Ismertessük meg gyermekünkkel a probiotikumokat!

probiotikum és születés Hogyan, miért és mikor érdemes gyermekünkkel “megismertetni” a probiotikumokat? Gyermekünk egészségére születésekor fordítunk a legnagyobb figyelmet. A születése utáni első napok a legkritikusabbak, és ilyenkor fontos odafigyelnünk arra, hogy biztosítsuk babánk számára az egészséges életkörnyezetet, mind a belső mind a külső környezetében.

Az egészséges belső környezete akkor tud kialakulni, amikor a babánk bélrendszerében megfelelő egyensúlyú hasznos baktérium van jelen. A bél mikroflórája fontos szerepet játszik a káros (patogén) vírusok, baktériumok és élesztő gombák legyőzésében. Ez segít immunrendszerének felépítésében és megóvja a betegségektől egész életében.

Bél mikroflórájának feladatai

Amellett, hogy a patogén kórokozókat kontroll alatt tartja, a mikroflóra további fontos feladata, hogy segít az anyatej lebontásában. Miután a baba az anyaméhből kikerül, az anyatej elfogyasztásával illetve lebontásával tud fejlődni és gyarapítani súlyát. A tej kalcium és foszfor tartalma az egészséges csontok és fogak kialakulását befolyásolja.

Jelen kutatások alapján általánosan elfogadott tény, hogy a magzatvíz steril és baktériumoktól mentes. Azonban tudjuk, hogy a magzatvíz fertőzött is lehet. A szülés megkezdésekor a méhnyak elkezd tágulni, és a szülőcsatornában lévő baktériumok behatolhatnak a magzatvízbe. Így amikor a gyermek megszületik, ezek a baktériumok kapcsolatba kerülnek vele, sőt még az emésztőcsatornájába is bejuthatnak.

Bizakodhat az anya, hogy kizárólag hasznos baktériumok vannak a szülőcsatornájában, de ha nincs elegendő hasznos mikroflórája az emésztőrendszerében és a hüvelyében, a gyermeke nem kapja meg ezeket a jó baktériumokat.

Sajnos számos kutatás kimutatta, hogy a nők 85%-ának hüvelyi fertőzése volt szüléskor, és továbbadják a veszélyes kórokozókat az újszülötteknek a hasznos baktériumok helyett, amelyek az egészségük alapjait képeznék.

Azok a gyermekek, akik kevés hasznos baktériummal rendelkeznek születésükkor, az első pár hónapban fájdalmas gasztroenterológiai problémákkal küszködnek, úgymint gázosodás, bélgörcsök, reflux és székrekedés. Még nem tudják a szükséges immunitásukat megerősíteni, illetve képtelenek eltávolítani magukból azokat a méreganyagokat, melyeket a szüleiktől “örököltek”. Mivel az immunrendszerünk 80%-a a bél nyirokrendszerében helyezkedik el, így azok a gyermekek, akiknél a belső ökoszisztéma nem alakul ki időben, gyenge lesz az immunrendszerük. Ezáltal hajlamosabbak lehetnek az allergiára és más komolyabb betegségre beleértve az autizmust is.