Dr. Wacha Judit klinikai főorvos, belgyógyász-gasztroenterológus válaszol minden kérdésére.


Kérdésem a következő:

Kérdésére Doktornő 24 órán belül választ küld, melyet a honlapunkon tud megtekinteni.
Figyelem! Kérdése a válasszal együtt mások által is láthatóvá válik!
   

Legfrissebb kérdések

Összesen 1730 kérdés

38. oldal, összesen 86.

« Előző oldal | Következő oldal »

2012. 09. 08. - 15:59 ()

kedves doktor nö nekem sok kicsi epe köveim vannak és már nagyon fáj a gyomrom az orvosom azt javasolta hogy várjak még a tanácsát szeretném kérni mit tegyek

Kedves Kérdező!
A sok apró epekő esetén több az esély arra, hogy valamelyik köve a hólyagból bejut a közös epevezetékbe. Ez görcsöt, lázat, sárgaságot esetleg még hasnyálmirigy gyulladást is kiválthat. Lehet, hogy tünetmentes időszakban kellene ezektől megszabadulni. Manapság már laparoszkópos műtéttel könnyen túl lehet az egészen.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2012. 09. 05. - 20:48 ()

Jó napot Kívánok!! Tisztelt Doktornő!! Februárban voltam gyomortükrözésen,32 éves férfi vagyok, ahol nyelőcsőfekélyt diagnosztizáltak nálam. Controlac 40 szedtem rá ez idáig, 5 hónapon át szedtem rá a gyógyszert. Most abba hagytam a szedését, azt mondták kb ennyi egy kúra. Több kérdésem is lenne Doktornőtől,köszönöm előre is válaszait: 1,most a panaszok egy kicsit visszajöttek, torok kaparás,száraz érzés a torokban, ez idővel meg fog szünni?? 2, a nyelőcsőfekély végleg elmúlt, ettől a kezeléstől?, most fogok menni Helicobakter kilégzéses vizsgálatra, a vérvétel negatív volt. 3, ha rendben lesz a kilégzési teszt is akkor nincs semmi teendőm, gyógyultnak lehet tekinteni a nyelőcsövet?? 4.Azt mondták a gyógyszer elhagyása után előjönnek a fent felsorolt panaszok, de azok idővel megszünnek? 5.alhasi panaszaim is vannak, lent bal oldalt , azt mondták ezek a belek,széklettenyésztés,vérvétel,UH, 3D ultrahang nem mutatott semmit. Lehet a Refluxtól, vagy valami más okozza ezeket a panaszokat, a székelésem változó?? Köszönöm előre is válaszait!!

Kedves Kérdező!
A nyelőcsőfekély erre a gyógyszeres kúrára biztosan meggyógyul, de a fekély kiváltó reflux betegség nem. A működészavar megmarad, ezáltal a tünetek is nagy valószínűséggel vissza fognak térni. Szükséges esetben a kezelést kisebb dózissal érdemes folytatni, hogy tünetmentes maradhasson. Az alhasi panaszok nem függenek össze a reflux betegséggel. Bél eredetű, vagy urológiai probléma lehet a háttérben.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2012. 09. 05. - 15:59 ()

agutalaksztol ojan hasgőrc som van probaljamtt meg alecipolt mit tetszik javasolni

Kedves Kérdező!
A Lepicol bő folyadékbevitel mellett javít a székletproblémákon és ha nincs bélszűkülete, daganata, nem okoz görcsöket
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2012. 09. 03. - 21:00 ()

Kedves doktornő,alhasi ájdalmaim vannak minden leletem negativ széklet vizelet hasi ultahang cea 1.8mg vastagbéltükrözés "az eszközt a coecumba vezetjük fel végig a nyh norm fényreflekcioju.Annus belső részén kis modusok vél:nodi heam jav rostdus étend korpa probiotikum.Belső aranyerek erek szövödmény nélkül.54 éves vagyok stresszes kezelt magasvérnyomással.Székletek is negativak.Azt mondták még polipot sem találtak a beleimen örülök de akkor lelki bajom lehet?étrendet kell változtatni most vettem protektet probiotikumot válaszát tiszteletel köszönöm Miko Sándor

Kedves Sándor!
Hogy lehetnek-e lelki bajai, vagy sem, ezt Ön tudja, ebből a levélből nem lehet megállapítani. Azt viszont tudnia kekk, hogy a negatív laboroktól és képalkotó vizsgálatoktól függetlenül még jogosan lehetnek hasi panaszai, amit okozhat pl. tejcukor, vagy egyéb ételintolerancia, vékonybél bakteriális túlburjánzás, krónikus prosztatagyulladás, gerinc degeneratív elváltozásai stb.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2012. 09. 01. - 19:27 ()

