Dr. Wacha Judit klinikai főorvos, belgyógyász-gasztroenterológus válaszol minden kérdésére.


Kérdésem a következő:

Kérdésére Doktornő 24 órán belül választ küld, melyet a honlapunkon tud megtekinteni.
Figyelem! Kérdése a válasszal együtt mások által is láthatóvá válik!
   

Legfrissebb kérdések

Összesen 2590 kérdés

1. oldal, összesen 127.

Következő oldal »

2016. 09. 05. - 22:58 ()

Tisztelt Doktorn! Ha fokhagyma s a grapefruit mag kivonat baktriuml hats, akkor a jtkony blbaktriumokat hogyhogy nem puszttjk el? Tisztelettel: Mrta

Kedves Kérdező!
A különböző baktériumok szaporodásához bizonyos pH érték szükséges. A jótékony baktériumok pl. tejsavtermelésük révén is károsítják a kóros baktériumokat.A fokhagyma pl. prebiotikumként működhet, segítve a jótékony flóra szaporodását, amelyek más közeget kedvelnek, mint a patogének.De azt se felejtsük el, hogy a fokhagymára sem bízzuk feltétlenül a tüdőgyulladásunkat.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2016. 09. 03. - 18:31 ()

tisztel doktor ur mostanba hasi fjdalmaim vanaka gyomorszjam tjkan hol ersb hol gyengb a fjdalo ezt szeretnm megkerdezni megis mitl van vagy mijen vizsglatra menyek mar voltam hasi ultrahangon ott az montk minden renbe van Ksznetel:R Istvn

Kedves István!
Keressen fel egy gasztroenterológust, bízza rá a kivizsgálását.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2016. 08. 10. - 11:20 ()

Levoxa 500 mg.antibiotikumhoz milyen probiotikumot javasol?

Kedves Kérdező!
Antibiotikum szedésével párhuzamosan érdemesebb a Saccharomyces Boullardiit tartalmazó (gomba) valamelyik készítményt választani, amit nem pusztít el az antibiotikum, de védi a normál flórát. Antibiotikum szedését követően pedig valamelyik magas csíraszámú kombinált készítményt. Saját termékeink között a Biokult pl. 14 féle törzset tartalmaz.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2016. 08. 05. - 10:28 ()

Kedves Doktorn! Msfl hnapja van visszatr hvelygyulladsom orvos mr sok mindent felrt, s csak most jttem r hogy valszin begyulladtak a diverculumok mert sokszor napokig nincs szkletem s fj a baloldalon a hasam valszin ezrt nem mlik el a hvelygyulladsom , szeretnm a blrendszeremet probiotikummal tmogatni mit javasol s meddig lehet ezeket szedni, vlaszt elre is ksznm!

Kedves Kérdező!
Diverticulumok esetén a Lepicol szedését javaslom bő folyadékkal, ez rosttartalmánál fogva segíti a bélműködést és probiotikumokat is tartalmaz. Napi 1 adag akár folyamatosan is szedhető.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2016. 07. 22. - 13:18 ()

Tisztel Dr n Doktor r ! Frjem 9 ves s 2 hnapja szkrekedse van. Az orovs hashajt adott .s naponta szedi gy sincs mndenap szklete.Megcsinlt vaastag bl vizsglatot s polipot vett le ez negatv volt. A gyomrot s a belet is ktszer nzte .,mert nem volt tiszta. Szedi a savra Dicetel tablett. s Neocid tablett, Rostosan tkezik s sok gymlcst eszik. tevgya alig van sok folyadkot iszik mindent betart .mgsincs semi erdmny. A hta fj ez mellet mg. A szkrekeds a legnagyobb problma. Tudom a sok hashat bajt okoz.Hov lehet fordulni ezzel a problmval? Elvagyunk keseredve mi lehet ? Ksznettel Srosin

Kedves Kérdező!
A folyamatos hashajtó használat hozzászokást okoz és még kevésbé lesz székletünk. Meg kell próbálni abbahagyni. Az sem baj, ha csak 3 naponta van széklet, de ez természetes módon történik.Meg kell vizsgálni, nincs-e a férjének pajzsmirigy alulműködése,valamilyen idegrendszeri betegsége, mert azok is bélrenyheséghez vezetnek.
Hashajtó helyett érdemesebb valamilyen bélmozgató szert (Cerucal, Domperidon, Motilium) szedni, ha egészsége negedi, többet mozogni, esetleg a Lepicol is kipróbálható.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2016. 07. 15. - 08:18 ()

