Dr. Wacha Judit klinikai főorvos, belgyógyász-gasztroenterológus válaszol minden kérdésére.


Kérdésem a következő:

Kérdésére Doktornő 24 órán belül választ küld, melyet a honlapunkon tud megtekinteni.
Figyelem! Kérdése a válasszal együtt mások által is láthatóvá válik!
   

Legfrissebb kérdések

Összesen 2033 kérdés

38. oldal, összesen 101.

« Előző oldal | Következő oldal »

2013. 09. 24. - 18:24 ()

Tisztelt Doktornő! Megszeretném kérdezni protexin IBS-t szedhetnék esetleg? Van laktozintolarenciám, felszivódási zavar.Itt Dunaujvárosban nem csinálnak h2 fujási tesztet vékonybélbakteriális tulburjánzás megállapitására sajnos csak laktozintolarenciára. Köszönettel: Szabó Mária

Kedves Mária!
A Protexin IBS Florea igen minimális mennyisgben tartalmaz laktózt, ahogyan az egyéb gyógyszerek többsége is. Ha nem súlyos a Laktózintolerancia általában ennyi mennyiséget tolerálni szoktak, ha nem, váltson a Protexin Balance-ra, ami laktózmentes.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2013. 09. 22. - 17:36 ()

Kedves Doktornő! 5-6 hetes kismama vagyok. Reflux miatt Rabeman 20 mg-os tablettát szedek kb 1 éve. A terhesség előtt beszéltem a háziorvosommal,azt mondta, nyugodtan szedhetem tovább, és a terhesség alatt is. Másfél hete tudok a babáról, most váltottam ki az újabb adagot. Elolvastam a használati útmutatót, abban azt olvastam, hogy terhesség alatt nem alkalmazható. Károsodhatott a babám ennyi idő alatt a gyógyszer szedésétől? Előre is nagyon szépen köszönöm a válaszát!

Kedves Kérdező!
A protonpumpagátló gyógyszereket terhesség idején nem szoktuk alkalmazni. Igy a Rabeman szedése sem ajánlott. Térjen át a Gaviscon, vagy Rennie alkalmazására, melyek terhesség alatt is megengedett szerek.
A protonpumpagátlók nem elsősorban magzati károsodást, hanem méhösszehúzódást, korai vetélést okozhatnak.
Magzati károsodás esélye nem nagyobb, mint amennyire az gyógyszerszedés nélkül is előfordulhatna.
Üdvözlettel: dr. Wacha

2013. 09. 21. - 10:35 ()

jo napot szeretném kérdezni hogy balszemem becsukodik mijért van sok kávét iszok meg cigaretázok és nemérzem a nikotint

Kedves Kérdező!
A szemek féloldali aszimmetriájának valamilyen neurológiai betegség, beidegzési zavar állhat a hátterében. Ezzel a problémájával forduljon orvoshoz.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2013. 09. 19. - 16:55 ()

Tisztelt drnő olyan kérdésem vaolna hogy 2 éve van refluxom ami felsőlégúti gyulladással társul melléküreg gyulladás szedek PPI gyogyszert lanzoprazol de semmilyen javulás még nincs előtte pantoprazolt szedtem de nem sok sikerrel.mit javasolna

Kedves Kérdező!
A refluxbetegség kezelésében a protonpumpagátló gyógyszerek mellett az ún. prokinetikus gyógyszerek alkalmazása általában jól beválik. A hasi nyomás fokozódás csökkentésére, ami szintén javítja a tüneteket a bélgázok mérséklése is eredményt hozhat, amit Normix és probiotikum együttadásával érhetünk el. A protonpumpagátló készítmények közül több választási lehetőség van és a dózisuk is szükség szerint módosítható. Ezt beszélje meg háziorvosával
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2013. 09. 14. - 12:09 ()

