Dr. Hidvégi Edit
Gyermekorvos válaszol

Dr. Hidvégi Edit PhD a Budai Allergiaközpont gyermekgyógyásza,
gyermektüdőgyógyásza,
gasztroenterológusa válaszol kérdéseire.

Kérdésére Doktornő 2 munkanapon belül választ küld, melyet a honlapunkon tud megtekinteni.
Figyelem! Kérdése a válasszal együtt mások által is láthatóvá válik!

Kérdésem a következő:



Legfrissebb kérdések

2018-01-13 21:57:32

Tisztelt Doktor Nő! 3.5 éves kislányom múlt szombaton hányni kezdett,hétfőn elvittük orvoshoz. Megállapította,h vírusos a torka,deadalonettát írt fel.Hétfőn délután hányt utóljára,szerdán már teljesen rendben volt,ezért csütörtökön vittem már oviba. Szerdán már a testvére is bele esett és az ovin is végigmegy a betegség. Ma (szombat) este kislányom megint hányt.. Létezik,hogy visszakapta ugyanazt a betegséget az oviban,vagy a testvérétől?? Válaszát előre köszönöm!

Dr. Hidvégi Edit

Kedves Kérdező! Nagyon sok mindentől lehet hányni, de ebben az esetben az is előfordulhat, hogy a nem teljesen meggyógyult szervezet ismét hányással reagált. Ha vasárnap már nem hányt, akkor hétfőn ismét mehet óvodába. Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit

2018-01-10 14:36:35

Jónapot kívánok. Olyan kérdéssel fordulok önhöz ,1 éves kisfiam nem nagyon eszik és nem nagyon iszik viszont még anyatejes elalváshoz még szopizik, tegnap jöttünk haza a kórházból gégegyulladása volt , kapott fenistil cseppeket,és a kérdés az lenne hogy a Protexin-ből melyiket lehetne neki adni ?

Dr. Hidvégi Edit

Kedves Kérdező! 4 éves kor alatt a Protexin Restore-t ajánlom. Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit

2018-01-05 15:10:44

Tisztelt Doktornő! Elolvastuk a korábbi kérdéseket és a válaszait. Sokat segítettek, köszönjük! Lányunk (6.hetes) anyatejes. Bőre születése óta száraz, rajta a különféle ingerek hatására múló piros, erythematosus foltok jelennek meg. A bőrtünetei miatt tejfehérje allergiát valószínűsítenek nála, ezért édesanyja tejmentes diétán van kb. 4 hete. Két hetes korában a hasi görcsök, sugárban hányás és 2-3 naponta jelentkező híg, vizes vagy krémes állagú, sárgászöld széklet miatt kórházba kerültünk. Akkor adenovirus frtőzést állapítottak meg nála. Azóta többször voltunk kórházban ugyanezen tünetek ismétlődése miatt,illetve visszatérő bágyadtság és szopási nehézség miatt. 1-3 napig tünetmentes, se evési gond, se hasfájás nincs, majd 2-3 napig a fent leírt tüneteket mutatja. Jelenleg nincs fertőzés nála, és a hasi uh, kardiológia, fül-orr gégészeti és vérvizsgálati lelet, és vizelettenyésztés negatív, a vírusra álpozitivitást hozott ki a labor. Kislányunk hízik, igaz kicsit lassabb ütemben. Amikor tünetmentes akkor megfelelően élénk is. A tünetek ( hasi görcs fél-egy napon át és a lágy széklet 2-3 naponta) viszont továbbra is fennállnak. 1 hónapja kap espumisan cseppet, bio gaiat és coli comfortot. Védőnő a protexin restore-t javasolta. Segíthet-e a mi esetünkben és adható-e a bio gaiaval együtt? Parazitózis állhat-e a tünetek hátterében? Érdemes-e még valamilyen vizsgálatot elvégeztetnünk? A tejfehérjén kívül más étel, fűszer okozhat-e gondot, mert az anyuka már alig eszik zöldség, gyümölcsöt, hogy csillapodjanak a hasi görcsök, és fűszerekre is odafigyelünk. Édesanyja szedheti a protexin balance-ot? Aggódó apuka.

