Dr. Wacha Judit klinikai főorvos, belgyógyász-gasztroenterológus válaszol minden kérdésére.


Kérdésem a következő:

Kérdésére Doktornő 24 órán belül választ küld, melyet a honlapunkon tud megtekinteni.
Figyelem! Kérdése a válasszal együtt mások által is láthatóvá válik!
   

Legfrissebb kérdések

Összesen 1859 kérdés

38. oldal, összesen 92.

« Előző oldal | Következő oldal »

2012. 12. 28. - 21:51 ()

Tisztelt Doktornő! Enterális allegénekre vizsgáltak, melynek eredményében a nutritiv IgE búzalisztre 0. Kizárja-e ez a gluténérzékenységet? Köszönöm válaszát. Annamária

Kedves Annamária!
Az ételintolerancia és a gluténérzékenység két különböző pathomechanizmusú megbetegedés.
Amíg az előző általában átmeneti diétát igényel, az utóbbi életfogytig tartó glutén(gliadin)megvonást tesz szükségessé.
A lisztérzékenység kizárása nem az IgE, hanem a vérben lévő gliadin-ellenes, endomysium-ellenes és a transzglutamináz-ellenes IgA vagy IgG típusú antitestek kimutatásával történik. Emellett a gyomortükrözés során a vékonybél területéről vett szövettani vizsgálat adhat pontos diagnózist a lisztérzékenység fennállását vagy kizárását illetően de csak akkor, ha a vizsgálat előtti időszakban nem diétázunk.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2012. 12. 28. - 15:36 ()

T.Doktornő! 2012.májusában volt egy hasmenéses, hányásos betegségem. Azóta gyakran előfordult hogy 2 napig nem tudok elmenni wc-re, majd hasmenésem van..a háziorvos sumetrolim-mal kezelt, azt mondta fertőzés lehet..voltam laktozintolerancia vizsgálaton az első mérés pozitiv lett de aztán olyan hasmenésem lett tőle hogy nem tudtam elhagyni a wc-t..azóta semmi tejeset nem fogyasztok, bár eddig sem szerettem tulságosan.Ideiglenesen jobban lettem az ősz folyamán, majd megint csak jelentkezett hasmenés, vagy székrekedés hasmenés váltakozva..december.19én ismét hasmenésem volt ami napról napra párosult hasi görcsökkel hidegrázással..nagyon rossz volt, 24.én az ügyeleten azt mondták, hogy bélgyulladásom van, kaptam Normixot 2X2 és Tasectant és ezek mellett napi 2 normaflort is ittam..3napig tökéletesen voltam, igaz csak rizst és krumplit ettem...minden reggel egyszer normális székletem volt a normix 3 nap alatt elfogyott..4.nap jol voltam majd 5. nap reggel éreztem hogy valami nem tökéletes elmentem és irattam fel ismét..nemtudom hogy szabad-e vagy jót tesz e ha tovább szedem..5. nap ismét hasmenésem van, pedig csak zöldséglevest és üres tésztát ettem semmi mást. El vagyok keseredve, hogy semmi programot nem terveztehtek, félek hogy ismét jönnek a görcsök és a rosszullét. Mi lehet a bajom, mit tegyek? Válaszát Várom! Köszönettel: M. Ágnes

Kedves Ágnes!
Javaslom forduljon gasztroenterológushoz egy kivizsgálás végett. A panaszok okának tisztázásával és oki kezeléssel tartósabb eredményt tudnak elérni a gyógyulásában
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2012. 12. 28. - 14:10 ()