Tisztelt Főorvosnő! Sajnos el kellett kezdenem böck sarkiodozis miatt újból a Medrolt (4mg) napi 32 mg-al szedni, mellette még 2x1 Rabyprex ( 20 mg) gyomorvédőt, 2x1 Chinotal (400mg) tabletta, 1x1 Kaluim-R és 1x1 Brinaldin (20 mg) vizhajtót szedek. A kérdésem hogy még emellé szedjek-e probiotukumot, illetve imunerősitőt? És ha igen akkor mit?? Válaszát várom, köszönettel . Horváthné Panni

Kedves Panni!
A fenti gyógyszerszedés mellett szedhet probiotikus készítményt, a betegsége sem képez ellenjavallatot.
Valamelyik kombinált,több törzset tartalmazó ellenőrzött készítményt érdemes választani.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2013. 09. 11. - 17:36 ()

Tisztelt Doktornő ! Véleményét szeretném kérni az alábbi vékonybél biopsia eredményéről. 21 éves lányomat coeliakia irányában vizsgálják, neki Hashimotoja van, nagyon sovány hízni nem tud, most 43 kg. Panaszmentes. Bátyjának coeliakiája van, 2 éve tudunk róla, és neki is Hashimoto thyreoditise van. Szövettan: Dysplasia, malignitas, infekcio, aktivitas jeleit nem láttuk. A bolyhok kissé szabálytalanok, de nem athrophiásak. Az IEL emelkedett, focalisan eléri a 30 lymphocyta/100 enterocyta értéket. A lamina propriaban enyhe eosinophiliát észleltünk, emellett nyiroktüsző megjelenés érdemel még említést. A leírtak alapján tápcsatorna antigén hatás szerepe merül fel. Dg/ vélemény: Duodenitis non specifica grade I. enyhe villosos distorsio, emelkedett IEL és szöveti eosinophilia jeleivel ( Marsh II ) Gastroenterológus szerint ez nem lisztérzékenység, diétáznia nem kell, semmi teendőt nem igényel. Akkor miért van az a sokfajta eltérés leírva ?? Ez a lelet pedig hasonlít a fiam LÉ. et igazoló biopsia eredményéhez !! Köszönöm a válaszát. Mária

Kedves Mária!
A lisztérzékenység a gabonafélékben található gliadin hatására bekövetkező autoimmun folyamat. A nyálkahártyához kötődő gliadin miatt a szervezet ezeket a sejteket testidegenként észleli, aminek súlyos boholysorvadás ("a sejtek pusztulása") és következményes felszívódási zavar a következménye. A szövettani lelet gyulladást igazol, de boholysorvadást nem.( ha csak nem lisztmentes diéta mellett történt a mintavétel)
A szövettani kép mellett jellegzetesek a vérben a gliadin elleni antitesteket (AGA) (IgA és IgG típusú ellenanyagok, kóros a szöveti transzglutamináz elleni antitestek (tTG-A) szintje is. A diagnózis tehát összetett. Orvosa gondolom mindezeket mérlegelve adta meg a diagnózist.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2013. 09. 11. - 08:52 ()

Tisztelt doktornő ! Szeretném megkérdezni, hogy a házitejből készült aludt tej megfelel-e , mint probiotikumos ital? Egészséges-e? Tisztelettel, köszönettel . Éva

Kedves Éva!
A házitejből készült aludtej egy kellemes, egészséges ital, de nem probiotikum
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2013. 09. 10. - 15:32 ()

