Dr. Wacha Judit klinikai főorvos, belgyógyász-gasztroenterológus válaszol minden kérdésére.


Kérdésem a következő:

Kérdésére Doktornő 24 órán belül választ küld, melyet a honlapunkon tud megtekinteni.
Figyelem! Kérdése a válasszal együtt mások által is láthatóvá válik!
   

Legfrissebb kérdések

Összesen 2108 kérdés

38. oldal, összesen 104.

« Előző oldal | Következő oldal »

2013. 12. 07. - 13:49 ()

Tisztelt Főorvos Asszony! Egy hónapja diverticulitises subon estem át. (Sigma felett perforáció.) Az orvosaim antibiotikumos kezelés mellett döntöttek. Az utolsó UH vizsgálat regressiót mutatott. Alkalmazott terápia: Klion, Ciprofloxacin (12 napig.) Otthon vagyok, jó általános állapotban. Az a kérdésem (körzeti orvosom tanácsára), hogy melyik probiotikum szedése segítheti legjobban a gyógyulásomat? Segítségét, válaszát előre megköszönöm: Marton Géza. (64 é.)

Kedves Marton Géza!
Bélpanaszok esetén bármelyik kombinált készítmény szedése szóbajön. Talán diverticulitisben a Lepicolt ajánlanám, ami a jótékony baktériumok mellett a székletet könnyítő rostot is tartalmaz. Adagja napi 1 lapos teáskanál a pohár folyadékban oldva és emellett napi legalább 2-2,5 liter folyadék elfogyasztása.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2013. 12. 06. - 17:50 ()

Kedves Doktornő! Azt szeretném megkérdezni, hogy mi okozza azt, hogy 1.ha mély levegőt veszek (tehát belégzésnél) kutyorgó, beszélő hangot ad a nyelőcsövem mindig, tehát folyamatosan gyakorlatilag. Mikor alakul ki ez a jelenség? 2. Mi a különbség a reflux okozta nehézlégzés és az asztmás nehézlégzés között? Gabriella

Kedves Kérdező!
Hangokat nem a nyelőcsőből, hanem a légcsőből visszaáramló levegő kapcsán tudunk produkálni a hangszalagok rezgése kapcsán. Ha úgy érzi szokatlan hangokat ad, gégészeti vizsgálattal látható, van-e valamilyen rendellenesség.
A reflux krónikus garattáji-légúti gyulladást tarthat fenn, inkább ilyen jellegű panaszokat okoz, mint valódi aszthmás nehézlégzést.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2013. 12. 05. - 16:41 ()

Jó napot Kívánok!! Kedves Doktornő, Róbert vagyok, 33 éves. Panaszaim lassan 2 évvel ezelőtt kezdődtek el. Bal oldali hasi fájdalmaim voltak/vannak. Röviden leírnám az eddigi vizsgálatokat,és azok eredményeit: Hasi UH,Széklettenyésztés,vérvétel-ezek mind rendben voltak. Hasi és kismedence CT vizsgálata-rendben volt. Gyomortükrözős:nyelőcsőfekélyt állapított meg, amire 6 hónapon keresztül gyógyszert szedtem/controlac 40/.Helicobacter kilégzéses vizsgálat,vérvétel -rendben volt.Vérvétel gyümölcsökre,tejtermékekre, lisztérzékenységre-rendben volt.Végbéltükrözés,18cm.ig-rendben volt. Colonoscopia CT vizsgálata, amit Debrecenben végeztek el-rendben volt. A székletem rendben van, rendszeres, és nem szokott menni a hasam sem./már/ A bal oldali hasi panaszok az utóbbi időben ismételten elő-elő szoktak jönni./nyíllalás,tompa fájdalom/. Felkerestem az orvosom, aki azt mondta hogy meg kell csinálni a vastagbéltükrözést, nem értem minek, hiszen volt Colonoscopia CT. Három kérdésem lenne öntől, tisztelt doktor nő: (1)van e értelme megcsináltatni a tükrözést, ennyi vizsgálat, kivizsgálás után??(2) Doktornő szerint mi okozhatja a vissza -vissza térő hasi panaszokat?? (3) Kell e szednem a nyelőcsőfekélyre gyógyszert vagy elég volt a fél éves kúra,??/ panaszaim nincsenek/ Köszönöm előre is megtisztelő válaszát!!