Kedves Doktor Nő! Reflux. Sajnos reflux betegségel bajlódom. Panaszaim: Gyomorégés,gyomorfájás, Mellkasi fájdalom. (Szegycsont mögötti fájdalom és égő érzés). Gyomortükrőzés: A gyomorban secretum. Gastritis. Reflux oesophagitis és erozív- állapítottak meg a pár hónapal ezzelőtti gyomortükrözésen. Már több PPI-készítményeket kipróbáltatak velem de sajnos nem bírja a szervezetem. Mint kiderült valószínű,hogy nálam a stressz is körejátszik a sav bajal és,hogy a PPI-k oszteoporózis-t okoztak.Ezért sem szeretném őket szedni. A háziorvos azt mondta most,hogy van két választás. Ranitidin 150 mg,300 mg hatóanyag vagy Quamatel 40 .Még annyit hozzá tett,hogy ő szerinte a Quamatel erősebb mint a Ranitidin. Valószínű,hogy a Quamatel gyógyszert nem szedhettem a Laktóz-intollerancia miat,nem szedhetek,olyan gyógyszert amiben Laktóz van. Doktornő szakvéleményét szeretném ki kérni őn mit gondol mit javasol? Melyik gyógyszert? Milyen adagolásba szedjem? Válaszát köszönöm szépen!

Kedves Kérdező!
A reflux kezelésére leghatásosabb készítmények a PPI-k. Az Ön által felsorolt készítmények a H2 blokkolók családjába tartoznak, hatásmechanizmusuk hasonló, nincs köztük érdemi eltérés, bármelyiket megpróbálhatja. Esetleg még bevonószerekkel és a gyomorürülésre ható ún. prokinetikus szerekkel kiegészíthető a kezelés. Ezt beszélje meg háziorvosával.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2012. 12. 28. - 10:46 ()

Tisztelt DoktorNő! 2010-ben estem át refluxműtéten savas, sérves, puffadásos panaszaim miatt. A műtét sikerült viszont kb. 1 évig voltam panaszmentes. Majd ismét jelentkeztek a fájdalmak. Ez év májusában derült ki gyomortükrözéssel,hogy szétment a műtét és felcsúszott a sérv a rekesz felé,ami most már almányi nagyságú lett és kialakult egy homokóra gyomor. Dec.5-én voltam nyeléses röntgenen aminek az eredménye: " Almányi nagyságú hiatus hernia mérsékelt nyelőcsőtágulattal." Az orvosom elmondta a lehetséges alternatívákat, hogy ha ismét megműt már muszáj lesz hálót betennie,mert a laza szövetek miatt ismét felcsúszhat a sérv. Hálónak vannak következményei idegenérzés irritáció és 10-15 év múlva akár bele is nőhet a gyomorba ami ismét műtétet eredményez és akkor már metszeni is kell. Én ettől nagyon megijedtem, hisz itt vagyok 39 évesen kis gyerekem van még, akit fel kell nevelnem. Rám bizta a döntést,hogy ha elviselhetetlen a fájdalom akkor elkerülhetetlen a műtét,de ha birom akkor meg ne hamarkodjam el. Kevés fogyással /68 kg/ vagyok enyhíthető a fájdalom, erőlködni nem szabad és emelni sem. Csak az a baj,hogy most megint előjött a fájdalmam,ami úgy kezdődik,hogy mintha elakadna a falat mikor eszem kb. a gyomorszáj magasságában és iszonyú valamilyen idegi fájdalom, szúr, feszít, ami annyira fáj,mintha a jobb oldalon az összes erem, izmom szétszakadna. A hátamba is kisugárzik a lapocka tájékára egy ponton.Ilyenkor szokott zsibbadni a jobb kézfejemen az ujjak is. A gyomrom meg egyfolytában görcsben áll és ilyenkor nagyon puffad és feszít, szúr. A torkomban és a gyomorszájnál állandó gombócérzet jelentkezik, közérzetem rossz feszültség idegesség jön rám. Kérdésem Ön szerint mi a véleménye, fogadjam el a műtétet, vagy inkább még várjak és viseljem az olykor visszatérő elviselhetetlen fájdalmakat. Vagy ennek hátterében lehet valami idegi nyomás, beidegződés is? A sérvnek vannak különböző veszélyei,ha nem műtenek meg? A hálót bírom-e, vagy elviselhetetlen nyelési irritációt okozhat-e a műtét után? A gombócérzet a gyomorszájnál és a torokban megszűnik-e az újabb hálós műtéttel. Ön mit javasol?Válaszát nagyon megköszönve: Egy elkeseredett anyuka