Tisztelt Főorvosnő! Tisztelettel köszönöm válaszát!Megszeretném kérdezni, hogy milyen probiotikum lehet számomra a megfelelő, mivel a hasmenés ill. laktozintolarenciám és /keményitő/van. A protexin ibs-t én szedhetem esetleg???Most a normix gyogyszerre ez talán kicsit enyhült. Nagyon köszönöm, hogy leirta és elkezdtem szedni. Ma sajnos volt egy kis görcsöm amivel a hátam is fáj. Ez wc-zés után azonnal kezdődött és a hátamba sugárzott ugy jó fél óráig most is érzékeny még. De hányingerem nincs aminek örülök igy enni is tudok. Nem értem az erölködésre váltja ki esetleg? Még annyit szeretnék kérdezni mióta a gelbra /amitől semmi bajom nem volt/ helyett a pantroprazole tevát szedem /már csak felet a 40 mg-ból/ néha hányinger és kis szivdobogás van, olyan furcsa érzés a gyomromból, de elmulik kis idő mulva. Ez lehetséges a gyógyszertől? Valami más savlekötöt javasolna? Esetleg megprobáljam a Quantalant epesav lekötésre? Már bármit megprobálnék a tünetek enyhitésére. Jobb oldalam fáj és bekeményedik. Már azt sem tudom tényleg az epe okozta a problémát mivel a követ megtalálták igy ki kell venni cimszó. Nem a legjobb ötlet volt de ezen már kár aggodnom. Nekem olyan fujásos vizsgálatom soha nem volt.Köszönettel : Szabó Mária

Kedves Mária!
Keményítő intolerancia nincs, ezzel a vizsgálattal a megfelelő, vagy csökkent enzimtermelést vizsgáljuk.
Ha a Gelbra bevált, térjen vissza annak szedéséhez.
Ha van epeköve, célszerű megoperáltatni.
H2 kilégzéses vizsgálat tisztázza, hogy van-e a vékonybélben bakteriális túlburjánzás illetve laktózintolerancia, ha ezeket nem vizsgálták, érdemes elvégeztetni. Ez a további kezelést, esetleg diétát befolyásolhatja.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2013. 09. 06. - 10:34 ()

Tisztelt Doktornő! 38 éves, egészségesen élő - nem dohányzó, rendszeresen sportoló, sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztó - férfi vagyok, akinél 1 éve refluxra utaló tünetek jelentkeztek. Renszeres reggeli köhögő roham, aztán napközben haspuffadás, kis gyomorégés jelentkezett. Decemberben véres székletem volt, ami után gasztroenterológushoz fordultam, aki először gyomor, majd vastagbél tükrözést végztt el rajtam. Az eredmény a reflux tünetei mellett egy 2 cm-es vastag nyelű polip volt, amit májusban eltávolítottak.A szövettan eredménye adenoma tubulo-villosum volt, amire az orvos azt írta, hogy a lelet megnyugtató, de szeptember végén colonoscopos kontrollt kell elvégezni. Sokat olvastam az emésztő szervi megbetegedések megelőzésére javasolt különféle termékekről, módszerekről, s elkezdtem genoderma gyógygomba körébe tartozó oroszlánsörény gomba kivonatot szedni, valamint protexin natural care kapszulát. Az orvos ezen kívül a reflux miatt savlekötésre írta fel a Rabyprex 20 mg tabletta folyamatos szedését. Sajnos a gyomorégésem és haspuffadásom mindezek szedése mellett is folyamatosan fennáll, ami az általános közérzetemre is kihat. Abban kérem a tanácsát, hogy egyrészt a fennt felsorolt termékek szedését jónak tartja-e, Ön is javasolja-e, illetve hogy az interneten keringő egyéb gyógymódok - mint pl.: gyógytea keverékek, biorezonancia vizsgálat, colon-hydro terápia, candida teszt - közül mit ajánl a kellemetlen tünetek és a reflux betegség leküzdésére? Valamint még afelől érdeklődnék, hogy ezek a tünetek nem lehetnek-e más betegségnek, vagy egy újabb polip kialakulásának jelei - amelynek eltávolítása óta nem volt véres székletem. Segítő válaszát és szakmai tanácsait, útmutatását előre is köszönöm! Norbi