Kedves Kérdező!
Válaszomat a nyelőcsőfekélyes kérdésével kezdem.
A nyelőcsőekély a refluxbetegség részjelensége. Ebben az esetben a fekély meggyógyul, de a működészavar fennmarad. Ha nincs panasz, lehet szüneteltetni a gyógyszert, de, ha paanszos, vissza kell térni hozzá esetleg csökkentett adagban (20mg)
Ablpanaszokkal kacsolatban negatív CT mellett is lehet olyan gyulladás, amit csak a tükrözéssel esetleg szövettani mintavétel elemzésével lehet tisztázni, így indokolt lehet a vizsgálatot elvégeztetni. Emellett javasolnék H2 kilégzéses vizsgálatot is, mely a szervi betegség mellett funkcionális eltérések jelenlétét is tisztázhatja.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2013. 12. 05. - 11:48 ()

Ha valaki laktózérzékeny, szedhet-e probiotikum készítményeket, s melyeket ajánlja?

Kedves Kérdező!
Természetesen szedhet, de érdemes laktózmentes készítményt választani. Ilyen pl. a Protexin Balance is.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2013. 12. 04. - 20:27 ()

Tisztelt Főorvosnő!! Megszeretném kérdezni milyen időközönként lehet szedni a normixet? Hányszor lehet megismételni? Köszönettel: Mária

Kedves Kérdező!
A Normixnak nincs szisztémás antibiotikus hatása, csak a bélben élő kórokozókra hat, a normál bélflórát nem károsítja, így bármikor ismételhető a szedése ártalom nélkül, ha szükség van rá.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2013. 12. 04. - 17:11 ()

Tisztelt Doktornő! Kisfiamnál autisztikus tűnetek jelentkeztek 2 évvel ezelőtt és idén nyáron egy tesztet követően szembesültünk azzal, hogy elég sokféle ételösszetevőre intoleráns a szervezete (IgG vizsgálat alapján), miközben az allergia teszt (IgE) negatív eredményt mutatott. Leginkább a tehéntejte, valamint a szójára, de pl. a glutén tartalmú gabonafélékre, valamint a tojásfehérjére mutatott érzékenységet az ételintolerancia vizsgálat. Orvosi tanácsra probiotikumokat, omega zsírsavtartalmú készítményeket D vitamint adok kisfiamnak (sajnos családi problémák miatt ezt nem tartja most be mindenki), valamint az orvosi javaslat alapján tejtartalmú és szójatartalmú készítményeket most nem adok Neki. Nyilván az említett okok miatt nem felmérhető a pontos hatás, ezzel együtt a szemkontextusban, beszédfejlődésben, társas kapcsolatokban így is vannak pozitív eredmények. A nemzetközi szakirodalomban és a nemzetközi kutatások alapján úgy látom, hogy ebben a problémakörben (autizmus spektrum zavar) van létjogosultsága étrendi diétának (GAP-Szindróma, Endrődi doktor kutatásai, vagy említhetném a kaliforniai autizmus kutató intézet erre vonatkozó megállípításait is, de számtalan más tanulmányt is), így azt szeretném megtudni, hogy Önnek ebben a betegségcsoportban, milyen tapasztalatai vannak, esetleg milyen specifikus vizsgálatokat érdemes még elvégeztetni, ami segítségünkre lehet kisfiunk fejelsztésében/gyógyításában? Köszönöm a válaszát előre is. Tisztelettel: Kálmán

Kedves Kálmán!
Én elsősorban felnőtt belgyógyász és gasztroenterológus vagyok, így közvetlen tapasztalataim nincsenek autista gyermekekkel.
Az irodalomban olvasható kutatási eredmények azonban bíztató képet festenek a diéta előnyös hatásairól, elsősorban Natasha Campbell-McBride munkásságára utalok, aki saját autista gyermeke révén fokozott érdeklődéssel fordult a téma felé. Neurológusként végzett kutatásokat a fenti kérdés kapcsán és több könyvet is megjelentetett, melyek magyar nyelven is elérhetők.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2013. 12. 04. - 10:22 ()

