Jó egészség egyenlő tökéletes mikrobiom?

Önálló szervként kellene kezelni?

Napjainkban egyre nagyobb az érdeklődés a probiotikumok iránt, amely már jóval túlmutat a joghurt-fogyasztáson. Kutatók arra voltak kíváncsiak, vajon a mikrobiom, a bélbaktériumaink javításával az egészség is felturbózható-e.

Vajon a mikrobiom is egy szerv, s akként kellene bánnunk vele? Ez a kérdés foglalkoztatta az angliai Warwick Egyetemén dr. Petra Hansont és dr. Thomas M. Barbert, akik a mikrobiomról, a probiotikumokkal kapcsolatos felhajtásról és a kutatások jövőjéről számoltak be.

Manapság a probiotikumok számos bolt polcain megtalálhatók, sőt, jelen vannak samponokban, fogkrémekben, bőrápolási termékekben és rágcsálnivalókban is. Néhány allergiaellenes matrac is tartalmazza őket.

A probiotikumok iránti érdeklődés abból fakad, hogy a kutatók egyre nagyobb figyelmet szentelnek és fontosságot tulajdonítanak a bélmikrobiomnak – azaz, a vastagbélben élő baktériumok gyűjteményének.

Jó egészség egyenlő tökéletes mikrobiom?

A kutatók azt vizsgálták, vajon a bél mikrobiom valóban olyan sok szempontból hat-e a fizikai és mentális egészségre. Ez a lehetőség ugyanis azt jelentené: javíthatjuk egészségünket azzal, ha javítjuk a bélbaktériumainkat, s ez esetleg az elhízási járvány megfékezésében is szerepet játszhat.

A Warwicki Egyetem kutatói arra a következtetésre jutottak, hogy a bél mikrobiom lényegében önálló szervnek is tekinthető, s az orvosoknak így kellene bánniuk vele.

A szervekhez hasonlóan ugyanis a mikrobiom is képes elérni, hogy rosszul érezzük magunkat, ha nem gondozzuk megfelelően. Ha pedig törődünk vele, megvan a módja az egészség és a jóllét előmozdítására.

Az emberi mikrobiom döntő fontosságú az egészséges fiziológiai folyamatok szempontjából. Változatos szerepe van például az immunrendszer megfelelő fejlődésében, a gyulladásos utak és az anyagcsere folyamatok közvetítésében, de az étvágy szabályozásában is.

Egy, a Nature Medicine-ben megjelent tanulmány új és jelentős kapcsolódásokat tárt fel az egészség és a bél mikrobiom között – összefüggésbe hozva egyes mikrobákat egészséges és egészségtelen egészségügyi kimenetelekkel. Úgy tűnik, bizonyos baktériumfajok alacsonyabb étvággyal és testtömeggel, valamint csökkent gyulladásos állapottal kapcsolhatók össze.

A Warwick Egészségügyi Iskola legújabb kutatásai kimutatták: egyes baktériumfajok kedvezőtlen anyagcsere-állapottal társulnak. A tudósok a közelmúltban egy bizonyos mikrobióma-mintát is összefüggésbe hoztak az egészségesebb öregedéssel.

Az emberi mikrobióta 3 éves korig kialakul, ám különféle tényezők képesek megváltoztatni változatosságát és fejlődését. Ezen tényezők közé tartozik a genetika, az étrend, az életkor, a születési mód és az antibiotikumok, valamint a probiotikumok, a széklet mikrobiota transzplantációi és a prebiotikumok.

“Nincs elegendő bizonyíték ahhoz, hogy azt mondhassuk: az egészségesebb, változatosabb mikrobiom nagyobb anyagcsere-egészséggel jár; csupán azt mondhatjuk, ezek a mikrobiomok jobb egészségügyi kimenetellel járhatnak” – hangsúlyozta dr. Barber.

Jó egészség egyenlő tökéletes mikrobiom?
Fotó: 123rf.com

Probiotikumok

A tudomány jelenlegi állása szerint a probiotikumok azzal fejtenek ki hatást, hogy megőrzik a normális bél mikrobiota egyensúlyát, s javítják az immunrendszert. A legújabb kutatások szerint egyes probiotikum-típusok előnyösek lehetnek bizonyos betegségek esetén.

