Bakteriális vaginózis és a koraszülések kapcsolata

2011-ben  több olyan közlemény is napvilágot látott, melyben a bakteriális vaginózis és a koraszülések kapcsolatát vizsgálták. A téma áttekintéséhez néhány, korábban már ismert tényt is érdemes sorra venni:

  • A WHO összefoglaló elemzése szerint a koraszülések gyakorisága világszerte 9,6%,
  • Az európai átlag viszonylag jónak mondható, 6,2 %. (1)
  • A perinatális halálozás 70%-áért a koraszülés tehető felelőssé.(2)
  • Széles körben ismert, és számos vizsgálattal alátámasztott tény, hogy a koraszülések hátterében gyakran intrauterin fertőzés áll, melynek fő oka a bakteriális vaginózis. (2)

2011. januárban megjelent közlemény(3) a méhlepény fertőzöttségét vizsgálta 527 császármetszéses szülés kapcsán vett méhlepényből. A Harvard Medical School vizsgálatának eredményei szerint közvetlen összefüggés volt kimutatható a vagina baktériumflórája és a placenta fertőzöttsége között. A vaginára jellemző baktériumflóra volt kimutatható a méhlepényekben is. A kutatók véleménye szerint az adatok arra utalnak, hogy a “placentában megjelenő baktériumok gyógyszeres vagy probiotikus befolyásolása útján lehetőség nyílik arra, hogy ne csupán a koraszülések számát, hanem a gyulladás következtében kialakuló súlyos következményeket is megelőzzük.”

2011. augusztusban megjelent holland közlemény hat intézmény: két egyetemi, két nem-egyetemi oktató kórház, és két nem-egyetemi nem-oktató kórház gyakorlatát és eredményeit hasonlította össze(4). Az egyéves időtartamot átfogó, az összes koraszülést elemző vizsgálat szerint a bakteriális vaginózis kimutatására és kezelésére az egyetemi intézmények 49%-ában került sor, szemben a nem-egyetemi intézményekkel, ahol ez a szám csak 14% volt.

A fentiekkel összefüggésben érdemes megemlíteni egy korábbi, 2010-es német vizsgálatot(5), amelyben kimutatták, hogy a bakteriális vaginózis megelőzésével a koraszülések száma igen jelentős mértékben visszaszorítható. A bakteriális vaginózis diagnosztikájában elfogadott pH mérés elvét alkalmazták nagyon gyakorlati módon: a vizsgálatban résztvevőket a hüvelyi pH mérésére kérték, és arra, hogy keressék fel az orvosukat, amennyiben a pH értéke 4,7 fölé emelkedne. Ezzel az egyszerű, a vizsgálatban résztvevők aktív bevonásának eredményeként a koraszülések számát radikálisan sikerült leszorítani. A kutatók szerint ez különösen azért fontos eredmény, mert a korábbi évtizedekben az ilyen irányú erőfeszítések sikertelenek voltak.

 

Irodalom:

1. The worldwide incidence of preterm birth: a systematic review of maternal mortality and morbidity, WHO Bulletin, 2009.
»  http://www.who.int/bulletin/volumes/88/1/08-062554/en/

2. Treatment of Vaginal Infections to PreventPreterm Birth: A Meta-Analysis.
Margaret A. Riggs, Mark A. Klebanoff, CLINICAL OBSTETRICS AND GYNECOLOGY Volume 47, Number 4, 796-80, 2004.
»  http://www.qtnpr.ca/files/treatment_of_vaginal_infection_to_prevent_preterm_birth.pdf

3. Bacteria Possible Cause of Preterm Births, ScienceDaily (Jan. 27, 2011)
» http://www.sciencedaily.com/releases/2011/01/110127141751.htm

4. Utilizing new evidence in the prevention of recurrent preterm birth.
Lim AC, Goossens A, Ravelli AC, Boer K, Bruinse HW, Mol BW. J Matern Fetal Neonatal Med. 2011. Aug 8.
»  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21823903?dopt=Abstract

5. Prevention of preterm birth is possible by vaginal pH screening, early diagnosis of bacterial vaginosis or abnormal vaginal flora….
Hoyme UB, Huebner J. Gynecol Obstet Invest 2010;70:286-290.
» http://www.touchobgyn.com/articles/prevention-pre-term-birth-vaginal-ph-self-screening-early-diagnosis-bacterial-vaginosis-o-0