Mi áll haspuffadás hátterében?

Mi áll haspuffadás hátterében?

Évről-évre nő azoknak a betegeknek a száma, akik emésztőrendszeri tünetekre, puffadásra, kellemetlen érzetre panaszkodnak, és a tüneteik mögött nem áll semmilyen szervi elváltozás.

Mi áll haspuffadás hátterében?

A betegség az úgynevezett kontaminált bélszindróma (SIBO – Small Intestinal Bacterial Overgrowth), amely során a vékonybélben túlszaporodnak a baktériumok.

Hasmenéssel, puffadással járó tünetegyüttes

„A vékonybél nem steril környezet, a benne lévő baktériumok száma egy bizonyos határértékig természetes, de ha a baktériumok száma nő ezáltal megváltozik a bélflóra összetétele, az panaszokat idézhet elő, mindez pedig befolyásolja az elfogyasztott ételek lebontását és azok felszívódását is. A leggyakoribb tünetek a haspuffadás, gázképződés, hasmenés, székrekedés” – sorolja dr. Papp Veronika, a Semmelweis Egyetem adjunktusa. Vannak olyan kórképek, amelyek hajlamosítanak arra, hogy a vastagbélflóra baktériumai a vékonybélben elszaporodjanak, és kialakuljon ez a mással nem magyarázható, haspuffadással, hasmenéssel járó tünetegyüttes.

Ilyen például egyes emésztőenzimek kiválasztásának csökkenése, néhány krónikus, más szervrendszert is érintő betegség, gyulladásos bélbetegségek és azok szövődményei, korábbi műtét, amely megváltoztatta a gyomor-bélrendszer anatómiáját, illetve az ülő életmód, vagy akár a cukorbetegség következményének is tartható renyhébb gyomor-bélmozgás.

De állhat a háttérben az elhízás, az egészségtelen táplálkozás, gyomorsavcsökkentő gyógyszerek tartós alkalmazása, sőt akár poszt-Covid tünetként is kialakulhat ez az állapot.

Hogy igazolható?

A kórkép diagnosztizálására a gasztroenterológusok hidrogén kilégzési tesztet használnak. Ennek kiindulópontjaként a beteg egy laktulóz nevű, nem felszívódó szénhidrátot tartalmazó folyadékot iszik meg. Az emberi sejtek önmagukban nem termelnek hidrogént, ám ha a normálisnál nagyobb számban vannak jelen baktériumok a vékonybélben, akkor azok lebontják az elfogyasztott laktulózt, aminek következtében hidrogén termelődik.

A kilégzési teszt során ezt tudják mérni az orvosok. Általánosságban 90 perc alatt ér el az elfogyasztott laktulóz a vékonybélből a vastagbélbe. Ha a másfél óra alatt a kilégzett levegő hidrogéntartalma a megengedett határérték (20 ppm) fölé kerül, akkor igazolható a kórkép.

BS Florea probiotikum (30 db kapszula)
ÉK Étrend-kiegészítő készítmény

BS Florea
(30 db kapszula)

Lactobacilus rhamnosus LCR 35® baktérium törzset tartalmazó étrend-kiegészítő készítmény.

Az LCR 35 baktérium törzs táplálékául a kapszulák fruktó-oligoszacharidot is tartalmaznak, ezzel segítve a baktériumok szaporodását.

1 kapszula 1 milliárd baktérium csírát tartalmaz.

A betegség kezelése antibiotikum kúrával kezdődik, a normál baktériumflóra helyreállítása pedig egy ezt követő probiotikum kúrával segíthető. Ezzel párhuzamosan életmódváltással, szénhidrátcsökkentett diétával is hozzájárulhat a beteg a sikeres gyógyuláshoz.


Megjelent: Patika Tükör

Partner patikák és üzletek ≫ (Partner patikák és egyéb üzletek, ahol a Protexin termékeket biztosan megtalálja.)

A kereskedelmi partnerek árai nem azonosak a honlapunkon feltüntetett webshop árakkal! Az árakban jelentős eltérések lehetnek.
Kérjük tájékozódjon vásárlás előtt!