Haspuffadás - Életmód vagy súlyos baj okozza?

Haspuffadás - Életmód vagy súlyos baj okozza?

Tisztelt Szakértő! étkezés után puffadok és teltségérzetem van. Mi okozhatja panaszaimat? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Kedves Hölgyem!

A puffadás leggyakrabban a helytelen táplálkozási és életmódbeli szokásokra vezethető vissza, ezekben az esetekben az alábbi tényezők szokták a panaszokat előidézni:

  • Kevés rost fogyasztása. A bélrendszerben működő jótékony baktériumoknak szükséges van a prebiotikumokra, melyeket a rostok jelentik számukra, ha nincs kellő rostbevitel, akkor az emésztés zavarttá válhat, székrekedés, renyhe bélműködés, fokozott bélgázképződés alakul ki.
  • Az elégtelen folyadékbevitel, szintén hajlamosít hasi panaszokra, székrekedésre, bélgázképződésre. A napi javasolt folyadékmennyiség 2-2,5 l legyen, és érdemes szénsavmentes vizet választani, ugyanis a szénsavas italok értelemszerűen gázképződést okoznak, a cukros italok pedig sok fölösleges pluszkalóriát jelentenek és erjedésnek indulnak.
  • A fokozott mértékű levegőnyelés értelemszerűen puffadást okoz, ez felléphet a kapkodó étkezések, rágógumizás, beszéd közbeni levegőnyelés közben.
  • Az irritábilis bél szindróma számos változatos emésztőszervi tünetet produkál, köztük puffadást is, ez az egyik leggyakoribb elváltozás, mely gasztroenterológiai szakrendelésre vezeti a beteget. Oka egyrészt lelki, a stressz jelentős mértékben befolyásolja a tünetek alakulását, táplálkozási napló vezetése során, fény derülhet egyes élelmiszerek panaszt okozó hatására. A kórkép patofiziológiai alapja az, hogy a normális bélgázmennyiséget a kórképben szenvedő beteg fokozott bélfeszülésként, fájdalomként éli meg. Szervi okok is okozhatnak puffadást, ezek egy rész emésztőszervi, más része egyéb szervek elváltozásai miatt alakul ki.
  • Emésztőszervi ok lehet az epekövesség. Az epekövesség vezető tünete a puffadás, étkezést követően 1-2 órával jelentkező teltségérzés. Amikor az apróbb kövek az epeutakba jutnak, kifejezett görcsös hasi fájdalom, későbbi állapotban sárgaság, májfunkciós zavar, súlyosabb esetben epehólyag-epeúti gyulladás, hasnyálmirigy-gyulladás alakul ki. Leggyakoribb oka táplálkozási eredetű, de mind terhességben, mind drasztikus fogyókúrában megváltozik az epehólyag működése, mely mindkét esetben kedvez a kövek kialakulásának.
  • A tejcukor-intolerancia is felelős lehet a puffadás kialakulásában, mely a laktáz enzim csökkent mennyiségét jelenti. Oka lehet egyrészt genetikai, előfordulhat olyan populációkban, akik tejterméket nem fogyasztanak, de kialakulhat akár ideiglenesen is egy-egy vírusfertőzés, a vékonybél nyálkahártyájának károsodása miatt, ez a regeneráció után helyreáll.
  • A lisztérzékenység is okozhat puffadást, jellegzetes tünetei még a nagytömegű, laza széklet, hasmenés, következményes vérszegénység, gyengeség, fáradékonyság, fogyás. Kialakulásában genetikai tényezők játszanak szerepet, a glutén - mely egy növényi fehérje - gliadin nevű komponense ellen termelődnek ellenanyagok a betegek szervezetében. A betegeknek kerülnie kell a búzát, árpát és rozst tartalmazó élelmiszereket.
  • Számos egyéb gasztroenterológiai és nem emésztőszervi ok állhat még a háttérben, például emésztőszervi és nőgyógyászati daganatok, hormonális elváltozások, hasnyálmirigy-elégtelenség, gyógyszermellékhatás stb..

Haspuffadás esetén hasznos a táplálkozási napló vezetése

Amennyiben ön is tapasztalja a haspuffadás kellemetlen tüneteit, kezdjen táplálkozási napló vezetésébe, ebből fény derül a panaszt okozó ételekre. Kerülje a gyors étkezéseket, naponta többször egyen keveset, fogyasszon sok pre- és probiotikumot, bőven fogyasszon folyadékot szénsavmentes ásványvíz formájában, amennyiben meg tudja oldani, kerülje a stresszt, illetve hatékony lehet még puffadás és teltségérzés, emésztési zavar tüneteinek enyhítésére szolgáló gyógyszer bevétele, ezek recept nélkül kaphatóak.