Dr. Hidvégi Edit

Kedves Apuka! Örülök, hogy hasznosnak találták soraimat! A leírt tünetek nemcsak tejfehérje érzékenységtől lehetnek, ezért egy részletesebb vizsgálat nem ártana! Lehet, hogy csak a kisebb mennyiségű folyadék bevitele okozza a gyermek bágyadtságát, aluszékonyságát. Az anyuka nem szed nyugtatót, vagy iszik nyugtató hatású teát? Mert is okozhatja a tüneteket. 6 hetesen a parazitózis nem valószínű. Az anyuka nyugodtan szedhet probiotikumot, a babának is ajánlható, de nem biztos, hogy minden gondját megoldja. 2 probiotikumot egyszerre szedni nincs nagyon értelme, de felváltva már hasznos lehet. Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit

2017-12-25 19:07:54

Tisztelt Doktornő! 4 éves kisfiamnak kb. 5 héttel ezelőtt tüdőgyulladása volt, először Curam-ot kapott, nem igazán akart javulni. Amikor a Curam elfogyott írtak neki Zinnat-ot, mivel itt már elkezdett menni a hasa, kapott mellé Enterolt, még mindig nem gyógyult fel teljesen a tüdőgyulladásból, így még egy doboz Zinnat-ot kapott. 4 hét alatt összsen: 1 doboz Curam + 2 doboz Zinnat Hasmenése abbamaradt ahogy a Zinnat elfogyott, de azóta szinte minden nap fáj a hasa és naponta 4-5 alkalommal van széklete (nem hasmenés), van olyan amikor csak icipici bogyó van. Már elhasználtunk egy 30 adagos Bonolact Pro+Kid-et, most Bonolact Re+general-t szed a 30 db-ból már alig van de még mindig nem javul, gyakorlatilag semmi nem változott. A tüdőgyulladás miatt készített 2 röntgen felvételen a doktornő léghólyagot látott. Gasztroenterológiára csak január vége felé van időpontunk. Az étvágya hullámzó, van, hogy egész nap alig eszik pár falatot. Tanácstalan vagyok, hogy tudnék rajta segíteni. Válaszát előre is köszönöm. Zsuzsanna

Dr. Hidvégi Edit

Kedves Zsuzsanna! Egyrészt a probiotikumból választhat másik készítményt, ez szintén javulást eredményezhet a hasi panaszokban. Amennyiben a tüdőgyulladást nem nyilvánították gyógyultnak, akkor az étvágya még nem is térhetett teljesen vissza. Narancsot, citromos teát (nem túl édesen), mustáros virslit javaslok, hogy ezek kicsit meghozzák az étvágyát. Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit

2017-12-25 15:24:18

udv 2 èves gyerekemnek 3 napja kis adagokban nem annyira higan hasmenese van jon a foga szed antibiotikumot normaflort melyik a job bèlflora helyreàllitasban normaflor v protexin?

Dr. Hidvégi Edit

Kedves Kérdező! Mivel a Protexinben többfajta, normálisan is a bélflórát alkotó jó baktérium található, mindenképpen ennek a probiotikumnak a használatát ajánlom. Hasmenés és/vagy antibiotikum szedés mellett az emelt adag lenne ajánlatos. Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit

2017-12-22 23:31:00

Kedves Doktornő, A 13 éves lányom Gluténmentesen étkezik, mivel kimutatták az érzékenységet. Mégis naponta 4-5-ször (minden étkezés után szinte azonnal) van széklete, és nem teljesen áll össze, inkább hígabb állagú. Az a kérdésem, hogy ez lehet normális? Elég sok a bélgáza is, és bűzös, de nem paaszkodik hasfájásra. Gasztroenterológushoz ezzel nem akarok fordulni, mert korábban is azzal vádoltak, hogy belébeszélem a betegséget (amit azután a vizsgálat igazolt). Köszönöm a választ előre is. Erika

Dr. Hidvégi Edit

Kedves Erika! A glutén csak egy tényezője a táplálkozásnak. Emellett a tejcukor, a fruktóz és még sok más anyag is okozhat hasmenést. Ajánlom, hogy ezek kivizsgálására egy másik gasztroenterológust keressen fel. A Budai Allergiaközpontban szakrendelésemen engem is felkereshet ez ügyben. Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit

2017-12-20 19:05:38

Jo estét olyan kérdésel fordulnék önhöz hogy a gastrotuss baby szirupot lehet e espumizan babyval egy napon adni?

Dr. Hidvégi Edit

Kedves Kérdező! Igen lehet egy napon, de nem egyszerre adni. Az Espumisan a bélben levő gázok kiürítését segíti. Étkezés közben vagy utána lehet bevenni. A Gastrotuss baby-t feltétlenül étkezés után kell adni, ill. lefekvés előtt, mivel az a gyomorból való visszacsorgást (refluxot) mechanikus úton gátolja meg. Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit

2017-12-16 06:52:09

Tisztelt Doktornő! 14 éves vagyok és kiskoromtól allergiás. Most valami miatt nyár óta nem húzódott vissza az egyik orrkagylóm, hanem bele van duzzadva az orromba a garatomig. Hiperplasztikus hipertróf nátha van a papíromra írva. Már bele vagyok fáradva, allandó légszomjam van, rosszul alszom, nem tudok figyelni a suliban, ezért sokszor vagyok ideges is. Minden leletem negatív, a gégész doktorúr azt mondta lehet túlérzékenység (pára, szmog, stressz, por) miatt nem húzódott vissza. A háziorvos akihez járok azt mondta, amiért mindig nyitva van a szám és rengeteg levegőt nyelek (ezt érzem is, ahogy puffaszt) egész nap, lehet éjszakai refluxom van, amiért a sok levegőevés miatt nem zárul rendesen a gyomrom. Néha ég a gyomrom azt hiszem, de nem köhögök, böfögök, vagy ilyesmi. Erre adott kétféle gyógyszert, és mindkettőre külünbözőképp,de érzékeny lettem. 173 cm és 58 kilo vagyok, nincs nagy hasam, túlsúlyom, nem is eszem olyan egészségtelenül, mint a barátaim- anya nem engedi. Nem tudom, hogy az, hogy az orromon egyáltalán nem kapok levegőt, okozhatja-e a puffadást és a gázosodást, mert az nagyon rossz. Sokszor nem érzem magam emiatt éhesnek sem, a levegővel is jól lakok- sokat sóhajtozom. Ha puffadok, akkor meg még olyanabb, mintha nagyobb lenne a légszomjam befelé,-ahogy nyom alulról is- ilyenkor pánikolok is, az is rossz. Nem tudom mit tehetnék, mintha csapdában lennék. Most anya reflux és gyomor diétára fogott próbaképp, sok könnyű és pépes dolgot kell ennem többször és magasabban is alszom. Azt szeretném kérdezni, hogy ha eleve sok levegőt nyelek, akkor lehet, hogy napközben is nyitva van a gyomrom? Mit tehetnék még, hogy javuljon a helyzet? A gégész azt mondta nem reflux a bajom, de ha mégis, mikor múlik el az orr duzzanatom? Ön allergológus és gasztroenterológus is, megbízom a tanácsában. Köszönöm. Tisztelettel Enikő

Dr. Hidvégi Edit

Kedves Enikő! Kérdéséből úgy érzem, a legnagyobb baj az, hogy az orrán nem kap levegőt és ebből eredezteti a többi problémát is. Kapott-e valamilyen orrspray-t, vagy allergia elleni gyógyszert, hogy ez az orrkagyló duzzanat csökkenjen? Ez ebben az esetben elsődleges. Nagyon valószínű, hogy a haspuffadásnak ehhez semmi köze nincs. A refluxot kezelik, de annak is lehet számtalan más - pl. allergiás eredetű - oka. Néha az egészséges táplálkozásnak is vannak panaszt okozó hatásai. Mivel ilyen komplex a problémája, csak személyes konzultációt ajánlhatok, amire a Budai Allergiaközpontban van lehetőség. Ott minden vizsgálat elérhető a tünetek okának kiderítésére. Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit

2017-12-11 16:15:26

Tisztelt Doktornő! 4,5 éves unokámnál észlelt panasszal fordulok Önhöz. Kiskorában a gyermekorvosa asztma gyanújával pulmonológushoz küldte. Megvizsgálta, vért is néztek, véleménye szerint kevés vashiányon kívül nem volt semmi baja. Aggódásunk nem múlott, új időpontot kaptunk egy másik pulmonológiára, ott elkezdték a kezelést, kapott pipát, este és reggel kellett egyet fújni. Panasza sosem volt, nem köhögött és nem fulladt emiatt Ez idő alatt csináltak allergia vizsgálatot, nem volt allergiás semmire..Négy éves kora előtt az orvos azt mondta a szülőknek, hogy vetessék ki az orrmanduláját, ez augusztusban meg is történt.és csak akkor kell hozzá menni, ha panasz van. Így nem vitték vissza. Előtte 4- 6 hetente belázasodott, mindig náthás volt. Remélem, volt értelme a műtétnek, mert azóta nem volt ilyen gond vele.Most írom le a panaszomat. Rendesen lélegzik az orrán át, de kb 15-20 rendes légvétel után sóhajtás szerűen, nagyobb levegőt vesz. Ezzel a problémával kétszer voltunk a gyermekorvosánál, mindig megállapította, hogy nagyon szép tiszta a tüdeje és a torka is. Vizeletet is nézetett, az rendben volt, meg augusztusban a vérképe is. Ez a panasz kb két hónapja áll fenn.Több éjszakán át figyeltük estétől reggelig, akkor sosem csinálja ezt Volt olyan időszak közben, 2 -3.hét, mikor úgy tűnt, hogy egyre kevesebbszer fordul elő, de most ismét kezdődik.Most újra kértek időpontot a pulmonológiára, de csak január végére kaptak ezért kérném doktornő szíves segítségét, mi lehet a baj? Előre is nagyon köszönöm válaszát.Tisztelettel :aggódó nagymama

