Lactobacillus rhamnosus

A Lactobacillus rhamnosus az egyik légszélesebb körben kutatott és használt probiotikus baktériumtörzs, számos jótékony tulajdonsággal rendelkezik.

Tanulmányok kimutatták, hogy a Lactobacillus rhamnosus GG magas sav- és epetoleranciával rendelkezik, ami elősegíti a túlélést a gyomor-bélrendszerben és fokozza a szaporodást a bélben. Azt találták, hogy hosszabb ideig és magasabb koncentrációban marad fenn, mint más Lactobacillus törzsek.

A Lactobacillus rhamnosus GG nemcsak a gyomor-bélrendszeri betegségek, például a hasmenés és a székrekedés kezelésében segít. Ezenkívül javíthatja a test különböző részeinek működését.

A Lactobacillus Rhamnosus GG 9 pozitív hatása

1. Leküzdheti a gyomor-bélrendszeri fertőzéseket

A Helicobacter pylori-t összefüggésbe hozták krónikus gyomorgyulladással, fekélyekkel és más gyomor-bélrendszeri fertőzésekkel.

A vizsgálatok azt mutatják, hogy a probiotikumok önmagukban nem tudják kiirtani a H. pylori-t. Antibiotikumokkal kombinálva azonban javíthatják a kipusztulási arányát és csökkenthetik a kezelés mellékhatásait.

A jelenlegi humán vizsgálatok elemzése azt is megállapította, hogy a Lactobacillus rhamnosus GG csökkentette a H. pylori sűrűségét és a gyomorgyulladás. Ez annak köszönhető, hogy a Lactobacillus rhamnosus GG képes növelni a nyálkakiválasztást, ami megakadályozza a H. pylori megtapadását a bélhámsejteken.

Lactobacillus rhamnosus

2. Segít gátolni a patogén baktériumokat

A vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a Lactobacillus rhamnosus GG képes gátolni a kórokozó baktériumok különböző törzseit.

A Staphylococcus aureus bőr- és lágyszöveti fertőzésekkel jár, beleértve a keléseket, cellulitist, ótvart és szepszist. Súlyos állapotok is kialakulhatnak, például vér-, csont- és ízületi rendellenességek.

A vizsgálatok azt mutatják, hogy a Lactobacillus rhamnosus GG akár 44%-kal is gátolja a S. aureus tapadását a bőrsejtekhez. Ez a versenytársak kiszorításával történik. A probiotikumok növelésével a kórokozó baktériumoknak kevesebb lehetőségük van a bélhámsejtekhez kötődni és a bélben megtelepedni.

Vannak olyan tanulmányok is, amelyek azt mutatják, hogy a Lactobacillus rhamnosus GG képes gátolni a Salmonella Typhimuriumot és az Escherichia colit azáltal, hogy fokozza a nyálkakiválasztást a bélben.

3. Megállíthatja a Candida túlszaporodását

A Candida albicans egy gomba, amely természetesen jelen van a szervezetben. A túlnövekedés azonban számos egészségügyi problémát okozhat, a fáradtságtól és fejfájástól az életveszélyes fertőzésekig.

A C. albicans gombaellenes szerekkel szembeni növekvő ellenállása miatt a kutatók feltárták a probiotikumokban rejlő lehetőségeket kiegészítő kezelésként a candida túlszaporodásának megakadályozására.

A vizsgálatok azt mutatják, hogy a Lactobacillus rhamnosus GG gátolja a C. albicans növekedését azáltal, hogy megakadályozza a szájban a hámsejtekhez való tapadását.

4. Enyhíti a hasmenés és az IBS tüneteit

Széles körű bizonyítékok állnak rendelkezésre a probiotikumok jótékony hatásairól a gyermekek és felnőttek hasmenésére. A vizsgálatok azt mutatják, hogy a Lactobacillus rhamnosus GG-kiegészítés csökkentheti a gyermekkori hasmenés, az antibiotikumokkal összefüggő hasmenés, az egészségügyi ellátással összefüggő hasmenés és a rotavírusos hasmenés gyakoriságát és időtartamát.

A vizsgálatok azt is megállapították, hogy a Lactobacillus rhamnosus GG segít enyhíteni az irritábilis bél szindróma (IBS) tüneteit. A hatás nyilvánvalóbb lehet az IBS-D (hasmenés) és az IBS-A (alternatív hasmenés és székrekedés) altípusban.

5. Megakadályozhatja az allergia kialakulását gyermekkorban

Ételallergiás csecsemőknél a bélflóra egyensúlyának felborulását figyelték meg. Mint ilyen, a kutatók feltárták a prebiotikumok lehetséges szerepét az ételallergiák megelőzésében.

A vizsgálatok azt mutatják, hogy a Lactobacillus rhamnosus GG-vel dúsított tápszer javíthatja a tehéntej szájon át történő toleranciáját az allergiás csecsemők körében. A kutatók úgy vélik, hogy a korai érzékenyítés segíthet a hosszú távú tolerancia kialakításában.

Ami az atópiás dermatitist illeti, a Lactobacillus rhamnosus GG pótlása négy hétig csökkentette a tünetek súlyosságát az IgE-érzékeny csecsemők körében. Egy másik tanulmányban a Lactobacillus rhamnosus GG-vel kiegészített tápszert kapó csecsemők bőrállapota két hónap után javult. Azonban több tanulmányra van szükség ezzel a területtel kapcsolatban.

6. Támogatja a száj egészségét

A Lactobacillus rhamnosus GG segíthet elkerülni a fogszuvasodás kialakulását. Tanulmányok azt mutatják, hogy a Lactobacillus rhamnosus GG rövid távú fogyasztása iskolás gyerekek körében segített csökkenteni a szájon át előforduló kórokozók számát. Ez az íny- és plakk indexek csökkenésével is összefüggésbe hozható.