Kedves Norbi!
A tervezett vastagbéltükrözés el fogja dönteni, hogy van-e újabb polypja, vagy nincs, de ennyi idő alatt nagyobb polyp em alakul ki. A polypokkal még az a probléma, hogy ritkán okonak panaszokat.
A refluxbetegségbe valamennyi tünete beleférhet, de érdemes lenne egy H2 kilégzéses vizsgálatot is elvégeztetnie, laktózintolerancia illetve vékonybél diszbakteriozis irányában, mindkét dolog okozhat puffadással járó hasi diszkomfort tüneetket és mindkettő kezelhető. Nem tudom volt-e hasi ultrahangja, amivel az egyéb hasi szervek( epe, máj, hasnyálmirigy) vizsgálhatók illetve volt-e laboreltérése.
A savgátló és probiotikus kezelés mindenképpen előnyös. A gyógygombák valószínűleg a probiotikmokhoz bizonyos szempontokból hasonlóan fejtik ki hatásukat.
Javaslom végeztesse el a javasolt vizsgálatokat és gasztroenterológusától kérjen tanácsot a tünetek további kezelését illetően.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2013. 09. 04. - 14:05 ()

Ked edDr.nó nekem kronikus gyomr-belhurutom es savtultengésem van semmi normális ételt nemtudok enni ja és kron.epeholyag gyul.is van kó nincs szedem a Lozek tb. Ugy érzem a Lacto Protek capsz segiti az emésztésem csak magamtol vettem nemtudom ón megfelelónek tartja e? És mit ajánlana még mert an nyelócsóvembe is érzem az égó tunetet kószónettel sominé mária

Kedves Mária!
Savgátlók és probiotikumok javítják a fenti tüneteket. Ha nem hajlamos hasmenésre, még az ún. prokinetikus gyógyszerek lehetnek a segítségére, ez vényköteels, beszélje meg kezelőorvosával.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2013. 09. 02. - 13:11 ()

Kedves Főorvosnő! Nagyon köszönöm válaszait és köszönöm türelmét. A válaszával kapcsolatban szeretném megkérdezni pár dolgot: 1. A savlekötöt gelbrát szedtem 2x20 mg-ot, most lecserélték 2x 40 mg pantroprazole-tevára. Ezt csak pár napja szedem, de megprobálom kicsit lecsökkenteni. Ez árt a nagy mennyiség hosszutávon? 2. Az mr felvételen diszkrét megtöretés van az epevezetéken ez okoz problémát esetleg???3. A kisebb kövek vannak benn hogy tud eltávozni? 4.Ha a záróizomnak van görcskészsége ez meg fog szünni idővel? 5.A normixet még mütét előtt szedtem igy gondolom meg lehet ismételni min. fél éve.Ez a hasmenésekre jó hatással lesz? 6.A mütétnél berakott müanyag klikk vagy mi a neve bocsánat nem tudom okozhat problémát??7. A gyomor vékonybél nyálkahártya gyulladásra lehet valamit szedni esetleg tükrözés nélkül?8. A wc-t többször megfesti az epe ha el kell mennem főleg hasmenésnél ez normális?9. A hasi égő érzés ill. néha melegség elönt érzetet mi okozhatja? 10.Ha egy pontban beleszur többször ezt mi okozhatja. 11. A borda alatt és a hátam fájdalma kis görccsel ez csak epefájdalom lehet??? 12. A szivárgást kimutatja az uh ill. a kontrasztanyag nélküli mr? 13. Sokat szédülök gondolom ez lehet a nem megfelelő emésztéstől is? Mert ha megy a hasam akkor utána kicsit jobb lesz.Nagyon köszönöm türelmét ismét és válaszait. Tisztelettel: Szabó Mária

