Előzzük meg a nyári hasmenést!

A nyár közeledtével nagyobb figyelmet kell fordítanunk az egészségünkre. Bárkinek okozhat panaszokat, kellemetlen tüneteket, rosszullétet a tartós meleg, de vannak különösen veszélyeztetett csoportok. Ilyenek például a csecsemők, kisgyermekek, és a 65 évnél idősebbek.

Miért van több bélbetegség nyáron?

A meleg időjárás kedvez a kórokozók szaporodásának, ami különböző fertőzésekhez vezethet, melynek az egyik lehetséges tünete a hasmenés. Ez leggyakrabban a bélrendszer valamilyen baktérium vagy vírus okozta fertőzésére utalhat. Ezért a teljes gyógyuláshoz és a bélflóra egyensúlyának helyreállításához probiotikum alkalmazás elengedhetetlen.

Szalmonella tipikusan nyári fertőzés, a nagy melegben az ételek könnyebben megromlanak, ami kiváló táptalaj a baktériumoknak, különösen a tojásos ételekkel – fagyi, máglyarakás, madártej, krémes – kell vigyázni, hiszen ezekben nyers tojás sárgája található.

Szalmonella tünetei:

  • Hányás
  • Hányinger
  • Hasmenés
  • Fejfájás
  • Láz
  • Köldök körüli hasi fájdalom

A láz és a hányinger pár nap alatt elmúlik, de a hasmenés több napon át fennmaradhat, amennyiben a tüneteket tapasztaljuk, szakorvoshoz kell fordulni.

A rotavírus-fertőzés a leggyakoribb, napokig tartó vizes hasmenést, hányást, lázat okozó betegség az 5 év alatti korosztály körében. A betegség kórokozója a rotavírus, amelynek több típusa ismert. A fertőzés lefolyása gyors, de nem ritka, hogy az egész családot (testvéreket, szülőket) is ledönti a lábáról. A fertőzés legsúlyosabb következménye a folyadékvesztés, amely kiszáradást eredményez. Fontos szabály: minél kisebb a gyermek, annál könnyebben szárad ki.

A tartós hasmenés a nyári melegben a kiszáradás veszélye miatt is különleges odafigyelést igényel. Nagy gonddal kell kezelni a gyermekeket, idős személyeket, és azokat, akiknek immunrendszerük legyengült. A hasmenéses beteg fogyasszon sok folyadékot, melynek az összetétele cukor nélküli vízen alapul pl. gyógyteák.

Amennyiben antibiotikum által okozott hasmenést tapaszalunk, akkor a bélflóra egyensúly helyreállítása az elsőrendű feladat. Ehhez szintén pre- és probiotikumok alkalmazhatóak.

Változó táplálkozási szokások

Ezen túlmenően nyáron megváltozik a táplálkozási szokásunk, számunkra ismeretlen kórokozók kerülhetnek szervezetünkbe. A nyers vagy félig sült húsok, halak, tengeri állatok, zöldségek, saláták, nem hámozott gyümölcsök bizony veszélyt jelenthetnek a bélflóránk egyensúlyára. Hasonló veszélyeket rejthetnek a strandok, fürdőhelyek vizében található szennyeződése is. Ezek mind mind okozhatnak hasmenéssel járó fertőzést.

Nagyobb hangsúly a megelőzésére

Elsődleges megelőzés az egyéni higiéniás szabályok betartása mint, a naponta többszöri, de minden étkezés előtti kézmosás. WC használat után mossunk kezet, szárítsuk meg jól a kezünket, vagy ha erre nincs mód, töröljünk kezet egyszer használatos papír törölközővel. Vigyázzunk a helyes étkezési szabályok betartására. Ételeinket vásároljuk tiszta helyről, ügyeljünk arra, hogy mindig friss és megmosott ételeket fogyasszunk.

Megelőzés jelleggel is szedheti a Protexint, hogy az immunrendszerét megerősítse, így szervezete ellenállóbb a különbözők megbetegedésekkel szemben.

0-3 éves korban a Protexin Restore, 4-12 éves gyermekeknél Protexin Junior, felnőtteknek Protexin Balance, 50 év felettieknek a Protexin Balance + fogyasztása ajánlott.

Védje a saját és a családja egészségét Protexinnel!