Probiotikum gyerekeknek – de milyet?

„Mama enni kérek!”

Gyakran halljuk a kisebb gyerekektől ezt a mondatot. Ám tudnunk kell, hogy az, ami finom az nem biztos, hogy egyben egészséges is. Gondosan kell megválogatnunk, hogy milyen ételt adunk a gyermekünknek. Hasonlóan van ez a bennünk élő legkisebb élőlényekkel, a barátságos probiotikus baktériumokkal.

Tudjuk, hogy:

  • a barátságos baktériumok (probiotikumok) elengedhetetlenek az egészséges életvitelhez
  • segítik a tápanyagok feldolgozását
  • immunerősítő hatásúak és, hogy
  • vitaminokat is termelnek.

Mindezt tudjuk, de tudjuk-e, hogy ezeknek a láthatatlan segítőknek, a jótékony baktériumoknak, közismert nevükön a probiotikumoknak mire van szükségük? Mi kell ahhoz, hogy jól működjenek, képesek legyenek szaporodni és így a hosszú távú előnyös hatásaikat kifejtsék?

Igen, a prebiotikumok!

A baktériumok elsődleges táplálékai azok az anyagok, általában növényi rostok, amelyek számunkra emészthetetlenek. Ha ezek az anyagok nem kellő mennyiségben fordulnak elő az ételeinkben, akkor a jótékony baktériumok éheznek, hiánytüneteket mutatnak – azaz kevésbé szaporodnak, tehát nem tudják kifejteni előnyös hatásukat. Mit tehetünk tehát?

Adjunk prebiotikumot!

Kevéssé kiegyensúlyozott táplálkozás esetén az egyik legismertebb és leghatékonyabb prebiotikum, az FOS elnevezésű anyag azonban nem minden esetben található meg kellő mennyiségben a táplálékunkban. Ilyenkor kerülhet sor ennek az anyagnak a pótlására.

Milyen probiotikus terméket válasszunk?

Ma már kétségkívül széles választék áll a rendelkezésünkre. A sokféle készítmény között azonban csak kevés van, amelyik tartalmazza a prebiotikumot, az FOS-t. Szerencsére könnyen tájékozódhatunk a dobozokon található információk elolvasásával. Nézzük meg a termékek összetételét: tartalmaz-e FOS-t, tudományos nevén frukto-oligoszacharidot?

Ha igen, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a jótékony baktériumok nem csupán bejutottak a szervezetünkbe, hanem képesek lesznek szaporodni és hosszú távon kifejteni a hatásukat. Így – a hasznos baktériumok segítségével – hozzájárulunk gyermekünk kiegyensúlyozott táplálásához.

A Protexin probiotikumok>> tartalmaznak prebiotikumot, ami segíti a termékek kolonizációs képességét.