Gyakori kérdések az IBS-ről

Mit jelent az, hogy az IBS funkcionális betegség?

A vastagbél betegségei között megkülönböztethetőek a gyulladásos, a daganatos és a funkcionális betegségek. A funkcionális betegségek kimutatható eltérés nélküli betegségek.

Miért irritábilis?

Az irritábilis kifejezés arra utal, hogy a tünetek hátterében a bél érzékenysége és megváltozott működés áll (annak ellenére, hogy szervi eltérés nem figyelhető meg).

Mi a különbség a hasi fájdalmak és az IBS között?

A hasi fájdalmak mellett egyéb tünetek is jelentkeznek egy IBS -betegnél. Ilyen például a hasmenés, székrekedés, ezek váltakozása vagy például a puffadás.

IBS-em van. Nem vagyok rákos?

Az IBS a belek funkcionális rendellenessége, nem alakul ki belőle daganatos betegség. Az IBS diagnózisa csak minden lehetséges fizikai ok vagy betegség kizárása után állapítható meg. Így ha egy beteg esetében IBS-t diagnosztizáltak, nagy valószínűséggel minden olyan vizsgálaton már túl van, amelyek a rákot kizárták.

Én már idős vagyok. Biztos, hogy nem lehet IBS-em?

Az IBS valamennyi életkorban kialakulhat, de megfigyelhető, hogy a tünetek a kor előrehaladtával már nem olyan súlyosak.

Egyedül vagyok a betegségemmel?

Sajnos nem, becslések szerint a felnőtt lakosság 10-20%-a IBS-ben szenved. (Ez Magyarország lakosságára vetítve kb. másfél millió embert jelenthet.)

Igaz, hogy a nőknél gyakoribb e betegség?

Igaz. Az IBS férfiaknál és nőknél is előfordul, de a nőknél gyakoribb.

Az IBS-sel csökkennek az életkilátásaim?

Nem. Az IBS az életkilátásokra nincs hatással.

Mivel tudok magam is javítani, a kellemetlen tüneteken?

A tünetek enyhítésében szerepe lehet a stresszhelyzetek elkerülésének és helyes kezelésének, de akár a bélflóra-egyensúly helyreállításának is.