Hasonlóképpen, azoknál a gyerekeknél, akik Lactobacillus rhamnosus GG-t tartalmazó tejet ittak, alacsonyabb volt a fogszuvasodás előfordulása, mint a placebocsoportban.

A kutatók úgy vélik, hogy az olyan probiotikumok, mint a Lactobacillus rhamnosus GG, védőréteget vagy biofilmet hoznak létre a szájüregben. Ez helyettesíti a fogszuvasodásért és egyéb szájbetegségekért felelős kórokozók által képzett biofilmet.

7. Segíthet a testsúlykontrollban

Állatkísérletek azt mutatják, hogy a Lactobacillus rhamnosus GG kiegészítése jelentősen csökkentette a zsírtömeget és az elhízáshoz köthető hormonok mértékét.

A Lactobacillus rhamnosus GG testsúlyra gyakorolt hatásával kapcsolatos humán vizsgálatok korlátozottak, de az eredmények eddig ígéretesek.

Egy, a Lactobacillus rhamnosus GG-vel végzett vizsgálatban női résztvevők súlycsökkenését tapasztalták, de a férfiaknál ez nem volt sikeres.

Egérmodellekkel kimutatták, hogy a Lactobacillus rhamnosus GG javítja az inzulinérzékenységet és csökkenti a lipid felhalmozódást. A Lactobacillus rhamnosus GG-ről azt találták, hogy segít védelmet nyújtani a nem alkoholos zsírmájbetegségtől magas fruktóztartalmú étrenden tartott egereknél.

8. Javíthatja a pszichológiai funkciókat

A kutatók feltárták a bél-agy tengelyt, egy kétirányú kommunikációs hálózatot, amely összekapcsolja a bélfunkciókat az agy érzelmi és kognitív területeivel. Ez azt jelenti, hogy a mikrobiom egyensúlyhiánya a pszichológiai és kognitív működésre is káros hatással lehet. Ez különféle hangulati, kognitív és viselkedési problémákhoz vezethet.

Állatkísérletek kimutatták, hogy a Lactobacillus rhamnosus GG segíthet csökkenteni a depressziós és szorongásos tüneteket.

Bár a humán vizsgálatok korlátozottak, az eddigi eredmények ígéretesek. Egy tanulmányban a szívkoszorúér-betegségben szenvedő betegek, akik egy Lactobacillus rhamnosus GG-t kaptak, jelentősen csökkentették a gyulladást, a depressziót és a szorongást.

A Lactobacillus rhamnosus GG-kiegészítés szintén javíthatja a pszichológiai állapotot, a végrehajtó funkciókat és a feldolgozási sebességet a kognitív zavarokkal küzdő középkorú és idős felnőttek körében.

9. Csökkentheti a légúti fertőzések súlyosságát

A kutatás megállapította a kapcsolatot a tüdő mikrobiota zavarai és a tüdőbetegségek, például az asztma, és a COPD között.

Egy tanulmányban azt találták, hogy a Lactobacillus rhamnosus GG csökkenti a felső légúti fertőzések súlyosságát főiskolai hallgatók körében. A Lactobacillus rhamnosus GG két nappal csökkentette a betegség időtartamát és javította az egészséggel összefüggő életminőséget.

A koronavírus-járvány kitörésével a vizsgálatok kimutatták, hogy a fertőzött egyének szervezetében kevesebb jó baktérium és több kórokozó baktérium volt. Azoknál, akiknek rosszabb állapotú volt a bélrendszerük, a COVID-19 betegség súlyosabb lefolyású volt.

A bél-tüdő tengelyt tekintve egyre nagyobb az érdeklődés a probiotikumok azon képessége iránt, hogy csökkentsék a légúti fertőzések, például a COVID-19 súlyosságát. A bélflóra javításával a COVID-19-fertőzöttek javuló immunválaszt tapasztalhatnak a tüdejükben.

Egy nemrégiben készült tanulmány kimutatta, hogy azok, akik Lactobacillus rhamnosus GG-t szedtek, gyorsabban gyógyultak fel a COVID-19-ből, mint a placebocsoport.

Egy másik tanulmány kimutatta, hogy a Lactobacillus rhamnosus GG-t szedő COVID-19 betegek kevesebb napot töltöttek a kórházban.

Bio-Kult Advanced probiotikum (30 db kapszula)
ÉK Étrend-kiegészítő készítmény

Bio-Kult Advanced
(30 db kapszula)

ÚJ CSOMAGOLÁS

Élőflórás készítmény

Az emberi szervezetben előforduló 14-féle hasznos baktériumtörzset tartalmazó étrend-kiegészítő készítmény.

Hatóanyag: 2 milliárd (2×109 db) élő baktérium csíra 1 kapszulában

  • GLUTÉNMENTES
  • TARTÓSÍTÓSZERMENTES
  • AROMAMENTES
  • SZINEZÉKMENTES
  • NÖVÉNYI EREDETŰ KAPSZULA

Forrás:
https://www.pursuit-of-happiness.org/benefits-of-the-probiotic-lactobacillus-rhamnosus-gg/

Szerző: Barna Dorina dietetikus, okleveles élelmiszermérnök MSc.

Partner patikák és üzletek ≫ (Partner patikák és egyéb üzletek, ahol a Protexin termékeket biztosan megtalálja.)

A kereskedelmi partnerek árai nem azonosak a honlapunkon feltüntetett webshop árakkal! Az árakban jelentős eltérések lehetnek.
Kérjük tájékozódjon vásárlás előtt!