Tisztelt Doktornő! Kisfiam 8 hónapos és már születése óta nehezen székelt (anyatejes baba), sokáig szélcsövet használtunk, 4-5 hónapos kora körül sikerült elhagyni és elég volt a maszírozás, tornáztatás is. Aztán a hozzátáplálás megkezdésével még rosszabb lett minden, mint születésekor volt. Már szélcsővel is nagyon nehezen ment a székelés. Laevolacol-t és bifidusz tartalmú pépet próbáltunk, de ezek nem használtak. Ami valamit segített az az olívaolaj volt. A gyermekorovsunk azt mondta még az segíthet ha majd járni fog (jobban mozognak a belei és ez megoldja a problémát), viszont már 1 hónapja feláll, oldalazva lépeget de ez sem oldotta meg a gondot. Minden nap székel, van hogy 2-3szor is, viszont nagyon nehezen jön ki neki nem is túl nagy adag és sokszor bogyós a széklete (min. napi egyszer általában reggel, de van hogy egész nap). Gasztroenteorológus biogaia cseppek szedését javasolta bélflóraerősítőnek. Mivel 1 hónap után sem történt változás a védőnő javaslatára a Protexin Restore-t kezdtük el használni. 13 napja szedjük, de még mindíg nincs semmi változás. Kérdésem az lenne, hogy mennyi idő után kellene hatnia? Érdemes még egy 15 tasakos kiszerelést vásárolni, vagy inkább váltanunk kellene valami másra? Esetleg másik gyógyszerrel kombinálva hatásosabb lenne? Előre is köszönöm válaszát.

Kedves Anyuka!
A probiotikumok babáknál és felnőtteknél egyaránt segítenek a bélműködésben. Felmerül azonban az a kérdés, hogy a pici az anyatej mellett milyen kiegészítő táplálékot kap és adunk-e mellé kellő folyadékmennyiséget. Érdemes lenne a védőnővel átbeszélni, hátha csak egyszerű diétahiba áll a háttérben. A végbél mechanikus manipulációit azonban kerüljük, ez hosszú távon nem szerencsés.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2013. 12. 03. - 22:07 ()

szekeles utan a papiron valami zseleset vettem eszre.mi lehet az

Kedves Kérdező!
A bélben termelődő váladék okozhat ilyen látványt, ha aggodalmai vannak, forduljon orvoshoz
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2013. 12. 03. - 13:53 ()

Tisztelt Doktornő! Kocsis Szilvia vagyok. 30 éves. Az lenne a kérdésem, hogy van-e olyan probiotikum, ami a gyomorra is hat? Sokat fáj a gyomrom. Az orvosok szerint a gyomorsavam sok és nemrégiben volt egy lázas betegségem, amire azt mondták, talán gyomornyálkahártya gyulladás (vagy nem). Erre antibiotikumot kaptam. A crp-m 180-ról visszaesett a normál értékre. De néha ettől függetlenül fájdogál a gyomrom. A székletem is megváltozott az antibiotikum óta. Bogyósabb. Tegnap volt egy rosszullétem. Evés után nemsokkal rázott a hideg kb 1 órán keresztül. Aztán volt székletem és azzal együtt lassan csökkent a rosszulétem. Tud nekem valami probiotikumot ajánlani, ami segítene? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Kocsis Szilvia

Kedves Szilvia!
Gyomorpanaszokra elsősorban a savcsökkentő szereket használunk. Antibiotikumszedést követően azonban célszerű a normál bélflóra helyreállítása céljából probiotikumot alkalmazni. A patogén baktériumok felszaporodása a bélben fokozott gázképződéssel jár, ami növeli a has belső nyomását és romlanak a refluxos tünetek, ez probiotikumokkal javítható és így közvetve a gyomorpaanszok is mérséklődnek.
A Lactobacillus gasseri egyes klinikai kutatások eredménye alapján közvetlenül is javítja a gyomorpanaszokat.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2013. 12. 02. - 15:38 ()

