Lebombázzuk a bélflórát

Két percnyi félelmet hat órába telik kihevernie a szervezetnek

Lebombázzuk a bélflórát

Lebombázzuk a bélflórát
Guseo András: a táplálkozási kultúránk alkalmatlan az egészségmegőrzésre – Fotó: MW

A modern ember táplálkozása gyulladáskeltő, minden krónikus baj forrása – állítja Guseo András ideggyógyász, idegkórszövet- és táplálkozáskutató. Erről Kaposváron, a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett tanácskozáson is beszélt. Szerinte a 21. század legjelentősebb felfedezése az emésztőrendszerünkben történt.

Nagy András
sonline@sonline.hu

KAPOSVÁR – A beleinkben megtalálható élőlények összességét, mintegy ezer különböző baktériumcsalád, gombák, vírusok, paraziták kényes egyensúlyi rendszerét hívjuk emésztőszervi mikrobiomnak, amelynek szerepe egészségünk megőrzésében és fenntartásában nélkülözhetetlen – mondta lapunknak Guseo András. A mikrobiom sérülése gyulladást okoz az egészséges szervezetben, kezelés után 67 százalékkal csökkenthető a rák előfordulási esélye. Egy, az USA-ban, 2011-ben végzett kutatás bebizonyította, hogy a halálozások száma és a felírt antibiotikumok növekedése között határozott összefüggés áll fenn. A bélflóra egészsége az emberi szervezet egészére hatással van, és ebben elsősorban az elfogyasztott táplálék minősége játssza a döntő szerepet. A mikrobiom felelős a táplálék „fogyaszthatóvá” tételéért a sejtek számára, ezen kívül vitaminokat, enzimeket állít elő, tanítja, támogatja az immunrendszert. Amint felborul a mikrobiom egyensúlya, akkor kezdődnek a bajok.

A szakember szerint elsősorban a helytelen táplálkozás, a környezetünket szennyező méreganyagok, és természetesen a stressz okozhat zavart a rendszerben. A gyermekkorban alkalmazott antibiotikum kúra valóságos szőnyegbombázás a bélflórának, regenerációja szinte lehetetlen. Nagyszüleink négyféle alapanyagból – vízből, lisztből, kovászból és sóból – készítették a kenyeret, mai megfelelőjét futószalagon gyártják, és a 30-hoz közelít a hozzávalók száma, amelyek nyilván nem az egészségmegőrzést célozzák. Táplálék helyett tápláléknak látszó tárgyakat etetnek velünk.

A szakember szerint elsősorban a helytelen táplálkozás, a környezetünket szennyező méreganyagok, és természetesen a stressz okozhat zavart a rendszerben. A gyermekkorban alkalmazott antibiotikum kúra valóságos szőnyegbombázás a bélflórának, regenerációja szinte lehetetlen. Nagyszüleink négyféle alapanyagból – vízből, lisztből, kovászból és sóból – készítették a kenyeret, mai megfelelőjét futószalagon gyártják, és a 30-hoz közelít a hozzávalók száma, amelyek nyilván nem az egészségmegőrzést célozzák. Táplálék helyett tápláléknak látszó tárgyakat etetnek velünk.

Tápláléknak látszó tárgyakat etetnek velünk manapság

Őseink akár 600 féle különböző növényi forrásból fedezték tápanyagszükségleteiket, ma ez a szám átlagosan 19. Ráadásul fehérjék, zsírok, szénhidrátok mellett antibiotikumokat, növényvédő szereket, toxikus anyagokat, gyógyszermaradványokat juttatunk az emésztőrendszerbe. Ezzel együtt, alaphelyzetben is elmondható, a standard európai táplálkozási kultúra alkalmatlan a hosszú távú egészségmegőrzésre.

A helytelen táplálkozás mellett a stressz a másik nagy gond.
– Alaphelyzetben a szervezet képes megbirkózni a külső támadásokkal, vírusokkal, fertőzésekkel, így a streszszel is. A mosoly a legjobb ellenszer, egyébként, ha valami túllép az ember ingerküszöbén, negatív elektromágneses rezgés fut végig szervezetében, káros hormonszerű anyagok választódnak ki, citokin és limfokin, ami rombolja az immunsegítő sejteket, a mikrobiomot. 2 percnyi félelmet 6 órába telik kiheverni.

Beteggé tesz

Kétségtelen, hogy a tömegtermelés, az élelmiszer-túlfogyasztás a mennyiségi növekedéssel egyértelműen a minőség rovására ment. Ugyan az étel beteggé tehet, de meg is gyógyíthat, fogyasszunk minél kevésbé feldolgozott élelmiszereket, részesítsük előnyben a biogazdaságok termékeit, és naponta kerüljön a szivárvány minden színéből tányérunkra.

Kulcsszerepben a mikrobiom

– A pandémia alatt egyesek megbetegedtek, mások tünet nélkül vészelték át a nehéz időszakokat, meggyőződésem, hogy az ép mikrobiom ebben kulcsszerepet játszik, az egészség tényleg a belekben kezdődik – állította. Úgy véli: az Alzheimer-kór kezdeti jelei 27 évvel megelőzik a tényleges analizálását, ennek pedig a lassú gyulladásos folyamatok fokozatos elburjánzása az oka.

Arról is beszélt: a modern mezőgazdaság egyre ritkábban használ már szerves trágyát, műanyaggal és egyéb toxikus anyaggal bombázzuk földjeinket. Nem létezik 100 százalékos biogazdaság, hiszen a légköri mozgások révén a kiszórt vegyszerek óriási távolságokat képesek „utazni”.

Protexin Balance probiotikum (60 db kapszula)
GYK Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény

Protexin Balance
(60 db kapszula)

7 probiotikus törzs + prebiotikum

Javasolt:

  • Az egészséges, normális bélflóra fenntartására
  • A bélflóra helyreállítására (pl. antibiotikus kezelések idején és azt követően, hasmenés alatt és után)
  • Puffadás megszüntetésére
  • A meggyengült immunrendszer erősítésére, klímaváltozáskor, utazáskor és stresszhelyzetekben

7-féle élő baktériumtörzset tartalmaz, melyek képesek megtelepedni és szaporodni az emberi bélflórában

Prebiotikumot: frukto-oligoszacharidot (FOS) tartalmaz

Partner patikák és üzletek ≫ (Partner patikák és egyéb üzletek, ahol a Protexin termékeket biztosan megtalálja.)

A kereskedelmi partnerek árai nem azonosak a honlapunkon feltüntetett webshop árakkal! Az árakban jelentős eltérések lehetnek.
Kérjük tájékozódjon vásárlás előtt!