Dr. Wacha Judit klinikai főorvos, belgyógyász-gasztroenterológus válaszol minden kérdésére.


Kérdésem a következő:

Kérdésére Doktornő 24 órán belül választ küld, melyet a honlapunkon tud megtekinteni.
Figyelem! Kérdése a válasszal együtt mások által is láthatóvá válik!
   

Legfrissebb kérdések

Összesen 1950 kérdés

38. oldal, összesen 96.

« Előző oldal | Következő oldal »

2013. 05. 27. - 20:32 ()

Üdvözlöm! Érdeklődnék, hogy a Lepicol készítmény hatásos - e az aranyér betegségre? Nekem kb 2 éve van. Nem súlyos, de télen rengeteget viszkedett. Körömvirág krémet használtam, de nem múlt el. Próbálom kerülni a fűszeres ételeket, gyakrabban eszem rozs kenyeret. Mi lehet a megoldás? Gyógyszereket próbálom elkerülni. Valami végleges megoldást keresek. Köszönöm!

Kedves Kérdező!
A probiotikumok és rostok az aranyér kezelésében abban javítanak a helyzeten, hogy megkönnyítik a székürítést, igy az aranyeres szövődmények ritkábban fordulnak elő.
Végleges megoldás a székletrendezésen kívül nincs, ugyanis műtétek után is előfordul, hogy kiújulnak.
Bár írta, hogy gyógyszert nem szeretne, de a patikákban vény nélkül kapható Detralex az aranyerek területén is javítja a vénás keringést.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2013. 05. 22. - 08:13 ()

Belehet e venni az ér CT előtt a Renitec Plus, Frontin,Aspirin Protect gyógyszert,és enni, inni lehet e előtte.

Kedves Kérdező!
Az Aspirint leszámítva a többi gyógyszerét kevés vízzel beveheti. Ha a vizsgálat délelőttre terveződik, az étkezést inkább hagyja a vizsgálat utánra.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2013. 05. 21. - 09:36 ()

Tisztelt Doktor Nő! 29 éves vagyok és ahogy vissza emlékszem már gyerekkorom óta meg van a problémám.Az lenne a gondom,hogy nincs minden nap székletem úgy 1 héten talán csak 2-szer.Nem rég volt olyan is,hogy csak másfél hét után volt székletem.Mi lehet a problémám? Mit tudnék tenni,hogy mindennap legyen? Használna az ha mindennap meginnék egy normaflórt? Hashajtókkal próbálkoztam eddig ,de egy idő után fájt tőlük a gyomrom és mindennap kellett szednem,hogy legyen eredmény,és így sajnos a fogyókúra sem megy.Köszönöm a segítségét! Üdvözlettel:Mónika

Kedves Mónika!
Az emberek székletszokásai nem egyformák. A napi 2-3 széklettől a heti 2-3 székletig beelfér a normális székürítésbe. Hashajtósa semmiképpen se szokjon rá. Mozogjon többet, igyon sok folyadékot és fogyasszon rostokban bő ételeket. A cukorbetegség és a pajzsmirigy alulműködés is okozhat renyhébb bélműködést.
A Lepicol szedését is meg lehet kísérelni, ez probiotikum és egy természetes növényi rost keveréke.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2013. 05. 20. - 19:31 ()

Tisztelt Doktor Nő. Évek óta reflux beteg vagyok,többször volt Gasztroszkópiaám is szerencsére ulcus nincs csak erosió,gyógyszert is szedek rá. Mellkasi fájdalom miatt felkerestem a kardiológust. Csinált egy Szív uh, Ekg, terhelést vizsgálatokat. A vizsgálatok végén közölte a doktor,hogy minden rendben van nincs kardiológiai teendő. A tüneteimet valószínű,hogy a reflux okozza. Tüneteim: Mellkasi fájdalom, égő érzés a szegycsont mögött, hányinger,gyomorfájás,Mellkasi szorító fájdalom néha. Javasolta a Pantoprazol-Sandoz 40 mg 2x1 vagy Pantoprazol-Sandoz 40 reggel és Quamatel 40 mg este. A Quamatelt nem merem szedni a Laktóz-intollerancia miatt. Muszály szednem a PPI-készítményt , nem szedhettem a H2-receptor blokkolót? Az lenne a kérdésem aki Laktóz érzékeny az akkor gyógyszert sem szedhett,olyat amiben laktóz van? Nem szeretnék fiatalon 29-évesen, ilyen erős gyógyszert szedni mint a PPI-gyógyszer. Elég lenne a Doktor Nő szerint szednem csak a Ranitidin-hatóanyagót? 150mg vagy 300 mg? Válaszát köszönöm szépen! Üdv: Sándor.

