Gyakori kérdések

A probiotikus baktériumok olyan mikroorganizmusok, amelyek hasznára vannak a gazdaszervezetnek. Legismertebbek a tejsav- és a bifidobaktériumok (Lactobacilli, Bifidobacteria). Benépesítik a bélrendszert, javítják az emésztés hatékonyságát, segítenek az emésztőrendszer egészségének és az immunrendszer működésének fenntartásában. Jelentős a szerepük a kórokozók szaporodásának gátlásában. A probiotikus baktériumok a belek természetes lakói, és minden egészséges ember bélrendszerében megtalálhatók. Sőt, nélkülük nincs egészséges ember!

A probiotikus baktériumokat tartalmazó készítményeket nevezzük probiotikumoknak. (Az angolban mindkettő ‘probiotics‘). A ‘probiosis’ szó görög eredetű, a ‘pro’ jelentése: valamiért, valaminek az érdekében, a ‘biosis’ jelentése: élet, így a szó jelentése ellentétes az antibiosissal. Fordíthatjuk úgy is, hogy az életet segítő. A probiosis az egészséges, felnőtt bélmikroflórának az a tulajdonsága, hogy képes meggátolni a benne lévő törzsek túlnövekedését és az idegen törzsek megtelepedését. Ez a képesség megerősíthető vagy helyreállítható probiotikumokkal.

A probiotikus törzseknek a preventív (megelőző szemléletű) orvoslásban való alkalmazásának koncepciója Ilja Mecsnyikov nevéhez fűződik. Azt feltételezte, hogy a balkáni népek körében észlelt hosszú életkor a Lactobacillus bulgaricust tartalmazó savanyított tejtermékek rendszeres fogyasztásának köszönhető.

A “hasznos baktériumok” számtalan módon segítik szervezetünket. Legfontosabb szerepük talán a kórokozók féken tartása.

Kórokozók elleni hatás
Ez a hatás lehet közvetlen: a tejsavbaktériumok számos törzse által termelt bakteriocint, ami bakteriosztatikus hatású (azaz gátolja más baktériumok szaporodását); bizonyos törzsek hidrogén-peroxidot is termelnek. A tejsavbaktériumok anyagcseréje során szerves savak képződnek, melyek a bélben lecsökkentik a pH értéket, ez szintén megnehezíti a többi mikróba szaporodását.

Versengés a tápanyagokért
A belekben a hasznos és a kórokozó mikroorganizmusok ugyanolyan tápanyagokat hasznosítanak szaporodásuk és növekedésük során, így ezekért a tápanyagokért általános versengés folyik. Minél több a hasznos mikroorganizmus a bélcsatornában, annál élesebb a versengés a kórokozókkal.

Versengés a tapadási helyekért
A bélcsatorna falát tapadási helyek borítják. A baktériumok megtelepedésének fontos tényezője az adhéziós helyekhez történő tapadás. Ha a kötődési helyeket a hasznos, probiotikus baktériumok foglalják el, számos emésztőszervi kórokozó nem tud megkapaszkodni és a belek perisztaltikája a tápanyagokkal együtt elsodorja, így szaporodásuk is gátlódik. A probiotikus baktériumok fontos funkciója a potenciálisan patogén baktériumok, mint az Eschericia coli, a Salmonella, a Listeria, a Campylobacter és a Clostridium törzsek megtelepedésének és szaporodásának megelőzése vagy legalább korlátozása a bélcsatornában. Főként ezek a patogének okozzák a bélrendszer olyan súlyosabb megbetegedéseit, amelyek során a hatékony emésztés és felszívódás leáll és ez hasmenést, hányást okozhat. Ha a belek mikroflórája kiegyensúlyozott, a bélcsatornában megtelepedett hasznos baktériumok csökkentik a bélfertőzések kockázatát.

Az immunrendszer stimulálása
A probiotikumok optimális mikroflóra-egyensúlyt biztosítanak a gazdaszervezet immunrendszerének stimulálása és fenntartása szempontjából. Ha a probiotikumok aránya megfelelő, az immunválasz erőteljesebb, és ez számos betegség fellépését megelőzi.