Kedves elkeseredett Anyuka!
A refluxműtétnek ritkán, de előfordulhatnak hasonló szövődményei. Ha ez kellemetlen, nehezen elviselhető, műtéti korrekcióra szorul. Hogy kell-e hálót alkalmazni a következő műtétnél, ez a műtét során dől el. Azt sem tudjuk előre, hogy a következő műtét jár-e újabb kellemetlenségekkel vagy sem, de, ha a jelenlegi állapot nem elviselhető, el kell gondolkodni azon, hogy ne próbáljanak-e javítani ezen a helyzeten.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2012. 12. 19. - 21:51 ()

Tisztelt Doktornő! Középkorú férfi vagyok, 11 éve colitis ulcerosa betegségem van, nem súlyos. Jelenleg remisszióban vagyok. Hosszú ideje szedek probiotikumot, most jó ideje a Probio Florát, de váltani akarnák. Azt szeretném megkérdezni, hogy Ön melyik probiotikumot ajánlja szedni, ill. folyamatosan, vagy kúraszerűen, mennyit ? Jómagam a Bio-Kultra gondoltam, de nem tudom, hogy akkor is hatásos-e, ha a G...s-diétát nem folytatom mellette, továbbá neurológiai és pszichológiai zavarban szenvedőknek javasolják elsődlegesen. Idáig mindig azt mondták, hogy az a jó, ha a probiotikum és prebiotikum együtt van jelen. (Japán kisérlet, stb.) A Bio-Kult nem tartalmaz prebiotikumot, mégis nagyon dícsérik. A gyümölcsök, zöldségek, növényi rostok szerepét értem, válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: H. Péter

Kedves Péter!
A Biokult tartalmazza kapszulánként a forgalomban lévő probiotikumok közül a legtöbb probiotikus baktériumtörzset, emellett csíraszáma is kiemelkedő. Az utóbbi évek klinikai kutatásai kapcsolatot találtak számos pszichológiai megbetegedés és a bélflóra kóros irányú eltolódása között. A bélflóra rendezése javíthat a depresszión, a szorongáson és egyéb pszichológiai kórképeken is. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a Biokult használata csak erre szolgál, de hasznos összetevői ezen kórképek kezelésében is segítségünkre lehetnek.
Emellett természetesen valamennyi bélbetegség, allergiás kórkép kezelésében is hasznos kiegészítői a gyógyszeres terápiának.
A mellette fogyasztott kellő mennyiségű rostbevitel, gyümölcsök, zöldségfélék - mintegy prebiotikumként - segítik a probiotikus baktériumok megtelepedését és elszaporodását a vastagbélben, így hatásuk tartósabb marad.
Üdvözlettel:dr. Wacha Judit

2012. 12. 18. - 16:15 ()

