Bakteriális vaginózis és a koraszülések kapcsolata

2011-ben  több olyan közlemény is napvilágot látott, melyben a bakteriális vaginózis és a koraszülések kapcsolatát vizsgálták. A téma áttekintéséhez néhány, korábban már ismert tényt is érdemes sorra venni:

  • A WHO összefoglaló elemzése szerint a koraszülések gyakorisága világszerte 9,6%,
  • Az európai átlag viszonylag jónak mondható, 6,2 %. (1)
  • A perinatális halálozás 70%-áért a koraszülés tehető felelőssé.(2)
  • Széles körben ismert, és számos vizsgálattal alátámasztott tény, hogy a koraszülések hátterében gyakran intrauterin fertőzés áll, melynek fő oka a bakteriális vaginózis. (2)

2011. januárban megjelent közlemény(3) a méhlepény fertőzöttségét vizsgálta 527 császármetszéses szülés kapcsán vett méhlepényből. A Harvard Medical School vizsgálatának eredményei szerint közvetlen összefüggés volt kimutatható a vagina baktériumflórája és a placenta fertőzöttsége között. A vaginára jellemző baktériumflóra volt kimutatható a méhlepényekben is. A kutatók véleménye szerint az adatok arra utalnak, hogy a “placentában megjelenő baktériumok gyógyszeres vagy probiotikus befolyásolása útján lehetőség nyílik arra, hogy ne csupán a koraszülések számát, hanem a gyulladás következtében kialakuló súlyos következményeket is megelőzzük.”

2011. augusztusban megjelent holland közlemény hat intézmény: két egyetemi, két nem-egyetemi oktató kórház, és két nem-egyetemi nem-oktató kórház gyakorlatát és eredményeit hasonlította össze(4). Az egyéves időtartamot átfogó, az összes koraszülést elemző vizsgálat szerint a bakteriális vaginózis kimutatására és kezelésére az egyetemi intézmények 49%-ában került sor, szemben a nem-egyetemi intézményekkel, ahol ez a szám csak 14% volt.

A fentiekkel összefüggésben érdemes megemlíteni egy korábbi, 2010-es német vizsgálatot(5), amelyben kimutatták, hogy a bakteriális vaginózis megelőzésével a koraszülések száma igen jelentős mértékben visszaszorítható. A bakteriális vaginózis diagnosztikájában elfogadott pH mérés elvét alkalmazták nagyon gyakorlati módon: a vizsgálatban résztvevőket a hüvelyi pH mérésére kérték, és arra, hogy keressék fel az orvosukat, amennyiben a pH értéke 4,7 fölé emelkedne. Ezzel az egyszerű, a vizsgálatban résztvevők aktív bevonásának eredményeként a koraszülések számát radikálisan sikerült leszorítani. A kutatók szerint ez különösen azért fontos eredmény, mert a korábbi évtizedekben az ilyen irányú erőfeszítések sikertelenek voltak.

 

Irodalom:

Anyának lenni jó Apának lenni jó Védőnők