Kedves Mária!
1. A rabeprazol(Glebra) 20 mg-os mennyisége megfelel a pantoprazol 0mg-jának. Ennek ellenére, a nagy dózis hosszútávú szedése nem célszerű, ha paanszai enyhülnek, csökkentse az adagot.
2. A megtöretésnek valószínűleg nincs jelentősége.
3-4.Mind az apró kő, mind a záróizom rendellenesség egy leehtséges feltételezés, nem azt írtam, hogy Önnek ez van, de ezek az eltérések is okozhatnak ilyen panaszokat, ezt az orvosával kell megbeszélnie, tisztáznia.
5.A Normix bármikor ismételhető, akár havonta is.
6.A műtétnél műanyag klippel zárják le az eltávolitott epehólyag vezetékét, hogy az epe ne csorogjon ki a fő epevezetékből a hasüregbe. Ez minden műtétnél így van, ez a normális és nem okoz problémát.
7. A gyomor-nyombél gyulladására kapja a savgátlót, más gyógyszer erre nem szükséges.
8. Epefesték szintén normálisan távozik a széklettel.
9-13. kérdéseire nem tudok érdemi választ adni, ezeket leletei ismeretében beszélje meg ekezlőorvosával.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2013. 09. 02. - 00:31 ()

Kedves Doktornő! A tanácsát szeretném kérni! Édesanyámnak júniusban mélyvénás trombózisa volt. Korábban vastag és vékonybélgyulladást állapítottak meg 4 D-s ultrahanggal. Most a vizsgálatok kapcsán kiderült, hogy béldaganata van, ami nyomja az eret. Sajnos a daganat bélelzáródást is okoz. Hirtelen sokat fogyott, legyengült állapotban van. Az elzáródás miatt kivezetés lenne szükséges, de a sebész professzor elmondta, hogy anyukám nem élné túl a műtétet. Pár napot jósoltak neki, így kihoztuk a kórházból. Azóta éjjel-nappal mellette vagyok és ápolom. Székrekedéssel kezdődött a probléma, különböző hashajtók hatására 8 nap után megindult a széklete, viszont állandó hasmenése van. Nem merünk gyógyszert adni a hasmenésre, mert ha sikerült megállítani több esetben is elzáródott és székletet hányt. Most a Bio-Kult étrend-kiegészítővel próbálkozom a bélflóra helyreállítása érdekében. Ez is sikertelen. Szeretném megkérdezni, hogy az ő esetében alkalmazható-e a Prtexin Florea IBS. Olvastam, hogy az speciális szer az IBS betegek részére. Anyunak a tünetei is nagyon hasonlóak. Ez a szer nem okozhat bélelzáródást? Nagyon szeretnék az életminőségén javítani. Az állandó hasmenés esélyt sem ad arra, hogy kicsit megerősödjön. Kérem szépen, legyen kedves véleményét megírni a Protexin IBS alkalmazásával kapcsolatban. Amennyiben lehet, szeretném mielőbb elkezdeni a szedését. Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Keszthelyi Ilona

Kedves Ilona!
Édesanyjánál a hasmenést az okozza, hogy a bélelzáródás miatt csak a folyékony széklet jut át a szükületen, így hasfogót semmi esetre se használjanak és sajnos ebben az esetben a probiotikumoktól sem várható előny.
Az IBS a bél működészavara,amikor szervi betegség nem mutatható ki, itt pedig, ha leveléből jól érzékelem egy végállapotú daganatos megbetegedéssel állunk szemben. A Protexin IBS Florea ebben az esetben a puffadást mérsékelheti, de érdemben nem segít.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2013. 08. 29. - 23:11 ()

