Az egészséges táplálkozás kulcsa a változatosság

Időről időre újabb trendek jönnek divatba, például a vegán, a paleo vagy a ketogén, és olyan alapanyagokat tartunk egészségtudatosnak, mint a kézműves, bio, reform vagy mindenmentes. Utóbbinak a nevében is benne rejlik az ellentmondásossága – mutatott rá az origo.hu-nak Szabó Adrienn vezető magyarországi dietetikus.

Az egészséges táplálkozás kulcsa a változatosság

Sok a félreértés a reformtáplálkozással kapcsolatban, beszűkíti a választásainkat, pedig fontos lenne, hogy megéljük az asztal körüli hagyományokat, és gazdagítsuk az étrendünket, ne pedig elvegyünk belőle – magyarázza a Semmelweis Egyetem közleményében Szabó Adrienn. A szakember állítja, az egészséges táplálkozás kulcsa a változatosság. Szerinte a magyar konyhával nem feltétlenül az a baj, hogy sok húst fogyasztunk, hanem hogy egyoldalú, mert legtöbbször sertéshússal és zsírral főzünk, kevés zöldséget és gyümölcsöt használunk, és egysíkúan készítjük a köreteket. „Lehetne például egy pörkölthöz fele-fele arányban csirkehúst és valamilyen hüvelyest (csicseriborsó, borsó, lencse) is használni, valamint állati zsiradék helyett olíva-, repce vagy napraforgóolajat. A növényi eredetű telítetlen zsírsavakkal ugyanis kompenzálhatjuk a telített zsírok gyulladásfokozó hatását” – mondja a dietetikus.

Szabó Adrienn szerint a magyar konyhában a hagyma és a pirospaprika jó dolog, hiszen ezek valójában zöldségek, bátran használhatók, kevés zsiradékon elkészítve. A zöldfűszerek változatosabb alkalmazása is javasolt, mert intenzív használatuk mellett kevesebb sózásra van szükség, és a szervezet antioxidáns folyamatait támogatják. A köztudatban úgy él, hogy bizonyos összetevők vagy ételek károsak. A glutén egy egyszerű fehérje, és csak cöliákia (gluténérzékenység) esetén okoz problémákat. Ha valaki puffadást tapasztal kenyérfélék fogyasztása után, érdemes kivizsgáltatni, hogy fennáll-e ez az autoimmun betegség. Negatív eredmény esetén gondolhatunk arra, hogy a panaszokat a gyorskelesztett pékáru okozza, mivel ahhoz gyakran adalékanyagokat és esetleg gyengébb minőségű lisztet használnak – mondja Szabó Adrienn. Ilyenkor érdemes lehet a valódi kovászolt pékárut keresni, ami csak liszt, só és víz felhasználásával készül.

A hasi diszkomfort hátterében az is állhat, hogy az egyoldalú étkezés miatt (kevés zöldség, gyümölcs, olajos mag, hüvelyes és teljes értékű gabona) nem elég gazdag a bélflóra, mely így nem tudja kellően támogatni az emésztést. A mikrobiom rendbetételére a minél színesebb, vegyes étrend javasolt. A tej sem okoz gyulladást, ugyanakkor tápláló, teljes értékű fehérjeforrás, amelynek fogyasztása, bizonyos mennyiségben, szinte minden korosztály számára javasolható. A tejcukrot (laktóz) lebontó enzimünk (laktáz) az életkor előrehaladtával azonban csökkent mennyiségben termelődhet, ezért természetes jelenség, hogy sokan nem tolerálják jól a tejet. Számukra jó alternatíva lehet a kevesebb tejcukrot tartalmazó, könnyebben emészthető kefir vagy joghurt. Szintén téves feltételezés, hogy az ún. mentes alapanyagok kalóriamentesek vagy energiaszegények. Ha cukor helyett például datolyacukrot használunk, annak ugyanakkora a kalóriatartalma, mint a cukornak, és a datolyaőrleménynek sem sokkal kisebb az energiatartalma. Inkább javasolt az édességfogyasztáson csökkenteni, mint újabb és újabb cukoralternatívákat keresni – javasolja a dietetikus, hozzátéve: az olajos magvakból készült liszt kalóriatartalma még sokkal magasabb is lehet, mint a búzaliszté.

Bio-Kult Advanced probiotikum (120 db kapszula)
ÉK Étrend-kiegészítő készítmény

Bio-Kult Advanced
(120 db kapszula)

Élőflórás készítmény

Az emberi szervezetben előforduló 14-féle hasznos baktériumtörzset tartalmazó étrend-kiegészítő készítmény.

Hatóanyag: 2 milliárd (2×109 db) élő baktérium csíra 1 kapszulában

  • GLUTÉNMENTES
  • TARTÓSÍTÓSZERMENTES
  • AROMAMENTES
  • SZINEZÉKMENTES
  • NÖVÉNYI EREDETŰ KAPSZULA

Az ünnepek alatt gyakrabban előforduló túlevések – vagy ha igazán megértőek vagyunk: önfeledt, közös étkezések – ellensúlyozására sokan megpróbálják az alapanyagokat „egészségesebbre” cserélni. A töltött káposztában például zsírszegényebb pulykahúst használni sertés helyett, vagy a rizs helyett magasabb rosttartalmú gerslit. „Ha valaki szereti a pulykahúst vagy a gerslit, remek, hiszen minél változatosabban eszünk, annál több fajta tápanyagot juttatunk a szervezetünkbe. Viszont csak azért, hogy az ünnepi nagy evések miatt kompenzáljunk, fölösleges az eredeti hozzávalókat lecserélni. 100 gramm pulykahúsban 2-3 gramm zsír van, míg ugyanennyi sertésben 5-6 gramm. Vagyis a különbség elenyésző, ha pedig nem figyelünk arra, hogy mennyi zsiradékkal készítjük, akár el is tűnhet” – mondja Szabó Adrienn. A gersli rosttartalma 15 g/100g, míg a rizsé csupán 3 g. Minél több rost van egy ételben, annál lassabban szívódik fel a benne lévő szénhidrát, vagyis a vércukorszintet nem hirtelen emeli meg. Ám ez elsősorban a cukorbetegeknek lényeges szempont az étkezéseknél, akik nem betegek, azok következmények nélkül ehetik a gyorsabban felszívódó rizst is.


Megjelent: Bihari Napló

Partner patikák és üzletek ≫ (Partner patikák és egyéb üzletek, ahol a Protexin termékeket biztosan megtalálja.)

A kereskedelmi partnerek árai nem azonosak a honlapunkon feltüntetett webshop árakkal! Az árakban jelentős eltérések lehetnek.
Kérjük tájékozódjon vásárlás előtt!