Dr. Hidvégi Edit

Kedves Nagymama! Bár nagyon szemléletesen írja le, hogy unokája hogyan vesz levegőt, ezt az életben látni kellene. Biztosan nem asztma, de hogy mi az oka, erre csak a személyes vizsgálat után lehetne választ adni. Ha a gyermek nem fullad, nincs egyéb baja, akkor a januári időpontot ki tudják várni. Amennyiben hamarabb szeretnék megvizsgáltatni, akkor a magánrendelés(em)hez lehet fordulni. Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit

2017-12-08 11:47:00

Jonapott édeklödni szeretnék 1 és féléves kilányomnak protxin junior rágotabletát menyittkel adnineki

Dr. Hidvégi Edit

Kedves Kérdező! A Protexin Junior 4 éves kor felett adható, ezért neki inkább Protexin Restore-t ajánlom. A probiotikumok adagolása a panasztól függ. Antibiotikum szedés, vagy hasmenés mellett napi 2x1 tasak, egyéb panaszok esetén, vagy megelőzésként napi 1 tasak adása javasolt. Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit

2017-12-03 00:04:46

Kedves Doktornő! 15 évesnél ismétlődő lázas hasmenések (entero vírusok?) után- szinte havonta szenvedett, - végül beállt a tünetmentes fázis. Pár hónapja volt valami másodkézből bakteriális emésztőszervi hurutja, bűzös zöld hasmenéssel. És elhúzódó lázzal. Gyermekorvos nem adott rá semmit. Azóta nincs rendben az emésztése, puffad is, feszül a hasa, sokmindent egyáltalán nem tolerál a szervezete (édességek, fűszerek, gyümölcslevek, nehezebb ételek (hús, tészta) és még sorolhatnám, a széklete pedig mindig bőségesen nyákos színezetű, sőt mintha ilyen gumisabb szövet vagy nem tudom is ürülne néha. Hasmenése már nincs, inkább az ellenkezője- lehet azért is, mert nagyon keveset eszik. Voltunk szűréseken, miután az én háziorvosom is azt mondta, funkcionálisak a panaszai. Sokszor beteg- most gyógyszert is többet kap- ezért könnyű étrenden van és probiotikumot is rendszeresen szed. Mégsem tetszik nekem ez a dolog. Autoimmun beteg (pajzsmirigy túlműködése van), és az is állítólag bélprobléma miatt alakult ki. Kértem egy teljes széklettesztet, remélve azzal kiderül van-e valami károsan elszaporodva a beleiben. A gyermekorvos viszont fölöslegesnek tartja ezt is. Sehova nem kaptunk beutalót! Elvittem speciális laborba- ahol nem kell várni; Glutén, ételallergiák negatív, iGG még folyamatban. Ott a szakemberek javasolták a DAO-t is, megcsináltuk, neki 11 lett (10-100ig jó). Nem értem, korábban semmi baja nem volt az ételekkel. Féltem, úgyérzem gomba, parazita, baktérium vagy a sok fertőzés nyomán valami egyéb is állhat a háttérben- bélgyulladás is akár. Tanácsot szeretnék kérni, hova vigyem tovább? Erőtessem és ragaszkodjak a széklet teszthez, ki lehet abból mutatni valamit? A gyermekorvos most azt mondta, ha nagyon hisztériázom, felír neki találomra egy normix kúrát, aztán diétázzon mellette és ha nem javul akkor funkcionális eredetű. Olvastam a lyukas bélről is, mikor az e.központban diagnosztizálták. Az lehet a baja? Köszönöm a segítségét Doktornő! Irma

Dr. Hidvégi Edit

Kedves Irma! A hasi panaszoknak lehet fertőzés az oka, arra esetleg jó lehet a Normix, de nem old meg mindent. A hasmenés következtében cukor bontási és felszívódási zavarok alakulhatnak ki, amik a panaszokat ugyanúgy kiválthatják. A DAO enzim szint csökkenése is valaminek a következménye lehet. Ezeknek megfelelő diétát azonban csak akkor érdemes elkezdeni, ha az elvégzett vizsgálat igazolta annak szükségességét. Sajnos, ha beutalót nem kapott, akkor csak a magánrendelések fogadják, ott viszont sokkal rövidebb a várakozási idő, mint az OEP finanszírozott rendeléseken. Csak szakember által javasolt diétát, kezelést alkalmazzon, mert egyébként akár romolhat is a helyzet. Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit

2017-12-01 15:32:58

Tisztelt Doktornő! Hat éves kisfiam egy hónap különbséggel kétszer is átesett Augmentin Duo kúrán, egyszer felsőléguti betegség miatt, utána pedig sajnos skarlát miatt. Szedett mindkétszer probiotikumot, de sajnos úgy látszik kevés volt neki, mert már a második kúra alatt is folyamatosan hasfájásra panaszkodott, ami azóta enyhült ugyan, de nem szűnt meg. Több kérdésem is lenne. A pro kid probiotikumot kapta, de adhatok-e mellé neki vagy esetleg helyette Protexin Juniort, mert ahogy láttam van egyezés is az összetételben, de mindegyikben van olyan ami a másikban nincs. Illetve mindenki kímélő étrendről beszél, de konkrétan mi az amit ilyenkor egy kisgyerek ehet? Illetve mi az amit biztosan nem? Várom válaszát, tisztelettel!