Tisztelt Doktornő! Válaszait nagyon szépen köszönöm. Egyik válaszával kapcsolatban: a 2 bélgyulladás között még májusban készült labor és hasi UH vizsgálat, melyek gyulladásra utaló eredményt nem mutattak (Süllyedés 16, fehérvérsejt 8,8). Néhány kérdésem lenne még: 1) Keményítőterhelésre, laktóz, liszt/glutén tolerancia vizsgálatokra csak gasztrodr vagy háziorvos is adhat beutalót? 2) Név szerint melyik kombinált probiotikumot lehetne alkalmazni a Normaflore helyett az én esetemben? (nagy a kínálat, és az áruk is magas ahhoz, hogy az ember kipróbáljon többet is) 3) Kis súlyjavításra a megerősödéshez milyen módszer vagy konkrét dolog javasolható? 4) Refluxra szedett napi 1 db 20 mg Nolpaza szedése mennyi ideig tartható fenn? 5) Klion szedés közben észlelt nagyon fehér lepedékes nyelv mit jelenthet ill. mi a tennivaló vele? Lehet gyógyszertől vagy az egyoldalú táplálkozástól? 6) A visszatérő bélgyulladások nem alakulhatnak ki az évek óta másra szedett gyógyszerek miatt? (Concor, Meramyl, Betaserc, Detralex, Nolpaza). 7) Mindig magas Bilirubin érték alapján - egyéb vizsgálatok nélkül - kb. 10 éve szóban konstatált Gilbert-kórt kell-e tovább vizsgálni, ha pl. már második éve egyéb májenzim is eltérést mutat? Gamma GT tavaly 101, idén 70. 8) Egyéb magas értékek: LDH 34,2, Eozinofil 4,8., ezek mire utalnak? 9) Mindezek nem függhetnek össze a visszatérő gyulladásos bélproblémákkal és aranyérproblémákkal (trombotizált aranyér, gyűrűzések)? Aggasztanak ezek a kérdések, és felmerült bennem, hogy talán van közöttük összefüggés. Válaszait várva, köszönettel, üdvözlettel: Julianna

Kedves Julianna!
Igyekszem sorban megválaszolni a kérdéseit.
1. Ez mindig a helyi szokásoktól és a labor lehetőségeitől függ.
2. Ez az oldal orvosi kérdéseket igyekszik tisztázni, nem a reklám helye. Sem saját, sem konkurrens termékeket nem szeretnék ajánlani.
Válasszon megbízható (OGYI által is engedélyezett) maags csíraszámú és sok baktériumtörzset tartalmazó terméket. Kérje gyógyszerésze segítségét.
3. A kóros soványság elsősorban a fogyás okának megszüntetésétől oldódhat meg. Ha cukorbeteg, a cukorháztartás rendezendő, pajzsmirigy túlműködés esetén a hormonszint rendezendő, lisztérzékenység megfelelő diétával, a hasnyálmirigy elégtelen működése enzimpótlással korrigálható. Ha valamilyen rosszindulatú daganata van mielőbbi kivizsgálás segíthet. Ha mindezek nem állnak fenn, szóbajön még a minőségi éhezés, ami annyit jelent, hogy bár eszik eleget, de az elfogyasztott ételek tápértéke nem nyújt annyi energiát, mint amire a szerveeztének szüksége van. Ajánlok néhány oldat, ahol a napi kalóriaigény és az ételek tápértéke van feltüntetve, ezekből összeállíthatja a napi diétáját

http://orvosilexikon.hu/wrap.php?file=dcc.html

http://www.fogyas.info/tapanyag-kaloria-energia-tablazat_kcal-kalkulator.php

http://www.xn--kalriaguru-ibb.hu/kaloriatablazat/kaloriatablazat.php

4. A savgátlól éveken át szedhetők, ha szükség van rájuk, de törekedjünk a legkisebb hatásos dózis alkalmazására.
5. Bármilyen emésztőszervi probléma lepedékes nyelvvel jár, de a Klion szedése is kiválthat ilyen tüneteket.
6. nem
7. A Gilbert kór egy ártalmatlan veleszületett epefesték anyagcserezavar. Éhezéskor, fizikai túlterheléskor a bilirubin magas, étkezés és pihenés után normalizálódik. Ha egyéb májfunkciós eltérések is vannak, annak okát ki kell vizsgáltatni.
8. Az LDH érték szövetszétesésekben emelkedik ( ez az érték nem feltétlenül magas, bár ez laborfüggő), eozinofil sejtszámeemlkedés gyulladásokban, allergiás kórkápekben, parazitafertőzésekben, egyes daganatos megebtegedésekben emelkedhet.
9. nincs összefüggés.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2013. 08. 29. - 20:44 ()