T.Dr.n. Egy olyan problmm van amire mr nem tallok megoldst. 26ves lettem..kb 2-3 ve jtt hogy flek az j dolgoktl (pl: nyarals,ismeretlen krnyezet, j emberekkel val tallkozs, sta az erdben vagy brhol ahol nincs a kzelben wc). s ez mind mind a hasamra megy s hasmens a kvetkezmnye.Nagyon zavar s mr mr bosszant ,hogy semmit sem tudok tenni .Krem segtsen Ksznm a vlaszt : Judit

Kedves Judit!
A szorongás valóban hasmenést okoz. Ezen pszichoterápiával lehet segíteni. Keressen fel egy pszichológust, aki megatnítja, hogyan lehet ebből a helyzetből kilábalni.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2016. 07. 01. - 12:03 ()

Tisztelt Doktornő! Krdsem a kvetkező Protexin Gynophilus hvelykapszultl nem lehet baja a babnak? 9 hetes km. Vlaszt előre is ksznm!

Kedves Anyuka!
A Gynphilusban lévő baktériumtörzs a normál hüvelyflóra erősítésére szolgál, nem ártalmas.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2016. 06. 30. - 06:59 ()

Tisztelt Doktorn! Foghzs utn kaptan Dalacin tablettt,miutn beszedtem 10 napja megy a hasam.Elmondtam az orvosomnak hogy nem e tudna injekciban adni valamit a Dalacin helyett,erre nem volt hajland.Most el vagyok keseredve nagyon,szedtem Linex,Normaflor,Aloe Gl,Enterol,Probiumot.Szkletminta el lett kldve s smectt szedek most + dita.Meg kell vrnom nem e lett a Dalacintl gyulladsom.Mit javasolna a Doktorn a belek megerstsre?

Kedves Kérdező!
Meg kell várni, hogy nem alakult-e ki Clostridium difficile fertőzés az antibiotikum kúra mellett. Ezt a székletvizsgálatból látni fogja. Erre speciális kezelés szükséges, addig csak a probiotikumok szedését javaslom.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2016. 06. 02. - 10:48 ()

T.Dr.n!vek ta, de egyre ersebb gyomorfelfjdsomvanmr ahogy reggel felkelek elindulok elkezd ersen gzzal megtelni a gyomrom,ha mg elg 2-3kg suly amit cipelek mg ersebben fujodok mig ugynem nzek ki, mint aki egy ikerterhessget hord, k kemny a gyomrom, feszl,kellemetlen rzs, van 2x1cm-es epekvem is melyre GALLMET-N kapszult szedek. Ha semmit nem eszem egsz nap fentiek akkor is mindennapos esetek. KREON 10000-t is szedek,de semmit nem hasznl.Fentiek egytt a gyomrom mgtti htrsz s a derekam is kiszakad a fjdalomtl,nem tudom mi mitl van, de mr alig tudok jrni a fjdalmaktl.Azt szeretnm krdezni, fentiekre, tetszik-e tudni valamit ajnlani ami ezt az ers gzosodst enyhiten?Elre is ksznm sziives vlaszt: Lrinczn

Kedves Lórinczné!
Egy gasztroenterológiai kivizsgálással tisztázhatják a gázosodás okát, akkor eredményesebben kezelhetik.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2016. 05. 10. - 21:43 ()

tisztelt Doktorn! Azt szeretnm tudni, milyen problmt okozhat sugrkezelt betegeknl az Enterol nev probiotikum.Vlaszt elre is ksznm Szilgyin

Kedves Kérdező!
Ha a gyomor-bélrendszer intakt és nincs súlyos immunkárosodás, a készítmény használható,sőt javíthatja a sugárkárosodás következményeit. Ha a fentiek fennállnak a készítményben levő gomba bejuthat a vérkeringésbe és akár szepszist is eredményezhet, de ez valamennyi probiotikummal így van.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2016. 05. 04. - 11:27 ()

