Dr. Wacha Judit klinikai főorvos, belgyógyász-gasztroenterológus válaszol minden kérdésére.


Kérdésem a következő:

Kérdésére Doktornő 24 órán belül választ küld, melyet a honlapunkon tud megtekinteni.
Figyelem! Kérdése a válasszal együtt mások által is láthatóvá válik!
   

Legfrissebb kérdések

Összesen 1983 kérdés

38. oldal, összesen 98.

« Előző oldal | Következő oldal »

2013. 07. 23. - 15:46 ()

Tisztelt Dr. Wacha Judit! Korábban jártam önnél vizsgálatokon. Az lenne a kérdésem, hogy a 2,5 éves kisfiammal is fordulhatnék Önhöz, vagy csak felnőtt betegekkel foglalkozik. Köszönettel: Sándor Andrea

Kedves Andrea!
Megtisztel a bizalmával, de gyermekek kezeléséhez inkább gyermek gasztroenterológust ajánlanék. Az Endomedix rendelőnkben kolléganőm készséggel a segítségére lesz.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2013. 07. 18. - 01:38 ()

Kedves Doktornő, 84 éves édesanyám 4 hete kórházi kezelés alatt áll, s ennek során egy gyulladásos betegség okán (CRP 300) Augmentin és Klion együttes kezelést kapott 10 napig. A gyulladás csökkent, vérképe rendeződött (a CRP 37-ig csökkent), amikor Clostridium difficile fertőzést kapott. 48 órával ezelőtt hasmenéssel kezdődött, másnap reggelre a láza 38 C fok lett, amit hűtött infúzióval és Algopyrinnel levittek normál értékre. 3 x 500 mg Klion-ra állították be (tabletta), de tudomásom szerint valamilyen székletfogót is kap mellé. Ma csak 1x volt kevés híg széklete, (legalábbis estig). Du beadtam neki egy kapszula Protexin Natural Care-t, de a kapszula tartalmát ásványvízbe szórva lehetett csak beadni, mert egész du aludt, s nehezen volt ébreszthető. (Tegnap du és ma délelőtt még jól lehetett vele kommunikálni.) Tegnapi nap során infúzióban és szájon át legalább 3 liter folyadékot kapott. Ma kb 1,5 l infúzióban, s max 1 l szájon át. Du már nem volt itatható. Láza normális volt, azaz 37 C fok alatt. Az lenne a kérdésem, hogy jó-e székletfogó gyógyszert adni ebben az esetben? Melyik Protexin készítmény lenne a legmegfelelőbb az ő esetében, főként ha csak folyadékban oldva lehet bevinni? Milyen módon lehetne még segíteni a gyógyulását? Minden tanácsának nagyon örülnék. Köszönettel: szoa

Kedves SZOA!
Ebben az esetben inkább az Enterolt javaslom, mely por formájában kapható, ez folyadékkal könnyebben beadható és a Saccharomycesnek - amit az Enterol tartalmaz - igazolt a klinikai hatékonysága a Clostridium difficile okozta fertőzés klion vagy Vancomycin melletti kiegészítő kezelésében. Hasfogót természetesen nem célszerű használni, mert a toxin tovább marad a szervezetben, de védekezni kell a kiszáradás ellen, nemcsak vízzel, hanem a megfelelő ásványi anyagok, elektrolitok pótlásával. Természetben víz és teáztatás mellett/helyett levesek adásával is pótolhatjuk a hiányt.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2013. 07. 12. - 17:57 ()

Jó napot! Én colitises beteg vagyok néha fellángol a betegségem. Sokszor fáj a hasam. Melyik probiutikumot ajánlja?

Kedves Kérdező!
A jó minőségű kombinált összetételű probiotikumok valamennyi készítménye alkalmas a bélpanaszok javítására.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2013. 07. 12. - 13:04 ()

Tisztelt Doktornő! A probiotikumok calici vírus megelőzésére is hatásos? Hogyan tudnám elkerülni, megelőzni az ilyen tipusú betegségeket? Köszönettel Pajor Szilvia

Kedves Szilvia!
A probiotikumok az immunrendszer modulálásával fokozott védelmet jelentenek a bél és egyéb bakteriális, gombás és virusfertőzéseivel szemben. Egyes baktériumok speciális antimikrobiális anygokat is teremlnek, amivel rontják a kórokozók életterét. Használatuk mindenképpen előnyös, de természetesen nem 100%-os.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2013. 07. 11. - 21:49 ()