45 év alatti életkorban, a kivizsgálás előtt diétás szabályok betartásával, a táplálkozási módosítások a legtöbb esetben sikeresek. Tartós, legalább 1 hónapos panaszok a diéta mellett, azonban már indokolják a kivizsgálást. 45 év felett a puffadás hátterében gyakrabban áll szervi ok. Ekkor a diéta megkezdése mellett, javasolt a rutin fizikális vizsgálat, társuló tünetek mellett a belgyógyászati vizsgálat.

A puffadás és a teltségérzés kezelése

Tekintettel arra, hogy a puffadás és a teltségérzés hátterében számos életmódbeli és táplálkozási hiba, illetve gasztroenterológiai elváltozás állhat, a kezelés minden esetben a kiváltó októl függ.

Leggyakrabban irritábilis bél szindrómát, táplálkozási és életmódbeli hibát találunk, ezért elsőként, ha haspuffadásról panaszkodik a beteg, át kell tekinteni a táplálkozási szokásokat. Mindig fontos felhívni a figyelmet arra, hogy a táplálkozás rostban gazdag legyen, bő folyadék javasolt, mely leginkább szénsavmentes víz legyen, emellett rendszeresen ajánlott fogyasztani probiotikumokat.

Az egyszerű szénhidrátokat, a kelt tésztákat, a fehér lisztet, a cukrozott vagy szénsavas üdítőket, a puffasztó vagy székrekedést okozó ételeket kerülni szükséges.

Ezek mellett a napi rendszerességgel végzett testmozgás is javasolt. Sok esetben hasznos lehet táplálkozási napló vezetése, ilyenkor könnyen fény derül a panaszt okozó élelmiszerekre. A stressz és a kapkodó étkezés, a gyakori levegőnyelés is állhat a probléma hátterében, ezért naponta 5-szöri nyugodt, kis étkezés javasolt. Ezen változtatások mellé még javasolt puffadást csökkentő szerek szedése, ezek általában vény nélkül kaphatóak.

Amennyiben a panaszt tejcukor érzékenység okozza, akkor a tejcukor bevitelének csökkentése vagy teljes enzimhiány esetén, a kihagyása és a laktáz enzim pótlása jelenti a megoldást. A tejcukrot nagyon sokféle élelmiszer tartalmazza, ezért teljesen kiiktatni az étrendből nehéz feladat, tehát fontos figyelembe venni azt, hogy az illető esetében van valamennyi laktáz aktivitás, és megengedhet magának valamennyi tejcukor-bevitelt vagy teljesen hiányzik az enzim. A tejcukor intolerancia nem egyenlő a tejfehérje allergiával, ha valakinél tejtermék fogyasztása során lép fel hasmenés, puffadás, akkor kivizsgálás szükséges a pontos ok tisztázásához. A lisztérzékenyek a gluténmentes étrend bevezetésével szabadulhatnak meg a kínzó tünetektől. Glutént tartalmaz a búza, az árpa és a rozs, ezeket szükséges kiiktatni az étrendből. Az epekövesség esetén javasolt, hogy a diéta zsír- és fűszerszegény legyen.

Bio-Kult Advanced probiotikum (60 db kapszula)
ÉK Étrend-kiegészítő készítmény

Bio-Kult Advanced
(60 db kapszula)

ÚJ CSOMAGOLÁS

Élőflórás készítmény

Az emberi szervezetben előforduló 14-féle hasznos baktériumtörzset tartalmazó étrend-kiegészítő készítmény.

Hatóanyag: 2 milliárd (2×109 db) élő baktérium csíra 1 kapszulában

  • GLUTÉNMENTES
  • TARTÓSÍTÓSZERMENTES
  • AROMAMENTES
  • SZINEZÉKMENTES
  • NÖVÉNYI EREDETŰ KAPSZULA

HASPUFFADÁS, BÉLGÁZOK - MI OKOZZA A PANASZOKAT?

A hasi fájdalmat és székrekedést követő harmadik leggyakoribb emésztőrendszeri panasza a betegeknek a haspuffadás, a fokozott böfögés, a teltségérzés. Két nagy csoportra oszthatjuk a panaszokat. Objektív esetben kimutatható a megnövekedett bélgáz mennyisége (fizikális vizsgálattal, natív hasi röntgennel). A felfúvódottságról panaszkodó betegek többségében a bélgáztartalom normális, azonban irritábilis bél szindróma miatt a normális bélfeszülést is fájdalomként, diszkomfortként élik meg.


Forrás: WEBBeteg
Szerző: Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Az eredeti cikk megtekintése

Partner patikák és üzletek ≫ (Partner patikák és egyéb üzletek, ahol a Protexin termékeket biztosan megtalálja.)

A kereskedelmi partnerek árai nem azonosak a honlapunkon feltüntetett webshop árakkal! Az árakban jelentős eltérések lehetnek.
Kérjük tájékozódjon vásárlás előtt!