Dr. Hidvégi Edit

Kedves Kérdező! Két probiotikumot egyszerre szedni nincs sok értelme, de felváltva (akár naponta, akár hetente váltva) van lehetőség. A kímélő étrend elsősorban a könnyen emészthető dolgok fogyasztását jelenti. Néha szóba jön a tejcukor bevitel csökkentése is. Biztosan kerülendők a zsíros, nehéz ételek, káposzta, száraz bab, stb. Nem ajánlott, hogy csak főtt krumplit és teát kapjon! Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit

2017-11-29 08:56:02

Kedves Doktornő!4éves kislányomnak 1 éve szalmonellája volt,amivel kórházba került.Most egy hónapja pedig egy fertőzést kapott el,ami véres széklettel járt.Most tenyésztés nem lett kivizsgálva.Most el kezdtem neki adni a probiosant naponta.Kérdésem az lenne,h.probiotikum szedésével ki lehetne védeni ezeket a betegségeket?Mennyi ideig érdemes adni neki,kell e szünetet tartani.Félek megint jön a begegség időszak,és ismét elkap hasonló betegségeket.Előre is köszönöm válaszát!

Dr. Hidvégi Edit

Kedves Kérdező! A probiotikum szedése csökkenti annak lehetőségét, hogy valakinek hasmenése alakuljon ki, ill. elősegíti, hogy abból hamarabb gyógyuljon meg. A fertőzést azonban nem tudja teljesen kivédeni. A higiénés szabályokra kicsit jobban kellene figyelniük. A probiotikum adható kúraszerűen, de lehet folyamatosan is használni. Az úgy nevezett fenntartó kezelésnél ajánlott a heti 2-3 alkalommal történő szedés. Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit

2017-11-28 20:12:20

Kedves Doktornő! Magánlaborban elérhető cölliákia vérszérum szűrés eredménye elég-biopszia helyett- a gluténérzékenység fennállásának igazolására? Kisgyermekről lenne szó, nem akarom biopsziának kitenni. IgG és IgE tesztek nem igazoltak búza/gabona allergiát vagy érzékenységet. Így ha a cölli szűrés is negatív lenne, a hasfájásos panaszával kizárhatnánk a gluténgyanút. Köszönöm a válaszát. Tisztelettel: N.R. Magdi

Dr. Hidvégi Edit

Kedves Magdi! A teszt csak akkor ad 96%-ban megbízható eredményt, ha a vizsgált egyén nem tart lisztmentes diétát és nincs IgA hiánya. Ilyenkor is feltétlenül szakorvossal (gyermek gasztroenterológussal!) kell konzultálni. A felesleges diéta ártalmas lehet! Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit

2017-11-26 15:56:08

Kedves Doktornő! 5 hetes unokámnak, három hete nagyon fáj a hasa, és ez fokozódik, naponta 8-9 a kakis pelenkák száma. A székletének állaga híg, színe pedig sárgás vagy zöld, egyszer volt véres is. lányom nem eszik puffasztó ételeket, védőnő javaslatára tejféléket sem. Naponta 6-7x étkezik, alkalmanként átlagosan 110 g. Jó étvágyú, szépen fejlődő baba. igény szerinti étetést követik, így 2,5 és 4 órán belül van szoptatás általában. Nem elég a babának az anyatej, ezért tápszerrel pótolják, de ez általában 2/3-1/3 arányban. . A tápszert is cseréltek a gyermekorvos tanácsára és különböző cseppeket is kap. Nincs eredmény. Januárra kaptak időpontot a baba kivizsgálásához, ami szerintem nagyon hosszú idő, úgy, hogy tulajdonképpen nem tudják a kicsi lány szenvedésének okát. Kérdezem, mit tehetnek a szülők, hogy enyhüljön a fájdalom és lehet e édesköményteával próbálkozni a javulás érdekében? Kérem segítségét, tanácsát.

