Dr. Wacha Judit klinikai főorvos, belgyógyász-gasztroenterológus válaszol minden kérdésére.


Kérdésem a következő:

Kérdésére Doktornő 24 órán belül választ küld, melyet a honlapunkon tud megtekinteni.
Figyelem! Kérdése a válasszal együtt mások által is láthatóvá válik!
   

Legfrissebb kérdések

Összesen 2562 kérdés

38. oldal, összesen 127.

« Előző oldal | Következő oldal »

2014. 12. 14. - 11:18 ()

Tisztelt Doktornő! Kérdésemre a következő lenne. 2 éve a 27 éves fiam hányás, hasmenés, nagyon erős hasi fájdalom miatt 3szor elájult , majd kórházba került. Kivizsgálás nem állapított meg eltérést, ami esetleg okozhatott ilyen rosszul létet. Tehát nem derült ki, hogy mi okozta, ,talánI IBS . Ekkor Protexin IBS terméket vásároltunk kb fél éve 2 dobozzal fogyasztott belőle a fiam, majd egy virus fertőzés miatt Laktiv +C vitaminnal szedett. (Hasmenés, hányás) .Mivel étel allergia sem volt egyértelműen kimutatható a rosszullét miatt, diétába kezdett. Sok ételt elhagyott, tej, ,tejtermék, gluténmentes cerbona kenyeret és teljeskiőrlésü gabonát használok. A vizsgálatok szerint, nem liszt és tej érzékeny. Sikerült ezzel a diétával 104kg-ról 75re lefogynia.A súlyát azóta is tartja.Sajnos az ismeretlen foltok a testén néha meg -meg jelennek, amit azóta sem tudtam milyen ételhez kötni.Sajnos köröm psoriazisa van és azt vettük észre, hogy mikor ezt a két terméket szedte sokkal szebb lett a körme. A kérdésem, hogy mennyi ideig lehet szedni a Protexin -t és Ön szerint lehet-e a kettőnek összefüggése. Válaszát és tanácsát meg köszönve, Üdvözlettel; Lipcsei Sándorné

Kedves Kérdező!
A probiotikumok az immunrendszer modulálásával javíthatnak mind a bél, mind a bőrtüneteken. Tartós alkalmazásuk (napi 1x) is lehetséges.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2014. 12. 14. - 10:02 ()

Kedves Főorvos Asszony! Nyáron állapítottak meg nálam a mikroszkópikus kolitiszt, mivel szteroidot írtak fel, nem vettem be. Hashimoto theoridytiszem van 2005 óta, akkor és idén 100 feletti volt a TSH értékem. Eutyroxot szedek, általában jóbbak az értékek. Egy éve folyamatos hasmenésem van, amely robbanásszerűen jelentkezik evés után 1-2 órával. Reggel a hivatalban almát eszem és otthon 16 óra után étkezem, ezért egész este, de még hajnalban is szaladgálok, már amikor kiérek a mellékhelységbe. Puffadok, időnként fáj a hasam jobb oldalt és a felső szakaszból a leszállóágba óriási robbajjal, és kisebb görcsökkel távozik a széklet. Az IBS Florea segítene állapotomon? Mit tanácsol? SOTE gasztroenterológián állapították meg a lymphocitás kolitiszt. Tisztelettel, Sonkolya Irén

Kedves Irén!
Colitise kezelés nélkül nem fog meggyógyulni, ha felírták rá a gyógyszert, szednie kellene.
Emellett igen sok embernél látjuk, hogy a gyümölcscukor bontására kevés enzimmel rendelkezik. A kizárólag alma-kúra esetén ez is ront a helyzeten.
Konzultáljon gasztroenterológusával és fogadja el a felajánlott kezelést
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2014. 12. 12. - 23:17 ()

Tisztelt Doktornő! Május óta szedek fogamzásgátló tablettát (Belara), és mostanában elég érdekes tüneteket produkál a szervezetem, szerintem ennek hatására. Normális dolog az, hogy a legutóbb a tabletta szedésének 18-án napján megjött a menstruációm, úgy, hogy rendesen, mindig ugyanabban az időpontban szedem a gyógyszert? Amikor pedig rendesen meg kellett volna jönnie, körülbelül 1 napig tartott, és az is nagyon kevés mennyiség volt, nem is igazán nevezném menstruációnak.. (Mióta szedem a gyógyszert, alapból kevesebb, de ez már szinte semmi.) Terhességre utaló tüneteim nincsenek, de aggódom, hogy esetleg még is az lehetek. Önnek meg a véleménye? Hagyjam abba, vagy folytathatom a szedését? Köszönöm válaszát, Nikolett

Kedves Niki!
Keresse fel nőgyógyászát és konzultáljon vele.
Üdvözlettel: dr. Wacha JUdit

2014. 12. 12. - 16:12 ()

Kedves doktornő kérdésem,hogy Budenofalk mellett, lehet-e szedni az Protexin IBS-t Köszi

Kedves Kérdező!
Igen szedhető.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2014. 12. 12. - 11:28 ()

Doktorno se a meteospasmylt se s dudpatalint nem tudom szedni -valamifele \"verin\" osszetevo allergia-.a spasmomentben mas van talan on tanacsolja azt -hazio.konzultaltam es ajanlotta de gondoltam megkerdezem ont.koszonom szepen sz.borbala

Kedves Borbála!
A Spazmomen szintén az IBS gyógyszere és valóban más hatóanyagot tartalmaz.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2014. 12. 11. - 22:02 ()

Kedves doktorno a 4.napjaszedem a duspatalin gyogyszert a kovetkezo tuneteim vannak:miutan bevettem \"felporget\", nem alszom melegem van hohullamok jonnek ram es izzadok es viszket az orrom a mellkasom hasam a hatam ugy erzem mintha a szam duzzadna megfajdul a fejem nem tudok aludni ejszaka minden oraban folkelek es nem vagyok almos.ma este is bevettem es ezeket tapasztalom.doktorno szerint mi ez?esetleg a protexin ibs el lehetne e helyettesiteni.valaszat koszonom szeplaki borbala

Kedves Borbála!
Egyéni érzékenység valamennyi gyógyszer kapcsán előfordulhat, ha ennyi panaszt okoz a gyógyszer, hagyja abba. A Protexin IBS-t természetesen ki lehet próbálni.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2014. 12. 11. - 18:36 ()

Kedves Doktornő, az a problémám, hogy egy éve, általában étkezést követően, nagyon hangosan korog/morog és \"felpuffad\" a gyomrom. egyéb tünet, hogy reggelente hasmenésem van. Nagyon kellemetlenül érzem magam társaságban, mivel tényleg nem lehet nem hallani ezt a morgást. laktóz vizsgálatom negatív. Kérem segítsen, mi lehet a megoldás, e kellemetlen tünet megszüntetésére. köszönettel: Szomszéd Attila

Kedves Attila!
Érdemes lenne a H2 kilégzéses vizsgálatot laktulózzal és fruktózterheléssel is elvégeztetni, esetleg a lisztérzékenységet, gyulladásos bélbetegséget és a hasnyálmirigy elégtelen működését kivizsgáltatni.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2014. 12. 10. - 20:02 ()

Kedves Doktornő! Bio-Kult szedése mellett szabad szedni Dicetel 50 mg gyógyszert (napi 3x1)? Ha igen, akkor egyszerre érdemes bevenni őket vagy külön? A Dicetelt a \"bélmozgásom koordinálására\" írta fel nekem egy doktornő probiotikum szedése mellett (nagyon lecsökkent bélflórám van). Nem tudom, nem elegendő-e csak a probiotikumot szedni. 174 cm / 64 kg vagyok. Ön szerint 1 vagy 2 tablettát vegyek be naponta főétkezéskor? Utolsó kérdésem, hogy étkezés előtt, közben vagy után vegyem be? Vagy mindegy? :) Válaszát előre is köszönöm! András

Kedves András!
A Dicetel mellett szedhető probiotikum. 2-3 hétig érdemes duplázni az adagot, fenntartásra elég a napi 1x-i bevétel. A hatásosságot az étkezés nem befolyásolja,
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2014. 12. 10. - 17:16 ()

Tisztelt főorvosnő! Kérdésem a következő lenne. Nagyon rég óta küzdök gyomorpanaszokkal. Ég, fáj, korog,morog teltség érzet, keserű száj íz ,kapar a torkom fáj a hátam stb. Az elmult két és fél évben kétszer voltam gyomortükrözésen. Két éve nyombélfekély és reflux,szövettan negatív. Idén februárban megint voltam akkor rekeszizomsérvet állapítottak meg. Szövettan negatív és hegeket láttak. Gyogyszereimen most változtattak emulsol 40mg reggel napközben 20 mg ugyan ebből este lefegvés elött 20mg qumatel sajnos a panaszok nem szünnek. Másra nem is tudok gondolni csak erre. Sajnos dohányzom és kávét is iszok. Pànikbetegséggel kezelnek. Xanaxot szedek. És beképzelek mindenfajta betegséget. Most pl gyomorrák. Megőrülök a tudadtól,hogy az van. Ha beveszem a xanaxot szerintem a gyomorpanaszok enyhülnek. Kérem segítsen mit csináljak . Már megőrülök nemtudom,hogy mit tegyek. Legszivesebben elmennék megint tükrözésre de egy hónapja azt mondták,hogy azt egy évben kétszer nem csinálnak.köszönöm válaszát! (Ferenc)

Kedves Kérdező!
A leírt panaszok teljes mértékben lefedik a refluxbetegség tüneteit. Azonban tudni kell, hogy minél több savgátlót szedünk, annál inkább előfordulhat, hogy baktériumok telepszenek meg a vékonybélben, ahol ételeinket erjesztve fokozzák a puffadást, nő a hasi nyomás és tovább romlanak a refluxos tünetek.Érdemes a H2 kilégzéses vizsgálatokat elvégeztetni és ennek eredményét is figyelembe véve gasztroenterológusával megbeszélni a szedendő gyógyszerek mennyiségét és fajtáját.
Üdvözlettel: dr. Wacha JUdit

2014. 12. 10. - 09:35 ()

Kedves Doktornő! Megköszönném, ha tudna tanácsot adni, hogy enyhüljenek fájdalmaim.77 éves vagyok, 40 kg. Betegségeim: krónikus hasnyálmirigy gyulladás - vaterpapilla szűkület műtve. maldigestio miatt puffadás, székrekedés, fáradtság, gyengeség, alvászavarok. /kreont szedek 12 éve/ Pajzsmirigy alulműködés - letrox szedés erős csontritkulás - D3 vitamin szedés, vasraktározás - diéta betartva. Enyhítene-e, ha probiotikumot vagy egyéb immunerősítőt szednék? Mit? köszönettel Sarolta /pákozdiné, Tóth Sarolta- Győrből/

Kedves Sarolta!
Állapotrendezésre érdemes használni a szájon át fogyasztható gyógytápszereket, ezt kezelőorvosa ki tudja írni Önnek. Természetesen a probiotikumok szedésének sincs ellenjavallata.A Protexin Immun Pro készítményt ki lehetne próbálni.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2014. 12. 09. - 12:08 ()

Tisztelt Doktornő! Szeretnék probiotikumot szedni, mert Candidám van. De laktóz-érzékeny vagyok. A Biokultot szabad szedni így? Úgy láttam, az elég széles spektrumú. Grapefruitmagolajat és fokhagymát szedek külön, azért nem a Candies Plus-t választanám most. Hüvelybe is lehet helyezni? Köszönöm a választ! Minden jót, Edina

Kedves Kérdező!
Termékeink közül egyedül a Protexin IBS Florea tartalmaz laktózt. Bármely egyéb termék használható.
Tudni kell azonban, hogy a szájon át használt termékek legalább olyan hatákonyak húgy-ivarszervi fertőzések esetén, mint a hüvelyi alkalmazás, ezért nincs szükség arra, hogy egy szájon át szedendő készítményt ne az utasítások alapján alkalmazzunk.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2014. 12. 09. - 02:54 ()

TISZTELT DOKTORNO KOSZONOM A TANACSAIT ES GRATULALOK A SZAKMAI FELKESZULTSEGEHEZ ES A PELDAERTEKU SEGITOKEZSEGEHEZ EZUTON SZERETNEK BEKES BOLDOG UNNEPEKET ES TOVABBI SIKEREKET ES JO EGESZSEGET KIVANNI BERNADETT MISKOLCROL

Kedves Bernadett!
Mindig jóleső érzés, ha tanácsaink hasznosak olvasóink számára. Önnek is további jó egészséget és békés, boldog ünnepeket kívánunk.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2014. 12. 08. - 23:13 ()