Tisztelt Doktor Úr! 33 éves anyuka vagyok. problémám 3 hete kezdődött. Vesehomok, hasi szurkálás miatt Rowatinex és Sumetrolim nevű gyógyszereket kaptam..ill. az orvos felhívta a figyelmemet a sok folyadékfogyasztásra........nos én napi 2 liter vizelethajtó teát ittam meg + rengeteg vizet ( citromosat)...állandóan vizelnem kellett....enni szinte semmit nem tudtam..( 3 kilót fogytam)..2 hét után a vérnyomásom nagyon alacsony lett ( 95/ 46).ill. székrekedésem(nehezen ürülő széklettel)lett 4 napig..ezután erőltettem az evést Normafloret ittam .a székletem normális lett ( talán kicsit kevesebb és vékonyabb) és nyálkás állagú.....ekkor mentem vissza orvoshoz......hasi uh. kimutatta a gyulladást a belekben..... ( a doktor szerint "lemorzsoltam" a bélbolyhokat ....emiatt nem volt étvágyam és volt probléma a széklettel szerinte....Venter granulátumot kaptam , diéta előírást.....a székletem viszonylag normális azóta, a fogyás is megállt.........viszont olyan érzésem van....mintha nem tudnék kiürülni.......időnként szurkál, viszket a végbelem.....végbélkúpot vettem tegnap.......némileg jobb a helyzet...de nagyon kellemetlen az érzés....Ön szerint van összefüggés a fent leírt kálváriám és a székelési inger között?....Tisztelettel várom válaszát!

Kedves Kérdező!
Hogy a két dolog között van-e összefüggés, erre egyértelmű választ nem tudok adni. Lehet, de nem törvényszerű.
Mindenesetre ki kellene zárni minden egyéb lehetőséget, ami hasonló tünetekkel járhat. Javaslom végeztessen el egy vastagbéltükrözést kizárandó a bél bármi egyéb megbetegedése, gyulladása, daganata.
Üdvözletel: dr. Wacha Judit

2013. 07. 10. - 14:40 ()

Kedves Doktorno! Szeretném kérdezni,hogy szedhetek e terhesvitamint,van már 1 gyerekem,de még egyenlore nem szeretnénk talán 2,3 év mulva,addig is szedhetném továbra is,vagy lesz tole valami bajom? Koszonom elore is válaszát!

Kedves Kérdező!
Nyugodtan alkalmazhat terhesvitamint, ez egészségesek számára sem ártalmas. A kérdés csak annyi, hogy van-e rá szüksége
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2013. 07. 09. - 13:32 ()

Kedves Doktornő! Ha az éhgyomri cukorértékem 4 tizeddel túllépi a felső értéket, valóban helyrehozható "egy kis diétával", ahogy a háziorvosom mondta, és ha igen, hol és hogyan lehet diétás tanácsadást, mintaétrendet kérni és kapni, esetleg dietetikussal kapcsolatba lépni, kérhető-e beutaló a háziorvostól ilyen célból? Kicsit megijedtem, mert visszaköszönni látom a szülészorvosom 27 évvel ezelőtti mondatát, aki akkor a terhesség utolsó hónapjában szigorú diétát rendelt el a terheléses cukorvizsgálati eredményem okán és figyelmeztetett, hogy idősebb korban oda kell majd figyelnem, mert lehet ezzel kapcsolatosan problémám. Köszönettel, üdvözlettel: Julie

Kedves Julie!
Az interneten számos oldalon talál a 2-es típusú cukorbetegségnek megfelelő diétás ajánlásokat. Kórházakban és magánklinikákon is elérhetők diétetikusok, akik elmagyarázzák a diéta lényegét és megtanítják a szénhidrát bevitel számítására.
Valóban igaz, hogy a testsúly csökkentésével több esély marad a csak diétával egyensúlyban tartható cukoranyagcsere biztosítására.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2013. 07. 09. - 08:42 ()

Kedves Dr.Nő, középhasi fájdalomnál, evés után görcsös fájdalom,Buscopan lett adva, ki van zárva szervi betegség, a talpak erősen hámlanak, nem találják az okot.A panaszok egyszer erősebbek, majd gyengébbek, reggel jobb, délután rosszabb és este is.üdv. Erika

Kedves Erika!
A hasi tünetek és a talp hámlása egymástól függetlenek. Szervi bajok kizárása után érdemes a funkcionális okokat is tisztázni. Pl. refluxbetegség, vékonybél diszbaktriosis, enzimhiány, ételintolerancia, lisztérzékenység, tejcukorérzékenység, IBS stb. Ha paanszai nem csökkennek, forduljon gasztroenterológushoz.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2013. 07. 08. - 14:36 ()