Tisztelt doktorn!Azt szeretnm megkrdezni,hogy mitl lehet az hogy nem szvdik fel a vasptl a szervezetembe?Mr egy ve szedtem a vasptlt s ugyan olyan rossz a vrkpem mint volt:3.6 a vasam.Elvileg nincs ngygyszati problmm.Br van egy mimm,de az orvos azt mondta hogy olyan kicsi,hogy nincs jelentsge.Elg rosszul rzem magam.Sokszor fj a fejem,szdlk,gyenge vagyok.Mit tehetnk?Vlaszt elre is ksznm!!

Kedves Kérdező!
A vashiány valóban vérszegénységet, gyengeséget, ennek következtében fejfájást okozhat. Tisztázni kellene ennek okát.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2016. 05. 02. - 17:18 ()

Tisztelt doktorn!Vashinyra vasptlt kell szednem,ami nem szvdik fel.mr tbb mint egy ve szedem ,de ugyan olyan rossz a vrvtel eredmnyem mint volt.Mi okozhatja ezt?Gombs fertzs sszefggsben llhat ezzel?Mr egy pr hnapja ngygyszatilag kzdk a gombktl,amitl nem igazn tudok megszabadulni sokadik fle gygyszer utn sem.A kt dolog sszefgghet egymssal,vagy teljesen kt kln problma?Elre is ksznm vlaszt!!Tisztelettel:Andrea

Kedves Andrea!
Ilyen fokú vashiány akkor képződik, ha a vasbevitel és a kiadás nincs arányban, pl emésztőszervi, vagy nőgyógyászati vérzések esetén. Át kellenes esnie egy részletes kivizsgáláson.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2016. 05. 02. - 17:09 ()

Tisztelt doktorn! Azt szeretnm megkrdezni ,hogy a hvelyben ugyan azok a baktriumok vannak ,mint a gyomorban?Ugyan is tbb helyen olvastam a joghurtos tampon hasznlatrl,ami helyre lltja a hvelyflrt. Ezek szerint sima probiotikumot is hasznlhatnk hvelykpnak?Ksznm vlaszt!

Kedves Kérdező!
A gyomor és a hüvely baktériumflórája nem azonos. Hüvelybe a joghurtos tampon helyett a Gynophilus nevű hüvelykapszulát ajánlom, ami az ide illő flórát tartalmazó probiotikus készítmény.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2016. 05. 01. - 10:08 ()

Tisztelt doktornő! Gyomor daganatom van s azta hasmens mindennap,nagyon legyengt,valamit tud ajnlani? előre is ksznm Zska

Kedves Zsóka!
Ha túl van a sebészi ellátáson, enzim és B12 pótlást és tápszer használatát fel szoktuk ajánlani. Konzultáljon kezelőorvosával
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2016. 04. 10. - 16:26 ()

Tisztelt doktorn! "a rekeszszrak a fogsortl szmtott 40 cm-es eszkzhossznl lthatk, a Z vonal 35 cm-es eszkzhossznl van." Ez szerepel a gyomortkrzs eredmnyn. Mit jelent ez? Mennyire slyos?

Kedves Kérdező!
Ez a lelet azt jelenti, hogy van egy 5 cm-es rekeszsérve.Ez azt jelenti, hogy a gyomra a rekeszizom fólé csúszkál, ha a hasi nyomás fokozódik. Nem veszélyes, ha panaszt okoz, akkor kell csak foglalkozni vele.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2016. 04. 08. - 09:26 ()

Tisztelt Doktorn! A Forever active probioticumot szedtem, esetleg helyette, melyik lenne a gygyszertri megfelelje, mert hossz tvon ez nagyon drga. Ksznettel: Ferenc

Kedves Kérdező!
Több kedvezőbb árú hasonló összetételű készítmény is van a piacon pl. a Biokult 14 törzset tartalmaz.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2016. 04. 05. - 14:50 ()

Tisztelt doktornő! Kilenc éves kislányom atópiás dermatitisztől szenved egyre több helyen olvasom , hogy a probiotikumok segíthetnek csökkenteni a tüneteket. Ön melyik probiotikumot ajánlaná vagy melyik baktérium törzset tartalmazza? válaszát előre is köszönöm. P.Richárd