Tisztelt Doktornő! Köszönöm korábbi (2013. 11. 29. - 11:36 ()) gyors válaszát. Ha a szövettan mégis barrett nyelőcsövet igazol, akkor mire számíthatok milyen eélye van annak hogy elrákosodik. Minden káros szenvedélytől mentes vagyok a streszz az egyetlen amit nehezen kezelek. Már a reflux diagnózisán is meglepődtem mert soha semmilyen savas panaszom nem volt... se gyomor égés, se böfögés semmi hasonló és aggaszt nagyon ez a nyelőcső gyulladás és félek a szövettani eredménytől! 34 éves vagyok két kisgyerekkel. Kérem írja meg véleményét mit lehet tenni azonkívül hogy eljárok a kontrollokra, és betartom a szabályokat?

Kedves Kérdező!
Az endoszkópos leírás alapján változatlanul úgy gondolom, Önnél nincs Barrett nyelőcső még akkor sem, ha a szövettan esetleg utalna erre. Hogy valóban miről van szó, ezt az a gasztroenterológus tudja megállapítani, aki vizsgálta Önt. A Barrett nyelőcső szemmel is látható nyálkahártya eltéréssel jár, ez pedig nem lett leírva. A szövettani mintavétel értékelése csak akkor utalhat Barrett nyelőcsőre, ha azt egyértelműen a nyelőcsőből és nem a gyomor-nyelőcső határáról vették.
Irodalmi adatok alapján a Barrett nyelőcsőben kevesebb mint 5%-ban alakul ki daganat. Ezt megfelelő gyógyszeres kezeléssel és rendszeres endoszkópos ellenőrzéssel lehet megelőzni.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2013. 11. 30. - 12:47 ()

Miota protexin szedek nincs székrekedésem?

Kedves Kérdező!
A jó visszajelzéseknek nagyon örülünk. További jó egészséget kívánunk Önnek.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2013. 11. 21. - 09:13 ()

Tisztelt Doktor nő! A problémám valamivel több mint egy éve kezdődött, mely feltehetőleg egy hosszabb lefolyású hasmenés után alakult ki. A tünetek a puffadás és a belek korgása. Voltam gasztroenterológus szakrendelésen, ahol egy széles körű vérvétellel kezdték a vizsgálatot, mely a magas bilirubinszinten (40; nálam örökletes tényező) kívül semmilyen eltérést sem mutatott. Ételallergia, szöveti károsodás a vérvétel alapján negatív. Hasi ultrahangon is voltam, mely a gázos beleken kívül, semmilyen rendellenességet nem talált. Próbáltam már dicetelt, duspatalint, meteospasmylt, espumisant is. Eredménytelenül. Lényegi változást az állapotomban a probiotikumok hozták, melynek hatására sokkal kisebb mértékű volt a puffadás - gyakorlatilag nem is éreztem magam puffadtnak -, kitisztult a bőrom, hasi diszkomfort jelentősen csökkent, a korgások is csökkentek némiképp, de még mindig nagyon kellemetlenül érint. Ezek a korgó hangok kifejezetten az alhasból jönnek, kézzel is érezhető ilyenkor a belek mozgása. Az intenzitás csúcspontja reggel van, ébredés után, ilyenkor rendszerint gázosak a belek, melyet az esti étkezés elhagyása nem befolyásol. A probiotikumok kúra után 4-5 nappal a tünetek ismét erősödtek. Kérdezném tisztelt doktor nőtől, hogy mit ajánlana annak érdekében, hogy a bélflórámat tartósan helyreállítsam, illetve ezekkel a korgásokkal mit lehet kezdeni? Jelenleg normixot szedek (napi 2*1) probiotikummal kiegészítve. Várom megtisztelő válaszát! Tisztelettel: Zsolt

Kedves Zsolt!
A Normix jó válsztás, de az adagolás kevés. Napi 2x2, 3x2 tablette kúraszerű, akár ismételt szedésével hamarabb rendeződhet az állapota.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Vitaminkosár kft.

  • +36 (1) 209-1084
  • info@vitaminkosar.hu
  • 1117 Budapest, Nádorliget utca 7/c.
  • 08:00-17:00 között vagyunk elérhetőek