Az emésztés javítása
A probiotikus baktériumok olyan enzimeket termelnek, amelyek az egyébként emészthetetlen összetett cukrokat lebontják és ebből a szervezet energiatermelésében hasznosítható anyagokat nyernek (ecetsav, tejsav). A táplálék alaposabb lebontása során a bennük lévő ásványianyag-tartalom is jobban hasznosul. Ezen felül vitaminokat is termelnek a gazdaszervezet számára másodlagos forrásként.

Olyan készítményt érdemes választani, amiben minél többféle baktérium van, mert ezek egymás hatását erősítik. Akkor tudják kifejteni hatásukat, ha el tudnak szaporodni, tehát élő baktériumok legyenek. Élve kell a bélrendszerbe érniük, tehát saválló védelem mindenképpen szükséges. Szaporodásukhoz speciális tápanyagra (prebiotikumra) van szükség, jó, ha a készítmény ezt is tartalmazza. Hatásuk akkor lehet tartós, ha meg tudnak tapadni a belek hámrétegén, erre a humán eredetű törzseknek van nagyobb esélyük. Természetesen kiváló minőségűnek kell lennie. A fenti követelményeknek a saválló burkolattal bevont élő, humán baktériumokat és prebiotikumot tartalmazó Protexin készítmények mindenben megfelelnek.

A csíraszámnak meg kell haladni egy minimális értéket (107-108), azonban ha kedvező körülmények között osztódásnak indulnak, ez a szám kb. fél óránként megduplázódik. Hamar túlszárnyalják azokat a készítményeket, amelyek nem élő baktériumokat tartalmaznak, vagy nincs mellettük „útravalónak” prebiotikum.

Az emésztőrendszerben jelenlévő mikroorganizmusok összességét nevezzük mikroflórának. A bélcsatorna egészére vonatkozóan a bél mikroflórájának tömege mintegy másfél kilogramm, hozzávetőleg 400 féle baktérium- és gombafajból áll, egyedszáma 1014, azaz 100,000,000,000,000 mikróba.

A bél mikroflórája a teljes bélrendszerben megtalálható mikroorganizmusok komplexitása. A mikroorganizmusok vagy a tápanyagrészecskékhez kapcsolódnak, vagy szuszpenziót képeznek a folyékony béltartalomban, illetve a bélfalhoz kapcsolódnak, azaz közvetlenül a hámréteghez tapadnak, vagy beágyazódnak a nyálkahártyába. A bélflóra összetétele és egyedszáma a bél különböző szakaszaiban eltérő és egyebek között a pH értékétől függ. Az emberi emésztőrendszerben a mikroflóra kialakításában azok a fajok vesznek részt, amelyek az evolúció során szimbiotikus, azaz kölcsönösen előnyös kapcsolatot alakítottak ki az adott szervezettel. Létezik néhány olyan mikroorganizmus is, amely csak a fiatal gyermekek bélrendszerében található meg, ilyen például a Bifidobacterium infantis.

Az élőflórás joghurtok élő mikroorganizmusokat tartalmaznak. Azonban a bennük lévő törzseknek elsősorban az a szerepe, hogy a joghurtnak megfelelő ízt és állagot biztosítsanak a fermentálás során. Nem bizonyos, hogy ezek a kultúrák probiotikus tulajdonságúak, emellett ezeknek az élő mikroorganizmusoknak a koncentrációja viszonylag alacsony.

Amennyiben az Ön táplálkozása tökéletesen kiegyensúlyozott, nem fogyaszt sok készételt, stresszmentes életet él, akkor Önnek nincs szüksége étrend-kiegészítő probiotikumokra ahhoz, hogy általános egészségét fenntartsa. Manapság azonban stressze, rohanó életet élünk és e mellett naponta sok olyan anyagot is elfogyasztunk, köztük gyógyszereket, antibiotikumokat, élelmiszer-adalékokat, alkoholt, amelyek megzavarják az emésztést és csökkentik a hasznos baktériumok koncentrációját. A káros környezeti hatások és a helytelen étkezés ezt a folyamatot felgyorsítják, ami végül diszbiózishoz vezethet. Diszbiózis esetén szükségünk van a probiotikus baktériumok pótlására!