Tisztelt Doktornő Egy összetett problémával fordulok önhöz, reménykedem benne, hogy így virtuálisan is kaphatok némi iránymutatást öntől. Egyből a közepébe is vágnék: Körülbelül 2 éve figyeltem fel a dologra, de visszagondolva ez a problémám már 4-5 éve fenáll komolyabban, csak valamiért természetesnek gondoltam. Amit fontos tudni: Minden reggel erős bélmozgás ébredés után, majd 10-15 perccel később mennem is kell wc-re. Átlagosan napi 3-4 alkalommal végzem nagy dolgom, viszont ezt a számot nagyban befolyásolja mit csinálok éppen aznap. Amint mennem kell valahová, megindul a bélműködésem és 1 óra alatt akár 4-5 ször is elmegyek wc-re indulás előtt. Ez mindig így van, ha mennem kell valahová. Néha már nem is stresszelek, (mert állítólag attól van) csak végigjárom ezt a szertartást. Amint elindulok utamra, ami egy sima baráti találkozó, vagy fodrász, esetleg fél óránál tovább tartó utazás, attól rettegek, hogy wc-re kell majd mennem és mivel ott majd nem lesz rá alkalmam, magam alá fogok csinálni. Ez az érzés bennem van az utazás során is, egy alig 1 órás út alatt szinte imádkozok, hogy ne legyen túl nagy a nyomás, mert akkor le kell szállnom valahol, bárhol, csak el tudjak menni. Amint célba érek, rögtön megyek a wc-re, 80%-ban jön is, aminek jönnie kell. Erről részletesen a levél második felében térnék ki. Szóval mások előtt, mellett, rettegek ilyenekről beszélni, nagyon kínosnak érzem a témát. Ha barátnőméknél vagyok, azt várom, hogy mikor lehetek végre egyedül a lakásban, mert akkor majd elmehetek wc-re. Ha otthon vannak, nagyon kínosan érzem magam, csak akkor megyek, ha már muszáj. Volt, hogy rámnyitották a kilncset, persze zárva volt az ajtó, de ezek mégjobban bennem maradnak, és még rosszabb lesz a helyzet. Barátnőmmel 4 éve vagyunk együtt és úgy érzem azóta erősödött fel bennem ez a dolog, amióta hozzájuk járok. Heti 4-8 napot is náluk töltök és ilyenkor mindig nagy stresszben vagyok. Az első fél évben mindig csak 1 napra jártam hozzájuk, mert titokban tartottam az okot, de nem mertem "előttük" wc-re menni. .. és itt jön levelem 2., talán fontosabb része: Nem tudom biztosan, hogy mi az ok, és mi az okozat, a fentebb leírt IBS gyanúval kapcsolatban, de kb. másfél éve ez a szint még rosszabb. A napi 3-4 szeri wc-re járást már megszoktam, viszont az utóbbi időben (1-1,5 év) heti rendszerességgel a wc-n is megszenvedem a dolgot. A székletem nagyon ritkán, szinte sosem normális. Székrekedésem évek óta nem volt, egyáltalán nem jellemző. Hasmenés annál inkább. Viszont ami leggyakrabban van az a nyákos széklet. Heti 2-3 nap egész nap nyomást érzek a végbelemben. A gyomrom, vastagbél érzésre rendben van. Nincs szúró, nyomó érzés, nincs felfújódás, hasgörcs. A végbelemben jelen lévő érzés miatt jönnek a székelési ingerek, ami leginkább olyan érzés, mintha a nyílástól 2-5 cm-re lenne valami, és folyamatosan nyomna. Ilyenkor időközönként összeszorítom a végbél izmom, akkor olyan, mintha kicsit visszább menne, de igazándiból a megoldás ha elmegyek wc-re. Kb. óránként megyek is, kisebb nyomás után végbéltáji fájdalom jelentkezik, mintha valami nagy dolog akarna kijönni, de nem tud. Pár perc visszafogott nyomás és ellazitás után jön egy kisebb szellentés és egy kis adag széklet, formátlan, kissujnyi - cerza vékony, vagy vékonyabb és kemény, illetve egészen kicsi formátlan nyákos darabok, (ránézésre inkább laza) sok nyákkal. Néha a legnagyobb fájdalom ellenére csak nyák távozik. Főleg amikor úgy érzem végre egy normális méretű és állagú lesz.. hiretelen apró szellentés utáni nyák távozása után azonnal elmúlik a végbél táji nyomás és fájdalom érzés, de amikor éppen kijön a széklet darab nagyon fáj. Nem karmoló, vagy karcoló, szúró érzés, inkább mint az erős egy pontba tömörülő izomláz, erősen belülről nyomó érzés. Elmúlása után lüktetés. Majd percekkel - órával később kezdődik ismételten ez. Régebben hetente- kéthetente volt ilyen, de mára egyre gyakoribb. Megjegyzem 1 éve nyirokcsomó megnagyobbodás - toxoplasmosis gyanú miatt 1 hétig szedtem antibiotikumot, miután székletem normális volt pár napig. Napi 1-2 alkalomra redukálódott és nagy örömmel tapasztaltam, hogy teljesen normális állagú, színű, formájú és nagyságú. Ez pár nap után visszaállt. Vérzésem csak akkor van, ha napi 5 nél többször vagyok wc-n, ilyenkor is csak a papír és csak mert kidörzsölte a bőrt. Aranyerem soha nem volt, hasmenés heti 1 alkalom kb. Székrekedés abszolút nem jellemző. A székletem 90%-ban laza, többször nyákos. Szinte sosem tudom kinyomni, egy részletben, legtöbbször 10 percig tartó, sok nyomás után, sok darabban távozik a laza, puha, fomrátlan széklet. Sokszor úgy érzem, hogy a végbelem a sok összehúzódás miatt fáj, mintha már begörcsölne. Étrendem abszolút nem változatos, húst fogyasztok hússal amióta az eszemet tudom. Minden egyes nap eszem húst. Testmozgás évek óta nulla, egész napos, legtöbbször 16 órás ülő munkát végzek. 1 hónapja járok futni rendszeresen. Tavaly voltam gasztroenteorológusnál, gyomortükrözés volt szájon át, minden rendben volt. Ő IBS- re gyanakszik a panaszaim alapján, de végbéltükrözést javasolt a pontos kórkép meghatározása érdekében. Sajnos, mindezek mellett hajlamos vagyok képzlet beteg is lenni, és rettegni a végbél-vastagbél ráktól... Viszont amint azt leírtam, lassan emberek közé is nehéz mennem, vagy buszra szállnom, úgyhogy egy setleges végbéltükrözés számomra óriási nagy megpróbáltatás lenne. Talán ha elaltatnának esetleg.. Ha muszáj, akkor természetesen felkészítem magam rá lélekben, amennyire tudom. Azt hiszem mindent leírtam ami fontos lehet. Elnézést kérek a hosszú levélért, remélem, hogy Doktor úrtól kapok némi útmutatást és esetlegesen választ kapnak sortársaim is, akik hasonló cipőben járnak. Előre is köszönöm szépen, hogy "meghallgatott". Tisztelettel: László (24)