Koszonom a gyors valaszat erdeklodnek hogy a duspatalin melle amit masodik napja szedek szedhetem e vagy kell e lehet e a protexin ibst szedni ilona kassarol

Kedves Kérdező!
Igen, használhatja együtt a kétféle szert.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2014. 12. 08. - 16:55 ()

TIsztelt doktorno a napokban kaptam kezhez a spec iga etelallergia vervizsgalat eredmenyt ahol a tej 0,40 lett ez mit jelent?tejmentes dieta kell es tobbe nem ehetek pld joghurtot?vagy van valami enzim?tanacstalan vagyok ez ugyben nagyon.kerem doktornot hogy adjon tanacsot nekem mert falakba utkozom.nincsen kiutesem a tejes dolgoktol csak faj a hasam es hasmenesem van.koszonom egy tanacstalan tini

Kedves Kérdező!
A fenti lelet alapján nem allergia, hanem intolerancia áll fenn a tej valamelyik összetevőjével szemben. Ilyenkor néhány hónapra ki kell hagyni a tejes ételeket, majd fokozatosan meg lehet próbálni visszavezetni azt az étrendjébe
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2014. 12. 08. - 16:37 ()

Kedves doktorno ibs diagnozist kaptam es azt mondtak hogy a duspatalin gyogyszert szedjem mert az megszuntet minden problemat ami nekem van ilyen a: fajdalmas szelgorcs utana a nagyon fajdalmas hasmenes ami kb egy ora hosszaig is eltart es nagyon sok szeklet urul ezek utan 1-2 hetig nincs szekletem bar nem is merek annyira enni es utana pedig kemeny bogyos van.Azt mondjak hogy ezeket a problemakat ez a gyogyszer teljesen helyrerakja.mennyi idobe telik hogy ujra normalisan mukodjenek a dolgok a pocakban?on ajanlana ezt a gyogyszert?koszonettel varom valaszat szeplaki borbala

Kedves Borbála!
A Duspatalint igen jó eredménnyel használjuk az IBS kezelésére. Azt viszont, hogy mindenkinél 100%-os eredményt érne el, egyetlen gyógyszerre sem mondhatjuk, hiszen nem minden ember szervezete reagál egyformán a gyógyszerekre. Remélem Önnél jó eredményt hoz majd.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2014. 12. 08. - 15:30 ()

Kedves Doktornő! Pár héttel ezelőtt megfáztam. A háziorvostól kaptam antibiotikumot. Az antibiotikum Fromilid uno 500 mg 7x volt, sajnos a szedése után pár nappal kijöttek rajtam a gyakori mellékhatásai: hasmenés, hányás, álmatlanság. A 7.et már nem szedtem be. A megfázásom enyhült, azonban váladék még mindig nagyon sok van a torkomon, ami szintén piszkálja szerintem a gyomrom. Az antibiotikum abbahagyása után nagyon sokszor hányingert érzek. Visszamentem a háziorvosomhoz, savlekötőt apo-famotidin 20 mg-ot írt fel nekem. Azt mondta,hogy valószínüleg az antibiotikumtól lehetnek gyomorpanaszaim. Kicsit el vagyok keseredve, közérzetem sem az igazi, és nem is nagyon tudok enni csak pár falatot egy nap, ami miatt vesztettem is már pár kilót, így az lenne a kérdésem, hogy ez vajon elmúlik-e ? Mit lehetne erre szedni? A savlekötőt pár napig kellett szednem, azonban ez a hányinger még mindig tart, ami nagyon rossz. 20 éves vagyok, savam nem nagyon van egyébként, legalábbis nem érzem,hogy lenne. Válaszát előre is köszönöm.

