Ismertessük meg gyermekünkkel a probiotikumokat!

probiotikum és születés Hogyan, miért és mikor érdemes gyermekünkkel “megismertetni” a probiotikumokat? Gyermekünk egészségére születésekor fordítunk a legnagyobb figyelmet. A születése utáni első napok a legkritikusabbak, és ilyenkor fontos odafigyelnünk arra, hogy biztosítsuk babánk számára az egészséges életkörnyezetet, mind a belső mind a külső környezetében.

Az egészséges belső környezete akkor tud kialakulni, amikor a babánk bélrendszerében megfelelő egyensúlyú hasznos baktérium van jelen. A bél mikroflórája fontos szerepet játszik a káros (patogén) vírusok, baktériumok és élesztő gombák legyőzésében. Ez segít immunrendszerének felépítésében és megóvja a betegségektől egész életében.

Bél mikroflórájának feladatai

Amellett, hogy a patogén kórokozókat kontroll alatt tartja, a mikroflóra további fontos feladata, hogy segít az anyatej lebontásában. Miután a baba az anyaméhből kikerül, az anyatej elfogyasztásával illetve lebontásával tud fejlődni és gyarapítani súlyát. A tej kalcium és foszfor tartalma az egészséges csontok és fogak kialakulását befolyásolja.

Jelen kutatások alapján általánosan elfogadott tény, hogy a magzatvíz steril és baktériumoktól mentes. Azonban tudjuk, hogy a magzatvíz fertőzött is lehet. A szülés megkezdésekor a méhnyak elkezd tágulni, és a szülőcsatornában lévő baktériumok behatolhatnak a magzatvízbe. Így amikor a gyermek megszületik, ezek a baktériumok kapcsolatba kerülnek vele, sőt még az emésztőcsatornájába is bejuthatnak.

Bizakodhat az anya, hogy kizárólag hasznos baktériumok vannak a szülőcsatornájában, de ha nincs elegendő hasznos mikroflórája az emésztőrendszerében és a hüvelyében, a gyermeke nem kapja meg ezeket a jó baktériumokat.

Sajnos számos kutatás kimutatta, hogy a nők 85%-ának hüvelyi fertőzése volt szüléskor, és továbbadják a veszélyes kórokozókat az újszülötteknek a hasznos baktériumok helyett, amelyek az egészségük alapjait képeznék.

Azok a gyermekek, akik kevés hasznos baktériummal rendelkeznek születésükkor, az első pár hónapban fájdalmas gasztroenterológiai problémákkal küszködnek, úgymint gázosodás, bélgörcsök, reflux és székrekedés. Még nem tudják a szükséges immunitásukat megerősíteni, illetve képtelenek eltávolítani magukból azokat a méreganyagokat, melyeket a szüleiktől “örököltek”. Mivel az immunrendszerünk 80%-a a bél nyirokrendszerében helyezkedik el, így azok a gyermekek, akiknél a belső ökoszisztéma nem alakul ki időben, gyenge lesz az immunrendszerük. Ezáltal hajlamosabbak lehetnek az allergiára és más komolyabb betegségre beleértve az autizmust is.

Anyának lenni jó Apának lenni jó Védőnők Proxi Teknős