A bélflóra és a terhesség alatti túlzott hízás

A bélflóra és a terhesség alatti túlzott hízás A testtömeg és a bélcsatorna mikroflórája közt összefüggés van és ez a terhesség időszakára is vonatkozik. A British Journal of Nutritionban megjelent új tanulmány kimutatta, hogy a terhesség alatt meghízó nők bélcsatornájának mikrobiológiai összetétele különbözik azokétól, akik csak normális mértékben gyarapodnak.

A spanyolországi Valenciában 50 várandós nő vizsgálata kimutatta, hogy a terhesség alatt túlzott súlyfelesleget felszedő nők bélcsatornájában több az Escherichia coli és kevesebb a Bifidobaktérium, mint a normálisan gyarapodó nőkében.

Terhesség alatt a bélflóra összetétele kapcsolatban áll a testsúllyal, a gyarapodással és az anyagcsere biomarkereivel,  aminek jelentősége lehet a nők és a csecsemők egészségének megőrzésében” írták a spanyol Nemzeti Kutatási Tanács kutatói.

A vizsgálat korábbi tanulmányokra épül, amelyek kimutatták a kapcsolatot a bélrendszer mikroflórája és az elhízás között. Az áttörést jelentő közlemény (Peter J. Turnbaugh et al., Nature 2006; 444, 1027-1031) 2006 decemberében jelent meg és arról számolt be, hogy a kövérek és a soványak bélflórája eltérő; és ha az elhízott ember súlya csökken, a mikroflóra is hasonlóvá válik a soványakéhoz, ami arra utal, hogy az elhízásnak mikrobiológiai összetevője is lehet.

Új eredmények: A vizsgálat során terhességük 24-ik hetében összehasonlították 34 normális súlyú és 16 túlsúlyos nő bélrendszerének mikrobiológiai összetételét, valamint laboratóriumi paramétereiket. A túlsúlyos nőknél kevesebb volt a bifidobacterium és a bacteroides, több volt viszont a staphylococcus, enterobaceriacea és az Escherichia coli mennyisége, mint a normál súlyú nők esetében.

Az emelkedett bacteroides szint jótékonynak tűnik, mert magasabb HDL-koleszterin- és folsav-szinttel, míg a magasabb bifidobaktérium szint a B vitaminok magasabb szintjével társult. A kirívóan nagy súlyfelesleget felhalmozó nők esetében magasabb volt az Escherichia coli és alacsonyabb a bifidobaktériumok szintje normális súlyú nők adataihoz képest.

Még korai lenne azt mérlegelni, hogy mi a szerepük a probiotikumoknak a túlsúlyos terhes nők kezelésében, de a kutatás azt mutatja, hogy lehet ilyen szerepük a jövőben. Annál is inkább, mert finn kutatók kimutatták: a terhesség alatt adott probiotikumok csökkentik az újszülöttek későbbi elhízásának a kockázatát.

Forrás:
British Journal of Nutrition.
Published online ahead of print, First View article, doi:10.1017/S0007114510000176 “Gut microbiota composition is associated with body weight, weight gain and biochemical parameters in pregnant women”. Authors: A. Santacruz, M. C. Collado, L. García-Valdés, M. T. Segura, J. A. Martin-Lagos, T. Anjos, M. Martí-Romero, R. M. Lopez, J. Florido, C. Campoy, Y. Sanz