Dr. Hidvégi Edit

Kedves Kérdező! Egy 5 hetes babának 6-7x 110 g táplálás nagyon sok, ettől fájhat a hasija! Lehet, hogy elég lenne csak az anyatej is? A laza, sárgás színű széklet normális anyatejes babáknál, és ennek száma lehet akár napi 8-9 is. Van, akinek segít az édeskömény tea, de van, akinek rontja a hasfájását, mert az is plusz gázt termelhet. Több gyógyszermentes praktika van a hasfájás enyhítésére: masszírozás, tornáztatás, meleg pelenka, vagy törölköző a pocakra. A több büfiztetés biztosan javít. Próbálhatnak probiotikumot is adni. A kis csecsemő korra jellemző egyébként ez a hasfájás, kólikának nevezik, és 4-6 hónapos kor közöttre megszűnik. Igaza van, hogy januárig nagyon hosszú idő van még hátra, de sajnos csak magánrendelésen kap korábbi időpontot. Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit

2017-11-15 14:09:51

Kedves Doktornő! Kisfiam 4 éves,aki 2hete antibiotikum kúrán esett át,ezt követően folyamatos haspuffadás,bélgáz,büfögés tünetek jelentkeztek,ami tejtermék fogyasztásakor fokozódik. Normaflore-t szedünk. Kérdésem az lenne, hogy amíg a gaszroenterológiára eljutunk ,tudunk -e a enyhíteni a tüneteken,valamilyen patikai készítménnyel? Köszönettel: Csilla

Dr. Hidvégi Edit

Kedves Csilla! Az antibiotikum szedése gyakran okoz hasonló panaszokat más gyermekeknél, de felnőtteknél is. A probiotikum szedése jó ötlet volt, de javaslom, hogy egy másik készítményt használjanak, amiben többféle jó baktérium (Lactobacillus és Bifidobaktérium) van. A bélnyálkahártya kb. 10-14 nap alatt regenerálódik, tehát lassan rendbe kell jönnie. Ha még mindig tartanak a panaszok, 1-2 hétre javasolt laktóz mentes tejet, tejfölt használni és kerülni a tejjel készült ételeket, de sajtot kaphat a kisfia. Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit

2017-11-11 20:59:40

Kedves Doktornő! 15 éves lányomnak orrgyulladása és nehézlégzése van, visszatérő hörgőgyulladással.. A háziorvos refluxra kezelte, (1*20mg pantoprazol) 4 nap alatt komoly felszívódási zavarai lettek; mindenre érzékeny lett!! Korházba kellett vinni, ahol im suprastint kapott. A háziorvos szerint azért mert nagyon levitte a gyomorsavát! Azóta fülészeten idült rhinitiszt állapítottak meg nála (torkában és a gégéjén se találtak felmaródást egyszersem), s kiderült, hogy a szobamacskaszőrére allergiás. Kapott inhalátort és orrsprayt, mégsem javult radikálisan. A napokban észrevettem, hogy a szóját, zellert és diót tartalmazó ételektől nehezen/nehezebben lélegzik, hamar befullad és hányingere is sokszor van. Sőt, minél üresebb a gyomra, annál kevesebb a légzéses panasza. Étel allergia és intolerancia tesztet fogunk végeztetni, illetve DAO-t is. A kérdésem az lenne, hogy a gasztroenterológián csinálnak-e sima bőrtesztet szakrendelésen? Valamint a Doktornő szerint is okozhatja-e ezeket a panaszokat hisztamin intolerancia, vagy a háttérből a valóban nem megfelelő gyomorsav? Tudna esetleg a probiotikumunk (tej, glit, szoj mentes) mellé valami gyógyvizet ajánlani amit gyomorsavtól függetlenül is fogyaszthat? (Salvust és parádit is vettünk, de az egyik savcsökkentő, a másik savserkentő- mi meg még nem tudjuk nálunk mi a helyzet). Köszönettel: Edit

Dr. Hidvégi Edit

Kedves Kérdező! Az Ön leírása alapján lányánál az allergia valószínű, ez okozhat orrban és tüdőben is hurutos tüneteket. Csak az IgE alapú tesztet érdemes elvégeztetni, sem az intolerancia, sem a DAO meghatározás itt nem segít. Az IgE alapúból azonban nem csak az étel panelt, a légútit is javaslom. A gasztroenterológiai rendelésen nem szoktak bőrpróbát végezni. Azt tüdőgyógyász, gégész, bőrgyógyász és allergológus szokott csinálni és megfelelően értékelni. A Budai Allergiaközpontban levő rendelésemen ezek elérhetőek. Akár van, akár nincs refluxa lányának, a nagyon savas, szénsavas italokat mindenképpen kerülje. Refluxra a Salvust szokták ajánlani. Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit

2017-11-10 20:34:26

Tisztelt Doktornő! 3 hónapos kizárólagos anyatejes kislányom van. Kb.3 hete zöldes széklete jelentkezett, ami mostanra gyengébben-erősebben hurutos, nyálkás, ma este pedig pici vért is tartalmazott. Doktornénink tegnap látta őt, akkor vér még nem volt. Súlya rendben, jókedélyű baba, szépen fejlődik. Probiotikum kúrát írt elő. Kislányommal 2 hónaposan voltunk koponya-hasi-csípő ultrahangon, mindent rendben találtak. A vér miatt gondolhatok tejfehérje érzékenységre? Születése óta naponta fogyasztottam vajkrémet, néha sajtot, és persze a rejtetten tartalmazó élelmiszereket, lehetséges volna, hogy 3 hónap alatt telítődött vele? Egyéb tünetei nincsenek, sem bőrén, sem hangulatán, hasfájósnak sem mondanám. Ön mit gondol, most elvágólagosan iktassam ki a tejes élelmiszereket, rejtetteket is, kezdjek szigorú diétába? Ha igen, pl. a Protexint sem szedhetem? KÖSZÖNETTEL: Aggódó anya

Dr. Hidvégi Edit

Kedves Kérdező! A zöldes-nyákos széklet eredhet fertőzéstől is, ezért egy pici vér miatt még nem gondolnék tejfehérje érzékenységre. Amennyiben a fertőzést kizárják és a véres széklet ismétlődik, akkor valóban lehet a babának tejfehérje érzékenysége. Akkor Önnek kell szigorú tejmentes diétát tartania, de csak kb. 2-3 hónapig. Utána - még akkor is, ha a kislánya még mindig csak szopik - Ön ismét megpróbálhat tejes ételeket fogyasztani, de csak fokozatosan visszavezetve. A Protexint nem kell kihagynia, hiszen abban semmilyen tej nincs. A tejsav baktériumok csak a tejsavat termelik, de tejfehérjét nem tartalmaznak, ezért azt továbbra is szedheti. Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit

2017-11-06 19:23:09

Unokám 7 éves de nagyon rossz evő hamar elkap minden félebaci Gondoltam adjunk neki protexint ön hogy tenné? Válaszát előre is köszönöm csehine Marcsi

Dr. Hidvégi Edit

Kedves Marcsi! A visszatérő légúti hurutos betegségek rontják a gyermekek étvágyát. Ha a betegségeket sikerül megelőzni, akkor javulhat az unokája étvágya is. A Protexint (Restore, vagy Junior) 1-2 hétig napi 1x-i adagolásban javaslom, utána heti 2-3x szedhető akár folyamatosan is. Emellett azért gégészeti vizsgálat is ajánlott. Üdvözlettel: Hidvégi Edit

2017-10-19 18:26:36

Tisztelt Doktornő ! 19 hónapos unokámnál az utóbbi hetekben erősen fellángoltak az atópiás dermatitisz tünetei.Szeretném megkérdezni,hogy Ön javasolja-e Protexin adását a megfelelő bélflóra fenntartásához és ha igen milyen adagolásban ? Válaszát előre is köszönöm ! Mészáros Istvánné

Dr. Hidvégi Edit

Kedves Nagymama! Az atópiás dermatitis romlását sok tényező okozhatja: allergénnel való találkozás, kiszáradás, a bőr helyi fertőződése, vagy általános gyulladás, fertőzés. Ez utóbbi esetén lehet hatásos a probiotikum szedése. Az első 1-2 héten napi 1 adag, majd a továbbiakban fenntartó kezelésként heti 2-3x egy adag adása javasolt. Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit

2017-10-08 07:23:41

Tisztelt Doktornő! Unokám másfél éves, és szinte semmit nem eszik a cukros kekszek, csokik és krémtúrón kívül. Még kap tápszert, szerintem ezzel tartják valahogy szinten, de rostot tartalmazó élelmiszert nem. Császáros baba, bébi konzerveken nevelkedett 1 éves koráig, aztán egy lázas felső-légúti megbetegedésre antibiotikumot írt fel a gyermekorvos (orrfolyás, láz). Attól kezdve sem a főzeléket, sem a gyümölcsöt nem eszi, többször volt beteg (köhögés, láz, nátha), amire szint

Dr. Hidvégi Edit

Kedves Kérdező! Bár kérdése befejezetlen maradt, sejtem, hogy mit szeretett volna kérdezni. Jelenleg unokája tápláléka túlságosan egyoldalú. Mivel már legalább fél éve ez a helyzet, nem érdemes tovább várni. Forduljanak gyermek pszichológushoz, ill. Budapesten van egy speciális étkezési- és alvászavarokkal foglalkozó ambulancia. Oda próbáljanak időpontot kérni egy vizsgálatra, megbeszélésre. Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit

2017-09-27 14:39:07

Kedves Doktornő! Gyermekem részére keresek megoldást. 12 éves, ekcémás és asztmás kicsi kora óta. Felmerült, hogy esetleg jót tenne egy probiotikum kúra. Erről kérem véleményét és ha esetleg tudna ajánlani valamilyen természetes multivitamint, ami tényleg hatásos és jó minőségű, akkor hálás lennék, mert olyan sok féle van, nehéz eligazodni. Köszönöm szépen, Majoros Ágnes

Dr. Hidvégi Edit

Kedves Ágnes! A probiotikum hasznos az ekcéma megelőzésében és a normális bélflóra helyreállítása révén egyre több betegségben igazolódik jótékony szerepe. Abban az esetben, ha a fertőzések száma csökkenthető, már jót tesz mind a légúti, mind a bőrtüneteknek. Jobb lenne nem csak egy kúrát tartani, hanem egy felépítő (1-2 hetes) kezelés után, heti 2-3 alkalommal fenntartóan szedni a probiotikumot. Az Internetes fórumok nem alkalmasak konkrét gyógyszerek ajánlására, ezért általánosságban azt tudom mondani, hogy a patikai forgalomban levő vitaminok közül azt válassza, ami a legtöbb félét tartalmaz és sem nem túl alacsony a szintjük, mert akkor nincs értelme bevenni, sem túl magas, mert egyes vitaminok túl is adagolhatóak. Mindig egyszerre csak egyféle vitamint szedjen, de havonta lehet váltani, mert mindegyik összetétele kis mértékben eltér a másiktól. Kerülje a túl színezett készítményeket, mert az az ekcémás bőrnek árthat. Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit

2017-08-22 15:36:55

Kedves Doktornő!Azt szeretnèm megkèrdezni,3 èves kisfiam àtesett egy Adeno ès egy Rotaviruson januárban,egymàs utànn.Azota diètázunk folyamatosan ès közbe kiderült hogy laktoz èrzèkeny.Mennyi idöbe telik amig a bèlflorái ès a bèlbolyhok ismèt felèpülnek.Elèg sokszor büzös a szèklete ès nyák is van benne.Ha egy kicsitt tartalmasabb ètelt adok pl csirkehųs megpárolva akkor,fájtatja a hàsát.Vèrböl sokmindent megnèztek ès csak a laktoz jött ki pozitivnak.A diagnozis allergiás nutritionális gastroenritis ès colitis.Meg tud e gyogyulni a gyomra?Válaszát elöre is köszönöm tisztelettel Edit.

Dr. Hidvégi Edit

Kedves Kérdező! A fertőzéses hasmenések átmeneti tejcukor érzékenységet okozhatnak a kisgyermekeknek. A bélbolyhok kb. 2-4 hét alatt teljesen rendbe jöhetnek, ezért a január óta eltelt időt nagyon hosszúnak tartom. Széklet bakteriológiai és féreg vizsgálatot kellene végeztetni, hogy nincs-e valami azóta fennálló fertőzése. Az Ön által említett "nutritionalis gastroenteritis és colitis"-ből is 3 éves korra az esetek több, mint 80%-ában meg szoktak gyógyulni. Forduljon feltétlenül gyermek gastroenterológus szakorvoshoz. Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit

2017-06-20 09:17:59

Tisztelt Doktornő! Adhatok-e már Protexin Restore-t és mennyit a 8 hetes és 4 kg-os kisfiamnak? Üdvözlettel, Kiss Laura

Dr. Hidvégi Edit

Kedves Laura! A Protexin Restore speciálisan a csecsemők és kisgyermekek probiotikuma. 1-2 hétig napi 1 tasakkal kaphat, utána heti 1-2 tasak a fenntartó adag. Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit

2017-06-14 11:41:49

Kedves Doktornő! Szeretném megkérdezni, hogy milyen kockázattal jár a császármetszéses szülés a kisbaba immunrendszerére, érik-e hátrányok emiatt, nagyobb-e a megbetegedések és fertőzések kockázata? Előre is köszönöm, Szabó Patrícia

Dr. Hidvégi Edit

Kedves Patrícia! A természetes szülés során több jó (és rossz) baktériummal találkozik az újszülött, mint császármetszéses szülés esetén. Ez azonban kisebb eltérést jelent, mint az anyatej helyett a tápszeres táplálás. A szoptatás minimum 4, de inkább 6 hónapos korig feltétlenül ajánlott, ez nagyon sokat segít az újszülött és csecsemő immun-védekezésében. Emellett speciálisan csecsemőknek adható probiotikum is segíti az immunrendszer érését. Ezzel szemben a passzív dohányzás nagyon sokat árt! Üdvözlettel: dr. Hidvégi Edit

Partner patikák

Összegyűjtöttük referencia patikáinkat, melyekben biztosan megtalálhatja termékeinket!