Kedves Kérdező!
A gyermek korának megfelelően a Protexin Junior szedését ajánlom.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2016. 04. 03. - 18:03 ()

Tisztelt Dr Nő ! Kérdésem lenne az elmúlt évben és még most is folyamatosan arcüreg gyulladásom van. Antibiotikumokat kaptam .még most is köhögök reggeli órákban .Az antibiotikum kura után elkezdödött ujra a refluxom. A köhögésem lehet ettől vagy menjek ujra egy jó gégészhez.hogy ezt kizárja? probotikumot meddig kell szedni midig csak addig szedtem amig az antibotikum kura tartott. 66 éves elmultam sok betegségem van. Az immunrendszert mivel tudnám erősíteni? Esetleg probottikum kura? regenor szedése Ön mit javasol? Köszönöm szíves válaszát.

Kedves Kérdező!
Köhögést okozhat a tüdő, a légutak, a garat-gége betegsége mellett a reflux, egyes vérnyomáscsökkentők szedése is. Ezeket kellene átnézetni.
A probiotikumok szedésével erősítheti immunrendszerét.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2016. 04. 03. - 10:36 ()

Tisztelt Doktornő! Reggelente hasmenesem van tobb mint fel eve mar.( nem véres) Olyankor kicsit faj is az alhasi reszem. Refluxom van , sokszor szúr a gyomorszájam is ,gyomorhurutot is 2 eve allapitottak meg gyomortukrozesen. Esomeprazolt szedek. Kiskorban tejcukorerzekenysegem volt de ez sajnos nem múlt el, tejet nem fogyasztok , ha olyan élelmiszert fogyasztok ami tejcukrot tartalmaz, puffadok faj a hasam, stb. Szentabletta sem javitott a helyzeten napi 3x4 szemet szedtem be legutóbb, milljoy tablettat is szedtem mert hallottam a szentablettaban is van tejcukor. Próbálok változatosabban étkezni. Sokszor allergias bőrtünetem is van viszket etkezes utan a bőröm a karon főleg. A haziorvosom legutóbb normixot írt fel 3 napig kellett szednem az javitott a hasmenesen, utana proboitikumot szedtem. A kérdésem az lenne, hogy a reflux okozhat e hasmenest, ill a tejcukorerzekenyseg miatt vannak a tuneteim? Gasztroenterologian ezt nem neztek meg csak a liszterzekenyseget de az negatív volt. A vérképem is rendben volt. Normixot lehet tovább is szedni ha az segített? Köszönöm előre is a segítségét!

Kedves Kérdező!
A reflux nem okoz hasmenést, a tejcukor érzékenység annál ikább. Vagy tejcukormentes étrendre kell állni, vagy szükség esetén használni a tejcukrot bontó enzmet pl a Lactase rágótablettát. A Normix is szedhető kúraszerűen ismételve 6 napig 2x2 majd 1 hónap szünettel ismételhető. A probiotikumok is hasznosak lehetnek.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2016. 04. 02. - 15:00 ()

Tisztelt Doktornő! Epekő műtét előtt állok és mellkasröntgenen azt írták a leletemre, hogy emféziás tüdők.Sima kontúrú rekesz, szív, stb.normális.A röntgenes orvossal nem találkoztam személyesen.Ugyanakkor diagnózishoz illetve eredményként azt írta, hogy sine morbo.Vagyis nincs betegség.Akkor most ez az emfézia nem számít?Sehova nem irányítottak tovább, tüdőgyógyászatra sem.Fél éve még légtartó tüdők voltak, nem volt ez az emfézia.Sőt az utóbbi 3 évben 5-ször voltam röntgenen különböző okok miatt és egyszer sem volt emfizás tüdőkép.Hirtelen kialakult minden tünet nélkül?Ön szerint ez most kórosat jelent?Tudom, nem tüdőgyógyász, de hátha tud valami megnyugtatót mondani.Köszönöm.

Kedves Kérdező!
Amit kérdez - helyesen emphysema - tüdőtágulatot jelent. Ha nincs légzési problémája, nincs vele teendő.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit