Dr. Wacha Judit klinikai főorvos, belgyógyász-gasztroenterológus válaszol minden kérdésére.


Kérdésem a következő:

Kérdésére Doktornő 24 órán belül választ küld, melyet a honlapunkon tud megtekinteni.
Figyelem! Kérdése a válasszal együtt mások által is láthatóvá válik!
   

Legfrissebb kérdések

Összesen 2153 kérdés

38. oldal, összesen 107.

« Előző oldal | Következő oldal »

2014. 01. 23. - 11:28 ()

Tisztelt doktornő! 2008-ban vérvétel alkalmával pajzsmirigy alulműködést állapítottak meg 9,53 értékkel.A pajzsmirigyben forró göb nem különült el. A májenzim értéke a megengedet háromszorosa volt. amit a hasi utrahang is igazolt.A máj mérs. nagyobb, homogén szerkezetű és reflektivitása fokozott. ( alkoholt nem fogyasztok) A koleszterin értékek is magasabbak. L-hiroxin szedésével a pajzsmirigy érték hellyel közzel a normális határértéken belül van. Természetesen rendszeresen félévenként járok ellenőrzésre. 2013.-ban vastagbélgyulladással kerültem kórházba. Egy hetes antibiotikumos kezelés után a hazaengedtek. Vastagbél tükrözés lelete: az eszközt a coecumig vezettük fel akadálytalanul. A coecum és a jobb colon félbren nagyobb mennyiségű széklet nehezítette a nyálkahártya vizsgálatát. A sigmán néhány mérsékelten hyperaemiás környezetű diverticulum szájadék került látótérbe, egyéb kórosat a fenti korláttal nem láttunk. Rostdús étrendet és bő folyadékfogyasztást javasoltak.Gyakran fogyasztok sárgarépás céklalevet, zöldséges zellerlevet, zabkorpát. A vastagbélgyulladásra semilyen gyógyszert nem szedek. Ezen kivül van egy problémám, naponta többször, de éjjszakánként is meleghullám jön rám (56 éves vagyok, változókoron túl).A vérnyomásom a 120-130/ 75-80 tartományban mozog, a pulzusszám: 58-70 között van. Kérdésem: a vastagbél gyulladás és a pajzsmirigy alulműködés között van-e öszzefüggés. A vastagbél gyulladás esetén lehet-e szedni probiotikumot, melyiket ajánlaná? Melegségérzetnek mi lehet az oka. A máj túlterheltségét mi okozhatja? Hogyan lehetne azt kezelni. Várom megtisztelő válaszat!

Kedves Kérdező!
A kor előrehaladtával sok embernél alakulnak ki divertikulumok, a bélfal meggyengülése miatti kis tágulatok, amelyekbe a kemény széklet, apró magvas ételek beleragadnak, gyulladást váltanak ki. Ez nem függ össze a pajzsmirigyműködéssel. Attól független problémról van szó. Bő folyadék, sok rost, testmozgás, probiotikumok, időnként a Normix kuraszerű használata segít azon, hogy a gyulladást megelőzzük, kezeljük. Probiotikumok közül a Lepicol használatát ajánlo, mely rostot és jótékony baktériumokat együttesen tartalmaz. Bő folyadékbevitel mellett előnyösen használható székletrendezésre.
A kóros májfunkciók az emelkedett vérzsirokkal függhetnek össze, az emelkedett koleszteninszint a máj elzsírosodásához vezet. Megfelelő koleszterinszegény diéta, omega-3 zsírsav, illetve gyógyszeres kezelés válhat szükségessé, ennek eldöntésére kérje háziorvosa segítségét.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2014. 01. 22. - 20:42 ()

Tisztelt Főorvosnő! 15 évesen nyombél-fekélyt diagnosztizáltak (20 éve), de ezt követően máskor már nem. Utolsó tükrözésben 2008-ban volt, akkor kifejezetten epés reflux-ot állapítottak meg. Azóta nincsenek komoly panaszaim, csak első terhességem alkalmával erősödött fel a reflux és a nyelőcső/gyomorszáj területén az erős fájdalom. Jelenleg 8. hétben járó kismama vagyok és újra erős reflux-szal és fájdalommal küszködök (már be is rekedtem az állandó torokban érzett savtól). A tüneteket valószínűleg felerősíti a közel 3 hete alkalmazott Utrogestan. Legfőbb problémám a folyamatos rosszullét, gyomorsav és fájdalom mellett, hogy borzasztó éhségérzet gyötör. Ilyet még soha nem tapasztaltam, se az előző terhességemnél, sem egyébként. Nem vagyok túlsúlyos (173 cm/58 kg), soha nem dohányoztam, alkoholt nagyon ritkán fogyasztok, kávét naponta 1-et (de egy hete nem ittam azt sem). Tudna tanácsot adni a Főorvosnő, hogy mi okozhatja ezt a csillapíthatatlan éhséget (csak a terhesség vagy esetleg a gyomorsav) és hogy hogyan tudnám kezelni? Jelenleg bármit eszek, nem lakok jól (szinte szédülök az éhségtől még evés közben is) és utána rögtön fáj a gyomrom. Gyakran kíséri hányás is (ami biztos a terhesség miatt van), de több alkalommal csak savat hányok. Jelenleg a Acido-Git-et ajánlotta az orvosom, ezt szedem (vagy Renniet). Magzatvédő vitamint (Ladeevit) már a terhességet megelőzően szedtem és nem tapasztaltam ilyen tünetet. Válaszát és segítségét előre is köszönöm! T.

Kedves T.!
A terhességi hányások szerencsére az első trimeszter végére többnyire megszünnek. Korlátolt azon szerek száma, amik terhesség alatt biztonsággal használhatók. A rennie, a Gaviscon a szedhető savgátlók csomportjába tartozik. Probiotikumok szintén használhatók, csökkentik a belek gázosságát, ezáltal is kevesebb savat pumpálnak vissza a nyelőcsőbe. Néhány falat ennivaló szintén természetes savgátlónak számít, ezzel az éhségérzet is csökken, de vigyázzon, ne hízzon el.
Inzulinrezisztencia ügyben is ki kellene vizsgálni, a vércukorszint ingadozása is okozhat rosszulléteket.
Üdvözlettel: dr Wacha Judit

2014. 01. 21. - 13:32 ()

Tisztelt Főorvosnő! A lányomnak 26 éves alhasi görcsei miatt csináltak uh-ot. Igy véletlenszerüen derült ki, hogy van egy 5 és egy 1,5cm-es állitólag jó indulatu daganat a májában esetleg FNH? Sajnos ez mult évben volt és nagy sokára kaptunk mr-re időpontot majd február 20-án. Nagyon várjuk az eredményt! Mi a teendő vele esetleges mütét vagy ...??? ez a fogamzásgátló miatt alakult ki? Köszönettel: Mária aggódó édesanya

Kedves Mária!
A májban talált elváltozás összefügghet a fogamzásgátló szedésével, de attól függetlenül is kialakulhatott. Meg kell várni az MR eredményét, ami segít eldöntetni a további teendőket (szövettani mintavétel? műtét vagy további megfigyelés?)
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2014. 01. 18. - 22:27 ()

Tisztelt doktornő! 16 éve vagyok crohn beteg! Penatasa imurant szedek a betegségemre és a kérdésem az lenne hogy imran mellett lehet e szedni d3 vitamint? Köszönöm válaszát András!

Kedves András!
Lehet, sőt praktikus D3 vitamin pótlást alkalmazni Crohn betegségben
Üdvözlettel: dr.Wacha Judit

2014. 01. 16. - 17:32 ()

Üdvözlöm Doktornő!!!Én egy 25-éves ffi vagyok!!Olyan kérdéssel fordulok önhöz hogx tavay Szeptember végén voltam vérvételen (munkaalkalmassági) ügyben!És voltak eltérések: Mch:37.000 , Mchc 381.000 , Se fe: 39.300 , Koleszterin 5.650 , Got 73, Gpt 92 , Ggt 137!!!Ezek voltak az emelkedett értèkek!!A háziorvosom elküldött Hepatitis vérvételre,de nem talaltak semmit!!!A háziorvosom idén Januárban ismét elküldött vérvételre,de itt már az összes eltérő értékem Visszaállt az egészséges èrtèkekre,csak az Mch kicsit magasabb most 34.300 (de minden más tökéletes az orvosom mondta)!!!Tavaly fogyasztottam alkoholt (kb heti 2-3-szor),de inkább hétvégente!!Az lenne a kérdèsem hogy most mivel vissza llt az egészsèges értékekre így nincs komoly baj (pl májzsugor),!!Alkoholt már Nem folytatok!!Köszönöm megtisztelő válaszát!!

