönöm,tisztelettel Kari

Kedves Kari!
Ha a colitises betegnek nincs béleláródása, nem aktiv a gyulladása és jellemzően szorulásos a széklete, használhatja a Lepicolt, azonban a bő folyadékpótlásról nem szabad megfeledkezni.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2014. 09. 19. - 20:41 ()

Kedves DoktorNő! IBS problémám van, gyógyszert nem szedhetek allergia miatt, és a probiotikumot sem tolerelálja jól a szervezetem-kiütéses leszek tőlük-, Tehát semmi nincsen amivel csökkenteni tudnám a panaszokat-amik pedig vannak, hasfájástól az ájulásig fokozódó szélgörcs hasmenés, bélgörcs.Espumisan cseppet vettem ma és próbálkozom vele.Enni már szinte semmit nem merek mert félek nagyon, igy már 5 kilót le is fogytam pedig most is csak 46 kg vagyok nem jó ez igy.Mindenféle vizsg.negatív.Kérem mit tegyek?Köszönöm.

Kedves Kérdező!
Előfordul, hoga az ember több dologra allergiás, de mindenre biztosan nem. Továbbá nem szabad összetéveszteni az allergiát az intoleranciával.
Az eddig elvégzett vizsgálatainak negativitása sem azt jelenti, hogy minden rendben van, csupán vélhetőleg nem "mindent" vizsgáltak ki.
Az étkezéstől való félelem, a nem indokolt tiltó diéták pedig nagyon súlyos fogyáshoz, alultápláltsághoz, állapotromláshoz vezethetnek. Konzultálja meg gasztroenterológusával, hogy a leletei milyen betegségeket zártak ki, van-e olyan, ami még tisztázható és kell-e ilyen intenzíven diétáznia, vagy sem. Esetleg enzimpótlással rendezhetők-e az emésztési zavarai.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2014. 09. 17. - 13:38 ()

Tisztelt Doktor Nő ! A következő kérdésekkel fordulok önhőz. A következő gyógyszereket szedem. Meramyl 2,5 mg reggel 1, Quamatel 20 mg 2x1, Milurit 100 mg reggel 1, Desloratadin Teva 5 mg Este 1. Egy kedves gyógyszerész ismerősőm kicsit furcsálja és nem ajánlja a gyógyszer adagolást agogy most szedem. Ő ezt mondta,hogy ACE-gátlók/Ednyt,Meramyl,Perindopril,Gopten,Accupro/ és gyomorsavcsökkentõ szerek egymás hatását rontják. Akkor most szedjem más vérnyomáscsökkentőtt,vagy ez csak a Meramyl tabletára vonatkozik és nem a többi ramipril készítményekre? Régebben szedtem a Amilorid tabletát ideggyógyász írta ki mert az agyi ct agyi ödémát írt le és sokat fájt a fejem,ami sajnos az utobbi időben újra elő jött,akkor most újra elkénne kezdenemm szedni az Amiloridot vagy más vízjahtós vérnyomáscsökkentőtt? Az agyi ct 1 éve volt. Idegsebész is láttott ő azt mondta,hogy egy ideig szedjem ha visszatér a fejájásom és a magasvérnyomás akkor kezdjem el újból szedniaz Amiloridot.Egy belgyógyász javasolta a Narva Sr 1,5 mg tabetát,maga szerint ? Köszönöm szépen a válaszát! Üdv: Sándor.

Kedves Sándor!
Gyógyszerésze helyesen figyelmezettte arra, hogy a gyógyszereket sohasem célszerű együtt bevenni, mert a gyomorban kölcsönhatásba léphetnek egymással, ronthatják, vagy erősíthetik egymás hatását. Ha a gyógyszereket 1-2óra eltéréssel vesszük be, ez elkerülhető. A javaslat nem a konkrét gyógyszerekre vonatkozik, hanem általában a gyógyszer szedésre. Ha vizhajtót kell szednie, azt hogy melyiket válassza bizza kezelőorvosára.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2014. 09. 15. - 17:26 ()

Tisztelt Doktornő! Ebéd után nagyon gyakran hasmenés jelentkezik és pár napja tompa epe táji fájdalmaim vannak mai napon reggel sárga színű székletem volt a hasi ultrahang vizsgálat epe polipot mutatott okozhat ez gyakori hasmenést?