Széklet-transzplantációk

Egy közelmúltban végzett tanulmány során a kutatók azt vizsgálták, milyen előnyei vannak annak, ha egészséges donorokból származó széklet-baktériumokat átültetnek bélbetegségben szenvedő emberekbe, annak érdekében, hogy helyreállítsák a bélmikrobiota működését.

Az ilyen transzplantációk kezelhetnek különböző betegségeket, beleértve a gyulladásos bélbetegséget, az irritábilis bél szindrómát, a székrekedést, az anyagcsere-betegségeket, az autoimmun betegségeket, az allergiás rendellenességeket és a krónikus fáradtság-szindrómát.

Ezen eljárások jóval hatékonyabbak, mint a probiotikumok – a transzplantációk mikrobiotára gyakorolt hatása körülbelül 24 hétig tart, szemben a probiotikumok 14 napjával.

Prebiotikumok

A növényi eredetű ételek kiváló prebiotikum-források, amelyek ösztönzik a bélbaktériumok szaporodását. A szakemberek kutatása kimutatta, hogy a prebiotikumok három jellemzővel bírnak:

  • ellenállnak az emésztőrendszerben történő felszívódásnak
  • a mikrobiom fermentálhatja őket
  • pozitív egészségügyi hatásuk lehet a mikrobiom közvetlen vagy közvetett tevékenysége révén

A prebiotikumok többségének fő forrásai növényi eredetű étkezési rostok. Az élelmi rostokat két típusba sorolhatjuk: oldható, amely segít csökkenteni a koleszterin- és glükózszintet, vagy oldhatatlan, mely az anyag mozgását segíti elő az emésztőrendszeren keresztül.

Az oldható rost elsődleges forrása a gyümölcs és a zöldség. Bár a gabonafélék és a teljes kiőrlésű termékek kínálnak oldhatatlan rostot, a magas rosttartalmú ételek többsége mindkét rostfélét tartalmazza.

Jó egészség egyenlő tökéletes mikrobiom?
Fotó: 123rf.com

Napjainkban a felnőtteknek ajánlott napi rostbevitel mennyisége férfiaknál napi 30–35 gramm, a nőknél 25–32 gramm per nap, ám a legtöbb ember étrendjéből hiányzik az alapvető mennyiség.

A Warwick Egyetem kutatói szerint a többségnek 50 százalékkal meg kellene növelnie rostbevitelét.

Az étkezési rostok egészségügyi előnyei széles körben elismertek. Számos egészségügyi probléma mérséklésében játszanak szerepet, beleértve a túlsúlyt, a krónikus gyulladást, a depressziót, a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a vastagbélrák valószínűségét.

A tanulmány rávilágít arra is, hogy az élelmi rostok jótékony hatást gyakorolnak az emberi mikrobiomra.

Hogy hogyan zajlik mindez, azt máig nem tudják pontosan a kutatók, de annyi bizonyos, hogy az étkezési rostok fokozzák a legfontosabb mikrobiális molekulák termelését, s olyan reakciót indítanak el, amely elősegíti az általános egészséget és jó közérzetet.

Bio-Kult Advanced probiotikum (120 db kapszula)
ÉK Étrend-kiegészítő készítmény

Bio-Kult Advanced
(120 db kapszula)

Élőflórás készítmény

Az emberi szervezetben előforduló 14-féle hasznos baktériumtörzset tartalmazó étrend-kiegészítő készítmény.

Hatóanyag: 2 milliárd (2×109 db) élő baktérium csíra 1 kapszulában

  • GLUTÉNMENTES
  • TARTÓSÍTÓSZERMENTES
  • AROMAMENTES
  • SZINEZÉKMENTES
  • NÖVÉNYI EREDETŰ KAPSZULA

Nagyon fontos, hogy sok rostot fogyasszunk, változatos, feldolgozatlan ételeket együnk. Naponta vigyünk szervezetünkbe gyümölcsöt és zöldséget. Javul az anyagcserénk és sokat teszünk a sokszínűbb, jó mikrobiom kialakulásáért.


Forrás: napidOktor
Az eredeti cikk megtekintése

Partner patikák és üzletek ≫ (Partner patikák és egyéb üzletek, ahol a Protexin termékeket biztosan megtalálja.)

A kereskedelmi partnerek árai nem azonosak a honlapunkon feltüntetett webshop árakkal! Az árakban jelentős eltérések lehetnek.
Kérjük tájékozódjon vásárlás előtt!