Kedves Kérdező!
Intenzivebb alkoholfogyasztás májfunkciós eltéréseket, a máj elzsírosodását, súlyosabb esetben valóban májzsugorodást is okozhat. Ez egy bizonyos határig visszafordítható. Ha rendeződött az állapota, ennek örülni kell és vigyázni arra, hogy ne kerüljön ismét ebbe a helyzetbe.
Sajnos az alkohollal és egyéb toxikus anyagokkal szemben nem egyformán tudunk védekezni, van akinek a kicsi is hamarabb megárt. Az alkoholon kívül egyes bizonytalan forrásból származó étrend kiegészítőkkel, szteroidokkal, erős fogyókúrákkal is vigyázni kell, ezekkel is járhatunk hasonlóan.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2014. 01. 16. - 16:44 ()

Tisztelt Doktor Nő! Normix-ot írt fel a háziorvosom, elolvastam a gyógyszer tájékoztatóját, ahol azt írják:lázzal, vagy véres széklettel járó bélfertőzés esetén nem alkalmazható.Ma írta fel a háziorvos,-bélfertőzést gyanít- tegnap 38,7 volt a lázam, ma 37,6.Most nem tudom eldönteni, szedjem, vagy ne. Mi a véleménye doktornő?A háziorvost nem szívesen kérdezem meg, elég rosszul jönne ki...Köszönöm válaszát:Erzsébet

Kedves Erzsébet!
Bélvérzés, láz esetén ezek oka tisztázandó, széklettenyésztést kell végeztetni, hogy nincs-e olyan fertőzés, amit a Normix szedése esetleg elfedne.
Azt is tisztázni kellene, hogy nincs-e szervi bélbetegség ( gyulladásos bélbetegség, a bél vérkeringési zavara, divertikulitisz, béldaganat), ami a vérzést és akár a lázat is oklozhatja.
Ha ezek kizárhatók, a Normix nyugodtan szedhető, a figyelmeztetés nem arról szól, hogy bármi kárt okozna, hanem arról, hogy ne nézzünk el, valami súlyosabb betegséget.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2014. 01. 14. - 16:27 ()

Tisztelt Főorvosasszony.A kérdésem az lenne hogy Protexin immun pro mellett szedhetem a Protexin ibs készítményt és mennyi ideig érdemes szedni ezeket a szereket.Köszönöm a válaszát.

Kedves Kérdező!
A kétféle készítményben más hasznos baktériumtörzs található, egymás hatását kiegészítik. Általában 3-4 hetes kezelést szoktunk javasolni, de az őszi-téli időszak "átvészelésére" akár hosszabb időre (folyamatosan) is alkalmazhatók.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2014. 01. 12. - 16:08 ()

Tisztelt Doktornő! 2 hónapja tartó köhögésem okára most derült fény. Nagy valószínűséggel a gelbra mellékhatásaként jelentkezik társulva időszakos torokfájással orrfolyással. Most 2 napja nem vettem be a gyógyszert valamelyest már enyhültek a tünetek kérdésem, hogy kb mennyi idő mire teljesen megszűnik ha nem szedem már ezt a gyógyszert???

Kedves Kérdező!
A köhögés, torokfájás nem elsősorban a Gelbra hatására, hanem a reflux miatt állt fenn. Erre írták fel a gyógyszert Önnek. A tünetek enyhülése pedig nem a gyógyszerelhagyás, hanem az addig tartó gyógyszerhasználat miatt alakult kedvezően. Úgy gondolom ebben az esetben nem a gyógyszer elhagyásától, hanem további használatától kellene eredményt várni.
Az előfordul, hogy valamelyik készítményre egyéni érzékenység jelentkezik, ebben az esetben hasonló hatású, de más vegyületet kell választani.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2014. 01. 12. - 15:32 ()