Ha ki van téve a diszbiózis veszélyének. A bélrendszer mikrobiológiai egyensúlyának felborulását jelenti, azaz sérül a mikroflóra egyensúlya, a hasznos baktériumok aránya csökken, a potenciális kórokozóké pedig nő. Ezzel párhuzamosan kialakulhatnak emésztőszervi problémák (túlzott gázképződés, puffadás, székrekedés vagy hasmenés). A probiotikumok alkalmazása hatékonynak bizonyult az akut hasmenések megelőzésében és kezelésében, az antibiotikus kezelés mellett kialakuló és az „utazók hasmenése” megelőzésében.

Ilja Mecsnyikov használta először ezt a kifejezést. A bélrendszer mikrobiológiai egyensúlyának felborulását jelenti, azaz sérül a mikroflóra egyensúlya, a hasznos baktériumok aránya csökken, a potenciális kórokozóké pedig nő. Ezzel párhuzamosan kialakulhatnak emésztőszervi problémák (túlzott gázképződés, puffadás, székrekedés vagy hasmenés). Számos betegség fennállása esetén mutatták ki a mikroflóra eltérését, például

 • Hasmenés
 • Székrekedés
 • Túlzott gázképződés (flatulentia)
 • Irritábilis bél szindróma
 • Crohn-betegség
 • Colitis ulcerosa
 • ”Áteresztő bél” (leaky gut) szindróma (ízületi gyulladás, fejfájás, migrént, ekcéma, krónikus fáradtság, orrmelléküreg-problémák)
 • Krónikus fáradékonyság
 • Allergiák
 • Elégtelen emésztés, felszívódási panaszok
 • Diverticulitis
 • Candida fertőzés (szájpenész, húgyhólyag- vagy hüvelygyulladás) esetén.

Ilyen esetekben a probiotikumok segíthetnek az egyensúly helyreállításában és mérsékelhetik a tüneteket.

A probiotikus étrend-kiegészítő úgy hat, hogy pótolja a hasznos mikroorganizmusokat, és így biztosítja az emésztőrendszer mikroflórájának egyensúlyát.

A stresszhelyzet (például vizsgaidőszak, sportverseny, edzőtábor) előtt, alatt és után alkalmazva növeli a hasznos mikroorganizmusok arányát.

Nagyobb utazások alatt jobban ki vagyunk téve gyomor-és bélfertőzéseknek, hiszen a környezeti hatások részben stresszt okoznak (hőmérséklet, időzónák átlépése, repülés) részben addig ismeretlen törzsekkel találkozhatunk (élelmiszer, ivóvíz, fürdés). A Protexin segít megelőzni az „utazók hasmenése” szindrómát.

A krónikus (azaz hosszasan fennálló) emésztőszervi problémák (hasmenés, székrekedés, egyéb emésztési zavarok) esetén a probiotikumok folyamatos, napi rendszeres szedése segít ezek megelőzésében.

Embereken történő alkalmazás során az alábbi hatásokat mutatták ki:

 • Mérséklik hasmenést és a puffadást
 • Erősítik a betegségekkel szembeni ellenállóképességet
 • Mérséklik a laktóz intolerancia és az irritábilis bélszindróma (IBS) tüneteit
 • A bél perisztaltikus mozgását stimulálják, megszüntethetik a bélpangást és a székrekedést
 • Elősegítik a tápanyagok jobb lebontását és javítják az emésztést
 • Csökkentik a koleszterin-felszívódást
 • B vitaminokat (biotin, niacin B2, piridoxin B6 és fólsav) és K vitamint termelnek

A probiotikus étrend-kiegészítők a természetben előforduló, hasznos és biztonságos baktériumokat tartalmaznak, amelyek az egészséges emberi szervezetben mindig megtalálhatók és nem veszélyesek az emberi szervezetre. Mégis azt javasoljuk, hogy kérje ki kezelőorvosa tanácsát.