Kedves László!
Problémájával valóban nincs egyedül. Pályám során sok hasonló beteggel találkoztam.
A legfontosabb feladat valóban kizárni azt, hogy a bélben bármilyen szervi probléma legyen, ezért a vastagbéltükrözést el kell végeztetni akár altatásban, akár anélkül.
Érdemes megnézetni azt is, hogy nincs-e diszbakteriózis, vagy csökkent enzimtevékenység (laktóz és keményítőterheléssel) esetleg ételintolerancia.
Ha kizártuk a szervi és funkcionális problémákat, akkor kell egy olyan pszichológust keresnie, aki a szorongásától meg tudja szabadítani. Számos olyan pszichoterápiás lehetőség létezik, amellyel a fenti probléma eredménnyel kezelhető.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2012. 12. 13. - 17:03 ()

Tisztelt Doktornő! Azért zavarom levelemmel,mert kellemetlen szagú a végbélem már régóta. Már közvetlen fürdés zuhanyozás után is sajnos. Folyamatos nőgyógyászati fertőzésem van és arra jöttem rá hogy hiába járok nőgyógyászhoz rettenetesen régen a két dolog között összefüggés lehet. A beleimben van valamilyen baktérium vagy gomba. Hogyan tudnék a problémám végére járni? Milyen orvost keressek fel, mert a nőgyógyász már tanácstalan az egész gyógyszertárat többször felírta és a panaszaim megmaradtak. Már nem lehet ezt elviselni hogy mindent megteszek amire az orvos utasít és semmit nem javul az állapotom. Válaszát köszönöm