Tisztelt Doktornő! Egy éve tartó bal oldali hasi fájdalom(általában elviselhető, 4-5 alkalommal viszont rendkívül erős, injekcióra ill. erős fájdalomcsillapítóra szűnő) és bal oldali vesekő (erről már több éve tudok és eddig panaszmentes volt) miatt hasi CT vizsgálaton voltam. A bal vese alsó harmadában egy kelyhen belül egy 14x7 mm-es vesekő ábrázolódott. Üregrendszeri tágulat nem igazolódott. A mesenteriumban a renalisok alatt bal oldalon egy 74x30 mm legnagyobb axiális átmérőjű mesenterialis panniculitisnek megfelelő eltérés látható, melyen belül kisebb nyirokcsomók is kimutathatók. Emelett elszórtan is megfigyelhetők apró 7-8 mm-es nyirokcsomók. A retroperitonealis nagyerek mentén is megfigyelhető egy-egy 9x6 mm-es nyirokcsomó. Van egy 3 héttel ezelőtt készült vastagbél tükrözési negatív leletem. Az eddig vizsgáló orvosaim nem jutottak dűlőre, hogy mit is lehetne tenni a panaszaim megszüntetésére. Szeretném, ha leírná, hogy a főorvos nőnek mi a véleménye arról a nagyméretű(74x30 mm) valamiről és van-e valami javaslata a továbbiakra. Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel és üdvözlettel: Anikó

Kedves Anikó!
A panniculitis egy jóindulatú elváltozás, azonban minden "ismeretlen eredetű" hasi teriméből lehetőség szerint UH, vagy CT vezérelten szövettani mintát kell venni. Ha nincs benne daganatra gyanús sejt, rendszeres ellenőrzése elégséges, egyébként műtéti eltávolítása javasolt. mérete is egyébként az utóbbi döntést erősítheti.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2014. 01. 12. - 09:17 ()

Tisztelt főorvos Asszony! Mi a véleménye a foreveres probiotikumról? Tisztelettel Telek Csaba

Kedves Csaba!
Ezen készítménnyel nincsenek saját tapasztalataim, de mind a benne lévő törzsek, mind a csíraszám alapján megfelelő készítménynek gondolom.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2014. 01. 10. - 13:13 ()

Tisztelt Doktornő!!! szeretnék érdeklödni, hogy mit jelent .hogy avesék alakja nagysága rendes a kéregvastagság csökkent.9-12 mm. bal oldali túlsúllyal mk.vesében néhány apró cysta látható. Tisztelettel Gamosné

Kedves Gamosné!
Krónikus vesemedence gyulladás esetén tapasztaljuk a kéregállomány megvékonyodását. Ha Önnek ilyen nem volt, a leletnek nincs különösebb konzekvenciája.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2014. 01. 05. - 19:38 ()

Kedves Doktor Nő! Az lenne a kérdésem, hogy szedem az espumizán gyöngyöt kb. napi 8 szemet, de a gázos görcsöket nem szünteti meg. Szedhetem-e a Protexin Balance 60db. lila dobozos kapszulát? Vagy szíveskedjék valamit ajánlani. 0 éves nő vagyok. Köszönöm

Kedves Kérdező!
A Protexin jelen esetben javíthat a puffadáson, elképzelhető hogy emellett egy Normix kűra gyorsabb javuláshoz vezethet. Utóbbi vényköteles
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2014. 01. 02. - 15:22 ()

Kedves Doktornö! Köszönöm válaszat de sajnos akar menyire is furcsán hangzik egyszerüen nem foglakoznak anyukám fogyásáva aszt mondjak hogy ez nem az ö dolguk hogy foglalkozank a suly csökenésel ezért is irtam önek hogy tudna e- javasolni valamit vagy valakit hogy segitsek anyukámnak Üdvözletel T.Mercédesz

Kedves Mercedes!
Változatlanul csak azt tudom tanácsolni, hogy üljön le a mama kezelőorvosával és kérjen részletes felvilágosítást az állapotáról, mondja el, mit gondol, mi az oka a jelentős fogyásnak, és mi miatt döntöttek úgy, hogy nincs mit tovább vizsgálni. Ez akkor érthető, ha egy daganatos betegség végstádiumáról van szó és a további vizsgálatokkal nem segítünk a betegen, csak a kínjait szaporítjuk. Ha nem erről van szó, lehet, hogy elkezdték kezelni, csak az információ nem jutott el Önökhöz.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Vitaminkosár kft.

  • +36 (1) 209-1084
  • info@vitaminkosar.hu
  • 1117 Budapest, Nádorliget utca 7/c.
  • 08:00-17:00 között vagyunk elérhetőek