Cukor hatására javul az antibiotikumok hatékonysága

Egy kanálnyi cukor nemcsak abban segít, hogy a gyógyszert könnyebben lenyeljük, hanem a hatását is fokozza – ezt mutatták ki egy új vizsgálatban. A Telegraphban ismertetett kísérleti eredmény szerint ha az antibiotikumokat cukorral vesszük be, az drámaian megnövelheti a hatásukat a fertőzésekkel szemben. A James Collins professzor (Bostoni Egyetem) vezetésével végzett laborvizsgálatok kimutatták, hogy a glükóz és a fruktóz – növényekben található cukrok – stimulálják a baktériumokat és érzékennyé teszi őket a gyógyszerekkel szemben.

Cukor hatására javul az antibiotikumok hatékonysága A krónikus és visszatérő fertőzések gyakran akkor alakulnak ki, amikor a baktériumok inaktív, nyugvó állapotban vannak. Ezen baktériumokra (ún. perziszterekre) így nincs hatással az antibiotikus kezelés. Néhány hét vagy hónap után azonban aktivizálódnak, és ilyenkor gyakran erősebbek és agresszívabbak, mint korábban voltak; a beteg pedig visszaesik.

A perziszterek különböznek azoktól a baktériumoktól, amelyek genetikai mutáció következtében válnak az antibiotikumokkal szemben rezisztenssé. Viszont éppen olyan súlyos problémát jelenthetnek. Akár hónapokig is eltarthat a betegség, és a fertőzés ráterjedhet a vesére és egyéb szervekre.

A kutatók egy egyszerű fegyverrel, a cukorral próbálták aktivizálni hibernált állapotukból a baktériumokat. A módszert Escherichia colin próbálták ki, amely gyakran okoz húgyúti fertőzéseket, és sikerrel jártak: az in vitro kísérletben a perziszterek 99,9 százaléka két órán belül megsemmisült az antibiotikumok hatására, amelyek cukor nélkül egyébként teljesen hatástalanok voltak.

Egy, a Nature című folyóiratban ismertetett, hasonló eljárás éppen ilyen hatékony volt a perziszter Staphylococcus aureusszal szemben is, amely ugyancsak súlyos fertőzéseket okozhat. A kutatást vezető Collins professzor tervei szerint pedig azt fogják vizsgálni, hogy vajon a cukrok képesek-e a tuberkoózis elleni gyógyszerek hatását is javítani.

“A célunk az volt, hogy a már létező antibiotikumok hatását fokozzuk, nem pedig az, hogy újat találjunk fel, ami hosszú és költséges folyamat lenne” – mondta Kyle Allison, a tanulmány első szerzője, James Collins professzor kollégája. Hozzátette: “Az eredmények mérhetetlen számú olyan ember életét könnyíthetik meg, akik makacs fertőzésekkel küszködnek, emellett lényegesen csökkenthetik az egészségügyi kiadásokat is.”

Forrás

The Telegraph: Sugar makes the medicine work better.
A spoonful of sugar not only helps the medicine go down but also gives it a boost, a new study claims.

Partner patikák és üzletek ≫ (Partner patikák és egyéb üzletek, ahol a Protexin termékeket biztosan megtalálja.)

A kereskedelmi partnerek árai nem azonosak a honlapunkon feltüntetett webshop árakkal! Az árakban jelentős eltérések lehetnek.
Kérjük tájékozódjon vásárlás előtt!