Kedves Kérdező!
Inkább valamilyen ételintolerancia, vagy enzimhiány lehet az ok, vizsgáltassa ki magát.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2014. 09. 14. - 14:41 ()

unokám,aki 11éves alhasi fájdsalommal,erős gázképződéssel/böfögés,szellentés/ küszködik kb.1hónapja.A most elvégzett hasi ultrahang szerint kimutatható problémája nincs.Melyik probiotikumot javasolja na Drnő,illetve javasolja e? Segitő válaszát köszönöm. aggódó Nagymama

Kedves Nagymama!
11éve gyermeknek a Protexin Junior szedését javaslom.
Érdemes lenne azonban kivizsgáltatni, nincs-e laktóz,fruktóz, vagy lisztérzékenysége stb. Konzultáljanak a gyermek orvosával.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2014. 09. 14. - 09:49 ()

Tisztelt Doktorno!29 eves no vagyok,es amiota csak az eszemet tudom,azota allandoan felpuffad a hasam barmit eszek,meg a zoldsegektol es gyumolcsoktol is.es mindig is eleg hasfajos voltam.mar regota tervezem hogy elmegyek kivizsgalasra,de meg nem tudtam raszanni magam mert nagyon felek a tukrozestol.de mar neha nagyon nehezen viselem a puffadast,nagyon ki szoktam ez miatt borulni.a masik ok amiert aggodom ,mert az apamnak is belbetegsege van,ami gyogyithatatlan,es gyogyszeres kezelessel tudjak csak szabalyozni.es ugy tudom ez orokletes.azonkivul nagyon sok beldaganatos volt mar a csaladunkban.a mamamnak is ki kellett vezetni a vastagbelet,mert 2 szer is mutottek,csak aztan ujra daganatos lett.szoval elegge aggodom.idaig nem figyeltem oda az egeszsegemre igazan,mostanaban kezdtem csak el utanajarni a pre es probiotukumoknak,mostmar majdnem 1 honapja szedek probiotikum kapszulat,de azt olvastam csak prebiotikummal fejti ki leginkabb a hatasat.szoval at kell ternem az egeszseges etrendre is,de ez nagyon nehet,mert egyszeruen nem tudom betartani,foggalmam sincs mit ehetek es mit nem.a legnagyobb baj hogy a zoldsegekkel nem lakok jol,es mindig ilyenkor eszek olyat amit nem kellene,amitol faj a hasam.azt szeretnem kerdezni,on szerint a tuneteim elmulnanak a probiotikuk szedesevel es az egeszseges etrenddel,vagy van ra esely hogy sullyosabb a problema?es az egesszeges etrenddel,ugymondd ellenallo lessz a szervezetem a daganatos betegsegekkel szemben?meg akkor is ha orokletes,es hajlamom van ra?valaszat elore is koszonom!

Kedves Kérdező!
Jelenlegi panaszai megfelelő kivizsgálást követően keezlhetők, érdemes tisztázni, mi okozza a puffadást. A halmozott családi daganatos előfordulás miatt pedig időszakos szűrővizsgálatokra kell járni, amivel megelőzhető, időben felfedezhető és ezáltal gyógyítható a "nagyobb baj". Az egészséges életmódra törekvés természetesen javít a helyzeten, de sajnos nem nyújt 100%-os védelmet
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2014. 09. 13. - 10:33 ()

Kedves főorvos asszony Édesanyám aki most 91 éves agy műtéten esett át, feltételezem hogy nagy mennyiségű antibiotikumot kapott a műtét után. Mióta hazajött a kórházból a nap 24 órájában folyik a széklete. Kórházban is volt emiatt a tünet miatt, de sajnos ugyan olyan állapotban kaptam vissza. Január óta nem tudnak rajta segíteni. Már a műtéte előtt is voltak bél problémái, évente másfél évente volt bent a kórházban és soha nem oldották meg ezt a gondot. 60 évesen kezdtük járni az orvosokat, mindig azt mondták mit akarok már ennyi éves. Legutóbb is csak azt mondták,hogy a bél falon ki bolytosulás van. A házi orvostól kaptunk egy gyógyszert Domperidon-EP 10 mg-os tablettát amiből ha naponta 1-2 tablettát adok neki, akkor az megállítja a székletét akár 4-5 napra is. De ez sem megoldás, mert akkor padig azért fáj a hasa, mert nincs széklete. Ebben a körforgásban élünk már évek óta. Kérem Önt, hogy amennyiben a leírtak alapján tud nekem tanácsot adni, kérem tegye meg. Köszönettel: Kovács Béláné

Kedves Kovácsné!
A Domperidonnak bélmozgató, egyben hasmenést okozó hatása is van. Lehet, hogy ezt átmenetileg fel kellene függeszteni. A Normix egy bélfertőtleniítő antibiotikum, ha valamilyen fertőzés áll fenn, azt ezzel korrigálni tudják. A probiotikumok is javítanak a bélműködésen. Kerüljék a tejtermékeket és a sok édességet, mert az is hajthatja.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2014. 09. 12. - 03:17 ()

T.doktor no!mien vizsgalattal mutathato ki a liszterzekenyseg?chron beteg vagyok es nemtudom de nem lehet hogy allergias vagyok a lisztfelekre es ezert nem vagyok jol?vervetel kimutatja ezt? Ha igen meik az az ertek?