Főorvosnő én is szedtem régebben a normix nevü gyógyszert a hasmenésre és bejött már 2-szer a mütét után esetleg a gyomor fájdalom és a hasi panaszaimra nem lenne jó ismét??? Elnézést a többszöri irásért. Amikor Ön tükrözött akkor is a szövettanon gyomor és vékonybél nyálkahártya gyulladás volt /duodenitis chronica/ lehet kiujult megint? Köszönettel: Szabó Mária

Kedves Mária!
A gyomor és vékonybélgyulladást a savgátló meggyógyítja. A savgátlás mellett azonban gyakran elszaporodnak a baktériumok a vékonybélben, a Normix és probiotikum ennek rendezését szolgálja. A kezelés ismételhető.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2013. 08. 29. - 19:20 ()

Tisztelt Föorvosnő! Ha kisebb kövek lennének benne ez esetleg távozhat magától??? Nem nagyon szeretnék a szervezetembe idegen anyagot juttatni, mivel nem tudom hogy reagálnék rá. Ha mégis kiderülne károsodott az epeelfolyás akkor lehet mit tenni vele?? Az idővel esetleg beáll a szervezet és megszünnek a panaszok?A gyomor és vastagbéltükrözésnek van értelme Ön szerint??Hátha más okozza a problémát vagy ne terheljem ezzel magam? Elnézést a sok kérdésért, de ezek a görcsök nem rövid hanem akár egész naposak folyamatosan.Esetleg az alapbetegségemmel / myasténia gravis/ nem függ össze??Az idegen anyag benn esetleg nem okozhat gondot? Vissza mentem a Délpesti Kórházba de a laborok alapján nem emlitették az ercp szükségességét. Minden most normális volt. A gelbrát lecserélték napi 2X 40 mg noacidra, és esetleg tükrözés. Igyak cálciumot és d3 vitamint.Nagyon hányingerem van napok óta és ha eszek máris megyek wc-re, de nem is vagyok éhes. De hogy itt valami nincs rendben az biztos. Ha a záróizom görcskészsége van azzal lehet mi kezdeni Főorvosnő??? Kérem szépen válaszoljon nagyon várom. Köszönettel: Szabó Mária

Kedves Mária!
Amennyiben panaszai fennmaradnak, javaslom forduljon a helyi gasztroentrológushoz. Csak a leletek pontos ismeretében leeht eldönteni, hogy mi a további teendő, van-e szükség tükrözésekre, HIDA vizsgálatra, esetleg ERCP-re. A savgátló dózisát érdeems lenne csökkenteni. A calciumszükségletről is laborvizsgálat alapján lehet dönteni, mert az sem jó, ha sok van a szervezetben.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2013. 08. 28. - 16:16 ()

chlostridim difficile antigén poz ab toxin neg hasmenes hányás láz volt normix enterol pearls ot szedtem 2 hónapja korházba kerültem hasmenés hányás volt 1 órán belül alakult ki inf után hazaengedtek rezidens voltam egy angol korházban,most mo-on lettem beteg IgA-M ALACSONY a lábújjamon sokszor egy bizonyos helyen öregújj herpeszszerü hólyagok jelennek meg! kérem főorvosnőt válaszoljon köszönettel dr lévai írisz

Kedves Irisz!
Az antigén pozitivitás azt jelzi, hogy találkozott a szervezete a baktériummal, a toxin negativitás pedig arra utal, hogy a fertőzés már lezajlott. Az IgM friss fertőzés esetén emelkedik, a gyógyulási szakaszban már alacsony lehet. Ha nincs immunhiánya az IgM alacsony értéke ekkor már nem kóros. Ha a többi Ig is alacsony, ki kellene vizsgáltatnia magát. Ugyanez vonatkozik a bőrtünetekre is. Ha a hasmenés is tart még, a székletvizsgálatot is érdemes megismételni
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

Vitaminkosár kft.

  • +36 (1) 209-1084
  • info@vitaminkosar.hu
  • 1117 Budapest, Nádorliget utca 7/c.
  • 08:00-17:00 között vagyunk elérhetőek