Kedves Sándor!
Refluxbetegség esetén a PPI szerek lényegesen hatékonyabbak, mint a H2 blokkolók. Annyit tehet, hogy a legkisebb hatásos dózist választja, ami lehet napi 1(-2)x20mg is. Reggel mindig be kell venni, este csak, ha szükséges. A Controloc ugyanaz a hatóanyag, mint a felsoroltak, de laktózmentes.
Sokféle gyógyszernek van laktózmentes megfelelője, érdemes olyat választani, amiben nincs laktóz. Egyébként az egy tablettában lévő laktózmennyiség általában nem okoz panaszt, ha az enzimhiány részleges. Más a helyzet, ha sokféle gyógyszert kell párhuzamosan szedni.
Ha nincs más lehetőség, ilyen esetekben a laktáz enzim gyógyszeresen is pótolható.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2013. 05. 17. - 00:57 ()

Tisztelt Doktornő! Párom Crohn beteg,ő is szedheti?Ha nem,mit ajánl helyette? Köszönettel Juhász Gabriella juhaszgabi@citromail.hu

Kedves Gabriella!
Bár nem írta le, melyik készítményre gondol, de a probiotikumok Crohn betegségben is javíthatnak a beteg állapotán. Természetesen csak az alapbetegség kiegészítéseként. Amennyiben férjének bármilyen szövődménye van ( sipoly, tályog) a kezelést célszerű kezőorvosával megbeszélni, mielőtt elkezdi a szedését.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2013. 05. 16. - 15:27 ()

Tisztelelt dr.nő!Már nem először irok önnek,hogy alvadt véres a székletem ,már több ,mint 7-hónapja.Az előző válaszában ,azt tanácsolta,hogy másodjára is végeztessem el a vastagbél tükrözést ,hát sajnos a gasztroentrológus azt mondta,hogy gond biztosan nincsen,mert a vizsgálat óta csak pár hónap telt el,igy el mentem a házi dokihoz ,és ottan próbáltam ki harcolni ,hogy legalább egy gyomortükrözést végezzenek,a gasztroentrológián,végül elég nehezen,de meg irta a beutalót a házi orvosunk.És a gyomortükrözésen ki derült,hogy nyelőcső jóindulatú daganatom van.És a dr.úr még arra nem méltatott,hogy el mondja hol is találtak daganatot:ezt mondta szó szerint találtunk egy jó indulatú daganatot,melyből vettünk szövettant,és fél év mulva ujból meg tükrözöm,és ha növekszik,csak akkor fogom meg műteni,amugy a daganat mogyoró nagyságu!És azt javasolta,hogy keressem fel a sebészetet,mert biztosan végbél repedéstől vérzek.Na most el mentem a sebészetre,és se végbélrepedésem,se végbél daganat,se aranyér!Minden okot ki zárva a sebészeten irtak fel végbél kupot,és detralex-tablettát,amiket két hét alatt le kell szednem,és ha akkor is vérzek,csak akkor fogják el végezni a vastagbél tükrözést,vagy beöntéses ulrahangot.a kérdésem az lenne,hogy nyelőcső daganatom össz-e füghet az alvadt véres székletemmel?És hogy le-e mütessem előbb ,ezt a daganatot a nyelőcsövemről?Mert félek,hogy rosszindulatú lessz,ha várok!És keressek-e másik orvost .Mindent az internetről tudok erről a fajta betegségről,és bizony meg ijedtem,mivel az anyukámnak meg hangszalag rákja volt,amit meg is műtöttek neki sürgőse,de nem ebben a kórházban.A véres-alvadékos székletem mellet,most már szédülök,a fejem fáj a hasam,és bal felemen jön le végig a fájdalom ,minden székelés elött tör rám ,van mikor tégla vörös a székletem,és jó formán fojadák vagy mi ,de ez ritkább,és látok a székletbe olyat ,mintha mák darabok lennének.ami még nem teccik,hogy se egy vérvételre,se egy vizelet vételre,de még a hasamat sem nyomkodták meg.Örültem volna egy tüdő szűrésnek,vagy hogy a májammal küldtek volna valahaová,mert félő,hogy nincs-e már ott is daganat,hogy a nyelőcsövemről ,nem-e terjedt át.félek félre kezeltek,mert a problémám ,már elég régi,és mégis ki kell harcolni a vizsgálatokat.a szövettani eredmény egy hét mulva jön meg,de ha nem találnak benne rosszindulatú daganatot ,én akkor is ki szeretném mütetni.Előre is köszönöm válaszát,egy aggódó édesanya!