Kedves Kérdező!
A rutin vérvétel nem, de speciális laborvizsgálat kimutatja a lisztérzékenységet, illetve a vékonybélből gyomortükrözés során nyert szövettani vizsgálatból is kideríthető.
Az interneten "coeliakia diagnosztika" keresésre talál hasznos olvasnivalókat ezzel kapcsolatban
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2014. 09. 11. - 07:03 ()

A hasfájást -ha tisztázott minden labor és vizsgálat által, hogy rendben van- esetleg rossz táplálkozás vagy stressz okozhatja.Állandó probiotikummal kiküszöbölhető e a fájdalomcsillapitás -mert a gyógyszerektől már fáj a gyomrom és hányingerem van.(Cataflam V, Flector por, Nospa,Buscopan) Esetleg tudna e ajánlani valami vény nélküli készítményt ami kímélő.Köszönöm.

Kedves Kérdező!
Fontos lenne tudni, milyen vizsgálatok történtek, illetve van-e olyan betegségre gyanu, ami még nem tisztázódott. Tudni kell, hogy a gyomor-bélrendszer betegségei nem tolerálják a hagyományos NSAID tipusú fájdalomcsillapítókat, sőt több probléma is keletkezhet általuk.Csak leleteinek ismeretében lehet bármilyen gyógyszert javasolni, konzultáljon kezelőorvosával.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2014. 09. 10. - 14:32 ()

T.doktor no!az lenne a kerdesem hogy chron beteg vagyok kapom az imurant pentasa granulatumot es inflectra biologiaikezelest.3honapja kivettek egy kisseb vekonybel szakaszt a vastagbel kezdetenel most irtak fel b12 vitamint 300 asat 3havonta 1-et. Maga szerint nem keves ez? Eleg faradekony vagyok.koszonom valaszat!

Kedves Kérdező!
A B12 raktárak kiürülése hosszabb idő alatt történik, nem közvetlenül a műtétet követően. Lehet nagyobb adagban használni a B12-t, esetleg gyakrabban beadatni, de lehet, hogy ezt a dózist még csak a hiány kialakulásának megelőzésére tervezték.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2014. 09. 10. - 13:26 ()

Tisztelt Doktornő! A páromnak colitis ulcerosa betegsége van. Kérem segítsen benne, hogy milyen alternatívákat javasol a műtét elkerülése érdekében? A vastagbél teljesen szakaszon gyulladt, elég gyakori a hasmenése. A Protexin Natural Care- javasolja szedésre? Kérem segítsen. Köszönettel: Éva

Kedves Éva!
A colitis ulcerosa aktiv szakában egy súlyos betegség. Semmiképpen ne az alternatív lehetőséget keressék, hanem a megfelelő gyógyszeres kezelést kell kapnia. Ebben az őt gondozó gasztroenterológussal kell konzultálni.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2014. 09. 10. - 09:14 ()

Kedves doktorno , most mar ket napja , etvagytalan, hidegrazas, enyhe remeges , szapora szivveres es tarko taji nyomast erzek , tuszos a mandullam de a torkom nem faj inkab enye kaporo erzes. Mi a teendo milyen gyogyszert szedhetek?

Kedves Kérdező!
Forduljon kezelőorvosához, aki vizsgálatot követően kiírja a szükséges gyógyszereket.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2014. 09. 04. - 13:21 ()

Tisztelt Doktornő! Kétéves kislányom van. most már két napja hasmenése, hány és 38,5 fokos lázas. van . szeretném meg kérdezni őnt hogy ön ,milyen gyogyszer javaslata van.

Kedves Anyuka!
Bő folyadékpótlás mellett a Protexin restore elkezdhető, de a láz miatt mielőbbi orvosi vizsgálat szükséges. Ha bakteriális fertőzés áll fenn, antibiotikumra is szükség lehet.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

Vitaminkosár kft.

  • +36 (1) 209-1084
  • info@vitaminkosar.hu
  • 1117 Budapest, Nádorliget utca 7/c.
  • 08:00-17:00 között vagyunk elérhetőek