Antibiotikumok és probiotikumok

Antibiotikum

A probiotikus baktériumok milliárdjai benépesítik az egész tápcsatornát, a hüvelyt, a száj- és az orrüreget, még a kötőhártyát is. Legfőbb szerepük a potenciálisan betegséget okozó baktériumok és gombák féken tartása. Sajnos, a segítő baktériumok sérülékenyek: a helytelen étrend, a mindennapos stressz, a korosodás, de legfőképp az antibiotikumok hatására arányuk lecsökken. A mikrobiológiai egyensúly fenntartására probiotikus készítmények szedése javasolt.

A probiotikumok szedése nem csökkenti az orvosi kezelések és a gyógyszerek hatását, mivel semmilyen gyógyszerrel nem lépnek kölcsönhatásba, így az antibiotikumokkal sem. Ezzel szemben az antibiotikumok nem válogatnak, súlyosan károsíthatják a segítő baktériumokat is, mivel ezek különösen sérülékenyek. Nem mutálódnak, nem alakul ki rezisztencia sem, ezért a kezelésnek jelentős részük áldozatául eshet és felborulhat a különböző szervek kényes mikrobiológiai egyensúlya. Minél szélesebb spektrumú, azaz minél többféle baktériumra hat az antibiotikum (különösen, ha az anaerobokra is!) és minél hosszabban, illetve gyakrabban kerül sor adására, annál nagyobb a kezelés szövődményeinek veszélye. Ezért kell a lehető legrövidebb ideig tartó célzott és eredményes kezelést végezni. Tilos a kezelés önkényes félbehagyása, lerövidítése, mert az nagy mértékben elősegíti az adott antibiotikumra rezisztens baktériumtörzsek kialakulását. Ismert az antibiotikumhoz társult hasmenés, illetve fekélyes vastagbélgyulladás, fő okozója a Clostridium difficile. Gyakori a szájüreg és a hüvely gombás befertőződése is (Candida albicans). A Candida albicans túlzott elszaporodását a baktériumok gátolják meg. A többiek (akárcsak részleges) kipusztulása miatt gátlástalan szaporodásnak indulhat, hüvely, illetve szájüregi gombásodáson kívül szisztémás fertőzést okozva. Ezért az antibiotikum szedésekor probiotikumot is kell adni szájon át a bélflóra egyensúlyának védelmére és a mielőbbi teljes gyógyulás érdekében. A szájon át adott antibiotikumok az egész testben eloszlanak, de természetesen a felszívódás helyén, a vékonybélben a legmagasabb a koncentrációjuk. A probiotikumot ezért legalább három órával az antibiotikum után vegyük be! Nem mindegy azonban, hogy milyen készítményt választunk. A legfontosabb szempontok a következők:

  • Fontos, hogy élő baktériumot tartalmazzon, mert az, szemben a spórákkal, hamar szaporodásnak indul.
  • A szaporodást elősegíti, ha a készítmény tartalmaz prebiotikumot (a segítő baktériumok “útravalóját”).
  • A többféle, humán eredetű, élő baktériumtörzs egymás hatását erősíti, képes tartósan megtelepedni és elszaporodni a vastagbélben, mintegy kolonizálják azt. Ezért hatásuk tartós, és a sikeres visszatelepítés után az egyensúly fenntartásához heti 1-2 adag is elegendő.