Antibiotikumok hatása a bélflórára

Antibiotikumok és probiotikumokAz antibiotikumok jelentették a XX. század egyik legnagyobb orvosi áttörését. A véletlenül felfedezett természetes hatóanyag bekerült az orvosi gyakorlatba és jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy az elmúlt száz évben az átlagos élettartam több mint tíz évvel növekedett.

Az antibiotikumok nagyon jól mutatják, hogy milyen éles verseny zajlik a természetben a mikróbák, a szemmel nem látható élőlények világában. Az első antibiotikum, a penicillin egy gombának a mellékterméke, amit kifejezetten azért készít, hogy ezzel megölje a környezetében lévő baktériumokat – azaz saját maga számára életteret, növekedési lehetőséget biztosítson.

A bélflóra – ökológiai egyensúlya

A természetben zajló verseny nagyban és kicsiben egyaránt megfigyelhető. A testünkben, a bélrendszerünkben élő körülbelül másfél kilogrammnyi (!) baktérium folyamatos versenyben áll egymással. Amint az egyik meggyengül, a másik szaporodni kezd és átveszi a helyét.

Ebbe a belső ökológiai egyensúlyba szólnak bele az antibiotikumok.

Az antibiotikumok hatása

Bár az antibiotikumok egyre fejlettebbek, azaz folyamatos kutatásokat végeznek újabb generációk előállításának irányába, az egyik tulajdonságuk változatlan maradt az elmúlt évtizedekben: baktériumölő képességük egyaránt kiterjed a kórokozó (patogén) és a jótékony (probiotikus) baktériumokra is. Sőt, a gyakorlat azt mutatja, hogy a probiotikumok nagyobb része igen érzékeny az antibiotikumokra. Ennek hatására az ökológiai egyensúly felborul, ami kedvez azoknak a (patogén) baktériumoknak, amelyeket az antibiotikum nem tudott elpusztítani.

Egy a bécsi Orvostudományi Egyetem kutatói által írt közlemény (1) szerint:

  1. az antibiotikumok által kiváltott hasmenés eléri a csaknem 50 %-ot. Ez a magas arány elsősorban a szájon át alkalmazott antibiotikumok esetében érvényes;
  2. az antibiotikumokkal szemben ellenálló egyik baktérium a clostridium a bélflóránk egyik állandó lakója, ezért ez az a faj, amelyik a leggyakrabban szaporodásnak indul antibiotikum kezelés mellékhatásaként – és ez felelős a hasmenések negyedéért.

Mit tehetünk az antibiotikum által kiváltott hasmenés esetén?

Amennyiben ismerjük az okot, azaz a bélflóra egyensúlyának megbomlását, úgy a megoldás is kézenfekvő: vissza kell állítani az egyensúlyt. Erre a célra olyan probiotikumokat célszerű használni, amelyek:

  1. nagyon hasonlóak az emberben található egészséges bélflórához, azaz egyaránt tartalmaznak laktobacilllusokat és bifidobaktériumokat is,
  2. többféle probiotikus törzset tartalmaznak, valamint
  3. olyan körszerű összetevőjük is van, a prebiotikum, amely támogatja a jótékony baktériumok szaporodást és fennmaradását a bélrendszerben.

Irodalom