Kedves Kérdező!
Az észlelt vérzés a leírás alapján nem a nyelőcsövéből, hanem a vastagbélből származhat. A vastagbéltükrözést mindenképpen tanácsos megisméteétetni. A nyelőcsőben észlelt elváltozással kapcsolatos teendőket a szövettani eredmény alapján meg fogják Önnel beszélni.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2013. 05. 10. - 12:59 ()

Kedves Doktornő! Abban kérem a segítségét, hogy Ön szerint lehet-e összefüggés a menstruációm és a hasmenés között?Minden menses előtt kb. 1-héttel hasmenésem van. Amúgy normális a székletürítésem.Ön véleménye szerint ez normális vagy nem? Mit tehetek a megelőzésért? Köszönettel: Gyöngyi

Kedves Gyöngyi!
A normális női ciklus második felének végén természetesen megjeelnik egy fokozott alhasi vérbőség és nem csak Önnél, másoknál is gyakoribb a széklet és vizeletürítés. Ez hormonális szabályozás következménye, nem betegség.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2013. 05. 06. - 15:21 ()

Tisztelt Doktorno! Kb. egy eve volt egy szekrekedesem, etcsokis sutemenytol (napokig ezt ettem foleg), ennek kovetkezteven lett egy vegbelrepedesem. Honapokig kezeltem, hol elmult hol, hol ujra elojott, verzett is. Vegul egy belgyogyasz megnezte, es hasi ultrahangot is csinalt, azt mondta rendbe fog jonni, szekletlazitot kaptam es ujabb kenocsot. Ez utan ugy 4-5 hetre huvelyembol turoszeru valadek folyt , majd egy ido utan a hasam is fajt, foleg a koldok kornyeken, kenetet vettek (gram-, gram+, enterococcus bacterium), nogyogyaszati gyulladast allapitottak meg, tobbfele antibiotikumot kaptam.(augmentin, metronidazole, doxiciclin, erytromicin, trimethoprim) Ennek kovetkezteben belfloram felborult, hasam fajt, erzekennye valt,gorcsolt, emesztesem megvaltozott, puffadtam. Vegbelnyilasom sajnos meg jobban szetrepedt a megvaltozott belmozgasok miatt, verzett is. Egy ujabb belgyogyasz megnezte, +vegbeltukrozes ill Normixot irt fel. A masodik nap utan iszonyu hasmenesem let, ami kb 10 napig tartott, a nehany nap utan veres nyakos lett, infuziora kerultem, szeklettenyesztes eredmenye Clostridium Difficule Bacterium, A B toxin), +ultrahang: a has baloldalan es a kismedenceben vegig 6-8 mm-nyire megvastagodott falu vastagbel abrazolodik. Metronidazolt kaptam. Sajnos a kura utan kb egy hettel visszajott a hasmenesem ami egy ket np utan veres nyakos lett ujra. Vancomicint kaptam, amit tegnap fejeztem be. Itt tartok most, rettenetesen felek, es nem tudom mi tevo legyek. Kerdesem az lenne hogy mit tanacsol Doktorno?

Kedves Kérdező!
Sajnos az antibiotikumok provokálhatnak ilyen problémákat, ennek ellenére indokolt esetekben mégis szükség van rájuk. Az antibiotikum következtében kialakult Clostridium difficile toxinja okozta bélkárosodásra teljesen korrekt kezelésben részesült, reméljük el is múlnak a tünetek. Még esetleg az Enterol nevű probiotikum hozzásegítheti a gyorsabb gyógyuláshoz.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2013. 05. 03. - 09:30 ()

Tisztelt doktornő! Kérdésem, hogy Klimicin(klindamicin) szedése mellett valóban kerülni kell-e a tejtermékek fogyasztását? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel.Sándor.

Kedves Sándor!
A Clindamycin mellett a tej fogyasztása nem tilos. Annyit azonban tudni kell, hogy mindkettő hajlamosíthat hasmenésre és a két tényező összeadódhat.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2013. 05. 02. - 10:11 ()

Tisztelt Doktornő!Unokám 9 éves,szinte mindennap bemaszatolódik az alsónadrágja,elmondása szerint, csak akkor érez, amikor már megtörtént.Problémás neki,mivel egész nap az iskolában van.Széklet állagával és formájával nincs gond,naponta végzi a dolgát.

Kedves Nagymama!
Kérjék gyeremkorvos tanácsát, ki kellene vizsgáltatni a gyermeket, nincs-e valamilyen záróizom betegsége, vagy érzészavara.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

Vitaminkosár kft.

  • +36 (1) 209-1084
  • info@vitaminkosar.hu
  • 1117 Budapest, Nádorliget utca 7/c.
  • 08:00-17:00 között vagyunk elérhetőek