A Protexin Balance+, a Protexin Balance, a Protexin Protect, a Protexin Vitality és a Protexin Restore vegetáriánusoknak is ajánlható. A kapszula anyaga növényi eredetű. Egyetlen Protexin készítmény sem tartalmaz glutént vagy gabonát, viszont nyomokban tartalmazhat tejszármazékokat.

Nem. A Protexin alkalmazása teljesen biztonságos és a túladagolás veszélyétől mentes. A Protexinben található valamennyi hasznos baktériumfajta természettől fogva megtalálható minden egészséges ember bélcsatornájában, és az Egyesült Államok gyógyszerészeti hatósága (FDA) által biztonságosnak (Generally Regarded As Safe, GRAS) minősült. A Protexinben jelenlévő baktériumokat egyetlen esetben sem találták toxikusnak. A Protexin nagy adagjának lenyelése sem veszélyezteti a felnőttek, a gyerekek, sőt a csecsemők biztonságát sem, még az ajánlott dózis százszorosa sem okoz problémákat. A készítményekben található prebiotikumok (rövid láncú cukormolekulák) enyhe hasmenést okozhatnak. A Protexin gyártása során használt valamennyi komponens megfelel az élelmiszeripari szabványoknak és az FDA követelményeinek. Ennek ellenére ne vegyen be többet a napi javasolt adagnál és a készítmény a gyermekek elől elzárva tartandó.

Az antibiotikus kezelés alatt és utána még 10 napon keresztül. Az utazás megkezdése előtt 5 nappal kezdjük el szedni, folytassuk az utazás alatt és a visszatérés után még legalább egy-két hétig. A maláriaellenes tabletták szedése alatt és utána további két héten át javasolt probiotikumok szedése. Az általános egészség fenntartásához 2-3 naponkénti folyamatos adagolás szükséges.

A Protexin bármely alapbetegség, így például cukorbetegség esetén is biztonságos, azonban az immunrendszert súlyosan befolyásoló állapotokban kizárólag orvosi javaslatra szedhető. A Protexin nem lép kölcsönhatásba sem az antibiotikumokkal, sem egyéb gyógyszerekkel és nem csökkenti azok hatékonyságát.

Az antibiotikus kezelés mellett kialakuló hamsmenések megelőzésére kifejezetten ajánlatos a Protexin szedése. A Protexin nem csökkenti az antibiotikumok hatását, de fordítva, az antibiotikumok elpusztíthatják a Protexinben jelenlévő mikroorganizmusokat. Ezért azt javasoljuk, hogy az antibiotikus kúra során az antibiotikum alkalmazása után legalább három órát várjanak a Protexin bevételével. Ha az antibiotikus kezelést már befejeztük, a Protexin segíthet a bélflóra mikrobiológiai egyensúlyának helyreállásában. Ezért javasoljuk a szedését további 5-10 napig.

Nem, a Protexin készítmények nem igényelnek hűtést. Javasoljuk azonban, hogy felbontás után száraz, tiszta helyen, közvetlen napfénytől védve, lezárva tároljuk.

A Protexin a gyártás után 24 hónapig használható fel.

A kiegyensúlyozott bélflóra erősíti az immunrendszert, csökkenti a bélbetegségek kialakulásának esélyét, szabályozza a bélmozgásokat, biztosítja a normális székletet, elősegíti a jó emésztést és gátolja a puffadást. Napjaink életvitele sok esetben felboríthatja beleink mikroflórájának egyensúlyát. A kibillent egyensúly helyreállításának egyik módja probiotikus étrend-kiegészítő, például Protexin rendszeres szedése.

Partner patikák

Partner patikák, ahol a termékeinket biztosan megtalálja. A patikai árak nem azonosak a honlapunkon feltüntetett webshop árakkal! Az árakban jelentős eltérések lehetnek. Kérem tájékozódjon vásárlás előtt!