Kedves Kérdező!
Ha részletes kivizsgáláson esett át, nincs valamilyen kismedencei tályog, daganat, hüvelyéből nem tenyészatt ki valamilyen speciális kórokozó, akkor a bélflóra rendezésével (Normix és probiotikum szedésével), valamint a hüvelyflóra rendezésével (Protexin Gynophilus használatával) javíthat a kellemetlen állapoton.
Ha a kivizsgálás nem történt meg, kérje nőgyógyászati és gasztroenterológiai kivizsgálását.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2012. 12. 12. - 08:23 ()

Tisztelt Doktornő! 30 éves férfi vagyok. Körülbelül 3 hete problémáim vannak a székletürítéssel. 3-4 napig nagyon kevés székletem van, az is elég pépes, világosbarna, formátlan, intenzív bélgázzal. Aztán 1 nap, amikor valamivel több van, de az is elég világos, szalagszerű. Vér soha nincs a székletemben. Napközben, főleg délután és este tompa fájdalmat érzek végbéltájon. Nem kívül, hanem inkább belső fájdalomnak érzem, főleg végbélnyílás és a herezacskó közötti részen. Olyan érzés, mintha valami nyomná a prosztatát, ezért a fájdalom mellett enyhe bizsergést és vizelési ingerhez hasonlót is érzek. Tegnap voltam orvosnál, vért vettek, amihez speciális elemzés kell, ezért csak január 9-re kaptam a következő időpontot. A nővér szerint kevés folyadékot fogyasztok, és sokat ülök az íróasztalnál, az lehet a gond. Ez viszont eddig is így volt, de soha nem volt ilyen jellegű problémám. A vérvételen kívül mást nem vizsgáltak, az orvoshoz be se mentem. A nővér azt mondta, hogy meg kell várni a vérképet. Félek, hogy valami komoly bajom van, és 1 hónap nagyon hosszú idő. Gyerekkoromban lisztérzékenységem volt, de az 4 éves koromra elmúlt. Már arra is gondoltam, hogy az újult ki. Az állandó tompa fájdalom miatt nincs kedvem semmihez, folyamatosan ezen jár az eszem. Ön szerint mi lehet a probléma? Válaszát előre is köszönöm.

Kedves Kérdező!
A valódi lisztérzékenység nem múlik el, egész élet során végigkíséri az illetőt.
A leirt tünetek viszont nem erre jellemzőek. Javaslom forduljon gasztroenterológushoz és vizsgáltassa ki magát.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2012. 12. 11. - 09:44 ()

kedves Dr nő október végén kértem és kaptam választ öntől idős édesanyám állapotával kapcsolatban aki nem evett fulladt el hívtam hozzá a házi orvost hogy megbeszéljem vele hogy amint ön javasolta felnőtt tápszert írjon fel ésgyógyszert mert fájdalmai is voltak.A családorvos megvizsgálta és azt mondta hogy a fél tüdeje nem működik kórházba utalta hogy majd ott kap oxigént és perfúziót.Sajnos ott nem segítettek rajta csak még rosszabb lett az állapota azt mondták vizet szívtak le atüdejérőlés még kilépőre is ráírták hogy a beavatkozás után rosszabb lett az állapota.Azt mondta az orvos tüdőrákja volt két nap után azt mondta vagy a kórházban vagy haza viszem és otthon hal megIgaz hogy már 90éven felül volt de addig míg nem mentünk a kórházba beszélt betegen de köztünk volt de mikor haza mentünk még 3 hétig nagyon szenvedett.Nem értem azóta is azon gondolkodom és nagyon bánt hogy mikor augusztusban kórházban voltam vele miért nem mondták hogy igazából mi a betegsége.Most elhunyt és nagyonfáj ha az orvos nem utalja be a kórházba és nem avatkoznak közbe vagy megmondták volna hogy még rosszabbul lessz nem engedtem volna hogy kínozzák.Kérem válaszoljon mert én nem akartam hogy szenvedjen a házi orvos azt mondta hogy kap perfúziót meg oxigént de rosszat tettek neki.Hiába mondják hogy én nem tehetek semmiről hisz az orvos utalta be és ezt a kegyetlen beavatkozást is ők csinálták de nekem nagyon fáj.nagyon szépen köszönöm ha válaszol.