Tisztelt Doktornő! Kérem szíveskedjék ajánlani valami természetes módszert (krumpli kúra lefutott két hetet )ajánlani gyomosav ellen ami refluxot okoz nálam állítólag -vagy helikobakter ellen amivel viszont nem tudunk mit kezdeni ,mert a májam is érzékeny és lassú (sokszor főleg éjjel ) nagyon lassú a szívverésem!Szeretnék meggyógyulni bárhova elmegyek csak végre derüljön ki a baj és derüljön ki mivel és milyen életvitellel lehet ezt megoldani!Állítólag van olyan gyomorsav ph mérő kapszula szenzor amivel a savszint kimutatható és vérvétellel is igazolható Hb.-baci jelenléteNégy--őt honapja volt gyomortükrözésem ott nem találtak bacit -az egy hónappal ez elöttinél -magánrendelésen tükröztek -meg sem nézték ezt a részt HB bacit--azt mondták gyomor rendben nyelőcső felmarodott 2x1 esomeprasol és kész! Semmivel sem lett jobb !Sőt !felmarodott!?- Szeretnék valami természetes megoldást -gazdász vagyok és 7 gyermek édesapja!Igaz nem fiatal -de ha tudna tanácsot adni életvitel természetes gyógymódok stb...vagy valaki olyan gasztrós magánklinikát ahol minden egyértelművé válik és megfizethető! Megköszönném szíves válaszát !

Kedves Kérdező!
A refluxbetegség egy működészavar, amit életmódi változtatásokkal és savgátló kezeléssel lehet javítani.
Az első lényege a hasi nyomás fokozódásának csökkentése. gyakoribb kis adagú étkezések, puffasztó ételek, szénsavas italok kerülése, görnyedés, előrehajlás, szoros ruházat kerülése, gázosodás, puffadás ellen probiotikumok, székszorulás ellen motilitásfokozó szerek és természetesen a legfontosabb az effektív savgátlás. Utóbbira kipróbálható a Gaviscon nevű recept nélkül is kapható bevonószer.
Refluxbetegségben a Helicobakter meghatározásnak nincs különösebb jelentősége, főleg, ha korábban negatív volt.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2012. 09. 01. - 15:41 ()

Kedves Doktornő! Elnézést az előző kérdező vagyok a pricopreppel kapcsolatban. Még egy kérdésem lenne, nekem volt két hasi műtétem is és nagyon félek, hogy az összenövések miatt nagyon fog fájni a szigmodioszkópia, mert csak bódítani akarnak. Mennyire kábít el az injekció? Ugyanúgy érzek mindent, csak nem tudok szólni? Köszönöm még egyszer, válaszát.

Kedves Érdeklődő!
Erre a kérdésre nehéz jó választ adni. A bódítás ugyanis mindenkire másként hat. Van aki éber "bódulatban" éli át a vizsgálatot, van aki eléggé bealszik a szer beadása után.
Ha éber maradna, a levegő folyamatos kiengedésével megelőzheti a kellemetlenségeket.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2012. 09. 01. - 15:09 ()

Kedves Doktornő! Érdeklődni szeretnék, hogy a pricoprep nevű hashajtót, hogyan kell alkalmazni, hánykor kell bevenni, ha 12 órakor lesz a tükrözés. Előző nap, vagy aznap? Attól félek, hogy a tükrözés napján a kórházba vezető úton esetleg rámtör a hasmenés. Köszönöm előre is válaszát

Kedves Kérdező!
A Picoprepben lévő 2 adag hashajtót 6 óra különbséggel kell alkalmazni.
Az egyik adagot mindenképpen az előző nap délután, a másikat vagy este, vagy kora hajnalban célszerű bevenni, igy nem érheti "meglepetés".
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2012. 08. 31. - 15:00 ()

Rendszeresen felpuffadok, tele vagyok gázokkal Melyik probiotikum lenne megfelelő számomra?

Kedves Kérdező!
Ha nincs ismert laktózintoleranciája, a Protexin IBS Florea szedését javaslom, szükség lehet egy egy hetes Normix kiegészítésre is, de ez vényköteles.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2012. 08. 30. - 14:56 ()