Tisztelt Doktornő! 5 nappal ezelőtt volt egy pár órán belül lezajló, hasi fájdalmak nélküli hasmenésem, bő, híg (lepényszerűen egyben maradó), zsíros fényű, barna színű széklettel. Sok éves tapasztalat és tavaly megállapított Diverticulitis után (ami azóta is többször beköszöntött, utoljára heves göcsökkel áprilisban) hozzákezdtem a számomra eddig bevált diétázáshoz, és mellé elkezdtem szedni a Normaflore-t. Mivel javult a helyzet, így tegnap bevettem a diétába a zsiradékban szegény húslevest+fóliás csirkemellet krumplival+almakompótot. Kb. 2-3 óra múlva szinte inger nélkül, vízszerűen érkezett egy rövid lefolyású hasmenés, ami ezúttal kis mennyiségű, zsíros fényű, nagyon sárga székletet jelentett, csekély mennyiségben véres nyálkahártyával. Azóta enyhe csípő, égető érzést tapasztalok belül a végbélnyíláshoz közel (de ez és a vér a székletben nem hasonlatos az aranyér problémáimhoz). Eddigi tapasztalataim alapján elkezdtem szedni a Normixot is a Normaflore mellé. Tisztelettel kérdezem, Önnek mi a véleménye fentiekről, és mit javasol a további napokra, hogy mihamarabb kimásszak ebből az állapotból. Megtisztelő válaszát előre is köszönöm, üdvözlettel: Julianna

Kedves Julianna!
A hirtelen megjelenő erteljes széküríés okozhat egy felszínes nyálkahártyasérülést (fissura) a végbélnyílásnál, ez okozhat ilyen égető érzést. Azt jól tette, hogy a probiotikum mellett Normixot is szed. Esetleg még érdemes lenne eg keményítőterheléssel tisztázni a hasnyálmirigy működését, nem enzimhiány provokálja-e a zsírszékletet.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2013. 07. 01. - 12:50 ()

Kedves Doktornő, Megtaláltam a gap szindróma könyvet és elkezdtem a diétát az alábbi okok miatt. 2010 -ben 6 hétig skizofrén voltam mely a 90 napos diétám végén kezdődött, majd pár hónap múlva kontakt ekcéma, psorasis és ízületi fájdalmak jelentkeztek. Eróteljes testedzést követően testem bizonyos részén rengeteg pattanás jelent meg. Mindig fejfájós voltam, időszakosan változó mértékű gyomorsavhiánnyal. Ekkor akadtam a könyvre és elkezdtem szedni a probiotikumot és közel pontosan tartani a diétát, már több, mint egy éve. A probiotikum akár kiszórva akár kapszulában erőteljes rosszullétet okozott, így 1/8 adaggal tudtam kezdeni csak, ma már naponta 2-szer 2 kapszulaés 2 kiszórva azaz napi 8 db-ot szedek. Áprlilis végéig ettem napi 15 dkg élesztőmentes kenyeret, időnként krumplit, ami nem okozot bajt. Emelve a kenyér adagot vagy próbaképpen több tészta fogyasztása – mert 20 kg-ot fogytam az egyébként is normál súlyomból, és szerettem volna hízni végre – újra jelentkezett a toxikus mellékhatás, ezért elkezdtem maglisztes lepénnyel helyetetesíteni a kenyeret- és ekkor emeltem meg enniyre a biolult adagot is. Amikor elkezdtem kókuszt is használni nagyon visszaesett az állapotom, majd helyrejött, de azóta azt hiszem, egyre rosszabb az emésztőképességem. Minél kevesebb féle ételt eszem, annál kevésbé tudom normálisan emészteni, a hús, tojás, porcos leves pedig már gondolatilag is taszítja az embert egy idő után. A tanácsolt hidegen sajtolt olajok azt hiszem terhelik az epét és májat, bár nem érzek semmit, de a széklet színe világosabb a szokásosnál, de nem zsíros. A székletem mindig normális volt, a probiotikum óta viszont kimaradozó. Ha megemelem egyszerre 3 kapszulára az adagomat, akkor nagyon erős mellékhatása van, de már nem a korábbi, hanem más típusú.A tünetek alapján úgy sejtem a baktériumok után a gombák kisöprése történne- ha bírnám Kérdeztem un. gap tanácsadót is, de miután nem orvos nem érti az összefüggéseket nem tud többet, mint ami le van írva. Ha a Biokult szedés mellékhatásokkal jár, akkor nem lehet bennem rend, de szeretnék legalább valamennyit visszahízni, ugyanakkor rendbe is tenni a bélrendszeremet.Jelenleg főként szárnyas húst,vagy sertést darálva, porcos levest, csirkemájat és zúzát, szalonnát, kolbászt, nyers és sütött tojást, zöldségeket és gyümölcsöt valamint mézet eszem. Darált diót korábban már jól bírtam, a kókusz óta nehezebb. Válaszát nagyon szépen köszönöm

Kedves Kérdező!
A probiotikumok előnyös volta jól ismert, de a jaavsolt adagolás többszörösének bevétele ebben az esetben sem javasolható. Napi 1-2 kapszula a szokásos adagolás.
Az emésztőszervi problémák kérdésében pedig tisztázni kellene, nincs-e valamilyen enzimhiány, felszívódási zavar, ami kiváltja a panaszait, mert ezekre célzott kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

Vitaminkosár kft.

  • +36 (1) 209-1084
  • info@vitaminkosar.hu
  • 1117 Budapest, Nádorliget utca 7/c.
  • 08:00-17:00 között vagyunk elérhetőek