Kedves Kérdező!
Egy szeretett szülő elvesztése még akkor is fájdalmas, ha szép kort ért meg. Fogadja együttérzésemet édesanyja halálával kapcsolatban. Viszont arra kérem, ne hibáztassa magát, amiért kórházba vitte. A tüdőrák sajnos fiatalabb kórban sem nagyon gyógyítható betegség. A daganat okozta folyadéktermelés miatt a tüdő nem tud lélegezni és ha nem szívják le a mellkasi váladékot - ami nem egy fájdalmas beavatkozás, hiszen csak egy tűszúrást érzett, olyant, mint egy injekció beadásakor - már korábban légzési elégtelenné vált volna és hamarabb meghalt volna. A beavatkozással igaz, hogy csak rövid ideig, de segítettek a szenvedésén, és úgy gondolom, Ön is erre törekedett.
Emlékezzen Rá szeretettel, és nyugodjon meg, hiszen ennél jobban nem dönthetett volna, mindent megtett, amit megtehetett. Sajnos vannak kezelhetetlen betegségek.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2012. 12. 05. - 17:39 ()

Köszönöm a tanácsát "egy tanácstalan anyuka"

Kedves Anyuka!
Remélem tudtunk valamiben segíteni.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2012. 12. 05. - 09:51 ()

Tisztelt Doktornő! Segítségét szeretném kérni: van egy nagyon erős pollenallergiám és egész évben szenvedek a keresztallergiától, sokféle zöldség gyümölcs fogyasztásánál ugyanolyan tüneteket produkálok, mint ha pollennel találkoznék, emellett van IBS-em, túl sok a savam és kezdődő cukorbetegségem, ami főleg a túl kevés zöldség gyümölcs fogyasztás miatt alakult ki. Ebben az esetben melyik pre-és probiotikumot ajánlja a gyógyszeres kezelések mellé? Előre is köszönöm megtisztelő válaszát. Tisztelettel: Zsanett

Kedves Zsanett!
A probiotikus baktériumoktól különböző előnyök származnak attól függően, hogy mit szeretnénk velük kezelni. Ezért egy konkrét készítményt, bár ez lehetne a reklám helye, nem ajánlok. Az allergiás, atópiás kórképekkel kapcsolatos irodalomban az egyik leghasználhatóbb baktériumtörzs a Lactobacillus rhamnosus GG, IBS-re a Lactobacillus plantarum és a Lactobacillus rhamnosus LCR 35, gyomorpanaszokra többek között a Lactobacillus glasseri javasolható. A cukorbetegség kiegészítő kezelésében is több baktériumtörzs használható eredménnyel. A legtöbb klinikai vizsgálat talán általánosságban a Lactobacillus rhamnosussal történt.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2012. 12. 04. - 20:10 ()

T.Foorvosno! Kb 2hete nagyon megszoritottak a nyakamat il,elol a torkomat erosen ,azota nyeleskor faj a jobb oldalon ! Szeretnem megkerdezni hogy lehet -e olyan szovodmenye ennek amibe belehalhatok,verzes ? koszonom Kinga

Kedves Kinga!
Ha két hét eltelt és nem történt baja, remélhetőleg már nem is fog. Mindenesetre keressen fel egy gégész szakorvost, hogy átvizsgálja az érintett területet
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

Vitaminkosár kft.

  • +36 (1) 209-1084
  • info@vitaminkosar.hu
  • 1117 Budapest, Nádorliget utca 7/c.
  • 08:00-17:00 között vagyunk elérhetőek