Tisztelt doktor nő! magas májenzim éRTÉKEIM MIATT AGGODOM..Got:214.Gpt:91.GGT:24.Ugy kezdődött a történetem,hogy bélhurutom vol.Kaptam rá a házi sebész orvosunktol sumetrolint és smecta port.Elkezdtem szedni a sumetrolint hétfön,viszont szerdán fájni kezdett a jobb oldalon köldökömel egy vonalban a deréktájjon és a köldököm alatt függölegesen is.Visszamentem az orvoshoz ö azt mondta hogy valoszinüleg még a hurut lessz.Azota már eltelt másfél hét de még mindig fájdogált.a derekam is,és volt mikor a lábam is.Kedden voltam ultrahangon ott azt mondták nincsen semmi baj,de viszont van egy 11 mm es cisztám a bal vesémen.semmi több gond nincsen.Vissza mentem a házi orvosunkhoz ö ismét csak azt mondta hogy tulreagálom az egészet.De én nem hagytam magam elmentem egy vérvételre.És az lett az eredmény amit leirtam önnek.Az összes többi vérkép,stb az jo lett.Csak ezek az értékek lettek magasabbak.De azt még hozzá kell hogy tegyem a történethez ,hogy ezek elött is nagyon sokszor szedtem antibiotikumokat,és fájdalom csillapitókat.(apranax,donalgin,algo flex)Mert van egy fogam ami mindig fájdogál,épp most is meg van duzzadva,.Ezen kivül voltak pár éve,pajzsmirigy problémáim is.És 4 éve császárral szültem.Ezért ismét megkérdezem öntöl hogy esetleg ezek a tényezők is befojásolják e az értékeket?van e okom aggodni az értékek miatt?Elöre is hálásan köszönöm válaszát,kedves doktorNŐ:)

Kedves Kérdező!
Emelkedett májenzimeket okozhatnak különböző vírusfertőzések, zsírmáj, gyógyszerek, (fogamzásgátló!), vegyi anyagok, alkohol, epeúti elzáródás (ezt az UH látta volna!), emellett esetleges izomkárosodások is.
Érdemes a labort egy idő múlva megismételtetniÜdvözlettel: dr. Wacha Judit

2012. 08. 30. - 14:49 ()

Kedves Doktornő! Bélproblémák miatt kb. 1 éve napi rendszerességgel iszom glaubersós gyógyvizet (Ferencz József) hígítva. Kérdésem, hogy kell-e szünetet tartani a gyógyvíz fogyasztásában? Lehet-e valamilyen káros hatása ha rendszeresen, szünet nélkül fogyasztom? Előre is köszönöm válaszát. Andrea

Kedves Andrea!
A gyógyhatású készítmények tartós használatával, "túladagolhatóságával" kapcsolatos klinikai adatok többnyire nem állnak rendelkezésre. A tartós hashajtószedés azonban nem szerencsés. Hosszú távon rontja a bélműködést, károsodhat a bélflóra és szervezetünk elektrolit háztartásában is bekövetkezhetnek nem kívánt eltolódások stb.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2012. 08. 28. - 12:22 ()

T.dr.nő! 40-éves ,három gyermekes anyuka vagyok .Azzal a kérdéssel fordulok önhöz mert nem vizsgálnak ki és aggasztanak az elmúlt 3-6 hónapban történtek. Magasvérnyomás miatt járok a kardiológushoz kontrollra elküldött kivizsgálásra mert tartósan magas /200/120/ a vérnyomásom. Uh áprilisban volt megtört septált epehólya,máj hemangióma ezek mellet kb:6 kgot fogytam ,rossz közérzet és hasi fájdalmak hol görcsös hol csak a jobb borda alatt fáj . Endokrinológiai mellékvese daganat kivizsgálását javasolták ,de a körzeti azt mondta nincsen baj nem kellenek.Most megint kontrolon voltam és a mostani uh -on már 2 hemangióma és kontrahált epehólyag volt. Legyen szíves se4gíteni dr-nő mi lehet ez és mit tegyek? A családomban szívbetegség és daganatos betegségek gyakoriak,nem szeretnék úgy járni már a gyerekek miatt is jobban kell figyelnem magamra. Köszönettel ! Katalin !

Kedves Katalin!
Érdemes lenne egy hasi CT-t kérni, amivel az UH-nál pontosabban tudják véleményezni a májában leírt hemangiómákat, ami, ha nem nagy méretű, nincs vele teendő, csak időnként ellenőriztetni kell a méretét. A contrahált epehólyag csak annyit jelent, hogy a vizsgálat idején összehúzódott, ha UH előtt, eszik-iszik valaki, ezt gyakran tapasztaljuk. A CT alkalmas lenne a mellékvesék és a vesék, veseerek állapotának tisztázására is, aminek eltérései okozhatnak nehezen kezelhető magas vérnyomást. És az sem hanyagolható el, hogy esetlegesen a fogyás okára is fényt deríthet. Természetesen a fogyás egyéb okai is szóbajönnek pl. cukorbetegség, pajzsmirigyprobléma, felszívódási zavar, enzimhiány és nem utolsó sorban a daganatos betegséget is ki kellene zárni. Javaslom vizsgáltassa ki magát.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

Vitaminkosár kft.

  • +36 (1) 209-1084
  • info@vitaminkosar.hu
  • 1117 Budapest, Nádorliget utca 7/c.
  • 08:00-17:00 között vagyunk elérhetőek