Kedves Kérdező!
Ha láztalan és már csak mérsékelt felső légúti tünetei vannak érdemes 1-2 hetet várni a teljes gyógyulásra, addig próbálja ki a Protexin ImmunPro készítményünket. Ebben a probiotikus baktériumok mellett vitaminok is vannak. Ha a panaszok két hét után is fennmaradnak, keresse fel ismét kezelőorvosát.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2014. 12. 08. - 13:06 ()

Tisztelt Doktornő Sajnos, 12 éve már krónikus hasnyálmirigy gyulladásom van. Vater papilla stenosis miatt műtét volt, azóta rossz a felszívódás. Egyéb betegségek is kiderültek: pajzsmirigy alulműködés, hemakromatozis, csontritkulás, krónikus fáradtság, gyengeség,. 40 kg a súlyom, éjjel gyomorfájdalmak, székrekedés és aranyér problémák, köldöksérv..- depresszió Kérdésem. A napi 3 kreon, fájdalomcsillapítók, D3vitamin rendszeres szedése mellett milyen probiotikumot javasol? Koromra való tekintettel /77 év/ komoly bavatkozásra nincs lehetőség. A fájdalmak lassan öngyilkosságba kergetnek. Megköszönöm, ha tud tanácsot adni. Pákozdiné dr.Tóth Sarolta /nem orvos!/

Kedves Sarolta!
Érdemes lenne többszöri étkezés mellett esetlen a Kreon adagját emelni, vagy a táplálékot gyógytápszerrel kiegészíteni, ezt beszélje meg kezelőorvosával. Talán ez segítene a súlygyarapodásban. Probiotikumokból bármelyik kombinált készítményt lehet választani, székrekedésben esetleg a Lepicol rosttartalmánál fogva javíthatná a bélműködését.A kellő folyadékbevitelről azonban gondoskodni kell.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2014. 12. 08. - 10:58 ()

Kedves Doktornő! A bélflóra helyreállításra melyik probiotikum a legmegfelelőbb? (Egy 34 éves hölgy számára.) A probiotikumokkal egyidőben bármilyen ételt lehet fogyasztani? Köszönettel: Szilvi

Kedves Szilvi!
Probiotikumokkal bármilyen normál étkezés folytatható.
Nem tudom volt-e valamilyen konkrét betegség, antibiotikum szedés, ami a bélflóráját megváltoztatta.
Többféle hasznos készitmény elérhető. Talán a Biokult a legösszetettebb készítmény a benne lévő 14 tözzsel és magas csíraszámmal.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2014. 12. 07. - 20:50 ()

Tisztelt Doktor Nő! 37 éves nő vagyok. 1998.-ban eltávolították az epehólyagomat azóta folyamatos hasmenéssel küszködöm. Minden vizsgálaton voltam már és az eredményeim semmit nem mutattak ki. Minden nap loperamid készítményt szedek,de ez sajnos nem mindig segít. Már nagyon régóta nem merek sehol ézkezni ,mert rögtön s WC-re kell rohannom. Kérem segítsen! Köszönöm

Kedves Kérdező!
Meg kellene nézni a laktóz, fruktóz, laktulóz és keményítőterhelést, ha valamilyen enzimhiány van, az diétával, enzimkivonat szedésével korrigálható.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2014. 12. 07. - 13:21 ()

Kedves Doktornő! Colitis ulcerózás beteg vagyok. az lenne a kérdésem, hogy mivel ez a betegség gyakori hasmenéssel jár ,javasolná e a protexin szedését. Vagy esetleg valami mást ami a hasmenést csökkentené, vagy megszüntetné, jelenleg Reasec-et írt fel az orvosom,de ha lenne valami ami a bélflórát helyre állítaná, esetleg erre a betegségre tudna e javasolni valamit Medrolt szedek még de a hasmenés így sem szünik meg. Már sokszor votam colonoscopián de nem igazán használnak ezek a gyógyszerek. Legfeljebb csökkentik a tüneteket. Ha esetleg tudna javasolni valamit erre a betegségre ,legyen szives megírni sokat segítene a tanácsaival.Előre is köszönöm a válaszát.

Jedves Kérdező!
Colitis ulcerosára a mesalazin dózisának emelése mellett Imurán tartós beállítása általában segít a hasmenéses panaszok csökkentérében. Szteroidot tartósan nem célszerű alkalmazni, csak a kritikus időszakok átvészelésére célszerű használni. Aktív gyulladásban még a metronidazol szedése is szóbajön. Ezek megítélésében a gasztroenterológusa tanácsát kérje, hiszen ő ismeri legjobban az Ön állapotát, A probiotikus kiegészítés természetesen szóbajön, de az alapkezelés megfelelő beállítása a legfontosabb.
Ha mindezek hatástalanok, a biológiai terápia még mérlegelhető.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit